..: Skončí pravidelné změny času? :..

Vintage Table or Mantel Clock, foto: Jorge Royan Praha — Stalo se už téměř tradicí, že si na ŽelPage dvakrát ročně přečtete přehled vlaků, které při změně času ze středoevropského na letní středoevropský a zpět někde hodinu počkají a nebo pojedou až s hodinovým zpožděním. Když se začtete do komentářů, zjistíte, že zdaleka ne všichni jsou těmito změnami nadšeni a raději by nic neměnili. Do teď neměli moc možností, co pro to udělat. Během letošních prázdnin se ale rozběhla celoevropská podpisová akce, která požaduje projednání střídání času v unijních orgánech. Potřebují mít minimálně jeden milión podpisů z celé Evropské unie. Podle platné unijní legislativy musí nasbírat podpisy minimálně v sedmi zemích a je stanoven i minimální počet pro jednotlivé země – pro Česko to je 16 500, pro Slovensko pak zhruba 7500.

Table clock with an armillary sphere, Lyon, foto: Marie-Lan Nguyen Podpis pod iniciativu Pouze jeden čas můžete připojit na standardních petičních arších, které budou u dobrovolníků (převážně ve velkých městech) a nebo prostřednictvím registrace na webu. Při elektronické registraci se ale připravte na to, že po vás bude vyžadováno uvedení některých údajů: adresa, e-mail, číslo telefonu a číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu. Důvodem je nutné ověření podpisu (a vyřazení těch „falešných“). Při předložení nepravých podpisů by organizátorům hrozila až půlmilionová pokuta od Evropské komise.

Změna času byla na našem území uplatněna poprvé za první světové války, kdy jsme byli ještě součástí Rakouska-Uherska, a skončila v roce 1918. Podruhé tomu bylo opět v dobách válečných – byl nepřetržitě zaveden od 1. dubna 1940 do 4. října 1942 a pak v letních měsících v letech 1943 až 49. Potřetí jsme se k němu vrátili v dobách „energetické krize“ v roce 1979. Bylo ustáleno pravidlo, podle kterého se letní čas zaváděl poslední březnový víkend a končil poslední zářijový víkend. Vše se mění – i pravidla, takže od roku 1996 je letní čas o měsíc delší – až do posledního říjnového víkendu.

Table Clock, foto: Walters Art Museum Jedním z nejznámějších bojovníků proti změnám času byl pekař Stanislav Pecka ze Sobětuch na Chrudimsku. Poprvé se ozval premiérovi Lubomíru Štrogalovi a prezidentu Gustávu Husákovi již v roce 1981. Pokračoval pak i později a obracel se také na prezidenta Václava Havla. Jako pekař pociťoval změny na sobě, když každý den tři hodiny po půlnoci začínal svou práci pekaře, aby byly ráno rohlíčky obzvláště vypečené: „Vadí mi, když se pak mám probouzet ve dvě jen proto, že si někdo myslí, že časovým posunem ušetří.“ Zrušení času se nedožil, zemřel v roce 2009.

V jeho boji pak pokračoval profesor vysokého učení technického v Brně Zdeněk Kolíbal, expert na robotiku. Jako vědec připravoval analýzy, rozbory a fakta. „Podle jedné z evropských komisí letní čas vadí jen čtyřiceti procentům lidí. Jen? To přece není málo. Kvůli jednomu nekuřákovi se také musí na veřejnosti omezit kuřáci, i když jsou ve většině,“ říkal. Najdou se ale i další. Současným nejviditelnějším bojovníkem je senátor Petr Šilar (KDU-ČSL), který podporuje i nyní probíhající podpisovou akci.

Moscow Kremlin's Spasskaya Tower, foto: Stan Shebs V Evropě neposouvají čas na Islandu, v Rusku, Bělorusku, v části Grónska a na norských ostrovech Jan Mayen a Špicberky. I když i tady mohou nastat změny. Někdejší prezident Ruska Dimitrij Medveděv zrušil střídání času v roce 2011, ale prezident Vladimír Putin již sepsal zákon, který by vše vrátil do starých kolejí. Argumentuje tím, že údajně až 55 % lidí chce, aby se čas znovu posouval. Ruská energetika si zase myslí, že střídáním času ušetří až 17 % energie. Zřejmě nemají k dispozici měření Pražské energetiky, podle kterých je úspora elektrické energie pouze v období okolo rovnodennosti v rozsahu jednoho procenta, v letních měsících nemá letní čas na spotřebu elektrické energie v podstatě žádný vliv.

Ale narazíte i na názory z lékařské oblasti. Přechod času způsobuje komplexní narušení rytmů našeho těla. Tam jsou s největší pravděpodobností věrohodné důvody pro spouštěče infarktu. Při přechodu na letní se posouvá čas o hodinu dopředu, takže čas určený na spánek je kratší. A to vede k zvýšenému riziku srdečních příhod. Ale na podrobnější výzkum Evropská komise zatím nevypsala asi žádný grant.

Pokud chcete podpořit zrušení střídání běžného a letního času, připojte se k podpisu petice.

Zdroje: Český rozhlas, ČTK/České noviny, Euractiv, EuroZprávy, iDNES, Kardiochirurgie, Wikimedia Commons [1], [2], [3], [4]


Vlad Poslat mail autorovi | 27.8.2013 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 ... 5 6 7 8 9 10      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel M 
27.08.2013 (16:50)  
Jiri Kocurek - nekdo nekomu brani, aby zil podle slunce? Kdo ma v soucasnosti tento styl zivota, tomu je nejaky cas na hodinkach prece jedno a muze zit po svem.
Zit pred 300 lety, take bych asi zil podle slunce. Ale ziju ted a tady a slunce nebo faze mesice pro mne az takovy vyznam nemaji...
Pozn.: nemaji pro mne vyznam co se denniho rytmu tyce. Obecne nutnost slunce stale akceptuji:-))
27.08.2013 (16:48)  
Nějak nedokážu pochopit ty, kterým by nevadil celoroční SELČ, ale jsou zásadně proti celoročnímu SEČ. V obou případech přece Slunce vychází a zapadá úplně stejně. Jenom na hodinkách je jiný čas.
registrovaný uživatel M 
27.08.2013 (16:47)  
Rozdíl mezi odpůrci a příznivci je v tom, že zatímco odpůrci po nikom nic nechtějí a zařídí se časově podle sebe, tak příznivci mají potřebu čas určovat ostatním.

Toto je dobra hlina - pokud odpurci po nikom nic nechteji a jsou schopni zaridit se podle sebe, tak proc to proboha nedelaji? Ja nejsem schopen zaridit se podle sebe a jsem i schopen to priznat. Protoze fabrika mi diktuje kdy mam prijit do prace, protoze zpravy jsou cely rok v sedm, protoze musim bimbat klekani, protoze rozvazim obedy, protoze...

To urcovani casu maji za sve obe strany a to uplne stejne. Ostatne cim je dane, ze poledne ma byt presne ve 12 a ne treba v 8? Je to jenom cislo, ktere akceptuje vetsina. No a vetsina akceptuje letni cas. Jestli s tim ma par exotu problem, tak to je mozne. Mne taky nevyhovuje, ze kdyz po mne chce doktor rano odbery, tak musim prijit v sedm a jen obtizne mu v pul jedenacte vysvetluji, ze tato moc je opravdu cerstva a ranni, zatimco kdybych prisel v sedm, tak je to stejne, jako kdyby po nekom jinem chtel vzorek ze tri hodin rano...
27.08.2013 (16:45)  
CityLizard: Souhlasím, je to jenom zbytečná šikana. Stejně jako by byla zbytečná šikana zákonem nařídit začátek pracovní doby na 7:00 v celé EU. Astromonický posun mezi Bjalyštokem a Santiagem je lehce přes 2 hodiny.

Tisice let se žilo podle toho, jak vychází slunce. A má se žít podle papíru, který byl vydán v době válečné. My máme dobu válečnou, abychom se ho stále drželi? Existuje nějaký znatelný důvod proto, aby bylo tohle nařízení udržováno, když jiná válečná nařízení byla už dávno zrušena? Těžko.
Posmíváme se nařízení, dle kterého má před automobilem běžet člověk s praporkem. Ale jiné nesmysly držíme. :(
registrovaný uživatel M 
27.08.2013 (16:40)  
RUR: obed i vstavani si opravdu mohu naplanovat na jakoukoliv dobu budu chtit. Potiz je jaksi v tom, ze ne vsechno si mohu naplanovat ja sam.

Jiri Hovorka: pokud nejde jen o lidi, tak o co jeste? Zvirata v lese vstavaji v lete taky o hodinu jinak, protoze posouvame cas? Nebo kdo jeste krome lidi?

Hlavne... nejak jsem prehledl cemu to posouvani vlastne vadi? Je to skodlive asi jako klimatizace v lete. Kolem te je taky strasne kecu, ze prechod z tepla do chladna je nebezpecny a kdo vi co jeste. Jenze koupani (rozdil v teplotach je taky kolem 10 stupnu) nebo prachobycejne vstoupeni do stinu (podchody, sklepy nebo "idealne" jeskyne jsou extra) pritom funguje uplne stejne a nejak jsem nezaznamenal, ze by tihle hlavouni radi "nestridejte slunce a stin, tepelne rozdily vam skodi". A stejne je to s tim vstavanim. Nekdo chodi do prace kazdy den na sedmou a protoze jde v sobotu chlastat, tak v nedeli vstane v deset. Ejhle... Dobre, ne kazdej chlasta, ale zase treba vstava kazdy den v sedm, zatimco v sobotu jede na vylet a musi vstat v pul seste, aby stihl vlak. A den na to zase v sedm. Tomu rikam rozhozeni jako krava. A kdo zadne tyhle vnejsi vlivy nema, ten muze uplne v klidu v lete vstavat o hodinu driv, protoze je panem (sveho) casu. Kdo ale zije v realnem svete, tak pro tisic duvodu dobu spani, obeda, cehokoliv behem roku meni a to zcela nahodile - prave kvuli tomu realnemu svetu.
registrovaný uživatel 774 
27.08.2013 (16:12)  
SYN: Jenže je tu celkem zásadní rozdíl v tom, že moje skupina nikomu nic nenutí. A s tou přizpůsobivostí si děláte srandu, ne? Právě přizpůsobiví lidé si udělají rozvrh jaký potřebují, říká se tomu svéprávnost. Ale pokud jako "přizpůsobivost" berete jako schopnost vstávat v létě o hodinu dřív a ještě to nařizovat všem, tak pak nemáme sporu :)
27.08.2013 (15:35)  
Určitě.
registrovaný uživatel SYN 
27.08.2013 (15:06)  
nepochopení, jak ty biorytmy fungují.
Určitě? A existuje jasný jednoznačný všeobecně přijímaný názor na to jak opravdu přesně fungují?
27.08.2013 (14:57)  
SYN: tak běžte v sobotu o hodinu dřív spát a je to vyřešené! - no to je právě nepochopení, jak ty biorytmy fungují.

A okrem toho neviem si predstavit ze by v lete zacalo svitat uz o pol tretej rano. Totalna pi....na! - pokud jste před rokem 1979 bděl se samopalem na stráži, bylo to v době celoročního SEČ vítané svítání .)

Ale bavíme se o relativních pojmech - Pokud nebudeme již hýbat časem podle směrnic a návaznélegilsativy, rozhodí nám biorytmy už jen rozvrhy hodin. Třeba stát (nebo jen škola) nařídí z důvodů úspor pracovat v zimě až od 7 hodin, v létě nadále od 6. Efekt na rozhozené biorytmy pak bude úplně stejný. A za války byl rozdíl mezi letním a zimním časem dokonce 2 hodiny.
registrovaný uživatel SYN 
27.08.2013 (14:45)  
Ono takové obědvání ve 12 je jistě důležité, a proto u nás cca. 50% lidí chodí do jídelny hned po otevření v 11 že... důvod naprosto prozaický, na polohu slunce na obloze kašlou, daleko důležitější je pro ně maximální možný výběr jídla hned po otevření...

Ono je to jako obvykle, co člověk to názor. O tom nucení všem ostatním - tak může si kdo chce klidně malovat těšínská jablíčka jak nikoho nenutí na "svou" představu o tom co je "normální", ale fakt je takový že existuje něco jako otvírací hodiny obchodů, úřadů, bank (tam obzvlášť kolikrát aby si člověk vzal dovolenou pokud je chce vůbec stihnout), kin, sportovišť, jízdní řády (a jejich denní proměnlivost - zkuste si schválně vyjet na výlet v sobotu 05 ráno - můžete jít akorát tak pěšky nebo vlastním autem)
a podobné. Takže ať si myslí kdo chce co chce, "většina" si vytvoří jistým způsobem vyhovující (nebo aspoň co nejvíc vyhovující) podmínky pro sebe a ti kdo mají odlišnější potřeby (případně touhy) to holt mají o něco těžší. Dohoda tak nějak probíhá, mají ji v rukou především politici, v jejím rámci je odhasovaný nějaký zákon. Vůči němu lze samozřejmě vést diskuzi, protesty, petice atd., jen je potřeba zajistit aby se nezdálo že když je tu jedně petice PROTI něčemu (v tomto případě dosavadní stav) tak to znamená že jediný moderní, relevantní názor je změna... proto je potřeba se vyjádřit jasně a aktivně i pro ostatní varianty (především zachování, ale i jiné návrhy viz trvalý letní atd.) a teprve pak nějak hlasovat...
A pozor, jsou nezanedbatelné objektivní důvody proč nemít čas naprosto rozdílně se střídající a nesesynchonizovaný v gegraficky blízkých státech, čili bylo by pravděpodobně ekonomicky a organizačně nevýhodné aby si sousední státy vymyslely každý vlastní časová nastavení, proto je jen správně že se debata na to téma přesouvá na půdu evropskou, zrovna toto jsou věci které podle mě patří probírat společně... (za podmínky jak už jsem říkal že "slyšet" budou nejenom křiklouni pro změnu)
Ale teda příklad Ruska kde to zdá se budou už ZASE předělávat není zrovna moc lákavý, aneb názory by to chtělo neměnit jak korouhvička...
  1 ... 5 6 7 8 9 10      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko