..: Ukrajina kupuje dvě dvoupodlažní jednotky od Škody Vagonka :..

Elektrická jednotka ř. 575 LG, foto: Škoda Vagonka Kyjev — Návštěvníky evropského fotbalového šampionátu na Ukrajině v roce 2012 budou vozit také dvoupodlažní elektrické jednotky české provenience, oznámila v úterý vítkovická Škoda Vagonka. Dvě šestivozové soupravy s kapacitou 634 cestujících chtějí ukrajinské státní dráhy nasadit v průběhu fotbalového mistrovství na přibližně 480km trasu Kyjev – Charkov, načež mají být přesunuty do svého definitivního působiště na lince mezi Charkovem a Doněckem. Celá zakázka na dodání dvousystémových jednotek v úpravě pro dálkovou dopravu s maximální rychlostí 160 km/h vyjde ukrajinské železnice na 40 milionů eur, tedy přibližně miliardu korun. Na kolejích by se obě soupravy podle výrobce měly objevit na jaře 2012, aby v době konání šampionátu mohly reagovat na zvýšenou poptávku po cestování.

Nové dvoupodlažní jednotky pro ukrajinského národního dopravce UZ jsou odvozeny z původní řady 471 Českých drah, budou však kombinovat prvky prakticky všech dosavadních iterací této produktové rodiny. Stejně jako jednotky řady 575 pro Litvu budou i tyto širokorozchodné „ešusy“ určené primárně pro meziregionální a dálkovou dopravu, čemuž má odpovídat i interiér. Shodně s litevskou verzí budou také schopny jízdy maximální rychlostí 160 km/h, zatímco ze slovenské řady 671 si ukrajinské soupravy vezmou podporu dvou napájecích systémů (3 kV ss i 25 kV/50 Hz), jež je nutností pro jízdu mezi metropolí a druhým největším městem Ukrajiny. Společným znakem litevských a ukrajinských jednotek bude zřejmě i zabezpečovací systém KLUB-U, a automatické spřáhlo SA3, tedy prvky typické pro většinu postsovětských železnic.

Návrh elektrické jednotky ř. 675 ČD (fikce)

Není bez zajímavosti, že o šestivozové variantě CityElefanta pro dálkovou dopravu před několika lety uvažovaly i České dráhy. Navrhovaná dvousystémová řada 675 se zvýšenou maximální rychlostí měla být nasazována na rychlíky mezi velkými městy, a kromě oddílů 1. a 2. třídy měla obsahovat také bistro. Zatímco český národní dopravce ponechal projekt v rovině úvah, soupravy obdobné koncepce s dvěma hnacími a čtyřmi vloženými vozy již v létě příštího roku využijí návštěvníci fotbalové události roku, kterou společně pořádají Ukrajina a Polsko. Hlavním cílem nejnovější akvizice UZ je získat dostatečně kapacitní a komfortní vozidla pro exponovanou trasu přes Poltavu, kterou dnes nejrychlejší přímý vlak zdolává za 5 hodin a 50 minut. Po skončení fotbalového šampionátu se uvažuje s přesunutím obou jednotek do Charkova, z něhož mají jezdit do 300 km vzdáleného Doněcku, třebaže v této relaci vlaky využijí výhradně napájení systémem 3 kV ss.

Zdroj: Škoda Transportation, ŽelPage


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 9.2.2011 (0:03)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Ukrajina


  1 ... 3 4 5 6 7      Zpráv na stránku:   
09.02.2011 (13:28)  
Určitě nelze srovnat čtyřku v patráku se čtyřkou v klasickém velkoprostorovém voze

Nerozumím...chápu rozdíl ve výšce stropu + nahoře skosení, ale jinak...?
Prostor pro zavazadla lze řešit policemi - samozřejmě ale na úkor sedaček, nad sedačkama je prostor omezený proti jednopatráku, to je pravda, ale určitě by se dal využít lépe než u našeho CE...

Je to asi individuální, mě taky vyhovuje ten lepší výhled z horního patra, cítím se tam dobře, nižší stropy mi i při mojí výšce nevadí, naopak v klasickém voze mě připadají tak nějak psychologicky zbytečně vysoké..
09.02.2011 (12:58)  
P.S.
Švýcarsko je okno do té lepší budoucnosti - v ČR to pravděpodobně bude vypadat hůř, jelikož na rozdíl od Švýcarů nemáme pořádek v krvi. Jediná naše šance je dělat věci stejně důkladně, promyšleně a koordinovaně jako Švýcaři, ale jednodušeji.

Zastánci pater nechť se zamyslí nad "sezením ve čtyřech" v pátek večer. Určitě nelze srovnat čtyřku v patráku se čtyřkou v klasickém velkoprostorovém voze. A my přece chceme přilákat cestující do veřejné dopravy, aby tu železnice byla i za sto let...
09.02.2011 (12:53)  
Měl jsem možnost užít si švýcarských "dálkových pater" do sytosti. Necítím se tam dobře a není to interiérem (ICN má uvnitř stejný design a je mi tam fajn).

Jak Švýcary ve většině dopravních záležitostí obdivuju, tak patra jim opravdu nezávidím. Zejména v Curychu i v Bernu trvá sto let, než se cestující z obou pater vymění (pobyty na to jsou, ale nevidím to jako žádoucí cílový stav u nás).

Nyní zdánlivě odbočím - když jsem poprvé jel vlakem po Německu a později po Švýcarsku, tak jsem tu jejich úžasnou železnici nábožně a nekriticky hltal. To bylo ovšem naprosto špatně.

Je třeba nechat vyprchat počáteční nadšení a pak teprve soudit - to dobré převzít (ale tak, aby to fungovalo i v naší kultuře!) a toho špatného se vyvarovat. Švýcarsko je tak trochu výlet do budoucnosti (s jejími klady i zápory): úzká hrdla sítě už nejsou na kolejích, ale na zhlavích, na nástupištích a v podchodech uzlových stanic.

Patra jsou, při vší úctě k tvůrcům poměrně povedeného ešusu, jak v dálkové, tak i v příměstské dopravě, nouzovým řešením - protože výměna cestujících a prostor pro zavazadla. Minibar (údajný důvod, proč mají Švýcaři přechody nahoře) to nevytrhne...

Proč asi ČD chtějí kupovat jednopodlažní jednotky?
registrovaný uživatel zlobr 
09.02.2011 (12:34)  
Jirka (TexxO)
pak opravdu smeknu klobouk nad dilem skodovackych inzenyru, ktere se prosadilo ve velmi ostre a ferove konkurenci na stabilnich a cistych trzich.

Myslíš v konkurenci toho průzračně čistýho Siemensu, na který asi před dvěma lety prasklo uplácení ve velkým?
Hodný Siemens vs. zlá Škoda už dávno neplatí.

Zrovna včera jsem jel rychlíkem Brno-Břeclav-Olomouc. Na takový vlaky by to myslím bylo vhodný (teda trochu kratší)
09.02.2011 (12:24)  
Aleš Petrovský : Aha , pak tomu tedy rozumím , ohledně toho TGV to byl jen příklad rychlovlaku na delší vzdálenosti který mě v tu chvilku napadl. Jinak samozřejmě vím že u nás nic takového v dohledně době rozhodně jezdit nebude.
09.02.2011 (12:00)  
Jirka: Dovolil bych si podotknout, že vývoj bez zakázky není obvyklý ani na západ od našich hranic. Konkrétně u Siemensu je první takovou lokomotivou Vectron.
09.02.2011 (11:41)  
strejcekms : ja za "normalni" povazuji trochu jinej postup. Ze si zadam objednavku na lokomotivu o nejakych parametrech a nejlevnejsi vyrobce mi ji doda. Pokud ji neumi a zavaze se ji dodat, tak je vyvoj v jeho rezii a jeho podnikatelske riziko, zda ji pak nasledne proda i na dalsich trzich a naklady se mu vrati.

Je mozne zadat i vyvoj a vyrobu konkretnimu vyrobci a financovat to, ale to mi prijde prijatelne u vysove specializovanych zarizeni (raketoplan apod.) ... v pripade celkem beznych (ve svete vyvynutych a jezdicich v desitkach typu) lokomotiv bych tento postup povazoval za plytvani a spatnou spravu svereneho majetku.
09.02.2011 (11:38)  
Popravdě nám zákazníkům je jedno, jestli to bude patro nebo ne, i když patro může pomoct babičkám, které jsou v posledním vagoně aby nevystupovali malem v minule stanici a co se tyka pruvodcich, tak se holt zacnou na patra nasazovat mensi pruvodci :-D
registrovaný uživatel strejcekms  mail  
09.02.2011 (11:37)  
Jirka (TexxO)- Ale motorový vůz DM12 byl vyráběn pro Finské dráhy a docela si ho pochvalují (mám z doslechu), zakázka byla dodána včas!
registrovaný uživatel strejcekms  mail  
09.02.2011 (11:35)  
Jo a Pendolino je naklápěcí jednotka, proto má trošku jinej tvar vozové skříně, je to daň za klopení v obloucích, proto je interiér menší. Takhle si koupím Railjet, sice pojede až 230 km/h (což 680 také), bude sice levnější (což 680 určitě ne), ale nebude naklápět v obloucích a naše tratě jsou samej oblouk, jen toho využívat..
  1 ... 3 4 5 6 7      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko