..: ČD vycházejí vstříc cestujícím v pohybu, spustily mobilní web :..

Mobilní verze stránek www.cd.cz, foto: České dráhy Praha — Webové stránky ČD se otevírají mobilním zařízením. Stejně jako řada nejrůznějších dopravců před nimi, i dráhy vycházejí vstříc zákazníkům v pohybu, kteří potřebují co nejrychleji dohledat dopravní informace ze svých mobilních zařízeních. Přístup na domovskou stránku www.cd.cz tak určité typy mobilních prohlížečů automaticky rozpozná a přesměruje návštěvníky na zjednodušenou verzi stránek, optimalizovanou pro ovládání dotykem. Cestující v terénu tak získávají komfortnější přístup k informacím o jízdním řádu, poloze vlaků, mimořádnostech nebo službách na nádražích. Na přelomu roku chtějí navíc ČD doplnit i prozatím chybějící možnost přímého nákupu jízdních dokladů.

Nejen mobilní web, ale i palubní portál a další novinky

„Upravené webové stránky mají zjednodušit hledání informací v případě, že zákazník nemá k dispozici počítač. Mobilní web je přehledný a uživatelsky jednoduchý a měl by poskytnout odpovědi na základní potřeby cestujících v „terénu“ – kdy a v kolik, odkud a kam, jak a za kolik. Jako jeden z mála železničních portálů v Evropě je vybaven plnohodnotným mapovým portálem, ve kterém lze sledovat aktuální polohu a zpoždění všech vlaků, omezení provozu, informace o charakteristice tratí, poloze stanic a do budoucna také o poskytovaných službách ve stanicích,“ komentuje rozšíření standardní nabídky online služeb výkonný ředitel Úseku pro obchod a marketing ČD Jiří Ješeta.

Spuštění webu optimalizovaného pro dotyková rozhraní je letos dalším viditelným počinem ČD na poli informačních řešení pro zákazníky. Již v průběhu prázdnin došlo ke spuštění palubní Wi-Fi sítě ve spojích SC Pendolino, nabízející kromě připojení k internetu také informační portál. Ten v současnosti poskytuje informace o jízdě vlaku a službách, ale také záběry z kamer na čelech souprav. Na tyto funkce chce společnost dále v následujících měsících dále navázat, například možností objednání občerstvení z místa nebo multimediálního obsahu z vnitřní sítě, včetně knih, hudby, filmů nebo her.

České dráhy - mobilní web (Safari iOS), foto: Josef Petrák Mobilní web ČD - informace o vybraném vlaku Informace o mimořádnostech v mobilní verzi cd.cz Mapa s vyznačenou polohou vlaků v prohlížeči Opera Mobile (OS Android) Obecné informace o službách ČD na mobilním webu m.cd.cz Schematické řazení vlaku na webu m.cd.cz, ovládání je poněkud náročnější Mobilní web ČD poskytuje i základní informace o službách na nádraží

Webové stránky optimalizované pro mobilní zařízení jsou zejména u dopravců naprosto logickou volbou vzhledem k předmětu jejich podnikání. Ať už ve formě dotykového webu, nebo přímo nativní aplikace pro smartphony v současnosti má velká část aerolinek i železničních operátorů v Evropě a za oceánem. Zatím největším nedostatkem nového řešení ČD je nemožnost rychlého nákupu jízdenek, při němž jsou zákazníci pořád odkázáni na plnou verzi drážního e-shopu. Ten sice s poslední aktualizací doznal mnoha funkčních vylepšení, při nákupu z mobilního telefonu nebo tabletu ale pořád vykazuje určité rezervy. Ty se teď ČD podle vlastních slov budou snažit dohnat.

ZSSK nedisponuje mobilním webem jako takových, jízdenku ale z mobilu koupit lze EMIL - Elektronický Mobilný Internetový Lístok - je letošní novinkou ZSSK v oblasti online prodeje Nákup jízdenky ZSSK z mobilního telefonu (Opera Mobile)

Patrně největší hodnotu tak pro uživatele mobilního webu Českých drah mají informace o mimořádnostech, které v současnosti jako jediné nelze získat prostřednictvím jiné aplikace. Naopak o možných spojeních, a to včetně autobusů, MHD i konkurenčních vlaků, si už teď snadno udělají přehled majitelů smartphonů. K dispozici mají jak mobilní nadstavby klasického IDOSu, tak i offline vyhledávač Circlegate Transit pro platformy Android, iOS a Windows Phone.

Právě obchodní příležitost u mobilního prodeje objevila v květnu letošního roku slovenská ZSSK, jež po letech tvrdohlavého vyžadování tištěných e-jízdenek spustila vlastní mobilní e-shop. Tomu sice k úrovni komfortu zahraničních protějšků pořád chybí velký kus cesty, následuje ale jasný trend odklonu od tradičních prodejních kanálů. Notoricky lhostejně se naopak k mobilnímu segmentu prozatím staví RegioJet, jehož rezervační systém se ani po roce provozu zákazníkům s chytrými telefony a tablety nikterak nepřiblížil. Mobilní odbavení nicméně celosvětově nabírá na významu, což potvrzují jak desítky specifických aplikací aerolinek, tak i rozbíhající se konkurenční řešení od Applu a Googlu pro správu jízdenek a rezervací.

ZSSK - mobilní web (Safari iOS), foto: Josef Petrák WESTbahn - mobilní web (Safari iOS), foto: Josef Petrák Mobilní web švýcarských SBB Mobilní web španělských Renfe Mobilní web francouzské SNCF Mobilní web společnosti Eurostar Jízdenky, vstupenky, kartičky na jednom místě. Řešení existuje pro iOS i Android. Povšimněte si jízdenky na vlak Amtraku, foto: Apple, Inc.

Zdroj: České dráhy


JiříK. , Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 9.10.2012 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Oto 
10.10.2012 (12:33)  
Ještě by tam mohly fungovat stejné zkrácené odkazy jako v plné verzi, např.:
http://m.cd.cz/mimo
http://m.cd.cz/poloha
http://m.cd.cz/citystar
...

Teď tam některé jsou, některé jsou jinak, některé vůbec.
10.10.2012 (12:32)  
Roman Menc: EC 110 Praha.
registrovaný uživatel Roman Menc  mail  
10.10.2012 (12:12)  
Dobrý den, zde je slíbená reakce:

nevím, zda bych to nazýval strkáním hlavy do oprátky, spíše nás jako autory zajímají zkušenosti uživatelů, náměty na zlepšení, pokud to leží v konstruktivní a praktické rovině. Jen je potřeba jasné definovat hranici, kdy jde o benefit/funkci, kterou ocení masa v podobě běžného cestujícího a kdy jde už o nějaké zájmové a profesní využití.

K věci:

ad grafika s velkým objemem přenášených dat - mělo by to být upraveno
ad vyhledávací maska vlaku (R 666, R666) - toto je opravdu problém, zadal jsem to k opravě
ad salámová metoda zpoždění vlaku - zde připravujeme počátkem jara podstatně sofistikovanější řešení, nechci a nemůžu předvídat s ohledem i na konkurenci, ale myslím, že v tomto ohledu budete spokojení
ad eshop - prosím setrvejte do prosince, kdy bude spuštěn, není to opravdu tak triviální, jak se může zdát, musíme vše detailně otestovat, odladit, prohnat penetračními testy atd.
ad omezení provozu a geolokace - zde prosím uživatele thingie, aby mi to podrobněji rozepsal do mailu, nejlépe pomocí nějakého konkrétního případu/životní situace. Jsem shodou okolností také jeden z autoru systému výluk a mimo a do budoucna přemýšlím, jakým způsobem posunout vývoj/UI rozhraní ještě blíže lidem. Omezení provozu nejsou a nebudou bohužel jednoduchá problematika.
ad mapa - přejmenovat tlačítko na zavřít místo zpět lze
ad opera mini -v aktuální verzi 7 to vypadá, že portál funguje. Pokud někdo má problém, prosím nahlašte mi verzi, v jaké se tak děje. Pokusíme se na portál dát upozornění, aby uživatel upgradoval na nejnovější verzi.
ad javascript - bez něj to dnes bohužel již nejde, alespoň ne tak, aby uživatel mohl využívat pokročilé funkce jako je našeptávač atd.I pro nás je důležitý co analytiky, měření návštěvnosti webu.
ad QR kód - to není špatný nápad v tomto konkrétním případě užití, předám to na marketing ke zvážení. Otázkou je, nakolik se to nebude bít s Aztéckým kódem na jízdenkách, zda v tom běžný uživatel nebude mít hokej.
ad řazení vlaku - mohu poprosit pane Petrák o konkrétní příklad, číslo vlaku?
ad info o stanici - zde má pravdu Robert Babilon, spojení umí hledat i do města nebo městské části, kdežto info o stanici vyžaduje konkrétní stanici.
10.10.2012 (12:10)  
bartik09: doporučuji jVlaky
10.10.2012 (9:41)  
bartik09: Stejně jako Honza Prachař doporučuju Circlegate transit. Autorům neplatíš nic, jen CHAPSu za poskytnutí dat, co pro stát spravují (3x fuj). Každopádně je to ultimátní aplikace ve své kategorii. Pro Android navíc mají k tomu i aplikaci NaVlak vykreslující odjezdové/příjezdové tabule SŽDC. :-)
10.10.2012 (9:00)  
registrovaný uživatel ARpeer  mail  
10.10.2012 (8:31)  
Možná by stálo za úvahu kromě mapy s polohou vlaků udělat ještě tabulky, jako jsou na Babitronu. V mobilu je to přehlednější. Zmíněné tabulky nemají grafiku, takže se načítají rychle i na EDGE.
10.10.2012 (8:24)  
[trochu OT] Nemate nekdo nejaky tip na offline jizdni rady (cim vic tim lip) pro android (cim lacineji, tim lepe)?
09.10.2012 (15:54)  
VS: To je tím, že spojení umí hledat i do města nebo městské části, kdežto info o stanici vyžaduje konkrétní stanici.
09.10.2012 (15:34)  
Roman Menc: Mě překvapilo, že pokud hledám detail o spoji, tak obrazovka s detailními informacemi neobsahovala řazení. Naopak pokud hledám spojení a rozkliknu detail, pak se řazení objeví.

Jinak díky za zájem o připomínky a konstruktivní přístup k nim!
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko