..: Multikon se stává Unisimem - aktualizováno :..

Printscreen z Unisimu, foto: Jan Konrad Praha — Jan Konrad nepolevuje ve zdokonalování svých simulátorů řízení železniční dopravy, přičemž první z nich, dnes už legendární Gordikon, vyšel již v roce 1996! Jejich počet neustále roste, aktuálně dosáhl 20 (v některých případech jde o více verzí jediné tratě podle jejího reálného historického vývoje, v jiných zase více úseků jediné tratě) a všechny jsou i nadále volně k dispozici. Od druhého se jmenovaly Multikon a aktuálně dospěly k vývojové verzi 3.42. Letos ale v jejich vývoji nastal významný mezník.

Zatímco donedávna bývalo nepsaným pravidlem, že k Vánocům přicházely nové Multikony, tentokrát pan Konrad připravil příznivcům kvalitních a netradičních simulátorů doslova druhé Vánoce už počátkem prázdnin, když 1. 7. 2019 vydal zcela nový program Unisim. Ten není ničím jiným, než jednoduchým, ale plně funkčním zastřešením všech dosavadních simulátorů, které tak lze mít pohromadě pod jedinou ikonou a v jediném adresáři, který nadále zůstává skromný co do prostorových nároků. Na disku zabere zanedbatelných 15 MB, což je mnohem méně, než kumulativní součet všech adresářů s jednotlivými simulátory. Kromě toho ušetří hodně práce s aktualizacemi. Nadále nevyžaduje instalaci a spolupracuje i s nejnovějšími Windows. Již 4. 8. vyšla první aktualizace programu Unisim, verze 1.02, opravující některé chyby a přidávající jednu další funkcionalitu. 17 dní následovala další s podobnými příznaky a konečně prvního září vyšla třetí. Aktuálně si tedy stáhnete již verzi 1.04.

To ale není vše. V balíčku editorů, které se od nynějška již nejmenují Gordikon ani Multikon, ale mají přidělen pouze hexadecimální kód s názvem příslušné tratě v rozbalovacím menu programu Unisim, totiž přibylo i další příjemné překvapení. Autor totiž nově zpracoval i trať Masarykovo nádraží - Libeň se všemi příslušnými odbočkami, hrabovským trianglem, Novým spojením i Negrelliho viaduktem (oproti současnému stavu samozřejmě sjízdným) a přidal další zajímavý úsek pražského uzlu. Podle první zkušební sehrávky je sice dotyčný úsek o něco jednodušší a méně zatížený nákladní dopravou, než jsme zvyklí z dosavadních, avšak synchronizace extrémně častých průjezdů osobní dopravy s výjezdy nákladních vlaků na běchovickou tříkolejku a zejména příjezdy od Malešic, bloukující celé běchovické zhlaví v Libni, jsou přesto zdrojem velmi zábavných momentů. Nová je i verze již existující tratě Lysá nad Labem - Kolín v budoucí teoretické podobě s libickou spojkou. Je to vůbec poprvé, kdy máme možnost vyzkoušet si dosud nepostavenou trať. Všem zájemcům Unisim i z tohoto důvodu vřele doporučuji a doufám, že pan Konrad po čtvrtstoletí tvorby není ještě příliš unaven.

Zdroj: Softikon


NIcKON Poslat mail autorovi | 2.8.2019 (16:06)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Virtuální svět

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
dopisovatel nebo člen ŽP Magog  mail  
09.08.2019 (19:37)  
Až já se jednou naštvu, tak praštím do stolu a udělám svoji verzi :-)
registrovaný uživatel dandys 
06.08.2019 (23:27)  
Jestě jsem zapomel napsat chybu co se tyka hlavni ovladaci obrazovky. V rozehrane hre, kdyz kliknu na polozku Simulace (ukonceni rozehrane hry), po kliknuti na NOVÝ START mohu jen nastavit jen rychlost simulace a cetnost mimoradnych vlaku a hned mne to da nove hry (nelze nacist ulozenou hru). V minulosti to slo nacist ulozenou hru, ale od nejake verze uz to nejde v zadnem ze simulatoru. Abych mohl hrat ulozenou hru musim ze hry uplne vyskocit a znovu ji zapnout, coz neni zrovna idealni.
06.08.2019 (21:22)  
Tak to se stává ale pouze u vlaků zavedených podle potřeby. Tu lokomotivu mu můžeš klidně zase odebrat. Ty Lv vlaky to mně taky nebví, jak poznám že to není MUV nebo drátenický motor?

V Lysé nad Labem se o víkendu hromadí vlaky, asi RegioNovy z tratě do Milovic.

Připojím přípřež nějakému vlaku, který bude obracet-objíždět, pokud si jí neodpojím stanici před tím, tak se vypaří.

Přijede mi vlak od Velelib, cíl má DKV, na kusé koleji mám lokomotivu *DKV, ona nejde k tomu vlaku připojit. Přitom v Bohumíně to jde.
registrovaný uživatel dandys 
06.08.2019 (16:58)  
Ja jsem zase objevil chybu (ted uz nevim presne v kterem ze simulatoru (hraji temer vsechny :o) ), ze jsem nakladni vlak postavil na nespravnou kolej, pak jsem vlak posunem postavil na spravnou kolej a ejhle, kdyz jsem klikl na vlak, cas odjezdu ukazoval xx:xx, takze jsem musel pockat az pojede nejaky mimoradny Lokomotivni vlak (Lv),jsem ho stopnul na nadrazi , pres F8 jsem ho ukoncil, a pripojil jako priprez k nakladnimu vlaku, u ktereho je udaj casu odjezdu xx:xx , po pripojeni pripreze se pote ukazal cas odjezdu vlaku.
05.08.2019 (13:32)  
Chyby se opakují, ale má je tam pořád. Ústí nad Labem jih, hlavní a sever, simulátor ukazuje délku traťových kolejí 300m ale i 600m dlouhý vlak se tam schová celý, asi je gumový, zrovna tak v tunelech. Mně dovede vytočit, že nemůžu rozposunovat nebo otočit nebo přepřahnout vlak, který stojí na koleji rozdělené cestovými návěstidly, v reálu by to bylo možné. Nebo přijede rychlík od Střekova, a já ho chci otočit někde, jenomže ona se mu odpojí lokomotiva, takže ho musím nejdřív otočit a pak s ním odcouvat na kusou kolej. V nové verzi čekám, že bude mít řídící vůz, ještě jsem se k tomu nedostal. Dále by se mi líbilo, když přijede vlak na rozposunování, abych ho mohl nechat na kterékoli volné koleji a pak s nim postupným přesouvámím mohl přejet na výtažnou kolej, ovšem v tom případě simulátor končí, modrý obdélníček se neobjeví a neposunuje se. Někdy zase, pokud přesunuju po stanici 2 lokomotivy cestou posunu, tak pokud se ocitnou na stejném izolovaném úseku, tak po odjezdu druhé lokomotivy zůstane úsek červený, je tam nutné znovu vjet a odjet, ale pouze jednou lokomotivou. Pokud mi přijede manipulační vlak v Čerčanech na kolej, na kterou se nevejde, tak nejde zkrátit, pokud se o to pokusím, tak po uplynutí doby pobytu sice odjede, ale ne celý, ta část co byla na výhybkách tak tam zůstane a dál nelze jezdit.
registrovaný uživatel (gp) 
05.08.2019 (11:43)  
Kdepak hexadecimální kód! Takhle mě to ani netěší, když jsme o tom nedávno mluvili, kdy je lépe škrtat.

Viditelně se autor neskrývá, když píše, že se hlášení chyb opakují.
05.08.2019 (0:15)  
Asi to nebude jednoduché, pan Konrád se skrývá, a asi ví proč.

Vypisuje to range check error, hlavně když přiděluju nějaké lokomotivě číslo. Někdy to nechce přijímat vlaky, zvláštˇkdyž je kolejiště plné, je nutné nějaký vlak nechat odjet, pak to chvíli funguje. Někdy to spadne, když vyjíždí lokomotiva z depa. Je potřeba před choulostivými operacemi program ukončit s uložením a pak znovu rozběnout. Někdy je nutné program ukončit násilím, a pak zůstane rozlišení 640x480, je možné nastavit ručně původní rozlišení, lepší je restartovat počítač.
registrovaný uživatel comp 
04.08.2019 (23:48)  
Jee, nemá niekto kontakt na pána Konrada? Nový unisim priniesol pár otravných chýb v porovnaní s verziou Multi 3.42.
registrovaný uživatel Libcha 
04.08.2019 (17:57)  
Ještě bych dodal, že Multikony šly hrát na Linuxu za použití mezivrstvy Wine. Snad to platí i pro Unisim.
02.08.2019 (19:03)  
Je tam spousta chyb, například když vyjete nostalgický vlak ze zubrnické trati, simulátor padá.
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko