..: Program ČéDés má nalákat mladé k práci pro ČD :..

ČD v pohybuPraha - České dráhy rozjely stipendijní program určený pro studenty devátých ročníků základních škol. Dopravce se tak snaží reagovat na věk provozních zaměstnanců. Dle personálního náměstka drah Milana Ruttnera průměrný věk zaměstnanců ČD stoupá. Dlouhodobě je známý nedostatek strojvedoucích, jejichž věk se v průměru pohybuje okolo padesáti let. Dráhy tak chtějí oslovit potenciální zájemce o práci na železnici. Ti musí úspěšně absolvovat přijímací pohovor a dále uzavřít smlouvu, která je bude po maturitě zavazovat k 5 rokům práce pro České dráhy.

Lákadlo pro případné zájemce a uchazeče bude například bezplatné ubytování při studiu, příspěvek na vzdělávání a školní pomůcky, či bezplatné cestování vlaky. Program nazvaný jako ČéDés bude od školního roku 2009/10 realizován na devíti partnerských školách.

Více informací na webu Českých drah. K výměně názorů na toto téma máte prostor i na diskuzním fóru ŽelPage.

Zdroj: TZ ČD


Vítek_V | 5.1.2009 (14:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel JOHNZ 
05.01.2009 (20:21)  
M: Šanca je určite väčšia než pri človeku, ktorý už nejakú vadu (s výhľadom na zhoršenie) má. Ten vodičák sa robí "až po". Vedomosti a skúsenosti zo strednej školy umožnia adeptovi absolvovať niektoré časti príslušného kurzu ľahšie, nie však ich vynechať. A platí to v zásade zamestnávateľ, čiže ČD.
05.01.2009 (20:07)  
Zdarec, myslíte, že to "jízdné vlakem zdarma" bude něco jako režijka, nebo to bude jen pro relaci Škola - Domov ?
registrovaný uživatel Milynho  mail  
05.01.2009 (19:17)  
vjta00 - ČéDés zdaleka není jen pro deváťáky(, jen dostanou tý škváry nejvíc, páč budou dotovaný už od prváku) ;-)
Zkus se informovat např. u zástupců své školy...

Př. - www.prumka.cz

- info hned na hl. straně
registrovaný uživatel M 
05.01.2009 (18:52)  
vjta00 - tak snad by to slo udelat i tak, ze bys proste "propadl", ne? predpokaldam, ze je to spis zjednodusena formulace toho, ze je to pro budouci stredoskolaky. Nekdo jde na stredni v 15, nekomu to trva dyl:-)
registrovaný uživatel M 
05.01.2009 (18:51)  
JOHNZ - to chapu. Jenze kdyz firma zainvestuje do nejakeho ostrovida ten pulmilion, tak ma jistotu, ze to bude delat az do duchodu a neprejde k jine spolecnosti nebo uplne mimo obor? Nema...
Krome toho - kdo ten ridicak plati? Ten se dela nekde na "stredni skole", ne? (Pozn.: skutecne nemam tuseni a ptam se) Jestli jo, tak potom to plati vicemene stat - stejne jako stat vicemene plati studia filosofum, ucitelum a doktorum - bez ohledu na to, jestli zacnou ucit, lecit nebo filosofovat
registrovaný uživatel vjta00  mail  
05.01.2009 (18:39)  
NO jistě já sem v prváku a oni to daj pro 9. třídu asi nevíte jak to na....... no nic ještě malý dodatek ke zprávě - jestli to nezaplní budoucí středoškoláci tak se vyzbyde i na nás prváky,tak už se nemůžu dočkat :-D
05.01.2009 (18:36)  
Když jsem chodil do školy měl jsem tu čest několik krát zhruba to mohlo být tak 40x se svést na mašině,Co jsem tam dělal?? v rámci praxe v DKV nám za odměnu byly poskytnuty volné ''vstupenky''na stanoviště strojvedoucího.A můžu říct jenom to kdo tam nesedí 12 hodin denně tak neví o co jde.Ten stres co tam strojvedoucí zažívaly ty zážitky co mi vyprávěly mě od té práce odradily a díky jim že mi to rozmluvyly.Ted mám pěknou klidnou práci a hlavně mám možnost vrátit špatné rozhodnutí.
registrovaný uživatel JOHNZ 
05.01.2009 (18:11)  
M: Nedokážem posúdiť konkrétne prípad Lukess-a (ostatne nie som lekár), ale vo všeobecnosti: "vodičák" na mašinu stojí plusmínus autobus pol milióna Kč. Je teda zrejmé, že firma nechce investovať túto pri akomkoľvek obrate firmy nie malú sumu do človeka, ktorého môže takpovediac zajtra uznať lekár ako neschopného výkonu povolania.
05.01.2009 (17:48)  
ČD se snad konečně pokusí něco udělat s neutěšenou personální situací, už bylo na čase.

ARpeer: Nadále pokračuje rušení výhybkářských stanovišť atd.
1. Že se ruční práce nahrazuje technickou inovací je dobře. Zrychluje to provoz, je to dlouhodobě levnější a hlavně je to bezpečnější.
2. Těžko přeškolíme 50tiletou výhybkářku na výpravčí nebo dokonce na strojvedoucí. Na tyto pozice je opravdu třeba hledat lidi jinde, třeba i mimo firmu.

Jan Šlezingr: Myslím, že by stačily 2 roky.
Třeba u strojvedoucích je to úplný nesmysl. Kluk dostane maturitní vysvědčení v 19-ti letech, ale řídit mašinu na dráze celostátní a regionální může až od 21 let věku. Buď ho tedy ČD zaměstnají hned po škole a on jim po dvou letech uteče, nebo bude ty dva roky pracovat jinde a zapomene všechno co se naučil.

Michal Beneš: uvědomte si, jak myslí člověk v 15 letech
Člověk v 15 letech je už odpovědný za své jednání, při překročení zákona může jít i sedět. Měl by tedy být natolik "dospělý", aby byl schopen rozhodnout i o budoucích deseti letech svého života. Navíc bych zde předpokládal, že bude zapotřebí i souhlasu rodičů.

rk._kn.: Typické kapitalisticko - pragmatické jednanie zo strany zamestnávateľ : Keď ťa nepotrebujem , tak ťa vyhodím
Pokud má možnost stejným zbůsobem jednat i zaměstnanec se zaměstnavatelem (a to v kapitalistických zemích má), dovolil bych si to označit za pracovní poměr s rovnoprávností obou stran.
registrovaný uživatel M 
05.01.2009 (17:00)  
Je to zajimavy co psal Lukess (teda ne ze by to bylo neco novyho)... Treba u pilota bryle nemusi pomoct, protoze pilot potrebuje videt do vsech stran, ale fira jenom pred sebe (a ted se fakt nemam chut hadat s nekym, kdo by snad chtel psat, ze fira je jako pilot...) a pokud s brylemi vidi ostre, tak v cem je problem? Moc to nechapu. Tim spis, kdyz jsou tady i nejake ty ocni operace...
A hlavne - pokud teda bryle byt nesmi, tak dobre, at nejsou. Ale Lukessovi je kolem 20 (pocitam) a firou chce byt ted. Takze at mu nekdo vylozi karty na stul a rekne - dobre, ted jako fira pracovat muzes, ale pokud nekdy v budoucnu uz jako orel neuvidis, tak te propustime. No a Lukess se rozhodne sam. Tohle je myslim si fer nabidka a soucasne plne splnuje veskera narizeni...

K programu jako takovemu - dobra to vec (zajimave, ze nikomu nevadi, ze jde o ztratovou vec, protoze prvni vysledky budou v horizontu nekolika let...), kampane maji i jine "statni firmy" a mladi zajem maji (zjevne uz opadla doba, kdy chteli vsichni byt pravnikem nebo manazerem).
K tomu, ze si to nekdo po nekolika letech rozmysli a pujde na vysokou, tak 1. myslim, ze i s vysokou se da pracovat u CD, takze to neni problem. 2. mam pocit, ze jsou firmy, ktere rekrutum nabidnou zlate z nebe (a skutecne jim to i daji), ale novacek se proste musi upsat. V nasem krouzku akvaristu jsme to udelali stejne - nakoupili jsme zajemcum lepidla a rybicky, ale vsichni museli podepsat, ze si slepi dve akvaria a budou se o rybicky starat alespon pet let. Pokud to porusi, tak ty lepidla a rybicky budou muset zaplatit plus pokuta (vyjimky jsou pripady, ze jim dlouhodobe nepotece voda, dostanou alchajmra, ...). Ferova nabidka...
PS: Bylo to prirovnani, akvarista nejsem:-)
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko