..: Železniční odbory budou tvrdě postupovat proti vládní reformě :..

Ilustrační obrázekPraha - Železniční odbory zřejmě budou velmi tvrdě postupovat proti reformě veřejných financí, kterou předložila současná trojkoaliční vláda. Nelíbí se jim především snaha zrušit daňové zvýhodnění režijních jízdenek a závodního stravování. Po jednání s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem to řekl předseda Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek. Podle něj železničáři konzultují společný postup s konfederací odborových svazů.

"Jsem přesvědčen, že železničáři sami o sobě budou požadovat velmi tvrdý postup proti případným dopadům reformy a reformě samotné," uvedl Dušek s tím, že dopady reformy znevýhodní nízkopříjmové a středněpříjmové skupiny hlavně zvýšením snížené sazby DPH z pěti na devět procent. Reforma podle Duška ohrožuje výhody, které považují železničáři za nedotknutelné, jako například režijní výhody. "Poznáme to jako železničáři třeba tím, že nebudeme mít režijní výhody, které nám neodebral ani Hitler," uvedl Dušek.

Vládní sociální a daňovou reformu kritizují i sociální demokraté. Podle nich si kromě vysokopříjmových skupin pohorší všichni. Navíc podle nich reformy potřebné v tuto chvíli v takové podobě nejsou. Reforma se nelíbí ani Českomoravské konfederaci odborových svazů (ČMKOS). Podle předsedy ČMKOS a senátora za ČSSD Milana Štěcha zhorší připravované změny situaci lidí s nižšími a středními výdělky a budou znamenat výpadek příjmů rozpočtu. Navíc si odboráři stěžují, že s nimi nebyly vládní návrhy prodiskutována. "To, co se dělo na tripartitě, bych považoval za velkou urážku všech odborářů, všech občanů a ještě více železničářů," uvedl Dušek.

Cílem navrhované vládní reformy veřejných financí je zpomalit tempo zadlužování země a snížit schodek veřejných financí pod tři procenta HDP. Reforma počítá se zrušením daňového zvýhodnění stravenek a režijních nákladů na straně zaměstnavatele, což podle odborů způsobí zrušení těchto výhod. Dále vláda navrhuje zavést patnáctiprocentní daň z příjmu fyzických osob. Podnikům by daň měla klesnout postupně z 24 na 19 procent. Snížená pětiprocentní sazba daně z přidané hodnoty, která platí u potravin, léků a některých služeb, by měla vzrůst na devět procent. Vláda chce, aby změny začaly platit od příštího roku. Zatím ale není jisté, zda projdou Poslaneckou sněmovnou. Návrhy kritizují i někteří poslanci koalice v čele s Vlastimilem Tlustým (ODS), který nedávno představil své vlastní návrhy na změny daní.

zdroj: Finanční noviny (ČTK)


JRtrain Poslat mail autorovi | 9.5.2007 (19:24)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 10      Zpráv na stránku:   
editor nebo admin ŽP RaPa  mail  
23.05.2007 (18:27)  
jestli se někomu na režijkách něco nelíbí, tak z něj mluví závist... zaměstnanci ČD si je určitě zaslouží
registrovaný uživatel hrbdrb 
23.05.2007 (10:44)  
Chcete vidět stávku natvrdo???? Sáhněte na to poslední co nám ( zaměstnancům ČD) ještě zbylo. A s režijkama je to tak že dneska věrný zaměstnanec si musí zakoupit dražší místenku než věrný cestující s aplikací railplus. Pendolínem se taky nesvezu protože musím platit drahou rezervaci a vrchol fšeho je když žádám o režijku mimo prolongační období tak zaplatím pokutu. Jako kdybych mohl za to že nárok na ní získá rodinný příslušník v 6ti letech věku během roku
registrovaný uživatel Rail-2005  mail  
23.05.2007 (10:20)  
Miroslav Zikmund (9.5.2007 - 21:46): Souhlas, toto by bylo velmi efektivní a elegantní řešení.

Jinak co se zaměstnaneckých výhod týká, je to dobrá věc zvyšující prestiž podniku. Jenže podnik si musí uvědomit, v jaké ekonomické situaci se nachází. Zda a jaké zaměstnanecké výhody si může svým zaměstnancům poskytnout. Z hlediska nároku mi není jasné proč firma, která se potácí v dluzích, poskytuje tyto výhody i rodiným příslušníkům zaměstanců.

Toto je případ ČD s jejich režijkami i ČSA z jejich volnými letenkami. U ČSA to navíc dochází do takového extrému, že nejen rodinní příslušníci, ale i zaměstnanci "zpřátelených firem" (různé právnické kanceláře, marketingové a mediální firmy...) mají stejné výhody jako kmenoví zaměstnanci ČSA!

Přitom tato skupina lidí by se mohla stát platícími cestujícími, kteří by přinesli jistý ekonomický přínos! Pochopitelně ne všichni, když někdo cestuje jen proto, že je to zadarmo, nemá to žádný přínos a naopak to ještě v důsledku zatěžuje i životní prostředí nehledě na použitou trakci. Každopádně lze s jistotou tvrdit, že vybraná suma by byla určitě vyšší i od menší skupiny lidí než od té větší za paušální platby režijních výhod.

Něco jiného jsou firmy typu T-Mobile nebo Telefonica, které jsou vysoce ziskové a takové výhody by si mohly dovolit poskytovat i rodinných příslušníkům zaměstnanců.
23.05.2007 (10:14)  
Doplněte si prosím můj předcházející příspěk první řádek ...........režijky u ČD vadí..........
23.05.2007 (8:44)  
A poznámce x příspěvků níže proč Vám režijky u ČD (když je stát dotuje) a nevadí vám řežijky pro zam DPhmP? (ty stát dotuje dokonce více než ČD) Jen tak na okraj kterou firmu stát nepřímo nedotuje? Nebo např. údržba silnice vedoucí nejen k fabrice se platí z čeho?
12.05.2007 (21:00)  
Naprostý souhlas se Sharky 33!Uznávám,že ŽelPage není o ČD,ale o železnici jako takové.I když jen tak malinko si myslím,že na webu o železnici by se (v diskuzi k článku, který je o problematice ČD)mohli objevovat příspěvky typu ,,polemika o režijkách".
12.05.2007 (11:22)  
Vousáč právě proto to tady opravdu vypadá ,že vlastně celé hospodářství na těch "režijkách" stojí. Myslím ale ,že když je to web o železnici tak by se to mělo řešit jinak. Vždyť dráha si může dát jako obchodní nabídku ony režijky a tím to zhaslo.Vždyť i jiné firmy dávají s vím zaměstnancům určité výhody v rámci obchodní nabídky a niko proti tomu neprotestuje jako tady.
11.05.2007 (23:17)  
Ad Frava:myslím,že není důvod být smutný,neboť tento web se prostě zabývá problematikou železnic a článek,ke kterém se diskuze vztahuje je o ,,režijkách". O reformě a celé české ekonomice jsou jiné weby,kde se diskutuje(nebo nediskutuje) o této problematice.
registrovaný uživatel Frava  mail  
11.05.2007 (18:34)  
Tak z příspěvků mám pocit, že celá česká ekonomika a reforma stojí na zdanění režijky. To mi připadá smutné.
registrovaný uživatel ANKU 
11.05.2007 (17:39)  
Vousac: Naprosty souhlas, trochu spatne jsem se vyjadril. Ja popisoval dnesni situaci, pokud existuje rezijka jako zamestnanecka vyhoda, tak by se nedanila cena rezijky, ale ten rozdil ty ceny vuci normalni cene (napr: sitova jizdenka), to je ten imaginarni prijem.
V pripade zavedeni sitovky pro zamestnance jako standartniho obchodniho produktu, by pak strasne zalezelo na konkretni formulaci toho zakona a jak by to posuzoval financni urad, tady se neodvazuju hadat, jak by to dopadlo.
  1 2 3 4 5 ... 10      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko