..: Dráhy sjednocují žákovské jízdné :..

 451, Ústí nad Labem, foto: Pavel MartochPraha - České dráhy od 8.března zvyšují ceny jízdného pro mladé lidi od 15 do 26 let věku, kteří pro své cesty využívají takzvané žákovské jízdné. Cena se zvýší ovšem pouze v případě že cesta je delší než 120 kilometrů. Například tedy cena cesty mezi Ostravou a Prahou se pro studenty zvýší ze současných 200 korun na 241 korun. Trasa Brno - Praha bude nově stát 173 korun, cena se zvýší o více než 30 korun.

Během posledních 3 měsíců jde už o druhé zvýšení cen jízdného ve vlacích pod taktovkou ČD, tentokrát však se ceny nezvyšují plošně. Tato situace vybízí hned k několika otázkám. Proč dráhy zdražují ceny jízdenek v krátké době podruhé?

Samotné ceny za cestování vlakem jsou v ceníku Českých drah detailně odstupňovány po jednotlivých kilometrech. Podrobné rozepsání však platí jen do 120. ujetého kilometru. Cenu za delší vzdálenost si může cestující spočítat, když k částce za ujetí oněch 120 kilometrů připočte sumu určenou za jeden kilometr. A právě zde se tvůrci ceníku zmýlili - u studentského jízdného ponechali starou částku, která se však již připočítávala ke správně vypočtené nové ceně za prvních 120 kilometrů.

Podle mluvčího drah Ondřeje Kubaly se nejednalo o záměrné zdražení, ale o napravení chyby. Výše slevy z cestovného pro studenty původně činila 55% z plného jízdného, nyní však už jen 45%. Chyba nastala kdy se připočítávaná cena za ujetý kilometr měla zvýšit, což se nestalo.

Zdroj: iDnes.cz


city.elefant Poslat mail autorovi | 10.3.2009 (17:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel sAd 
10.03.2009 (19:49)  
in-gold-holder: A všechny nacpeme do jedné dlooooouhe řady autobusů co? A rozhodně bych neřekl, že vozy Bdmtee/Bee/Bpee jsou v odpuzujícím stavu.
registrovaný uživatel xAnri05  mail  
10.03.2009 (19:27)  
in-gold-holder: dovolim si shrnout tvuj dlouhy prispevek slovy: stav vozoveho parku CD je tristni, ale to vsichni vime.
10.03.2009 (19:12)  
Při své práci se občas setkám se studenty (SŠ a VŠ), kteří říkají, že vlakem skoro nejezdí (pokud jsou místní) nebo jen nejnutněji. Sám používám už třetím rokem in-gold, protože cestuju denně. Přitom často otráven kvalitou vozů 1. třídy si uvědomuju, že bych třídou druhou na rychlících ale opravdu nejezdil. A na EC, pokud se už povedou odpovídající vozy, jsou tyto v 2. třídě ve studentských dnech přeplněné. Při dalším a dalším finančním znevýhodnění se stává cestování vlakem čistě masochistickým zážitkem, který si odpustí, kdo může.
Například v brněnském regionu, kde sice dochází ke zkracování intervalů slušnou organizací dobrého IDS, jezdí to, co před 20 a více lety. Na Os 560, Bdmtee, na rychlících B, na řadě EC Bmee, Bpee v odpuzujícím stavu. Nemluvě o různě (ne)rekonstruovaných motorových a přívěsných vozech směrů, kam naštěstí nemusím. Tady není ani náznak zlepšení stavu! Konečně se také přiznalo, že Regionova nesvítí na nebesích, aby ukázala spásu (kromě vakuové toalety). Její výkon je na tratích, kam se nasazuje - S1, Č. Třebová-Letovice - nedostatečný, především jí ale chybí klimatizace.

Z pohledu studenta nemohou být ČD první volbou, ale budou čímdálvíc volbou nejposlednější.
10.03.2009 (18:57)  
To pravda oprava ceníků měla vyjít hned v lednu nejlépe s platností ode dne vydaní. Ale mám pocit že právě bylo upozorňováno že sleva do 120 Km je nižší než nad 120 Km.
10.03.2009 (18:24)  
mates111: Obávám se, že i onen "boj" o dotace je spíše mediální obrázek nám předkládaný. Bohužel tato situace se sama nelepší, nezlepší. Chce to impuls. MD ten impuls nedělá, tudíž druhá možnost je alespoň částečný vstup soukromých osobních dopravců... . :-(
10.03.2009 (17:58)  
Také mě pobavilo, jak teprve se změnou JŘ dělají drobnými úpravami časů z dosavadních nepřípojů přípoje. Také zde si asi teprve teď všimli... Doufejme, že tímto krokem dojde aspoň ke zmírnění odlivu cestujících ze železnice, kde bohužel dosud kraluje monopolní dopravce, který zatím stále nerovně "soutěží" pouze se silničními dopravci.
10.03.2009 (17:42)  
No když jsem slyšel, že se zdražuje proto, aby se napravila chyba z prosince, musel jsem se už vážně smát. Tohle se opravdu může stát pouze u ČD. Zajímavé je rovněž to, že v prosinci se naopak obhajovalo zvýšení žákovského jízdného s tím, že se zdražuje pouze v řádu několika korun. A ani ne po 3 měsících se zvedá o desetikoruny....

Myslím, že už stačí zvýšit jízdné jenom o málo a cestující vlak opustí. Např. v relaci Praha-Brno je Student Agency již o 30 Kč levnější... Tomu se říká boj o zákazníka. Je vidět, že mnohem více energie věnují zástupci ČD do boje o dotace než do boje o zákazníky....
registrovaný uživatel aron 
10.03.2009 (17:26)  
To jich tam na tom "cenovým oddělení" sedí asi málo, když si toho nikdo nevšiml dřív, jestli to je teda pravej důvod zdražení. Tím si dráhy teda vylepšujou mediální obraz, jen tak dál...
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko