..: ČD vycházejí vstříc cestujícím v pohybu, spustily mobilní web :..

Mobilní verze stránek www.cd.cz, foto: České dráhy Praha — Webové stránky ČD se otevírají mobilním zařízením. Stejně jako řada nejrůznějších dopravců před nimi, i dráhy vycházejí vstříc zákazníkům v pohybu, kteří potřebují co nejrychleji dohledat dopravní informace ze svých mobilních zařízeních. Přístup na domovskou stránku www.cd.cz tak určité typy mobilních prohlížečů automaticky rozpozná a přesměruje návštěvníky na zjednodušenou verzi stránek, optimalizovanou pro ovládání dotykem. Cestující v terénu tak získávají komfortnější přístup k informacím o jízdním řádu, poloze vlaků, mimořádnostech nebo službách na nádražích. Na přelomu roku chtějí navíc ČD doplnit i prozatím chybějící možnost přímého nákupu jízdních dokladů.

Nejen mobilní web, ale i palubní portál a další novinky

„Upravené webové stránky mají zjednodušit hledání informací v případě, že zákazník nemá k dispozici počítač. Mobilní web je přehledný a uživatelsky jednoduchý a měl by poskytnout odpovědi na základní potřeby cestujících v „terénu“ – kdy a v kolik, odkud a kam, jak a za kolik. Jako jeden z mála železničních portálů v Evropě je vybaven plnohodnotným mapovým portálem, ve kterém lze sledovat aktuální polohu a zpoždění všech vlaků, omezení provozu, informace o charakteristice tratí, poloze stanic a do budoucna také o poskytovaných službách ve stanicích,“ komentuje rozšíření standardní nabídky online služeb výkonný ředitel Úseku pro obchod a marketing ČD Jiří Ješeta.

Spuštění webu optimalizovaného pro dotyková rozhraní je letos dalším viditelným počinem ČD na poli informačních řešení pro zákazníky. Již v průběhu prázdnin došlo ke spuštění palubní Wi-Fi sítě ve spojích SC Pendolino, nabízející kromě připojení k internetu také informační portál. Ten v současnosti poskytuje informace o jízdě vlaku a službách, ale také záběry z kamer na čelech souprav. Na tyto funkce chce společnost dále v následujících měsících dále navázat, například možností objednání občerstvení z místa nebo multimediálního obsahu z vnitřní sítě, včetně knih, hudby, filmů nebo her.

České dráhy - mobilní web (Safari iOS), foto: Josef Petrák Mobilní web ČD - informace o vybraném vlaku Informace o mimořádnostech v mobilní verzi cd.cz Mapa s vyznačenou polohou vlaků v prohlížeči Opera Mobile (OS Android) Obecné informace o službách ČD na mobilním webu m.cd.cz Schematické řazení vlaku na webu m.cd.cz, ovládání je poněkud náročnější Mobilní web ČD poskytuje i základní informace o službách na nádraží

Webové stránky optimalizované pro mobilní zařízení jsou zejména u dopravců naprosto logickou volbou vzhledem k předmětu jejich podnikání. Ať už ve formě dotykového webu, nebo přímo nativní aplikace pro smartphony v současnosti má velká část aerolinek i železničních operátorů v Evropě a za oceánem. Zatím největším nedostatkem nového řešení ČD je nemožnost rychlého nákupu jízdenek, při němž jsou zákazníci pořád odkázáni na plnou verzi drážního e-shopu. Ten sice s poslední aktualizací doznal mnoha funkčních vylepšení, při nákupu z mobilního telefonu nebo tabletu ale pořád vykazuje určité rezervy. Ty se teď ČD podle vlastních slov budou snažit dohnat.

ZSSK nedisponuje mobilním webem jako takových, jízdenku ale z mobilu koupit lze EMIL - Elektronický Mobilný Internetový Lístok - je letošní novinkou ZSSK v oblasti online prodeje Nákup jízdenky ZSSK z mobilního telefonu (Opera Mobile)

Patrně největší hodnotu tak pro uživatele mobilního webu Českých drah mají informace o mimořádnostech, které v současnosti jako jediné nelze získat prostřednictvím jiné aplikace. Naopak o možných spojeních, a to včetně autobusů, MHD i konkurenčních vlaků, si už teď snadno udělají přehled majitelů smartphonů. K dispozici mají jak mobilní nadstavby klasického IDOSu, tak i offline vyhledávač Circlegate Transit pro platformy Android, iOS a Windows Phone.

Právě obchodní příležitost u mobilního prodeje objevila v květnu letošního roku slovenská ZSSK, jež po letech tvrdohlavého vyžadování tištěných e-jízdenek spustila vlastní mobilní e-shop. Tomu sice k úrovni komfortu zahraničních protějšků pořád chybí velký kus cesty, následuje ale jasný trend odklonu od tradičních prodejních kanálů. Notoricky lhostejně se naopak k mobilnímu segmentu prozatím staví RegioJet, jehož rezervační systém se ani po roce provozu zákazníkům s chytrými telefony a tablety nikterak nepřiblížil. Mobilní odbavení nicméně celosvětově nabírá na významu, což potvrzují jak desítky specifických aplikací aerolinek, tak i rozbíhající se konkurenční řešení od Applu a Googlu pro správu jízdenek a rezervací.

ZSSK - mobilní web (Safari iOS), foto: Josef Petrák WESTbahn - mobilní web (Safari iOS), foto: Josef Petrák Mobilní web švýcarských SBB Mobilní web španělských Renfe Mobilní web francouzské SNCF Mobilní web společnosti Eurostar Jízdenky, vstupenky, kartičky na jednom místě. Řešení existuje pro iOS i Android. Povšimněte si jízdenky na vlak Amtraku, foto: Apple, Inc.

Zdroj: České dráhy


JiříK. , Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 9.10.2012 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Oto 
11.10.2012 (17:38)  
Babilon: vadí to právě v tomto případě, kdy normální člověk hledající cestu např. z Brna na pražské letiště zadá (havel nehavel) jako destinaci "praha ruzyne" (a Pazzy by chtěl, aby ho to poslalo do žst. Praha-Ruzyně).

Prostě sláva letiště dávno přerostla slávu té pražské čtvrti a jejího nádražíčka.
11.10.2012 (17:04)  
to je problém, který nemá jednoduché řešení
Stačí dát názvům železničních stanic přednost před městským částem. Nenapadá mě místo (městská část), kde by to vadilo.
registrovaný uživatel thingie  mail  
11.10.2012 (16:00)  
No, Tegel to má za pár, ale. :-)
registrovaný uživatel Oto 
11.10.2012 (15:22)  
Pazzy: to je problém, který nemá jednoduché řešení.

Standardní IDOS vás po zadání "praha ruzyne" posílá jak na letiště, tak na vlakovou stanici u věznice. Ale mnoho lidí to může zmást (protože o existenci té stanice ví málokdo, a naprostá většina lidí chce na to letiště).

Řešením by bylo tu stanici přejmenovat na "Praha-Dědina" nebo tak něco.

Mimochodem, podobný chyták na vás číhá i v Berlíně - v podobě S-Bahnové stanice Berlin-Tegel, odkud se na letiště Tegel fakt nedostanete.
registrovaný uživatel Pazzy 
11.10.2012 (14:51)  
M a další Já ani neměl moc chuť vytahovat Havla (což se mi taky nelíbí), ale to, že já chci do Ruzyně vlakem a vyhodí mi to AE na letiště, to mě vadí :-)
registrovaný uživatel Sim 
11.10.2012 (12:36)  
Pazzy > co je lepsi? Letet do Ruzyne a v realu vystoupit na Havlovi, nebo si neco objednat od Skodovky a dostat to od Lenina?

JiříK > ta mobilni verze je nekde dostupna? Ja bych ji urcite uvital, webova mi na symbianu nejede (nez se nacte komplet, spadne to - podobny problem jako u modreho sexshopu).

Jen takova vsuvka - mobilni verze k-repu ma sice nejake mouchy, ale pro jeji nesporne vyhody ji pouzivam i na standardnim kompu casteji, nez plnou webovou. Vim, ze ZP je v principu web zamereny hlavne na foceni, ale "v terenu" bych ocenil hlavne tu ocesanou variantu - klidne v ciste textovem rezimu (klidne vcetne razeni).

No a zpatky k tematu - u toho vyhledavani vlaku by mi prislo velmi elegantni, aby se zobrazily hned plne informace k prvnimu relevantnimu vlaku, ktery by to naslo s tim, ze by vedle cisla vlaku bylo klikatko "dalsi vlaky", kde by se rozvinulo menu s dalsimi nabidkami stejneho cisla vlaku.
registrovaný uživatel thingie  mail  
11.10.2012 (11:39)  
Když se udělá dost dobrý web sám o sobě, bude to použitelné na desktopu, tabletu i telefonu. Mít zvlášť mobiliní verzi by byl pěkný luxus, ale zelpage v tuhle chvíli nemá ani kvalitní "velký" web.
11.10.2012 (9:05)  
thingie: To si pište, že je mobilní verze webu opravdu potřebná. Počet smartphonů neustále roste, stejně tak počet lidí s mobilním internetem.
registrovaný uživatel M 
10.10.2012 (23:37)  
Ano, to je opravdu jen tvuj osobni problem...
registrovaný uživatel Pazzy 
10.10.2012 (23:27)  
Mě se teda nelíbí (ale není asi problém aplikace), že když hledám Ruzyně, tak mi to najde nějaký trapný letiště Václava Havla a tam teda rozhodně nechci :-D
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko