..: Uvažuje se o nové trati Valencie – Alicante po pobřeží :..

Estació Nord València, foto: Felivet Valencie — Valencijské společenství na pobřeží Středozemního moře láká každoročně tisíce turistů na své písečné pláže – Costa del Azahar, Costa de Valencia či Costa Blanca nejsou pro operátory cestovních kanceláří neznámými pojmy. Přesto dvě největší města společenství – Valencie (s 814 tisíci obyvateli) a Alicante (Alacant, 335 tisíc obyvatel) – nejsou spojena železnicí, která by vedla po pobřeží a mohla tak nabídnout pohodlné a rychlé spojení návštěvníkům a obyvatelům pobřeží s oběma velkými městy. K dispozici jsou pouze dva nepropojené úseky: Valencie – Silla – Cullera – Gaudia a úzkorozchodná trať (nebo spíše tramvajová linka) Alicante – El Campello – Benidorm – Dénia. Železnicí existuje pouze cesta vnitrozemím přes La Encina. Ministerstvo veřejných prací uvažuje o změně.

Je připraveno zadání na zpracování studie proveditelnosti, která by posoudila reálné možnosti realizace – od prověření dostatečné poptávky po přepravě a ekonomických propočtů od odhadu stavebních nákladů až po provozní náklady, což nelze bez předběžného návrhu trasy (případně jejích variant). Spojnice by v žádném případě neměla minout přímořské letovisko Benidorm (71 tisíc obyvatel). Španělé jsou si dobře vědomi skutečnosti, že až teprve když jsou stavby projekčně připraveny, je možno požádat o dotace z unijního rozpočtu.

Zdroje: Comunitat Valenciana, Global Rail News, Railways Through Europe, Wikimedia Commons


Vlad Poslat mail autorovi | 16.9.2013 (13:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu Španělsko


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Nechic  mail  
16.09.2013 (16:29)  
Že se to u nás taky nezkusí. Plán na použitelnou novou trať (Znojmo - Havlíčkův Brod, Liberec - Praha nebo modernizace Brno - Přerov a řici si o prachy Unii...
registrovaný uživatel stoupa  mail  
16.09.2013 (15:08)  
:-) Ministerstvo veřejných prací uvažuje o změně.
Na tu Studii proveditelnosti jsem zvědav - bude to mít "milé platící zákazníky", nebo to bude "hladová zeď"? :-) (Vlade, vím, že to vědět nemožeš. Otázka pouze filozofická)
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko