..: ZSSK má nástupcu služobných vozňov: Bdghmeer je vonku :..

Interiér velkoprostorového oddílu vozu Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár Leopoldov — Má klimatizáciu, zásuvky 230 V aj zdvíhacie plošiny pre cestujúcich na vozíku. Vznikal viac než rok a predstavuje ďalšiu kapitolu rozsiahlych prestavieb osobných vozňov v podaní Železničnej spoločnosti Slovensko. Oproti svojej pôvodnej podobe sa zmenil veľmi výrazne, ale funkciu svojho predchodcu bude plniť naďalej: poskytovať priestor pre pasažierov so zníženou pohyblivosťou, prepravu bicyklov alebo lyží a cestovanie s malými deťmi. Z tradičného služobného vagóna sa však stal skôr vozeň hybridný, obsahujúci klasické kupé aj veľkopriestorový oddiel, avšak bez veľkého služobného priestoru. Pod novým označením Bdghmeer sa postupne vo flotile ZSSK objaví 30 kusov tohto typu, a umožní tak dopravcovi nahradiť posledný slabší článok v súpravách jeho diaľkových vlakov, kde dodnes jazdia rady BDshmee/BDshmeer z roku 1987. Vozeň Bdghmeer 61 56 28-70 001-0 nastúpil do skúšobnej prevádzky s cestujúcimi práve dnes. Pozrite sa, aký je.

Prototyp nového radu Bdghmeer s číslom 001 bol dopravcovi odovzdaný v stredu 24. 2. 2010 v areáli ŽOS Trnava, odkiaľ bol prevezený do svojho nového pôsobiska v Bratislave hl.st. a pripravený na svoj prvý turnus s cestujúcimi. Počas tohto presunu ho prvýkrát fotograficky zachytili kolegovia zo serveru Railtrains.sk. Od štvrtka teda prvý kus, ktorý vznikol prestavbou vozňa radu BDshmee, jazdí s cestujúcimi na vlakoch Os, Zr a R na trati 120 ŽSR. V nasledujúcich dvoch rokoch by sa postupne na tento typ mali premeniť všetky existujúce vozne BDshmee/BDshmeer vo vlastníctve ZSSK. Prinášame vám fotografie z jednej z prvých jázd vozňa Bdghmeer 001 s cestujúcimi – mierne znížená kvalita snímok je daná horšími svetelnými podmienkami v čase dokumentácie.

Interiér oddílu vozu Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár Detail oddílu vozu Bdghmeer ZSSK - skládací dřevěné stolky a zásuvky 230 V, foto: Tomáš Kamenár Interiér oddílu vozu Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár Odkládací prostor v oddíle vozu Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár Detail oddílu vozu Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár Ovládací panel oddílu ve voze Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár Postranní chodba vozu Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár
Oddielová časť a detaily interiéru kupé

Nástupca služobných vozňov: prvé dojmy

Už po prvom pohľade na interiér vozňa som zostal milo prekvapený – a po nahliadnutí do kupé sa môj prvý dojem ešte zlepšil: sedadlá zodpovedajú starším vozňom Beer/Bpeer, prípadne Bmz241 ČD. Vďaka korporátnemu tmavomodrému poťahu sú vzhľadovo takmer identické s tými, ktoré nájdeme v radoch Bmpeer, Bdteer alebo v „bagetách“ 813-913; pri sedení je však citeľný rozdiel – hlavne v porovnaní s vozňami Bmpeer, ktoré boli často kritizované pre pomerne tvrdé sedenie. Stolík pre dvojicu cestujúcich pri okne je ďalším veľkým prínosom. Pod ním sa ukrýva dvojica zásuviek 230 V, ako sa už pri rekonštrukciách ZSSK v uplynulých rokoch stalo zvykom. Sedadlá na strane chodbičky sú pritom vybavené výklopnými príručnými stolíkmi. Novinkou v 2. triede je individuálne osvetlenie vo forme lampičky nad každým sedadlom. Ich svetlo je dostatočne silné, nedá sa však smerovať. Vnútorné sklenené steny oddielov sú tónované.

Vstup do postranní chodbičky z představku vozu Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár Velkoprostorový oddíl vozu Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár Interiér velkoprostorového oddílu vozu Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár Dřevěné skládací stolky v oddíle vozu Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár
Veľkopriestorová časť

Hybridné usporiadanie: kupé a veľkopriestor

Zvláštnosťou vozňa Bdghmeer je ustúpenie od tradičného konceptu služobného vozňa s nákladným priestorom a niekoľkými oddielmi. Písmeno D v označení bolo nahradené kombináciou dg, ktorá v praxi znamená rozšírený priestor pre prepravu objemnej batožiny a bicyklov, rovnako ako oddiel pre vlakový personál. Podlahová plocha, získaná odstránení uzavretého služobného oddielu, bola využitá v prospech sedadiel pre cestujúcich. Okrem 5 oddielov so 6 sedadlami disponuje vozeň samostatným veľkopriestorovým oddielom s kapacitou 12 osôb v priečnom usporiadaní 3+0. Čo do vnútornej konfigurácie tak Bdghmeer čiastočne pripomína interiér radov Bee272 a Beer273 ČD, prípadne ich starších nemeckých predlôh. Inému usporiadaniu sedadiel vo veľkopriestorovej časti sú prispôsobené aj väčšie stolíky.

Oddíl pro přepravu osob s omezenou pohyblivostí ve voze Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár Nakládací prostor vozu Bdghmeer ZSSK se zvedacími plošinami pro vozíčkáře, foto: Tomáš Kamenár Prostor pro přepravu kol a objemnějších zavazadel ve voze Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár Prostor pro přepravu lyží ve voze Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár Vnitřní oddělovací dveře mezi velkoprostorovou a oddílovou částí vozu Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár
Oddiel pre cestujúcich na vozíku • držiaky na bicykle a lyže • prechodové dvere

Po započítaní dodatočných sklopných sedadiel dosahuje celková kapacita vozňa 44 osôb. Pre účely prepravy cestujúcich na vozíku je vyhradený samostatný priestor a bezbariérové WC s automatickými posuvnými dverami. Štandardnou výbavou sú, pochopiteľne, zdvíhacie plošiny pri dvojkrídlych nakladacích dverách na oboch stranách vozňa. Výbava pamätá aj na cestujúcich s malými deťmi, pre ktorých sú služobné vozne tradične vyhradené. Súčasťou výbavy WC je už dnes samozrejmý prebaľovací pult.

Buňka WC vozu Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár Přebalovací pult ve voze Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár Detail vnitřních oddělovacích dveří vozu Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár Představek vozu Bdghmeer ZSSK ze strany oddílů, foto: Tomáš Kamenár Detail otevírání nástupních dveří vozu Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár
Detaily bunky WC a nástupného priestoru

Prvá jazda

Počas mojej „skúšobnej“ jazdy, zatiaľ sprevádzanej personálom výrobcu, som nezaznamenal žiadne problémy, i keď na vozni je možné všimnúť si drobné výrobné nedostatky na niektorých komponentoch interiéru. Chod vozňa bol tichý a po prvých 20 minútach hodnotím interiér, minimálne po vzhľadovej stránke, ako veľmi vydarený. Dá sa teda predpokladať, že dodanie ďalších kusov týchto vozňov bude znamenať koniec starších rekonštruovaných služobných vozňov radu BDsheer vlakoch InterCity, kde je 6 kusov tohto radu prioritne nasadzovaných.

Nástupní dveře vozu Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár Rozvodní skříň vozu Bdghmeer ZSSK, foto: Tomáš Kamenár Drobné výrobní nedostatku vozu Bdghmeer 001 ZSSK, foto: Tomáš Kamenár

Zdroj: vlastní pozorování; fotografie © Tomáš Kamenár


Tomáš Kamenár Poslat mail autorovi | 25.2.2010 (22:19)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla Reportáže

Další z regionu Slovensko (celé)


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Natix  mail  
26.02.2010 (22:23)  
chickadee:
On je nějaký kvalitativní rozdíl mezi slovenskými BDshmee a českými BDbm(r)see?
registrovaný uživatel land 
26.02.2010 (22:20)  
chickadee: Já jsem také fanda železnice, ale nikoliv ČD. Proto mám v ČR dvě auta.

Půjčka vozů od ČDC - tak jsem se už dlouho nezasmál (;-DDD I když pozor, v ČR není 20 let po sametu nic, coby nemohlo překvapit třeba hned zítra svou bezprostřední a nepopiratelnou realitou!

Příčiny jsou nabíledni: motivace a odměňování lidí za smysluplnou práci jsou nastaveny nikoliv na produktivitu, nýbrž na konzervaci neschopných a známých u koryt. Dodejme pro objektivitu, že to není chyba vyhrazená ČD, ale je všeobecná a tomuto státu vlastní, a platí i pro politickou reprezentaci tohoto státu. Vzhledem k její trvalosti je nasnadě hypotéza, že nám to tak prostě vyhovuje a změny jsou naprosto nežádoucí.

Jen nesmíme tolik žehrat na výsledky, ty jsou totiž s použitými metodami bohužel nerozlučně svázány...a to nejen na dráze...

bugear: Nedostatek fantazie i přes přesvědčivé ukázky jiných modernizací (854) není v ČR v intencích předešlého odstavce vůbec na závadu, ale úzkoprsost s racionalitou zaměňovat tak snadno nelze. To, že 020 nedostal odpovídající podvozek ani interiér korelující s použitím vozu odborný tisk kritizoval už v okamžiku modernizace. Pro ty línější to samozřejmě představuje snadno dosažitelný argument o nesmyslnosti modernizací. Aneb jste opět orazítkoval okřídlené, ale naše:"Když se nechce, je to horší, než když to opravdu nejde!" Jen je k vzteku, když to jinde jde, že? (;-)))

Když totiž neumíte uchopit vrabce v hrsti (pořádná modernizace toho, co máte, viz naše smutné kolektivní koukání přes hranice k sousedům), tak se stejnou dávkou hospodárnosti a prozíravosti a podle všech zákonů pravděpodobnosti neulovíte ani toho holuba na střeše (pláč nad další sérií 843). Ale tento stát plný takových lidí si to bude muset ještě mockrát zopáknout, než jim to sepne. (Jestli VŮBEC kdy jim to sepne?)

Kocurek Jiří: Vaše postřehy jsou případné a empirické výpočty mají brutální přesnost a děsivou vypovídající hodnotu. Bohužel ani tak jednoduché a evidentní konstatování není v ČR úplně dostatečné k nápravě stavu, a to z důvodů uvedených výše a připomenutých diskutujícím chickadee.

Možná je to i tím, že se v ZSSK rozhodli nepros*at spoustu peněz (jak se to jen mohlo stát, vždyť zase nejsou o tolik chytřejší) za na místních tratích nevyužitelné, a tudíž nutně nerentabilní 680 či něco podobného.

Já bych jim za trest tři jednotky za pořizovací cenu přidělil, aby si tak nevyskakovali! (;-DDD
26.02.2010 (22:10)  
Plno lidí srovnává počty zrekonstruovaných vozů za nějakých 20 let...

Co tak srovnat náklady investované do železnice celkově včetně období, kdy pod ČD patřila i SŽDC? Infrastrukturu máme rozhodně více modernizovnou :-)
26.02.2010 (21:59)  
pozorný cestujúci: :-)) Oplieskane a nevyhovujuce BDshmee? Ja kdyz je vidim (a Kosicanem jezdim pomerne casto), tak vam jen tise zavidim. Jedine, co tomu vozu z meho pohledu chybi, je klimatizace. U CD si o takovem razeni na vlacich EC (o Ex nemluve) na rameni napriklad Praha-Ostrava muzeme nechat jen zdat. Jedina slusna souprava krome Pendolina jezdi na EC Praha, jinak vsude Bee272, proti kterym je BDshmee kralovska trida (srovnavam jizdu v 3+3 oddilove casti).
26.02.2010 (21:22)  
Hmmm, podľa fotiek veľmi pekný vozeň, už sa teším, kedy začne jazdiť na Košičanovi namiesto tých oplieskaných a nevyhovujúcich BDshmee. Ideálne radenie Košičana by bolo: Ampeer+WRRmeer+Bdghmeer+2xBeer+3xBmpeer. Snáď sa takéhoto poradia dočkám už od nového GVD :)
registrovaný uživatel Werkie  mail  
26.02.2010 (21:11)  
Cestující: protože to nikoho nepřekvapuje u klimatizovaného vozu? ;)

...kdyby někoho překvapovalo proč Bee272 stahovací okna nemá, tak nic neříkám... :(
26.02.2010 (21:03)  
Takhle má vypadat rekonstrukce/modernizace vozu.

Pavel Z: Pánové, bylo by dobré si také uvědomit, že třeba ČD kupovaly/kupují ešusy, které něco stojí a je diskutabilní co má větší prioritu, jestli dálkovka, nebo regionálka.

Tak Slováci začali u dálkové, protože jim asi nepřišlo rozumné posílat koženku na IC/EC. V tom já s nimi souhlasím.


Jak to, že si ještě nikdo nevšiml, že vůz nemá klasické stahovací okno? :D
26.02.2010 (17:38)  
PavelZ: Nezlobte se na mě, ale co jezdí na osobácích ve zbytku České republiky? (mimo Prahu + něco málo v Ostravě) Lokomotiva a vagóny v lepším případě z 80. let. A v dálkové dopravě? O rychlících spojujících 2. a 3. největší město v republice už psal kolega diskutující Land.
Suma sumárum:
vozy starší 20 let: cca 1600 ks
vozy rekonstruované za posledních 20 let: cca 200 ks
vozy mladší 20 let: 83 ks
Zdroj: Wagonweb

Z toho mi vychází, že tímto tempem budou všechny vozy rekonstruovány během následujích: (1600+200)/200 = 9 x 20 let, odečtu první proběhlou periodu: 160 let.
Nebo budou vozy tímto tempem nahrazeny za nové: 1600/83=19,3 x 20 let, prvních 20 let odečtu a vyjde mi: 365 let.
Počítám pouze vozy klasické stavby, celkem jich je asi 1900 kusů. Jak je uvedeno níže, Slováci mají celkem 1100 vozů a rekonstruovánu/novou asi třetinu z nich.

My 280 z 1900 vozů, Slováci 370 z 1100 vozů klasické stavby.

PS: mohu započítat všech dosud předaných 55 ešusů... 1 ešus odpovídá kapacitě 4 vagónů = 220 vagónů
Poměry budou vypadat následovně: 1600/(83+220) = 5,3
Přičemž Slováci 1100/370 = 3,0
26.02.2010 (15:45)  
Pánové, bylo by dobré si také uvědomit, že třeba ČD kupovaly/kupují ešusy, které něco stojí a je diskutabilní co má větší prioritu, jestli dálkovka, nebo regionálka. Třeba šli na Slovensku jinou cestou. Co třeba jezdí kolem Bratislavy a nejen tam, na osobácích? Ptám se.
registrovaný uživatel Holoubek  mail  
26.02.2010 (15:15)  
tož pěkně vám ty rekonstrukce tam na slovensku jdou :-) ... tež by se mi u nás takovéhle líbily, ale to by ČD nesměly prat stamiliony do zbytečných reklam žejo :-)
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko