..: Dráhy sjednocují žákovské jízdné :..

 451, Ústí nad Labem, foto: Pavel MartochPraha - České dráhy od 8.března zvyšují ceny jízdného pro mladé lidi od 15 do 26 let věku, kteří pro své cesty využívají takzvané žákovské jízdné. Cena se zvýší ovšem pouze v případě že cesta je delší než 120 kilometrů. Například tedy cena cesty mezi Ostravou a Prahou se pro studenty zvýší ze současných 200 korun na 241 korun. Trasa Brno - Praha bude nově stát 173 korun, cena se zvýší o více než 30 korun.

Během posledních 3 měsíců jde už o druhé zvýšení cen jízdného ve vlacích pod taktovkou ČD, tentokrát však se ceny nezvyšují plošně. Tato situace vybízí hned k několika otázkám. Proč dráhy zdražují ceny jízdenek v krátké době podruhé?

Samotné ceny za cestování vlakem jsou v ceníku Českých drah detailně odstupňovány po jednotlivých kilometrech. Podrobné rozepsání však platí jen do 120. ujetého kilometru. Cenu za delší vzdálenost si může cestující spočítat, když k částce za ujetí oněch 120 kilometrů připočte sumu určenou za jeden kilometr. A právě zde se tvůrci ceníku zmýlili - u studentského jízdného ponechali starou částku, která se však již připočítávala ke správně vypočtené nové ceně za prvních 120 kilometrů.

Podle mluvčího drah Ondřeje Kubaly se nejednalo o záměrné zdražení, ale o napravení chyby. Výše slevy z cestovného pro studenty původně činila 55% z plného jízdného, nyní však už jen 45%. Chyba nastala kdy se připočítávaná cena za ujetý kilometr měla zvýšit, což se nestalo.

Zdroj: iDnes.cz


city.elefant Poslat mail autorovi | 10.3.2009 (17:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
11.03.2009 (21:50)  
Nespadl jsem z Měsíce a tak je mi jasné, že i kdyby stál benzin litr 100 Kč a vlaky jezdily zadarmo, tak dnešní pohodlný uspěchaný člověk stejně pojede raději autem než vlakem, alespoň ve většině případech... A co se týká srovnání výhodnosti auto vs. vlak na trase Praha-Brno tomu se dá protiřečit podobným příkladem Sokolov-Praha, kdy vlak nebude nikdy výhodnější, díky vzdálensti, kterou musí oproti autu ujet. Mým příspěvkem jsem chtěl jen poukázat na to, že by se ČD měly nad svojí cenovou politikou zamyslet. Třeba by mě zajímalo, kolik po novém roce prodaly Kilometrických bank či jízdenek RegioNet Egronet, když konkurence prodává jízdenku Egronet za poloviční cenu a ještě s možností předprodeje...
registrovaný uživatel M 
11.03.2009 (20:14)  
stratos - pokud bych mel pemyslet, jestli jet autem nebo vlakem a uvazovat jen o tom, co je levnejsi, tak auto okamzite prodavam a jezdim jen a pouze vlakem. Praha-Brno totiz za 250 korun autem fakt nedam ani kdybych jel 90 a ani jednou neradil...
A ani chvili premyslet asi udelat nejde. I kdyby byl vlak zadarmo, tak nekdy proste autem pojedu (pokud to nebude zakazane), protoze vlak proste jede dyl a do Holesovic, zatimco ja chci na Chodov, takze aby mi ta cesta trvala stejne, tak by vlak musel jet tak hodinu...
Proste vlak NIKDY nebude absolutne vyhodnejsi a zvazovani nejakych tech moznosti tam bude vzdycky.
Muzes spocitat Brno-Slatina -> Brodek u Prostejova. Napred autem a potom vlakem. I kdyby stal benzin 50 korun a vlak byl zadarmo, tak to autem bude vyhodnejsi (pokud nezere sto na sto)
registrovaný uživatel M 
11.03.2009 (20:07)  
Kontokorent vyuziji jen obcas? No, ty jsi asi z hodne bohate rodiny:-))) Ja osobne byl v minusu 364 dnu v roce...

K tomu, co jsi ztucnil - banka, ktera nenabidne studentskej ucet (podle mne, subjektivne:) prijde o studenta, protoze ten si ucet otevre u jine banky. VLak o studenta prijde za podminky, kdy mu nekdo jiny nabidne nizsi cenu (pripadne lepsi sluzbu, ale jak nam myrha vysvetlil, studenti jsou chudaci bez penez, takze hlavni roli bude mit cena). Jsou snad jine prostredky pro studenty vyhodnejsi? Nemyslim si... Sice drahy studentske jizdne zdrazi, ale porad to bude ta nejlepsi moznost.
Pokud jde o to rypnuti, tak nic se nedeje, vim ze Sporka nema dobrou nabidku pro kazdyho... (jenomze je taky potreba rict, ze ma pobocku a bankomaty vsude (on ten e-banking jaksi lidi kolem pade nepochopi...) a i kdyz je drazsi, tak muze byt nejvyhodnejsi - teda ne ze bych se rozhodoval podle sirky site pobocek:-)

Myrha - jo, vydelavam. A jsou lidi, co vydelavaji 10x vic. A stejne za benzin musim platit stejne jako ti bohatsi. Takze taky vlastne nespravedlnost. Jinak ja byl za studia celkem linej. Manzelka jezdila na nejaky ty pracovni pobyty - o prazdninach, kdy nestudovala. Vydelala si na cesty do skoly a myslim, ze ji aji zbylo... No a za hospody nebo skvos (je to tak doufam spravne - JTB?) a tak urcite neutracis, protoze jsi student (a to je od slova studovat:-))

Ten pokus s nizkym poctem lidi byl dost trapnej - staci zmenit statistiky, pocitat i VOS (tzn. prohlasit VOS za VS), nabidnout vic Bc. programu a studentu mame jako kdyz nasere... Je to jak srovnavat cenu bagety a rohliku. Ano, bageta je drazsi (ale zpravidla i vetsi, tak absotluni srovnani nema smysl)
11.03.2009 (19:52)  
Podle mého názoru jezdí v současné době veřejnou dopravou (tedy i vlaky) při současných cenách ojetin a pohoných hmot především lidé bez řidičáku, tedy studenti a důchodci. Protože nemají jinou možnost, tak mohou tak akorát při zdražování jízdného zaskřípat zuby a smířit se s tím. Jenom mě zaráží, že se ČD nesnaží najít nějaké řešení, aby se lidé opět vrátili do regionálních spojů. Řešení je jednoduché - nastavit ceny tak, aby případný zákazník nemusel ani chvíli přemýšlet o tom, jestli se mu vyplatí jet autem nebo vlakem. Nedávno bylo v tisku (MF dnes?)uveřejněno, o kolik meziročně ubylo cestujících ve vlacích...
registrovaný uživatel myrha  mail  
11.03.2009 (19:19)  
Ne, menší pozadí nemají ale taky nemají tvůj plat za měsíc! Jak můžes srovnávat sebe, když vyděláváš s těmi co nevydělávají. A tvé kecy o tom, že si máme jít přivydělat jsme tu už měli a v okamžiku kdy tvůj mozek nechápe, že student je od slova studovat nikoli pracovat, pak je zbytečné ti to znovu vysvětlovat..

Ví se, že máme malý podíl VŠ-vzdělaných lidí oproti Evropě, tak to podpoříme zdražením. Opravdu dobrá ČD logika:)
11.03.2009 (18:37)  
M: . Jedine, co jsem napsal bylo to, ze v nejake "vychovavani budoucich zakazniku" neverim...

Což ovšem neznamená, že to nefunguje. ;)

K tomu vydělávání za studia - opět tvá domněnka podložená jen pocity. Stejně tak mohu tvrdit, že banky na studentech nevydělávají, protože zůstatky na účtech jsou velmi nízké, transakcí málo, kontokorent využíjí jen občas...

A kdyz mu nenabidnou nejakej jinej "levnej" ucet, tak si udela ucet v jine bance a vydelavat bude ta jina banka...

Jsem rád, že jsi to napsal. Dráhy jdou v současné době přesně proti tomuto trendu! Prostě říkají, jděte jinam. Už chápeš?

No ale mozna to vidim spatne a tvuj postup dava odpoved na to, proc u nas mame poplatky a bankovni sluzby jake mame:-)

Souhlasím, dost možná to vidíš špatně. Je mnoho lidí, kteří nesledují nabídky ostatních bank a jsou u té své "staré". A možná si tam vezmou i tu hypotéku. Vynikají tím například klienti Spořitelny. :) (Musel jsem si rýpnout.)
Nehodnotím, jestli je to dobře nebo ne, ale prostě to tak je.


Dál asi nemá smysl debatovat. Z prvé už je toto téma poprané několikrát a potom ti stejně nevysvětlím, že se chování a přístup většiny může lišit o tvého.
registrovaný uživatel M 
11.03.2009 (17:50)  
myrha - maji snad studenti mensi prdele? O tom, ze by meli platit 2x vic myslim nikde nepisu. Dokonce nepisu ani o tom, ze by meli psat stejne. Jedine, co jsem napsal bylo to, ze v nejake "vychovavani budoucich zakazniku" neverim...

Cestujici - jenze banky na tech studentech vydelavaji uz za studia. Oni jim ty programy nenabizi kvuli tomu, aby si je udrzeli po skonceni studia, ale kvuli tomu, ze ten student nejakej ucet potrebuje. A kdyz mu nenabidnou nejakej jinej "levnej" ucet, tak si udela ucet v jine bance a vydelavat bude ta jina banka... Funguje to tak v segmentu uctu pro studenty, pro dospeli, v hypotekach, kdekoliv. Mas snad pocit, ze lidi si hypoteku berou zasadne v bance, kde maji uz leta ucet? Ani hovno, vezmou si ji tam, kde jim daji nejlepsi nabidku... No ale mozna to vidim spatne a tvuj postup dava odpoved na to, proc u nas mame poplatky a bankovni sluzby jake mame:-)

PS: asi jsem hodne nevernej klient, tak banku menim celkem casto. Zpravidla jdu tam, kde mi daji lepsi cenu. Jo, jde o par korun, ale soucasne je pravda, ze na ruznych forech furt ctu, jak si lidi stezuji na poplatky. Pritom je to spis o lenosti...
Paradoxem je, ze osobni ucet mam uz delsi dobu v mnohymi proklinane Sporce. Ale ne kvuli tomu, ze jsem si vzpomnel, ze za studia davali 20K kontokorent, ale kvuli tomu, ze jejich nabidka nejlepe vyhovuje mym pozadavkum... Kdyz jsem ale zarizoval podnikatelskej, tak jsem CS skrtl po peti vterinach analyzy:-)
registrovaný uživatel DJ 
11.03.2009 (16:39)  
vtrunda: Žádná strana člověku nic zadarmo nedá. Však i ta strana, co slibovala "zrušení" poplatků ve zdravotnictví, nyní sama dobře ví, že to je pro krajské rozpočty velká rána, a že těch peněz je potřeba jinde (třeba v dotacích na regionální vlaky?).

Snad kdyby vyhrála ještě jiná strana a zavedla úplně jiný režim, který tu už býval. Pak by to třeba bylo zadarmo. Ale zase za jakou cenu...
11.03.2009 (16:29)  
Sorac Praha - Prostějov
Opět si sypu popel na hlavu, což nic nemění na tom, že je trochu postavené na hlavu. Komereční slevu poskytnu, když na ni mám a ne tak jak to dělají ČD.
Stejně tak nechápu, jak někoho nechají jet z Ostravy do Třebové bez jízdenky (i když je jasné, že průvodčí dostane na držku).
registrovaný uživatel aron 
11.03.2009 (16:05)  
vtrunda: Jseš si jistej, že se jednalo o trasu Prostějov-Olomouc?
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko