..: Do Česka chce další soukromý dopravce, britský National Express :..

Jednotka Bombardier Talent2 dopravce NationalExpress DE, foto: National Express DeutschlandBirmingham — Kdo necestoval dálkovým autobusem v Británii nebo Irsku, tomu název National Express zatím mnohé neříká. Ve skutečnosti ale i česká veřejnost autobusy této společnosti pravidelně potkává – pod značkou Eurolines. Po úspěšné expanzi do Německa si teď dopravní gigant z Birminghamu brousí zuby i na regionální a rychlíkové linky v Česku. Věří, že by mohl uspět v některém z připravovaných výběrových řízení Ministerstva dopravy nebo jednotlivých krajů, a získat tak část nově otevřeného trhu, o nějž se již dnes uchází několik soukromých dopravců. Česká pobočka National Express je aktivní od začátku ledna pod vedením Jana Paroubka, který v minulosti v pozici provozního ředitele stál mj. při rozběhu obou soukromých dopravců na lince Praha – Ostrava. U RegioJetu se navíc podílel na první vlně soutěžních nabídek pro kraje v rámci akce Žluté jaro na železnici.

National Express CZ podle vyjádření představitelů společnosti zatím nemá zájem pouštět se do konkurenčního boje na komerčních linkách. Místo toho se chce zaměřit na plánovaná výběrová řízení, jež by postupně měla rozpustit monopol Českých drah na rychlíkových relacích. Nová železniční kancelář v Česku tak navazuje na nedávné rozšíření do Německa, kde NE uspěl v tendru na provoz dvou regionálních linek ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Od roku 2015 tak nahradí DB Regio na linkách RE 7 Rhein-Münsterland-Express (Rheine – Münster – Hagen – Wuppertal – Köln – Krefeld) a RB 48 Rhein-Wupper-Bahn (Wuppertal – Solingen – Köln – Bonn), na něž plánuje nasadit 36 elektrických jednotek Bombardier Talent 2. generace.

Kdo je National Express

National Express West Midlands - jeden z rozsáhlé rodiny dopravců, foto: National Express GroupVedle nového byznysu v Německu je National Express známý spíše jako provozovatel dálkových autobusových linek. Kromě sítě mezinárodních spojů Eurolines nabízí v několika zemích i vnitrostátní linkovou dopravu. Od dubna 2013 jeho autobusy pod značkou City2City spojují německá města od Mnichova až po Hamburk díky dlouho očekávanému uvolnění omezení v dálkové autobusové dopravě. Pod značkou ALSA provozuje National Express také rozsáhlou síť autobusových linek ve Španělsku, Portugalsku a Maroku, s napojením na mezinárodní linky Eurolines. Zcela odlišný je pak profil aktivit dopravce v USA a Kanadě, kde se firma zaměřuje spíše na místní dopravní systémy, včetně provozu řady školních linek.

Vůbec nejblíž k zamýšlenému českému projektu má ale National Express doma na britských ostrovech. Kromě provozu autobusové a tramvajové veřejné dopravy ve městech West Midlands, Coventry a Dundee je zde největším operátorem dálkových autobusových linek, s více než tisícovkou destinací v celém Spojeném království. Tato síť je ovšem z velké části pozůstatkem kdysi státního autobusového dopravce National Bus Company. Po jehož privatizaci v roce 1980 a následných transformacích se nový subjekt, nyní už pod značkou National Express, začal zaměřovat i na další odvětví dopravy.

National Express na železnici

Bombardier Electrostar (ř. 357) dopravce C2C, foto: National Express GroupPrvní železniční projekty spustila firma v roce 1996, kdy získala koncese na londýnskou letištní linku Gatwick Express a regionální expresy mezi Londýnem a hrabstvím Yorkshire. Do roku 2000 pak společnost získala dalších sedm železničních tras v Anglii, Walesu i Skotsku. Ani prudká drážní expanze však nebyla bez komplikací: k 1. červenci 2009, po necelých dvou letech provozu, oznámilo britské ministerstvo dopravy odnětí koncese divizi National Express East Coast. Reagovalo tak na oznámení dopravce, že pro tuto linku nadále neplánuje další investice, čímž by došlo k porušení smluvních podmínek. V důsledku tohoto kroku následně sesterská divize National Express East Anglia v roce 2011 nezískala očekávané tříleté prodloužení kontraktu na provozní soubor linek v širším okolí Londýna a její výkony v únoru 2012 převzala konkurenční skupina Abellio.

Z někdejších devíti provozních celků dnes National Express v Británii zastřešuje jedinou trasu, a to prostřednictvím dceřiné společnosti c2c Rail. Ta provozuje vlaky na 63,5 km dlouhé příměstské lince Essex Thameside po levém břehu Temže mezi východním Londýnem a pobřežními městy Southend-at-Sea a Shoeburyness. Jelikož jednou z podmínek koncese, udělené v roce 1996, byla i kompletní obnova vozového parku na trase, c2c koncem 90. let pronajala elektrické jednotky řady 302, které v letech 2000-2001 nahradilo 74 zcela nových elektrických souprav Bombardier Electrostar ř. 357 s kapacitou 262 cestujících a maximální, i když prakticky nevyužitelnou, rychlostí 160 km/h.

To, čím se National Express v současnosti může chlubit, je přesnost jeho vlaků: v létě 2010 vytvořily spoje c2c nový britský rekord v plnění jízdního řádu, s průměrnou přesností 98,8 % (dojezd do cílové stanice se zpožděním menším než 5 minut). V uplynulých letech byly tyto vlaky několikrát oceněny jako nejdochvilnější na celé síti Network Rail, zatímco dopravce samotný v letech 2005-2006 obdržel i cenu za kvalitu údržby vozidel. Společnost své provozní statistiky pravidelně zveřejňuje a pokud by stanovený standard za dané časové období nedodržela, je povinna započítat do svého tarifu slevy jako formu kompenzace.

Příležitosti v Česku?

C2C - v současnosti jediná aktivní železniční divize National Express v Británii, foto: National Express GroupNational Express CZ může čerpat ze zkušeností jednatele Jana Paroubka, který již v letech 2009-2010 stál u vypracování nabídek na provoz regionální dopravy u firmy RegioJet. Přestože Plzeňský kraj tehdejší tendr zrušil, Jihomoravský kraj na poslední chvíli změnil zadání a Pardubický kraj nakonec k avizované soutěži nepřistoupil, uspěl žlutý dopravce alespoň na historicky první uvolněné lince na Slovensku, mezi Bratislavou a Komárnem, kde zajišťuje dopravu v závazku veřejné služby až do roku 2019.

Zatímco krajské úřady v Česku mají od prosince 2009 uzavřené desetileté smlouvy (s možným prodloužením o dalších pět let) především s Českými drahami; určité otevírání trhu subvencované dopravy probíhá alespoň na rychlíkových linkách, garantovaných ministerstvem dopravy. Ani tento proces ovšem není bez značných komplikací: ačkoliv předchozí vedení MD ČR vyjadřovalo podporu dříve vypracovanému harmonogramu soutěžení meziregionálních linek, proces liberalizace prozatím nemá za sebou ani jediný úspěšný tendr. Ten historicky první, na linku R27 Olomouc – Krnov – Opava, byl zrušen loni v únoru po vyřazení jednoho ze dvou uchazečů. Další plánované výzvy se mezitím dostaly do několikaletého skluzu.

Na vyhlášení soutěže nyní čeká soubor dvou rychlíkových linek: R5 (Praha – Ústí n.L. – Cheb) a R20 (Praha – Ústí n.L. – Děčín). Ani přes deklarace ministra Zdeňka Žáka však dodnes nebyl zahájen proces výběru dopravce. V letošním roce zároveň skončí platnost dvojice kontroverzních kontraktů z roku 2006 na provoz linek R14 (Liberec – Pardubice) a R16 (Plzeň – Most). Vzhledem k aktuálnímu stavu celého procesu se patrně ani tyto trasy nestihnou vysoutěžit včas, čímž dojde k automatickému prodloužení objednávky u Českých drah.

Eurolines - takto zná National Express většina kontinentální Evropy, foto: National Express GroupPříliš mnoho optimismu novým dopravcům nedává ani programové prohlášení nastupující vlády Bohuslava Sobotky. To sice v kapitole Doprava na jedné straně vyjadřuje podporu liberalizaci železnice a vytvoření celostátního drážního regulátora; obratem však slibuje „posílení funkce Českých drah, a.s. (jako národního dopravce v oblasti dostupnosti veřejné osobní dopravy)“, čímž de facto odporuje nejen prvnímu cíli, ale také dlouhodobému směřování evropské legislativy ve věci postupného otevírání trhů veřejné dopravy. O úskalích liberalizace se ostatně nedávno přesvědčil dopravce Arriva vlaky poté, co neuspěl u pražského koordinátora Ropid s návrhem na zavedení posilové tangenciální linky Kralupy nad Vltavou – Praha-Libeň – Praha-Hostivař (– Benešov u Prahy), zatímco ve stejné době byla zavedena nová posilová linka S34 a bez soutěže přidělena na omezenou dobu společnosti KŽC Doprava. Zůstává tedy otázkou, zda dokáže National Express své dosavadní úspěchy i v českých podmínkách zopakovat, nebo alespoň napodobit.

Zdroj: iDNES.cz, National Express Group, C2C


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 7.1.2014 (22:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 ... 3 4 5 6 7 ... 14      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Rail-2005  mail  
10.01.2014 (13:00)  
mahathma:

IR Global 15 dní teď do 26 let stojí 312 EUR, ten 26+ stojí 442 EUR.

To je v celku pochopitelné. Počítá se totiž, že ten, komu je více než 26 let (dnes spíše 28 let) se neplácá někde po brigádách, ale už má několik let ukončené vzdělání, určitou praxi a stabilní zaměstnání.
registrovaný uživatel Téoz  mail  
10.01.2014 (12:57)  
To, jak se většina populace chova k životnímu prostředí, to je prostě smutné, jako by se jich to netykalo, je to vidět nejen v dopravním chování - jsme sobečtí, myslíme jen na sebe, na své peníze, na svůj čas, spěcháme, neresime co bude (nejen s prirodou) zitra, žijeme brutálně konzumním způsobem života (já taky, i když se snažím to mírnit) - hodnota přírody se z nás téměř úplně vytratila. Mnoho lidí o ŽP mluví, jak je potřeba se k němu chovat, ale málo kdo se tak opravdu chová! Je dulezite o takovych vecech premyslet a diskutovat, je snad jeste dulezitejsi se tak (ne)chovat a hlavne, naucit nase deti cenit si prirody a prostredi, ve kterem zijeme. Ono si to zaslouzi a my za to budeme v dusledku radi, kdyz mu nejakou tu minutku ci hodinku venujeme tim, ze pujdem pesky ci na kole, pripadne pojedeme vlakem! A drazsi to nebude, zivotni prostredi a nase zdravi je preci k nezaplaceni!
registrovaný uživatel Nechic  mail  
10.01.2014 (12:51)  
Téoz: My si podřezáváme pod sebou větev. Jediný tarif zohledňující rodiny je Víkendová jízdenka. Rozkrájení na kraje způsobilo, že někde doprava kvete a někde upadá, vznikají hádky mezi kraji a ČD, ČD a SŽDC, kraji a SŽDC, kraji a MD, MD a SŽDC a dalo by se pokračovat. Všichni se přitom hádají mezi sebou o jedny a ty samé peníze ze stejné pokladničky a ty hádky nás stojí také čas a peníze. Vyrobili nám tu úžasné přestupy na okrajích hranic krajů, nebo nedostupnost velkých regionálních center, protože leží v jiném kraji (třeba návaznost trati 311 na R 310). Nikdo se neptá proč vlakem někdo nechce jezdit, ale prostě se škrtá a ruší a z toho co zbyde se zase vyfiltrujou další spoje a zase se škrtnou a tak to jde dál (podívejme na JIKORID). V takovém systému brzo přejdeme do doby automobilové a vlaky budou jezdit jen kolem větších měst a po koridorech.
registrovaný uživatel Téoz  mail  
10.01.2014 (12:43)  
mahathma: nemůžu souhlasit s tím, že by železnice byla v zemých býv. východního bloku v porovnání s autem drahá... to jste opravdu něco musel zapomenout započítat! A zrovna cesta Brno-Poprad vyjde dva lidi vlakem cca na 35€ dohromady, řekněme 1000 Kč max, je to necelých 400 km po silnici, tedy JEN za benzin dá člověk téměř to samé! A jak řikáte, kdo nemá děti, neuvěří... já je nemám, ale moc se na ně těším a jsem zvědav, co pak pochopim...

Nehic: ano, minimálně trochu musím souhlasit, ale tamní lidé mají vyšší příjmy - každopádně naprosto souhlasím s tím, že máme systém dobrý a ceny za VD velmi dostupné a příznivé! Pokud s tím však nebudeme jezdit, půjde to do kytek... (a autem se nejezdí míň, takže...bude to těžké, ale musíme se snažit!)
10.01.2014 (12:31)  
Raquac
Vyvlastnění je krádež, ať se děje v zájmu silnice, železnice, nemocnice nebo starostovy vily. Nutno ovšem podotknout, že v případě silnic se vyvlastňuje zdaleka nejvíce.
Pokud někdo tvrdí, že XX je hrozně potřebné a proto se kvůli tomu musí vyvlastňovat, ukazuje tím nejen, že je lempl co si neumí zajistit pozemky poctivou cestou, ale že také hodlá přehodit odpovědnost za své lemplovství na nevinné lidi. Typickým příkladem je D11 vs. Ludmila Havránková.

Nechic
Německo, Španělsko jsou specifické země, které za státní/evropské peníze nasekaly tisíce kilometrů silnic a dálnic, aniž by je adekvátně zpoplatnily (dobře, dálnice ve Španělsku sice jsou placené, ale tam také máte velmi rozsáhlou a komfortní druhou vrstvu neplacených rychlostních silnic). S takovýmto přístupem není divu, že auto je levnější.

Teď to pár politiků chce napravit, že se snaží dotovat veřejnou dopravu co to jde, ale výsledkem jsou jen prázdné vlaky a busy. Dokud je doprava autem levná, pak málokdo bude řešit, že veřejná doprava je ještě levnější (a to navíc jen někde!). Čas a pohodlí jsou pro něj důležitější a v tom na regionální úrovni VHD nemá šanci - ani vyšší rychlost nevyváží nutnost docházet na stanici a přestupovat. Teprve až bude auto drahé, pak se i cena stane důležitým kritériem mezi IAD/VHD.
Bohužel v situaci, kdy veškerou silniční infrastrukturu má pod palcem stát, je tržní zpoplatnění silnic politickou sebevraždou.
registrovaný uživatel Nechic  mail  
10.01.2014 (12:25)  
Rail-2005: Ale kapitalistické pojetí železniční dopravy jako luxusního prostředku (autobusové taky, ale víc jak hodina v autobuse je očistec) v západní Evropě způsobilo, že se to lidem prostě nevyplatí, i kdyby si na to nádraží byli ochotni dojít. A to nevyplatí oproti autu myslím v řádech stovek procent, ne že ušetřím stovku. Měl jsem tu čest 2x žít ve Španělsku a tam jste bez auta jako v ohrádce, z níž vás pustí za hodně tučný poplatek (a to jsem byl ve 150k městě). S takovou politikou to bez auta prostě nejde a pak v městečku, kde všude dojdete do 20min. pěšky máte dopravní zácpy, protože se všichni všude přepravujou gumokoly. MHD za směšných 59c při vlastnictví kreditové kartičky za 2eura, je věčně prázdná. Spolubydlící z Magedburgu také říkal, že bez auta to nejde, na vlak nikdo nemá (zeptal jsem se ho jestli zná aspoň Länder-ticket, IDS apod. a on, že ne...Totéž jeden kluk z Drážďan co si stěžoval, že ho cesta 100km k babičce stojí víc než let ryanairem na Tenerife. Tolik o povědomí o železnici v Německu). Kdosi z RENFE se dokonce nechal slyšet, že železnice je pro lidi flexibilní lidi, kteří dokáží svou cestu plánovat 3 týdny dopředu, kdo takový není, tak má jezdit autem. Vážně nechci, aby to takhle skončilo v ČR, to nějakou VRT s leteckými tarify oželím a raději uvítám kvalitní síť železnic do 160km/h (třeba ten Liberec je příklad města nad 100k, pro které jediné železničně zajímavé město jsou Drážďany) třeba s vysoutěženými dopravci, ale cenami a nabídkami minimálně podobnými jako dnes, ne jako UK,F,D,ESP...

mahatma: Ono kdyby to tu nějak fungovalo i tarifně zajímavě a bezpečně, tak můžete jet třeba do Olomouce, tam nechat auto a jet EC do Popradu. Chybí tu však nabídky pro rodiny a parkoviště, na kterém vám za týden z auta nezbudou špalky.. Doprava autem k rychlé vrstvě vlaků je v mnoha zemích normální.
10.01.2014 (12:08)  
Zlámalík a ostatní: auto mi nespadlo z neba, ale nebolo zas tak moc drahé (Focus ojetina) a bola to viac-menej nutnosť. Máte pravdu, že som počítal len PHM, to je nepresné, chýba hlavne servis, ale holt pri nutnosti mať auto je to vlastne fixný náklad. Kto nemá deti, nepochopí. (Áno, dá sa aj s deckami raz za čas cestovať po Európe vlakom, ale je to fakt náročné na plánovanie. Za tie peniaze to málokomu stojí.)

V čase keď som kúpil auto som ešte žil v Brne a cestoval často aj so ženou k rodičom do jednej obce kúsok severne od Bratislavy. ECčkom z Brna do BA je to 1:30, ale ešte predtým 35 minút šalinou z Bystrce na hlavák a potom z Bratislavy autobusom alebo autom na sever (naspäť!) do tej obce. Tak sme jazdili, kým sme boli len dvaja. Ale autom po diaľnici cesta vyšla na 1:15 z Bystrce do cieľa. A pochopil som, že pri cestovaní s deckami na čase záleží. Hodne. Ešte raz: kto nemá deti, nepochopí prečo je to také strašné stráviť na ceste o hodinu navyše.

Alebo cesta k manželkiným rodičom z Brna do Vysokých Tatier. Student Agency s deckom neprichádza do úvahy, vlakom z Brna do Popradu je to pomalé, nepohodlné (nespoľahlivé prípoje!) a drahé. Okay, keby som takú cestu podnikol raz za život (ako tie Dolomity, ktoré ktosi spomínal) tak môžem ísť vlakom, ale raz za pár týždňov, to teda nie. A to píšem ako človek, ktorý autá neznáša a berie ich len ako nutné zlo. Ešte aj vianočný stromček z Baumaxu som ťahal v ruke autobusom MHD. :)

Rail-2005: áno, medzištátna doprava na VRT sa drží na vysokej popularite, ale len v husto obývanej a turistami navštevovanej oblasti medzi Londýnom, Parížom, Beneluxom a západným Nemeckom. Ťažko povedať, či niekedy bude extra populárne cestovať z Londýna po VRT až do Barcelony. Podľa mňa sotva. Ak rýchlosť vlaku dobehne praktickú rýchlosť lietadla (vrátane všetkých odbavení a transferov), tak bude lietadlo o polovicu lacnejšie...

Samozrejme, rail pass si môže kúpiť každý, nielen mládež, ale pre mládež do 26 rokov je sakra výhodný. Pre starších to už také výhodné nie je.
registrovaný uživatel Raquac 
10.01.2014 (12:05)  
Robert-Antonio: Kdyby se ty pozemky vyvlastnovaly v ramci stavby zeleznice nebo treba rozsireni nemocnice, bylo by to neco jineho?
registrovaný uživatel Raquac 
10.01.2014 (12:03)  
Rail-2005: Systémovým problémem dneška je, že lidé jsou líní jak rochnící se prasata. To bylo i driv - misto aby chodili zdrave pesky na cerstvem vzduchu, tak si vozili zadky ve vlaku, dychali zplodiny parnich lokomotiv a zkracovali si zivot stresem "stihnu ten vlak" :-)
10.01.2014 (11:59)  
Cesky Eurolines je vlastneny National Expressom? Cesky obchodny register tvrdi nieco ine.

Eurolines je zdruzenie roznych dopravcov, to ze je niekto v Eurolinese neznamena ze je sucastou National Expressu.
  1 ... 3 4 5 6 7 ... 14      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko