..: Nízké ceny nepomohly, německý Interconnex po 12 letech končí :..

Traxx P160 AC 146.520, Veolia Interconnex, Berlin Hbf, foto: Josef PetrákBerlin — Open-access železniční doprava v Německu zažívá těžké časy. Po dvanácti letech provozu dnes dopravce Veolia Verkehr oznámil ukončení své jediné dálkové linky, spojující Lipsko, Berlín a severní pomořanské destinace pod komerční značkou Interconnex. Modro-bílými vlaky kategorie X se cestující naposledy svezou v sobotu 13. prosince. Poté už jediným drážním operátorem na lince mezi Saskem a hlavním městem zůstanou Deutsche Bahn. Jako hlavní důvod stažení z trhu uvádí Veolia klesající počty cestujících v důsledku měnících se poměrů na trhu osobní dopravy, které tlačí ceny jízdného prudce dolů. Paradoxně to ale nejsou konkurenční vlaky ICE, kdo Interconnexu bere cestující – za dramatickým poklesem zákazníků stojí dálkové autobusy.

Po více než desetiletí přímé konkurence na železnici to však nakonec nejsou státní DB, kdo Veolii z kolejí vytlačil. Cílovou skupinu cestujících zaměřených primárně na cenu však dokázala velmi rychle oslovit nedávno liberalizovaná dálková silniční doprava – a s tou ani levný Interconnex nedokáže nadále bojovat. „Za současných podmínek v Německu nelze nadále nabízet dálkové železniční spoje na vlastní podnikatelské riziko,“ uvádí v dnešním stanovisku předseda představenstva Veolie Verkehr Christian Schreyer. Drážní provoz podle něj není schopen tlačit ceny jízdného dál dolů na úroveň dálkových autobusů: „Nedokážeme nadále cenově konkurovat souběžným dálkovým autobusům, jež nemusí platit žádné mýto, zatímco naše náklady na využití dopravní cesty DB neustále narůstají.“ Podle Schreyera jen poplatky za využití infrastruktury DB Netz pro jednu jízdu Interconnexu vyjdou na přibližně 1700 eur. Konkurenční autobusy přitom nabízejí akční jízdné už od 7 eur za jednosměrnou cestu.

Connex, InterconnexVlaky Interconnex začaly spojovat spolkovou zemi Durynsko a Sasko s Berlínem a severovýchodem Německa v prosinci 2001. Dopravce Veolia linku koncipoval jako náhradu za zrušené přímé spojení v gesci DB, komerční úspěch ale byl vesměs omezený. Nízká cena jízdného zde částečně vynahrazovala velký časový rozestup mezi spoji nebo nepříliš komfortní regionální jednotky Bombardier Talent řady 643. Posun nastal v průběhu roku 2006, kdy byly soupravy modernizovány pro dálkový provoz a jižní konec linky byl zkrácen z durynské Gery pouze do Lipska. Z původních třech denních spojů v každém směru zůstaly jen dva, z nichž jeden zajíždí z Berlína dále přes Neusterlitz do Rostocku a přímořského Warnermünde. V této podobě – byť s novými klasickými soupravami od Nord-Ostsee-Bahn – jezdil Interconnex uplynulých několik let, a takto i v prosinci ukončí svůj provoz.

Zapadá slunce nad železnicí?

Zatímco jízdenka Lipsko – Berlín na vlak ICE DB vyjde standardně na 47 eur, případně 39 eur v rámci akční nabídky, u Interconnexu mohli cestující trasu absolvovat již od 10 eur. I tak ale soukromý drážní dopravce nedokáže konkurovat dálkovým autobusům, jež vtrhly na německý vnitrostátní trh teprve od ledna 2013. Necelé dva roky od formální liberalizace stačily na to, aby nabídka superlevných jízdenek dokázala zásadně nahlodat příjmy v osobní železniční dopravě; navíc v zemi, jež je dosud výrazně rozpolcena nad otázkou zavedení dálničního mýta.

Volvo Irizar PB, DB Expressbus, foto: Student AgencyTuto situaci ostatně velmi dobře pochopily i samotné Deutsche Bahn, které promptně rozšířily svou autobusovou divizi. Vedle dálkových IC Busů (které mj. silně podkopávají třeba vlakovou linku Berlín – Krakov s cenami od 19 €) za uplynulý rok rychle vybudovaly rozsáhlou síť linek Berlin Linien Bus (BLB), jež pokrývá většinu SRN. S akčními cenami od 9 € se tak jedním tahem DB staly největším konkurentem vlastních vlaků, ale zároveň také metlou na veškeré soukromé dopravce, jež nedisponují kapitálem obřího státního koncernu. Třebaže zrovna na lince Lipsko – Berlín ponechávají zatím DB své vlaky ICE bez silniční alternativy, kombinace menších autobusových dopravců a drahé dopravní cesty dokázala dvanáctiletý projekt Interconnex ekonomicky pohřbít.

Přežije open access?

V době, kdy se Evropa víc otevírá alternativám na železnici, ať už v podobě českých dopravců RegioJet a LEO Express, nebo třeba švédského MTR Expressu a italského NTV, je konec Interconnexu zásadní zprávou. Není novinkou, že osobní železniční doprava bude většinou nákladnější, než ta silniční, což se nutně projeví i na cenách jízdenek. Je na železničních dopravcích, jak – a zda vůbec – se k odlivu cestujících do autobusů postaví. Ve světě existují příklady bezproblémové koexistence obou druhů dopravy, ať už se jedná o souběh levných autobusů s Amtrakem na severovýchodním pobřeží USA nebo o překlenutí dlouhých vzdáleností mezi městy Španělska. Všude zde se ukazuje, že dražší železnice má šanci přežít, pokud nabídne výrazně větší rychlost, mnohem lepší služby, nebo ideálně oboje. DB toto dilema řeší podchycením obou tržních segmentů zároveň, i když to někdy znamená vnitřní konkurenci v rámci koncernu. Ekonomicky to ale dává smysl a cestujícím to přináší dostupnější přepravu. Špatnou zprávou pouze je, že tento trend jde proti obecné snaze přesouvat dopravu z dálnic na dráhu. Na tento problém nicméně asi snadná odpověď neexistuje.

DB a InterConnex, foto: DBPokud jde čistě o Německo a Veolii, zánik Interconnexu je dalším smutným milníkem v historii firmy. V prosinci 2006 podobně neslavně skončil projekt Ostseeland Express, dříve známý jako Interconnex 2, spojující Drážďany a Stralsund přes Berlín. Linka vedená přes Zittau dokonce krátce zasahovala až do Liberce, než byla prodloužena do definitivní konečné Dresden-Neustadt. Své cestující v severojižní ose si ale získat nedokázala. Jak poznamenává nizozemský RailColor, zůstává teď německé Veolii jediný open-access projekt: Harz-Berlin-Express (HEX), neboli přímá víkendová linka Magdeburg – Berlín v rozsahu dvou párů spojů (cenově od 15 eur) s napojením na regionální trasy pohoří Harz. Jediným dalším projektem na vlastní riziko je v Německu problémy stíhaný Hamburg-Köln-Express (HKX), jehož dosavadní působení v osobní dopravě označuje magazín Wirschaftswoche jako „bizarní boj o přežití“. Svůj patrně poslední pokus o záchranu absolvuje HKX v následujících měsících, kdy po dlouhých odkladech konečně nasadí do provozu rekonstruované jednotky Transalpin po ÖBB, a bude se tak moct zbavit draze pronajatých klasických souprav. O možnosti vlastního open-access spojení v Německu nedávno nahlas uvažovali i představitelé Českých drah, po pádu Interconnexu ale patrně podobné úvahy ještě dlouho zůstanou jen v čistě teoretické rovině.

Zdroje: Tisková zpráva Veolia Transdev, RailColor, Railway Gazette


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 15.10.2014 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Německo


  1 ... 6 7 8 9 10      Zpráv na stránku:   
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
15.10.2014 (9:59)  
Astartoth: Od loňského léta jsem projížděl několikrát po německých dálnicích a na těch frekventovanějších je to jedna stavba za druhou a tak dlouhotrvající zácpy nejsou nic výjimečného. Staví se a opravuje mohutně. Méně používané dálnice jsou v horším stavu než byly před několika lety.
registrovaný uživatel ikkyu 
15.10.2014 (9:52)  
Astaroth: to byla ironie, nebo to bylo myšleno vážně?
15.10.2014 (9:45)  
Zakaz dalkovych autobusu nad 50km je genialni napad. Autobus nabizi jen ubohy komfort jizdy a je prostredkem absolutne nejnizsich socialnich vrstev. V USA jim jezdi lide zijici hluboko pod statem uznanou hranici chudoby. Jinak patri pouze do rozvojovych zemi 3. sveta, jak ruzne ty Nepaly, Pakistany nebo Rumunsko.
I u nas by mela byt licence na dalkovou autobusovou linku podminena neexistenci pararelni trati jez nema PHS. Trat obehnana hradbami by mela moznost byt nahrazena autobusem.
A ze v Nemecku se rozpada dalnicni sit? Neplete si to nekdo s Ruskem?
registrovaný uživatel Rail-2005  mail  
15.10.2014 (9:23)  
Ono to zase není tak horké, jak se zdá.

DB provozuje své IC busy pouze tam, kde to dává logiku (tzn. tam, kde je zatím velmi špatná žel. infrastruktura a vlaky by byl časově nekonkurenceschopný) Příkladem může být Nürnberg - Praha, München - Freiburg im Breisgau více zde: http://www.bahn.com/i/view/overseas/en/prices/europe/ic-bus.shtml
Má to výhodu, že vše je v rámci jednoho dopravce a tak se dostanete z bodu A do bodu B v rámci jedné jízdenky. Od DB to tedy bylo moudré rozhodnutí.

Na jiných linkách, kde vede paralelně špičková nebo alespoň přijatelná železniční infrastruktura nemohou linky ostatních autobusových dopravců EC/IC/ICE ohrozit, pokud se DB nebude chovat vyloženě jako magor.

Většina lidí v Německu vlastní Bahn Card 50, takže se ve finále bavíme o úplně jiných cenách, které i když jsou stále nominálně vyšší oproti busům, jsou vyváženy komfortem a rychlostí jízdy vlaku.

Autobus bude také až na pár výjimek v Německu na hlavních osách ohrožen na spolehlivosti. Německá dálniční síť je saturována kamiony a IAD a navíc se rozpadá. Takže v následujících letech bude přibývat oprav a v důsledku toho i dlouhých kongescí.

Nicméně noví autobusoví dopravci se určitě uchytí, ale budou cestující získávat z nižších sociálních skupin, které si doposud nemohly dovolit cestovat a také částečně z aut u lidí, kteří počítají každý cen. Pochopitelně stáhnou i nějaké to procento z vlaků, ale to pouze tam, kde má bus nějakou šanci. Naopak se dá očekávat, že vlaky přeberou od roku 2017 část leteckých cestujících z linky Berlin - München a od roku 2021 bude osa München - Stuttgart - Karlsruhe také rychlejší a spolehlivější vlakem.
registrovaný uživatel acolmiztli  mail  
15.10.2014 (8:34)  
Asi mne ukamenujete, ale je to vlastně dobrá zprává se smutným podtextem. Německo dlouhá léta zakazovalo meziměstskou dopravu na vzdálenost větší než 50 km absolvovat v autobusech. Snahou bylo ochránit mocné dotace do DB a do infrastruktury. Postupem času od toho bylo Německo nuceno odstoupit. To, že na trase, která je železničně nekonkurenceschopná časem a cenou, dali cestující přednos autobusu, je navýsos logické. Jediné, co mi vadí (ale to je problm Němců a ne náš), že teď jsou naopak znevýhodněny vlaky, protože platí za používání drážní cesty, kdežto autobusy jezdí zadarmo po dálnici.
15.10.2014 (7:29)  
No tak je blby, kdyz busy nemusej platit mejto (resp. plati zanedbatelny mejto u nas).
15.10.2014 (7:12)  
Pokřivenej trh se začíná rovnat.
  1 ... 6 7 8 9 10      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko