..: Vykolejení v Santiagu: 79 mrtvých, příčinou vysoká rychlost :..

Vykolejení vlaku Alvia Renfe, Santiago de Compostela (24. 7. 2013), foto: RTVESantiago de CompostelaAktualizováno 12.40: Nejméně 78 obětí na životech a 141 zraněných si vyžádalo železniční neštěstí na předměstí galicijské metropole Santiago de Compostela na severozápadě Španělska. Souprava Talgo 250 řady 730 Renfe vykolejila v těžce přístupném koridorovém úseku, přičemž první čtyři vozy po vykolejení skončily mimo trať, některé až patnáct metrů od koleje. Jeden z článků jednotky byl zcela zničen, další v důsledku nárazu vyletěl do výšky pěti metrů a skončil na přilehlém silničním nadjezdu. Zadní hnací díl po nehodě začal hořet. Podle prvních výpovědí strojvůdce souprava jela rychlostí téměř 190 km/h, přestože se místo nehody nachází pouhé čtyři kilometry od nádraží a kvůli směrovým poměrům zde platí omezení na 80 km/h.

Krátce po vykolejení v 20.41 SELČ se na místo začaly sjíždět jednotky záchranářů, kterým ovšem přístup komplikoval rozsah škod i těžce přístupné místo nehody. Pomoc přeživším cestujícím poskytovali také místní obyvatelé, kteří dokonce rozvezli část raněných do okolních nemocnic. Hasiči a zdravotníci ještě desítky minut po nehodě nacházeli živé cestující, uvězněné pod troskami vykolejených vagonů. Část obětí se záchranářům ani do čtvrtečního rána nepovedlo identifikovat.

V kontrastu s prvními zprávami, které mluvily o 35 obětech, se bohužel tragická bilance včerejší nehody v průběhu noci vyrovnala železničnímu neštěstí z roku 1972, kdy při vykolejení v Seville zahynulo 77 osob. Zároveň jde o vůbec první tragickou nehodu na španělské vysokorychlostní síti AVE, jež od roku 1992 postupně propojuje všechna významná centra v zemi. Místo neštěstí se tak nachází na relativně nové traťové přeložce, zbudované právě kvůli vysokorychlostnímu napojení regionu Galicie. Deník El Mundo ovšem připomíná, že již v době dokončení stavby označovali odborníci tento úsek za problematický kvůli velmi malému poloměru oblouků. Traťové předpisy proto přikazují při vjezdu do oblasti snížit rychlost z traťových 250 na pouhých 80 kilometrů v hodině.

Tragická nehoda zasáhla Santiago v předvečer svátku sv. Jakuba. Toto datum je zároveň nejvýznamnějším dnem celého regionu Galicie a hlavní město při této příležitosti zažívá největší slavnost letní sezóny. V reakci na železniční neštěstí už regionální vláda pozastavila veškeré oslavy a zrušila plánovaný program, zatímco zdravotníci bojují o život přibližně dvou desítek cestujících. Jedna z původních verzí neštěstí přitom zmiňovala možnou explozi v jednom z vozů jednotky; první zprávy z vyšetřování ovšem mluví o fatálním nedodržení povolené rychlosti. Vlak, v tu chvíli opožděný o pět minut, měl v momentu nehody jet rychlostí až 220 km/h. Odborníci španělského správce infrastruktury Adif přesto upozorňují, že jen rychlost samotná by pravděpodobně nezpůsobila havárii s tak tragickými následky.

Španělská média zveřejnila údajné výroky strojvedoucího do vysílačky bezprostředně po nehodě, silně naznačující jeho vinu. Ještě v době, kdy netušil, že se právě zúčastnil jednoho z největších železničních neštěstí ve španělské historii, prý prohlásil: "Jsme jen lidé, jsme jen lidé," a poté v šoku doplnil "Doufám že nejsou mrtví, protože by to bylo na moji zodpovědnost". V současné době se čeká na analýzu černých skříněk ze soupravy.

Zdroj: El país, El mundo, Diario Información, RTVE 24


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 24.7.2013 (23:23)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Španělsko


  1 2 3 4 5 ... 20      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel VKor 
01.08.2013 (9:47)  
Já tomu možná moc nerozumím (nejsem strojvedoucí), ale pořád mi vrtá hlavou, co tam vlastně tou dobou dělal ten druhý strojvedoucí. To nemohl ten služební telefonát přijmout on?
A proč ten telefonát vůbec přišel? Přece v té společnosti museli vědět, že se vlak blíží k nejnebezpečnějšímu úseku trati, a ty instrukce mohly pár minut počkat...
A když už první strojvedoucí musel telefonovat a neposlal volajícího do háje, ať zavolá za 10 minut, to se ten druhý nemohl alespoň podívat z okna a honem začít brzdit?
registrovaný uživatel SYN 
31.07.2013 (17:40)  
Rail-2005: Hezké že tu uvádíte příměr s leteckou dopravou, tak já bych se zeptal takto - vzhledem k tomu že souprava má na uvedené části tratě Vmax=200, zdá se vám namístě to srovnávat s RVSM, aneb je toto něco nějak zvlášť neobvyklého dnes na kolejích?
Ze všeho co je doposud k dispozici se jeví že technika vlaku fungovala přesně podle specifikací, jako každý jiný den. To co se nezachovalo podle specifikací je pilot=fíra...
Aneb, podobně jako v případě nedávného Asiana at SFO, byly k dispozici všechny dostupné podpůrné/navigační prostředky kromě jediného (ILS a to jen část GS) a to toho který by umožnil plně automatické přistání bez zásahu pilota, a výsledkem bylo že pilot nedokázal za výborných meteorologických podmínek "trefit" runway...

Podobně tady, bylo funkční vše kromě toho (ETCS) co by umožnilo řidiči celou cestu prospat, a ejhle zapomněl včas (podle rychlostníků i podle poznání trati, nic mimořádného se nedělo) přibrzdit...
Přitom by mu byl stačil třeba i jen zběžný pohled na hodinky, proboha vždyť měl za 2 minuty zastavovat ve stanici, kdy už teda plánoval brzdit z těch 200kmh??

Pokud příjmeme tezi že při rychlosti 200kmh se nelze spolehnout na to že by fíra dokázal bezpečně vést vlak a je nezbytně aby ho VZ kontroloval plně ve všech ohledech tak je to potřeba naprosto jasně říct, ovšem zatím mi to připomíná situaci kdy by si u nás někde před Pardubicema fíra stěžoval že ho neohlídala ETCS (která tam pořád ještě není dodělaná, ó hrůzo) když se blížil do stanice 160kou...

P.S. Docela bych chápal že daný úsek ještě není v definitivní podobě (minimálně ta úprava rozchodu je čeká, možná i další) a tak v něm nenasazují AVE, omezují rychlost (na 200) a používají ještě klasický domácí zabezpečovač, to bych jim až tak nevyčítal, nikdo nemá k dispozici neomezený rozpočet...
31.07.2013 (17:21)  
M: Vzpomněl jsem si na učitele z autoškoly, popisoval mi jednu jeho příhodu, kdy jako ještě nezkušený zaflokoval vétřiesku s cisternou. Auto zastavilo a následně přišla rána a celá V3S skočila několik metrů do křižovatky. Ta cisterna byla z poloviny plná. Aby se to nestalo, tak se do cisteren montuje vlnolam - přepážka která tomuto hydrodynamickému rázu zabrání.
V tom dieslovém voze muselo být hodně paliva, pár tun tipuju. Když vjel do oblouku/přechodnice tak se palivo přelilo v nádrži směrem ven z oblouku. Všimněte si, jak se celý vagon před vykolejením rozvlní. Můj skromný tip je, že právě přelití nafty v nádrži bylo poslední kapkou, která vedla v vykolejení.
Toto ale konstruktérovi nelze vyčítat. Jednak nemohl tušit, že dojde k oscilaci druhak v nádržích počítal pouze s podélným přetížením, pokud nějakým. Na boční přetížení 4násobně překračující návrhovou hodnotu myslel těžko.
PS: Ještě jednu věc mi říkal starý pán v autoškole: Co neubrzdíš před zatáčkou, neubrzdíš už nikdy. Měl a má pravdu. :(
registrovaný uživatel M 
31.07.2013 (12:20)  
Srovanavam jenom to "chudak, ma to tezky, musel brzdit predem, cast viny je u 80 dalsich" a s tim nesouhlasim. Nebo OK, ale potom jsou takhle nevinni v podstate vzdycky vsichni...
registrovaný uživatel dsPIC 
31.07.2013 (8:30)  
Mě by stále zajímalo, jakým způsobem byla ta 80ka indikována, když tam prý nejsou ani rychlostníky. To měl strojvůdce odpočítávat tunely? Nebo si pamatovat rychlost podle kilometrovníků? Spoléhat se, že v 200 km/h za každého počasí vždy zahlédne vše potřebné? Že se nikde na panelu neuklikne a nic nepřehlédne? To je přece u tratě s takovými parametry naprosto nepřijatelné! Zejména pokud se jezdí s tím dieselovým křápem, který vylétl ihned na přechodu rovné tratě a oblouku a narušil tak integritu celé soupravy. (To by si zasloužilo samostatné vyšetřování.)

Každý projektant musí počítat s tím, že člověk, který tam bude jezdit, je omylný. Že se něco stane, bylo tudíž jasné ještě než to postavili. A já věřím tomu, že na to spousta lidí upozorňovala, ale byli umlčeni. V první řadě, jak to bývá, šlo o velký balík peněz z eráru. Tady někdo shrábl miliardy, za které se postavil paskvil s vědomě ponechanou bezpečnostní dírou.
registrovaný uživatel Web 
31.07.2013 (7:54)  
M: Když už srovnáváš nesrovnatelné, tak ten kamioňák (minimálně na dálnici a 1. třídě) rozhodně nepotká rovnou 50, ale potká postupné snižování rychlosti. Dokonce spousta vesnic ma 70 "předzvěst" pokud začínají za zatáčkou, nebo pod kopcem.
registrovaný uživatel M 
31.07.2013 (1:20)  
Jiri Kocurek - prinejmensim v aute (na kole...) je nekdy lepsi pustit brzdu v zatacce. NE (!!!) pred zatackou. Nedokazu absolutne posoudit, jestli u vlaku neco jako smyk probiha take. Pokud ne, tak lze naplno brzdit i v zatacce/oblouku. Pokud ano, tak plati totez, tzn. brzdit predem a pak doufat...

lt - kamionak taky vidi "50" az v miste, kde ma jet 50 a ne nahore na kopci "pozor, pod kopcem bude 50, zacni brzdit uz ted". Od toho je to kamionak, pripadne strojvudce. Aby tohle umel. Potapec zase musi vedet, ze k hladine musi jit driv, nez mu dojde vsechen vzduch v lahvi a fotbalovy brankar, ze musi skocit driv, nez je balon na brankove care. Od toho maji vsichni nejaka skoleni a treninky (mozna u nekterych kamionaku o tom lze pochybovat:-))
registrovaný uživatel Rado67 
30.07.2013 (21:11)  
tak asi už všetci viete z medializovaného vyhodnotenia dátovej čiernej skrinky dnes, strojvodca mal telef. hovor (i keď služobný) počas 7 km (pod 200 km/h je to ľahko nad 2 min). O tom sa špekulovalo od začiatku. A rýchlosť v momente nehody znížená asi núdzovou brzdou podľa signalizácie len tesne pred oblúkom na 153 km/h. Mohol tak brzdiť zo 192 km/h po nábehu možno 300 m.
No i to všeobecne zásadne nič nemení na neprimerane vysokej úrovni rizika v danom mieste trate (plus pre daný typ vlaku s problematickým ťažiskom hybrid. pohonu).
30.07.2013 (19:08)  
Jenže se nemůžu zbavit dojmu, že ten vagon vyletěl hned v přechodnici, zhruba v její první třetině. Podle toho videa z normálního průjezdu vlaku tipuju, že přechodnice končí zhruba v místě, kde hnací vůz zadkem přerazil první sloup. Takže nebrzdit by mu nepomohlo.
https://picasaweb.google.com/107586408365253457890/Santiago?authkey=Gv1sRgCPPZvtrR6pTOzgE#5906455611497576946
Kredit: Mišelin, www.viamichelin.com

Nejlepší je nebrzdit? Nesmysl, i tento pán občas brzdil, když potřeboval být co nejrychleji v cíli:
https://www.youtube.com/watch?v=295SCGR-1ZA
registrovaný uživatel Rado67 
30.07.2013 (17:20)  
joki:
veď o ňom práve hovorím - technický vagón za čelnou hnacou elektrickou (BTW prestavbou sa stratilo 2x20 miest).
_lt_:
súprava už brzdila na signalizáciu červenej (tam zaznela strojvodcova medializovaná promptná hláška, že to neubrzdí...) - i keď jasne, ide o 400 ton a oblúk nie je ideálny na brzdenie. Tak ak by prvý prešla, ďalší by zrejme zvládla - len ten by bol pre tunel asi ešte tragickejší.
Ale kritický pre prevrátenie býva koniec oblúka s priečnym výškovým prechodom. Neviem, či 80 km/h bolo pre súpravu "pendular", ktorá má navrch 25% prejazdnej rýchlosti a akú majú rezervu pre daný polomer všeobecne. No hybridná konštrukcia sa tu ukázala pre prevrátenie ako prvotná.
Podľa ADIF tam nie je ASFA digitálne, predpokladám potom že ASFA 200, no nič to nemení na slabej signalizácii. Práve naopak, nech je to i "dočasne"...
(BTW nejak sa to množí - vo Švajč. prehliadnutie červenej, zase trať s pôvodným ZZ, nehodu žiaľ neprežil zrovna mladý strojvodca bez viny).
Ešte osobné poznámky mimo tému. Miestni sa veľmi pozitívne ukázali pri masívnom darcovstve krvi v nemocnici hneď po nehode.
Ja mám v pláne Santiago v októbri, povodne som uvažoval výhradne z Madridu letecky, no práve pre túto trag. nehodu ma inšpirovalo pozrieť si ponuku vlaku, akčne vopred je už zaujímavá - od 18€).
  1 2 3 4 5 ... 20      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko