..: Skončí pravidelné změny času? :..

Vintage Table or Mantel Clock, foto: Jorge Royan Praha — Stalo se už téměř tradicí, že si na ŽelPage dvakrát ročně přečtete přehled vlaků, které při změně času ze středoevropského na letní středoevropský a zpět někde hodinu počkají a nebo pojedou až s hodinovým zpožděním. Když se začtete do komentářů, zjistíte, že zdaleka ne všichni jsou těmito změnami nadšeni a raději by nic neměnili. Do teď neměli moc možností, co pro to udělat. Během letošních prázdnin se ale rozběhla celoevropská podpisová akce, která požaduje projednání střídání času v unijních orgánech. Potřebují mít minimálně jeden milión podpisů z celé Evropské unie. Podle platné unijní legislativy musí nasbírat podpisy minimálně v sedmi zemích a je stanoven i minimální počet pro jednotlivé země – pro Česko to je 16 500, pro Slovensko pak zhruba 7500.

Table clock with an armillary sphere, Lyon, foto: Marie-Lan Nguyen Podpis pod iniciativu Pouze jeden čas můžete připojit na standardních petičních arších, které budou u dobrovolníků (převážně ve velkých městech) a nebo prostřednictvím registrace na webu. Při elektronické registraci se ale připravte na to, že po vás bude vyžadováno uvedení některých údajů: adresa, e-mail, číslo telefonu a číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu. Důvodem je nutné ověření podpisu (a vyřazení těch „falešných“). Při předložení nepravých podpisů by organizátorům hrozila až půlmilionová pokuta od Evropské komise.

Změna času byla na našem území uplatněna poprvé za první světové války, kdy jsme byli ještě součástí Rakouska-Uherska, a skončila v roce 1918. Podruhé tomu bylo opět v dobách válečných – byl nepřetržitě zaveden od 1. dubna 1940 do 4. října 1942 a pak v letních měsících v letech 1943 až 49. Potřetí jsme se k němu vrátili v dobách „energetické krize“ v roce 1979. Bylo ustáleno pravidlo, podle kterého se letní čas zaváděl poslední březnový víkend a končil poslední zářijový víkend. Vše se mění – i pravidla, takže od roku 1996 je letní čas o měsíc delší – až do posledního říjnového víkendu.

Table Clock, foto: Walters Art Museum Jedním z nejznámějších bojovníků proti změnám času byl pekař Stanislav Pecka ze Sobětuch na Chrudimsku. Poprvé se ozval premiérovi Lubomíru Štrogalovi a prezidentu Gustávu Husákovi již v roce 1981. Pokračoval pak i později a obracel se také na prezidenta Václava Havla. Jako pekař pociťoval změny na sobě, když každý den tři hodiny po půlnoci začínal svou práci pekaře, aby byly ráno rohlíčky obzvláště vypečené: „Vadí mi, když se pak mám probouzet ve dvě jen proto, že si někdo myslí, že časovým posunem ušetří.“ Zrušení času se nedožil, zemřel v roce 2009.

V jeho boji pak pokračoval profesor vysokého učení technického v Brně Zdeněk Kolíbal, expert na robotiku. Jako vědec připravoval analýzy, rozbory a fakta. „Podle jedné z evropských komisí letní čas vadí jen čtyřiceti procentům lidí. Jen? To přece není málo. Kvůli jednomu nekuřákovi se také musí na veřejnosti omezit kuřáci, i když jsou ve většině,“ říkal. Najdou se ale i další. Současným nejviditelnějším bojovníkem je senátor Petr Šilar (KDU-ČSL), který podporuje i nyní probíhající podpisovou akci.

Moscow Kremlin's Spasskaya Tower, foto: Stan Shebs V Evropě neposouvají čas na Islandu, v Rusku, Bělorusku, v části Grónska a na norských ostrovech Jan Mayen a Špicberky. I když i tady mohou nastat změny. Někdejší prezident Ruska Dimitrij Medveděv zrušil střídání času v roce 2011, ale prezident Vladimír Putin již sepsal zákon, který by vše vrátil do starých kolejí. Argumentuje tím, že údajně až 55 % lidí chce, aby se čas znovu posouval. Ruská energetika si zase myslí, že střídáním času ušetří až 17 % energie. Zřejmě nemají k dispozici měření Pražské energetiky, podle kterých je úspora elektrické energie pouze v období okolo rovnodennosti v rozsahu jednoho procenta, v letních měsících nemá letní čas na spotřebu elektrické energie v podstatě žádný vliv.

Ale narazíte i na názory z lékařské oblasti. Přechod času způsobuje komplexní narušení rytmů našeho těla. Tam jsou s největší pravděpodobností věrohodné důvody pro spouštěče infarktu. Při přechodu na letní se posouvá čas o hodinu dopředu, takže čas určený na spánek je kratší. A to vede k zvýšenému riziku srdečních příhod. Ale na podrobnější výzkum Evropská komise zatím nevypsala asi žádný grant.

Pokud chcete podpořit zrušení střídání běžného a letního času, připojte se k podpisu petice.

Zdroje: Český rozhlas, ČTK/České noviny, Euractiv, EuroZprávy, iDNES, Kardiochirurgie, Wikimedia Commons [1], [2], [3], [4]


Vlad Poslat mail autorovi | 27.8.2013 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 ... 6 7 8 9 10      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Jacek 
27.08.2013 (11:47)  
Názor o těžkém přizpůsobování biorytmu hodinové změně naopak nerespektuji. Půlka národa pracuje v turnusech, slouží noční, několik šichet za sebou, trhané směny, atd. O těch se nikdy nemluví. Co by oni měli říkat na změny biorytmu každý den???
Výkřiky odpůrců změny času mi připadají jako výrok jistého poslance o tom, že v noci pracují jen k.... a zloději.
27.08.2013 (11:37)  
tak klidně může v létě do práce dobrovolně chodit o hodinu dřív, aby mu nebylo líto, že se čas neposouvá.

ale pokud to, že je brzo tma, tak přece můžete vstávat o hodinu dřív a jít spát o hodinu dřív, a je po problému

čo to pomôže keď to nejde len o jednotlivca ale o viacero ľudí prípadne aj o zaužívané zvyklosti? Ja osobne ako mladý človek som radšej, ak je večer dlhšie svetlo a teplejšie počas leta.
27.08.2013 (11:21)  
Nekteri lide skutecne potrebuji k bezproblemovemu pozreni obeda slunce nejvyse na obloze a zaroven i 12:00 na hodinach? O jaka hruza - jak uz zminil M, je to mozne jen na polednikove urovni Jindrichova Hradce.
Nazor o tezkem prizpusobovani biorytmu hodinove zmene respektuji, ale nedovedu si predstavit, jak takovy clovek zije? Cely zivot stejny rytmus? Zadne cestovani do jinych casovych zon, nerkuli za ocean? Zadna zmena zamestnavatele (dojizdeni, nutnost vstat drive), zadne stehovani, zadne vstavani na sobotni vylet?
registrovaný uživatel R.U.R.  mail  
27.08.2013 (11:17)  
Jestli SEČ nebo SELČ je asi takový rozdíl jako jestli budete číslovat podlaží v domě od 0 nebo od 1. Pokud někomu víc vyhovuje SELČ, tak ať klidně obědvá v 11. Nevím, co je na SELČ lepší než na SEČ, ale pokud to, že je brzo tma, tak přece můžete vstávat o hodinu dřív a jít spát o hodinu dřív, a je po problému. A pokud jde o začátek pracovní doby, tak mi připadá vhodnější a proveditelnější posunout ho na úrovni firmy než na úrovni celého státu - aneb uděljte si petici ve firmě, pokud se shodnete aspoň tam, že chcete začínat ráno třeba v 5, tak vám asi vedení vyjde vstříc. Pokud se vám toho nepovede dosáhnout ani ve firmě, tak asi není dobrý nápad snažit se toho dosáhnout na celostátní úrovni.
registrovaný uživatel R.U.R.  mail  
27.08.2013 (11:10)  
Já bych byl pro jeden čas (SEČ, pochopitelně), kdo chce v jiné roční doby vstávat jindy, ať si to zařídí sám, protože se na tom stejně lidi neshodnou a vždycky to bude jen kompromis, který bude někomu vyhovovat a jinému ne.
Například aby děti nechodily v zimě do školy za tmy, může jim škola třeba na tři měsíce změnit rozvrhy tak, aby začínali později - bude to ekvivalentní posunu času, ale bude se to týkat jen těch, kterých se to týkat má, a ne třeba pekařů, kteří vstávají a pracují za tmy tak jako tak.
Kdo má v práci flexibilní časovou dobu (a to je dneska celkem běžné), tak klidně může v létě do práce dobrovolně chodit o hodinu dřív, aby mu nebylo líto, že se čas neposouvá.
Samozřejmě, pokud by to takhle dopadlo, tak by to mělo velký vliv na hromadnou dopravu - ale podle mě spíš pozitivní, neboť by se ranní (i odpolední) špička rozředila a její pokrytí by bylo snadnější a ekonomičtější. (Ale to bych nerad vysloveně tvrdil, na to jsou experti a počítačové modely.)
registrovaný uživatel IvaA 
27.08.2013 (11:01)  
Když už je tu téma pojato obecněji, omočím si rovněž:

Myšlenka nestřídání času a současně setrvání v rámci našeho pásma u SELČ je IMO správná a dokonalá.
Hlavním důvodem je, že mi tento čas naprosto vyhovuje a proto se vyplatí za něj bojovat.

Ze svého okolí neznám nikoho, kdo by nebyl se SELČ spokojen.
Ale jak už to bývá, jsme-li spokojeni, nic neděláme, zatímco kverulanti, zpátečnící a ostatní zakyslí a zapšklí se jako obvykle snaží dobrou věc zničit.
To je třeba změnit. A budu muset začít u sebe.

Nosná je myšlenka doplňkové petice ke stávající, která setrvání SELČ v optimálním případě zajistí, nebo alespoň vnese dostatečný zmatek do řad petentů té stávající.

Máte-li chuť se někdo přidat a o problematice organizování petic i něco víte, kontaktujte mne prosím na adrese: save.summer.time@gmail.com.
editor nebo admin ŽP Chary  mail  
27.08.2013 (10:53)  
Dohlibe, to si musíš vybrat. Chtěl bys, aby v prosinci svítalo třeba v šest? To pak ale bude soumrak ve dvě odpoledne. Školní děti ti vyloženě poděkujou, ve tři ze školy (z práce...) a tma ;-) V období zimního slunovratu je osm hodin slunečního svitu denně.
27.08.2013 (10:48)  
Mě střídání času naprosto vyhovuje. A jelikož jsem patnáct let jezdil na dráze v turnuse, tak změna času o pouhou hodinu mne opravdu nemůže rozházet.
27.08.2013 (10:31)  
Iniciativa si neklade za cíl určit ten správný čas, ale snaží se upozornit, že posun má větší dopady, než se zdá. A nejde jen o lidi.

Jsem proti hýbání s časem. Ať je třeba kompromis - a střed dne je ve 12:30. Je mi to jedno, hlavně nechci mít 2x ročně bordel v biorytmu
registrovaný uživatel M 
27.08.2013 (10:28)  
774 - tak v tom pripade by na kazdem poledniku musel byt zcela jiny cas, protoze spravny cas maji akorat v Jindrichove Hradci a vsude jinde maji od hnupu narozeny cas spatny.

Jinak diky, ze se objevil nekdo, kdo nezapomnel pripomenout, ze zimni cas nemame. Nez jsi to napsal, tak jsem absolutne netusil, co predrecnik pod timto pojmem asi mohl myslet...
  1 ... 6 7 8 9 10      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko