..: Začíná masová modernizace osobních vozů Českých drah :..

Apee reko Movo, foto: Vilém Bodlák Česká republika — Dlouhá léta České dráhy investovaly do obnovy vozového parku nepříliš vysoké částky. Tento stav zdůvodňovaly zejména nevyřešenou koncepcí financování železniční dopravy a nemožností dosáhnutí na komerční úvěry bez dlouhodobých smluv s objednavateli. Dlouhodobé kontrakty, ač podle mnoha vyjádření vzniklé za značně kontroverzních okolností a v rekordně krátkém čase, se však nakonec podařilo podepsat loni, 3. prosince 2009. Již předtím se navíc ministerstvo dopravy dohodlo na částečné finanční pomoci s kraji pro financování regionální dopravy, včetně rozpočtu na nákup vozidel. Českým drahám ovšem nová objednávka od státu na příštích minimálně 10 let otevřela nové finanční možnosti a tak mohou nyní rozšířit aktivity v oblasti obnovy vozového parku z regionální i na dálkovou dopravu.

Kromě záměru na nákup nových ucelených jednotek nebo nedávného kontraktu na dalších 15 jednotek řady 471 (CityElefant) pro regionální dopravu mají dráhy nyní možnost investovat i do flotily několika tisíc čtyřnápravových osobních vozů klasické stavby, které lze za menší nebo větší peníze zmodernizovat, a za zlomek ceny nových vozů tak výrazně zlepšit kulturu cestování na našich tratích. A právě záměr zrekonstruovat více než tisíc těchto vozů dráhy prezentovaly v uplynulých dnech.

Více než tisícovka osobních vozů, které by měly projít v příštích 3 až 4 letech modernizacemi či renovacemi, se podrobí různým stupňům úprav – od pouhé obnovy interiéru se zachováním klíčových technických parametrů vozu až po kompletní modernizace, počítající se zásadními technickými změnami. Následující přehled představuje plán modernizací pro nejbližší období, kdy výběrová řízení již byla vypsána, nebo budou vyhlášena do jara letošního roku.

Stupeň nejnižší - revitalizace

Interiér zhumanizovaného vozu B249, foto: Vít Hinčica / Vagonweb.czTento nejnižší stupeň, dráhami dříve nazývaný "humanizace", se bude týkat pouze celkové renovace interiéru. Koženkové sedačky budou přečalouněny plyší, opraveny budou buňky vlakových WC. Navíc budou nově natřeny vnitřní stěny, opravena okna a vyměněny podlahy, popřípadě vůz dostane i nový lak.

Naopak zlepšení technických parametrů, jako zvýšení povolené rychlosti, instalace vakuových WC či dosazení klimatizace, se tyto vozy z finančních důvodů nedočkají. Revitalizace se bude týkat zhruba stovky vozů řady B, přičemž 22 vozů A a několik kusů řady B již tímto typem opravy prošlo v minulém roce v režii firmy Janoza CZ. Tyto vozy jsou totiž technicky i morálně zastaralé natolik, že jakoukoli větší částku se do nich již nevyplatí investovat. Naopak revitalizace je rychlou a zejména levnou cestou (od několika stovek tisíc Kč za vůz), jak zvýšit kulturu cestování v těchto vozech. Vzhledem k jejich počtu lze tento krok drah chápat jako snahu o rychlé zvýšení kultury cestování, než se v dostatečném počtu objeví na našich kolejích vozy nové, ať již v podobě vozů klasické stavby nebo ucelených jednotek. Vzhledem k jejich plánované životnosti se ani nevyplatí větší částky investovat, protože při snaze z nich udělat moderní vozy (nové podvozky, klimatizace, CZE…) by se cena velice rychle přiblížila ceně nových vozů.

Stupeň druhý - modernizace, zejména motorových vozů

Interiér vozu Bdtn756, foto: Filip Španihel, Vagonweb.czDruhým stupněm modernizací, na které bylo vyhlášeno výběrové řízení, by měla být modernizace 66 vozů řady Btn. Interiér v tomto případě neprojde kompletní opravou, ale dostane pouze nová sedadla, obklady stěn apod.; na rozdíl od "béček" se zde však plánuje zlepšení technických parametrů vagonů. Budou dosazeny nové buňky WC s uzavřeným systémem, předsuvné dveře s ovládáním tlačítky, a také nový audiovizuální informační systém.

Stejně jako u posledních kusů řídicích vozů řady 954.2/ABfbrdtn795 by se v oddílech pro cestující mohly navíc objevit i zásuvky 230 V. Jejich přítomnost ale nebyla drahami nijak potvrzena, byť by pro cestující byla velkým přínosem. Několik desítek takto přestavěných vozů již díky dřívějším projektům po českých kolejích jezdí a po dokončení nejnovějšího kontraktu by již České dráhy neměly vlastnit žádný nerekonstruovaný čtyřnápravový přípojný vůz pro motorovou trakci.

Stupeň třetí - kompletní modernizace, nejen s klimatizací

Interiér rekonstruovaného vozu Bee 20-70 508, foto: Lukáš VeselýJeště více by se měly zlepšit technické parametry 58 vozů pro spoje InterCity a EuroCity. Podle uváděného počtu lze usuzovat, že dráhy plánují zmodernizovat i zbytek vozů Aee/Apee/Bee/Bpee, které se nevešly do první modernizační etapy z předminulého roku. Původně bylo rekonstruovaných vozů z dílny MOVO Plzeň pro rychlost 160 km/h celkem 100, ale kvůli nehodám již byly některé zrušeny.

Vozy kromě klimatizace a uzavřeného systému WC dostanou také nový audiovizuální informační systém pro cestující. Otázkou zůstává, zda-li se cestující dočkají také zásuvek pro 230 V, jejichž absence byla při první sérii značně kritizována. Stejně tak zůstává otázkou přítomnost elektronického rezervačního systému, jakým disponují např. rekonstruované bistrovozy řady ARmpee. Cena těchto rekonstrukcí by se měla pohybovat v rozmezí 3 až 15 milionů korun. Tento vysoký rozdíl může být způsobený například tím, že některé vozy dostaly klimatizaci již dříve, mimo 40kusovou sérii modernizací v roce 2008.

Stupeň čtvrtý - budoucnost

Interiér vozu ARmpee61, foto: pd, Vagonweb.czPrvní tři stupně rekonstrukcí představují plánované projekty, které by se měly rozběhnout již letos a zasáhnout přibližně 150 vozů. Plány Českých drah jdou ale dál. Připravují se také modernizace, u kterých nepůjde jen o dosazení klimatizace či nových dveří, ale dojde také k úpravě podvozků a zásahu do vozové skříně (jako tomu bylo u vozů ARmpee). U těchto vozů bude samozřejmostí nejen klimatizace, ale i audiovizuální informační systém a další vybavení hodné vozu 21. století. V nedávném rozhovoru pro magazín ŽelPage se náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Antonín Blažek v této souvislosti zmiňoval například o možnostech rekonstrukce vozů řady WRm. Stejně tak úpravou podvozků pro 160 km/h projdou vozy Bdt279, které projdou proměnou v řídicí vozy, dříve označované řadou 961.

K těmto vozům by zcela logicky mohly vzniknout z vozů Bdt i vozy přípojné, ne nepodobné těm, které slovenské železnice provozují pod označením Bdteer, s tím rozdílem, že slovenské rekonstrukce z provenience ŽOS Trnava jsou určeny pro rychlost 120 km/h. Další vozy vhodné, a přímo se nabízející, k rekonstrukci jsou vozy řady Bmee, popřípadě Bp, jež disponují dobrým technickým základem, ale morální zastarání vozů (zejména u vozů nasazovaných na vlaky vyšší kvality) je již značné. U všech těchto vozů se počítá s částkami až 15 milionů na jeden vagon, přičemž ale i takto vysoká částka je jen zlomkem ceny vozu nového.

Stupeň pátý? Shrnutí…

Na závěr je nutné se zmínit i o posledních dvou, docela často diskutovaných problémech. Prvním je nákup 100 ojetých vozů ze zahraničí. Ačkoliv termín výběrového řízení proběhl již před více než měsícem, konečné rozhodnutí drah dosud nepadlo. Tiskový mluvčí Petr Šťáhlavský potvrdil, že dráhy obdržely celkem 2 nabídky, které dosud nebyly vyhodnoceny. Tyto ojetiny mohou částečně řešit další z problémů drah – dlouhodobý nedostatek osobních vozů, a to i přes pokles jejich turnusové potřeby o cca 70 kusů v aktuálním GVD. Pokud budou některé vozy odeslány na modernizaci, hrozí, že je nebude čím nahradit. Toho jsme byli naposledy svědky při předloňské modernizaci 40 vozů pro vlaky vyšší kvality, kdy se najednou začaly na těchto vlacích objevovat nejen staré koženkové vozy, ale dokonce vozy lehátkové. V případě nepřítomnosti dalších ojetých vozů se může situace lehce opakovat.

U vlaků nižších kategorií, kde se soupravy od sebe téměř neliší, bude takový výpadek z pohledu cestujícího téměř neznatelný; problém ovšem může nastat právě u vlaků vyšší kvality, kdy další (byť dočasné) snížení jejich počtu znamená nasazení nekvalitních vozů na vlaky IC a EC, což cestující odrazuje.

Druhou věcí je nákup zcela nových vozů klasické stavby. Nově vyrobené samostatné vozy pro osobní denní dálkovou dopravu si v poslední době pořizuje z evropských dopravců snad jen slovenská ZSSK, která z ŽOS Vrútky obdržela již 5 vozů řady Ampeer a ve výrobě je již druhá, vylepšená generace vozů Bmpeer. Většina západoevropských dopravců nyní nakupuje především ucelené jednotky – railjet, Velaro, AGV. Jak nám prozradil náměstek Blažek, vzhledem k trendu používání ucelených jednotek se v nejbližší době s nákupem nových vozů klasické stavby nepočítá. Dráhy v tomto ohledu půjdou zejména cestou rekonstrukcí starších vozů, kterých mají dostatek (i vzhledem k tomu, že spousta vozů bude nepotřebných po dodání nových ucelených jednotek pro regionální a příměstskou dopravu) a nové vozy by připadaly v úvahu jen jako ucelené netrakční jednotky, podobné rakouskému railjetu, které by jezdily ve spojení s lokomotivami řady 380.

Zdroj: České dráhy


JiříK. | 10.1.2010 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6 7      Zpráv na stránku:   
10.01.2010 (16:54)  
MB) A proto mají ÖBB pořízené naklápěcí jednotky ICE–T...
registrovaný uživatel MB 
10.01.2010 (16:51)  
Pokud si někdo myslí že ucelená jednotka nejlépe klopená je lepší než push pull souprava tak je asi z méně podnětné rodiny. Kripl 680 má na Pha-Ova stejný smysl jako pořídit si na popojíždění ve městě lambo. Je to hezké, tupcům se to líbí, ale je to drahé a k ničemu. Stejně jako je kravina např. mezi Přerovem a Břeclaví zvedat rychlost na 200km/h. Není to ekonomické a energie na to spotřebovaná nestojí za pět minut ušetřeného času. Push pull souprava na IC/EC vlaky je mnohem smysluplnější než jakákoliv jednotka. Je možné že ucelenou soupravou se myslí např. 380+Ampz+WRmz+5*Bmz+Bmřz, pak jsem jednoznačně pro. Výhody jsou nesporné. Ohledně humanizace, to je opravdu výsměch cestující veřejnosti. Zásuvky u nás nebudou, když nejsou v nových vozech, tím míň budou v rekonstrukcích. Dle vyjádření ČD má běžný ntb výdrž 4hodiny a tedy není potřeba dávat zásuvky. Nejsme ani v Německu, ani v Rakousku, nemáme na to peníze a rozhodně tu není nikdo kdo by byl ochotný platit stejné ceny jako jsou tam. Těžko můžeme být na stejné úrovni.
Edit proveden dle připomínky Josefa Petráka :) ;)
registrovaný uživatel ceskolipak  mail  
10.01.2010 (16:32)  
Jestli ta představená modernizace především dálkových vozů není vyvolána záměrem společnosti p. Jančury provozovat osobní železniční dopravu a ukázalo by se, jak je ČD neschopná, protože ať by použila z vozového parku cokoliv, byl by tam stejně propasný rozdíl mezi tím, co by nový dopravce nasliboval. :-) :-)
registrovaný uživatel chio 
10.01.2010 (16:29)  
Joska Holibajda: tu je ten problém - cestovné je štvrtina, platy tiež, len nové vozidlá stoja rovnako.
10.01.2010 (16:08)  
Filip Janev:

Nezáleží na hustotě žel. sítě, ale na její délce. V Německu je zhruba čtyřnásobná délka, tudíž tam jezdí zhruba čtyřnásobný počet souprav, tudíž je na obnovu vozového parku zapotřebí zhruba čtyřnásobné množství peněz. Proč DB investují osminásobek, to pochopíte z následujích řádků.

Pozadu opravdu zůstaneme. ČD by to místo neustálých prohlášení o snaze přiblížit se Západu měly dát jasně najevo. Zformulovat by se to dalo třeba takto:
Vážení občané ČR, kdybychom Vám nabídli služby srovnatelné se službami DB, museli bychom od Vás také vybírat srovnatelné jízdné. Na to by ale v této zemi měl jen málokdo, takže nezbývá než poskytovat jen takové služby, které si můžete dovolit.

Samozřejmě že na činnosti ČD je co zlepšovat. Ale představa, že zde bude železniční doprava stejně kvalitní jako v Německu a platit se za to bude jen čtvrtinové jízdné, to je ekonomicky nereálné.
registrovaný uživatel junkrs 
10.01.2010 (16:00)  
To Miroslav Zikmund:
Nepsal jsem nasadit nová klopidla na trať Praha-Ova, kde je rychlost pendolín zvýrazněna tím, že ostatní má max. 140. Myslel jsem tím třeba 3. koridor Praha-Plzeň-Cheb, kde pro klasiky bude/je max. rychlost 110-130 a tratě jsou plné oblouků. Tam už by byl rozdíl znatelný. A určitě by se po republice našlo více takových tratí, kde by se pouhou optimalizací dosáhlo takového stavu tratě, aby tam mohla být klopidla nasazována a dostatečně tak využita právě jejich přednost. Napadá mě třeba ještě Cheb-Ústí-Praha, Praha-HB-Brno, Plzeň-ČB, ČB-Jihlava-Brno... A jak jsem psal, nemusela by být klopidla třísystémová a na 230. Stačily by dva systémy a na 160. Pak by vyšly určitě levněji než stávající 680-ky.
10.01.2010 (15:40)  
Budeme trochu počítat:DB ročně investuje do vozového parku 30 miliard Kč! ČD doposud max.4,5 mld.Kč.Hustota sítí v Německu a Česku je srovnatelná.A i přesto, že DB mají vozový park, který se nám zdá i tak moderní, pro ně už je prostě staré nevyhovující vozidlo.

A co naše Pendolino? Takový pohodlnější regionální vlak, ten kdo jel RailJetem(nebo ICE), pochopí.

MY JSME POZADU, A NA DLOUHÉ ROKY TO TAK ZŮSTANE!!
10.01.2010 (14:52)  
se nezlobte ale ten clanek je o nicem. nic nevypovida, jen marketingovy cd blabol, ktery ma navodit atmosferu inovaci a modernizaci. Stejne tak ten najbrt byl vymyslen jen proto, aby si lide mysleli ze jede nejaka nova loko ci vuz. o sjednocovani naterů nejde, spis to vice jeste rozjednoti.
registrovaný uživatel chio 
10.01.2010 (14:04)  
ZSSK možno ide správnym smerom, ale ten príjemný pocit z rekonštruovaných vozňov kazí mizerná údržba. Napr. minulý týždeň som šiel v slovenskom Bpeer vlakom Ex 146. WC fungovalo len jedno (druhé bolo zamknuté), bočné steny okolo okien už "žiarili" fľakmi sivej farby.

Okrem toho, ZSSK kupuje nové a reko vozne len na hlavné trate. Napr. to, čo posiela do Poľska cez Zwardoň, je ešte horšie, než priemerné české B. Okná s hnedým odtieňom, koženka presedená až na výplň, WC už v Žiline smrdí na celý vozeň.
Mimochodom, vždy som si myslel, že RIC vozne majú blokované dvere - tieto vozne ma vyviedli z omylu.
10.01.2010 (13:54)  
hlavně rekonstrukci pro Bdt přenechat nějaké lepší firmě, který rozhodně neudělá tak nehezký potahy sedaček, jako jsou na obrázku.
Mě se ty potahy celkem líbí. A navíc je to i praktické - na flekaté látce se snadněji ztratí případná "provozní" flekatost. Z pohledu cestujícího se mi 054 jeví jako celkem zdařilá rekonstrukce. Jen bych ještě trochu rozšířil sedadla na úkor uličky. Např. v patře 471 je ta ulička o 19 cm užší a taky to stačí.

Humanizace v těch studených barvách na mě nepůsobí studeně, ale přímo ledově. Hadr je samozřejmě příjemnější materiál než koženka, ale původní interiér mi připadal barevně přívětivější, útulnější.

"Železničná spoločnosť Slovensko, a.s." je obchodní název slovenského národního dopravce
"ZSSK" je obchodní známka, kterou si zaregistroval výše zmíněný dopravce
"ŽSSK" není nic
  1 2 3 4 5 6 7      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko