..: Veřejné hlasování o elektronických plánovačích cest zahájeno :..

EU - vlajka Brusel — Od 5. prosince 2011 může veřejnost na stránkách Evropské komise hlasovat v anketě o evropských plánovačích cest. Na výběr má z 12 vyhledávačů, které se dostaly do užšího výběru z původních 28 přihlášených. Mezi vybranými nechybí český IDOS, německý HAFAS či rakouský Scotty. Hlasování bude ukončeno 13. ledna 2012. Vítěze se dozvíme v únoru 2012 v Bruselu, kde dostanou pozvání na světový kongres ITS do Vídně (22. – 26. října 2012), aby prezentovali své nápady a řešení. Soutěž je součástí Evropské iniciativy pro mobilitu, která byla vyhlášena místopředsedou Evropské komise a komisařem pro mobilitu a dopravu Siimem Kallasem. „Dnešní nesourodá směsice plánovačů cest je nekompatibilní s jednotným evropským dopravním trhem, který všichni potřebujeme. Proč si ještě nemohu přes internet najednou naplánovat nebo zarezervovat cestu po celé Evropě, a přitom přecházet z letecké dopravy přes železnici a námořní dopravu až po městskou nebo silniční dopravu? Technologie už existuje, musíme jenom věci uvést do pohybu,“ prohlásil při zahájení soutěže v červnu 2011 eurokomisař Kallas. V Evropě je dnes více než 100 plánovačů cest, žádný z nich ale nenabízí komplexní hledání spojení a některé podléhají i účelovým zájmům provozovatelů, jak nedávno ukázal případ WESTbahnu. Cílem této soutěže je proto nalezení nejlepších vyhledávačů, příp. sběr námětů na vytvoření úplně nového. V květnu tohoto roku Evropská komise oznámila úmysl standardizovat informační systémy dopravců a v budoucnu tak nabídnout cestujícím nákup jízdenek po celé Evropě na všechny spoje. Spolu s tímto hlasováním dává najevo svůj cíl - podpořit mobilitu občanů EU a obecně všech cestujících.

Zdroj: EUROPA - Press Releases, Ministerstvo dopravy ČR


miropiro | 27.12.2011 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Jízdní řád

Další z regionu Evropa


  1 ... 5 6 7 8 9      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel rpet  mail  
27.12.2011 (18:58)  
@ Jozef:
teda, pepo, to je zas diskuse jak (pip pip pip) :D... nejspis se kazdej bavime na ponekud odlisny tema si myslim.
27.12.2011 (18:50)  
rpet: Ale existuje. Slovy žluté čarodějnické PR "stačí jeden podpis". :-) Až do doby RJ se dalo víceméně sehnat jízdenky odkudkoliv kamkoliv. Řekněme, že všem zaintersovaným nemůžu odpustit, že tu nemáme společné odbavení cestujících. MD na to kašle, SŽDC na to kašle a ČD zachovává pat z pozice nejsilnějšího hráče, i když je samotné to stojí tržby (fee z přeprodeje jízdenek konkurence).
27.12.2011 (18:25)  
Tak letmo jsem si sestavil hodnotící tabulku a dosadil po jednom spojení vnitro a mezinárodní. Co se týče spojení, tak pořadí je u mě následující

1.-2. SBB, Scotty
3.-4. Bahn, Idos
5. Routerank
6. Multicity
7. EU Spirit
8. Rejseplanen
9. Trenitalia
10. ECO-Comparateur
---------------------------
naprosté propadáky jsou u mě:
11.-12. Wisetrip, Integra

Idos ztrácí především při spojení v zahraničí, kde jsou zahrnuty jen hlavní tratě, ty vedlejší nenajde.

Černým koněm by mohl být Routerank - zde chybí autobusové spoje. Při jejich doplnění by předhonil vítěze mého minitestu. U Multicity je těch nedodělávek více - chybí autobusy a nabídka vlaků je také omezená.

Umístění kolem 8. místa je pro vyhledávače, které se specializují buď na jeden druh dopravy, nebo jen na určité území, případně jim chybí rozsáhlejší databáze spojů pro vyhledání spojení - tj. něco najdou, ale na nabídku vítězů nemají...

Propadáky nedokáží najít požadované spojení vůbec
registrovaný uživatel rpet  mail  
27.12.2011 (18:15)  
@ Jozef:

no. jestli prave nebude ten problem v tom, ze chces naroubovat na ceskej system neco, co v cr vubec neexistuje?? :D

@ Pazzy:
paneboze. SAMOZREJME ze NR neumi prodat nikomu jizdenku na MHD. ale vzhledem k faktu, ze se zde bavime o mezinarodnich cestach napric evropou a nasledne moznosti integrace JR (vcetne prodeje jizdenek) do jednotneho celoevropskeho systemu, mi prijde tvuj povzdech (popich, rejpnuti) dost mimo cestu. to, ze tobe IDOS na cestu do skoly a ze skoly staci (anyway za mych casu jsme jezdili do skoly busama i bez idosu, a taky jsme do ty skoly obcas dojeli...), je sice fajn, ale bohuzel jsou mezi nami i taci, kteri dost casto jezdi 1300km daleky streky. a vlakem by to bylo fakt supr, kdybych u vyhledavani navaznosti a u kupovani jizdenek nemusel stravit dve hodiny. a to, ze mi z SBB sami zavolaj cenovy informace, beru za samozrejmy pristup v pripade prozakaznicky orinetovany firmy. a chapu, ze tobe to vzhledem k situaci muze pripadat dost uhozeny, aby ti nekdo nabidnul "zjistim, a zavolam vam zpet, ano?"... call-back service je v gb naprosta samozrejmost - i v tom se tu ty sluzby lisi (bohudik).

@ Karel Kovarik:
no, to ze IDOS zvlada autobusy vim samozrejme taky. co pro zmenu nevim, jak IDOS donutit, aby mi prodal jizdenku Praha - Londyn PO ZELEZNICI. nebyl muj prvni povzdech puvodne o tomto??
27.12.2011 (17:22)  
Tiez som hlasoval za SBB, po otestovani vsetkych moznosti vysiel jednoznacne najlepsie.
registrovaný uživatel Pazzy 
27.12.2011 (16:52)  
Karel Kovařík Máte pravdu, že místní vyhledavače mohou zůstat, ale dokážete si představit, kolik bude stát ten celoevropský, jakou bude mít výpovědní hodnotu (nedělám si iluze o získávání dat)? Radši ať spolupracují lokální dopravci či státy, nikoli z vrchu, ale zespoda...
rpet Zpátečnický rozhodně nejsem... Ale očividně tady o to zájem není... Jinak si nejsem jistý, jestli může IDOS prodávat lístky, když je polostátní...
Já tam většinou koukám, abych měl přehled o možnostech svého cestování, třeba kdy mi jede autobus do školy a věřím, že většina relací, co se hledá na IDOSu je bez místenky a ještě, aby mně někdo volal???
AMS bus tam zapojený je...
Mě zajímalo, v čem jsou ostatní vyhledávače lepší nebo jaké parametry by měly mít. Tak máme první: umí prodávat jízdenky. BTW umí ten britský systém prodat jízdenku i na nějaký místní městský autobus?
27.12.2011 (16:36)  
A koukám že IDOS už to umí taky, akorát na zadanou adresu ve vedlejší ulici napíše "V blízkosti zadaného místa nebyly nalezeny žádné zastávky" .. tak ještě aby se tam dalo naparametrovat, že jsem ochoten jít na zastávku 800 m průměrným tempem 5,5 km/h a je vymalováno. A aby to tu vzdálenost od dveří na zastávku (alternativní zastávky v okolí) a vice versa započítalo do tajminku celý trasy.
dopisovatel nebo člen ŽP Hawkey  mail  
27.12.2011 (16:02)  
Nu já mám v mobilu IDOS a jsem s ním spokojen
- z GPS mi nabídne nejbližší stanici / zastávku
- vidím kolik času mám do odjezdu
- vidím trasu vlaku, dobu cesty
- vidím jaké má vlak zpoždění
- vidím kolik mě bude cesta stát
27.12.2011 (15:43)  
Zatim snad jedinej vyhledávač, kterej jsem viděl že umí kombinovat pěškobusy i s docházkou na zastávku, jsem potkal u DP Praha http://idos.dpp.cz/idos/ConnForm.aspx .. opravdu od vrat do vrat. Ale jen po zadání z mapy, najít to podle adresy nedokáže.
registrovaný uživatel Kakov 
27.12.2011 (15:16)  
IDOS prodat jízdenku umí!

v případě autobusové dopravy umí IDOS i prodat jízdenku, ale jen některé spoje dálkové dopravy přes AMS bus, které jsou v systému prodeje on-line zahrnuty.....

v tom bych viděl největší slabinu, musí chtít především dopravce...
  1 ... 5 6 7 8 9      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko