..: České dráhy snížily ceny akčních jízdenek na vybraných relacích :..

In–karta s novým designem (od 13. 12. 2009), foto: České dráhy Praha — České dráhy od pondělí mění ceny akčních jízdenek SporoTiket Česko na vybraných relacích z Prahy, např. do Hradce Králové, Ostravy či Zlína. Tah je všeobecně vnímám jako reakce na zahájení provozu konkurenčního projektu IC RegioJet mezi Prahou a Havířovem. Po nedávném rozšíření v nasazování stevardek začaly dráhy v Praze a Ostravě nabízet cestujícím s jakoukoli jízdenkou nad 200 kilometrů nápoj zdarma a tuto službu chystají dále rozšiřovat například do Brna a Olomouce. Ve čtvrtek 29. září pak přišly se snížením cen na hlavních tazích a začíná tak defacto cenová válka mezi Českými drahami a RegioJetem. Dráhy od pondělí 3. října další z akcí ČD Promo. Bude platit na více relacích, samozřejmě z Prahy do Ostravy, ale také například do Brna, Olomouce či Hradce Králové. Zlevněny budou také jízdenky SporoTiket.

Zatímco obyčejné jízdné mezi Prahou a Ostravou vyjde na 438 korun, resp. 329 korun se slevou IN 25, jízdenky ČD Promo pro trasu Praha - Ostrava budou k dostání na dobu neurčitou za základní cenu 295 korun. Držitelé In-karet mají možnost zakoupit zlevněnou variantu za 265 korun; ještě levnější varianta pro cestující do 26 let bude stát 200 korun. RegioJet nabízí na internetu akční jízdné pro držitele tzv. Kreditových jízdenky za 230 korun. Zlevněny budou rovněž některé relace jízdenek SporoTiket mezi Prahou a Moravou. Zklamaní však mohou být držitelé zákaznických karet. S aplikací IN 25 u jízdenky ČD Promo ušetří cestující pouze na cestě z Prahy do Ostravy přibližně 10 procent (30 korun), na trase z hlaního města do Pardubic to pak vychází pouze na 10 korun. Držitelům karty IN 50 se nabídka nevyplatí vůbec, stejně jako naprostá většina jízdenek SporoTiket, naopak se přestává vyplácet i vlastnictví této slevové aplikace.

Pro relaci Praha - Ostrava se SporoTiket bez In-karty snížil z 310 korun na 230 korun pro všechny cenové úrovně, zákaznický pak stojí 220 korun. Při uplatnění tarifu IN 50 koupí cestující jízdenku nejlevněji, za 216 korun, ale aby se mu proti SporoTiketům koupě této poměrně drahé slevy vyplatila, musel by mezi Prahou a Ostravou cestovat minimálně obden/denně (pro cestující nad 26 let). Výhodou naopak je možnost koupě levné jízdenky i v den odjezdu a nejlepší cenu získá na veškeré trasy obsluhované vlaky ČD. SporoTikety lze zakoupit pouze v předprodeji a cena byla snížena jen pro vybrané relace.

Zdroje: České dráhy


Josef Petrák Poslat mail autorovi , Michal Jaroš Poslat mail autorovi | 3.10.2011 (0:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Tarify

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6 ... 9      Zpráv na stránku:   
03.10.2011 (19:38)  
registrovaný uživatel M 
03.10.2011 (19:19)  
To je komedie... Promo na Ostravu je samozrejme logicke (jakkoliv ne kazdy snadny pochopi, ze snizeni jizdneho zvedne prijmy), ale na jedne strane brecet, ze nejsou rezervy a soucasne bojovat s fiktivnim nepritelem tam, kde neni...

Ano, pravdou je, ze to snizeni jizdneho muze zvednou prijmy i na tech trasach, kde neni nepritel, ale jak jsem uz (aspon:) jednou psal, neni mi uplne jasne, koho snizenou cenou pretahuji. Leda ty, co chodi pesky a tech asi mezi Prahou a Brnem/Hradcem moc neni...
registrovaný uživatel tom_ 
03.10.2011 (18:58)  
Na vybraných trasách zlevňují jízdné o stovky korun a od prosince zdraží jízdné plošně na celém území? http://www.novinky.cz/ekonomika/246345-ceske-drahy-od-prosince-zdrazi-jizdne.html Proč mají ostatní cestující doplácet na jejich nesmyslné akční promo tarify a zdarma rozdávané nápoje? Celé vedení ČD by zasloužilo vypráskat bičem za takové zhovadilosti, které se jim daří vymýšlet.
registrovaný uživatel Busman 
03.10.2011 (17:43)  
FRK: já navíc kvůli rušení MD s jedním přestupem navíc, a kvůli tomu o půl hodiny delší cestovní dobou.

Sim: pro to pívo si už jdu do ledničky.
03.10.2011 (17:42)  
R.U.R.: Ano, jde o slevu na žákovské jízdné, které ČD neměly na trase Praha - Brno konkurenční. Viděl jsem to dnes na nádraží v Brně, Králově Poli. Ale trochu mne mrzí, že se to netýká i běžných studentů, kteří nemusí dojíždět, ale udělají si občas nějaký výlet.
03.10.2011 (17:41)  
na plyši - a zaplatí to ostatní cestující...
Jedoucí na kožence v horku nebo zimě a často ve smradu.
Horší kultura cestování=dražší cestování.
Jen tak dál!
FRK
registrovaný uživatel Sim 
03.10.2011 (17:38)  
A hele ... tak ja si tu placam jatra ohledne proslovu k davum na tema vyuziti a nevyuziti potencialu, ktery modrym diky zlutym prinesl vitr ... a oni tomu nasadi korunu tim, ze nejen stahnou slusne vozy odjinud, ale jeste si za ty sroty nechaji vic platit :-( A stat se uz dojit nenecha (= krizove financovani z dotaci je pravne napadnutelne), takze obcane, poser se!

btw, takova vecna; jak je to s cenou bezneho jizdneho? Ja mel za to, ze ji urcuje stat jako maximalni hranici. Nebo je to jinak? Skoro se bojim vyslovit kacirskou myslenku, aby to nebyla realita - tedy ze zdrazeni se bude tykat jen zakaznickeho jizdneho, protoze na zakladni se sahnout nesmi.
http://www.novinky.cz/ekonomika/246345-ceske-drahy-od-prosince-zdrazi-jizdne.html

Panove u modrych, gratuluju! Takovouhle reklamni kampan by u zlutych sami nevymysleli, tomu rikam "vlastnak v pravou chvili"!

edit: Busman byl rychlejsi, hold neumim byt strucny :-D A ma u me za to bod promenitelny v jedno virtualni pivo v nevirtualni hospode :-)

Nene, ostatni cestujici to nezaplati. Ostatni cestujici se na to vybodnou a pojedou jinak, zustanou sotousi, rezisti a zoufalci, kteri jinak nemuzou, pripadne sluzebni jizdy (kdy to cestujici neplati z vlastniho). A nejde o fyzicke usetreni pokud nepojedou, ale o psychologicky efekt urazenosti, ktery kazde sebemensi zdrazeni neodmyslitelne provazi.

Jinak receno, radsi za sluzbu zaplatim 50 kacek a ze spokojenosti dam 10 kacek dysko, nez abych platil 55 bez dyska.
registrovaný uživatel Busman 
03.10.2011 (17:35)  
Je třeba dodat, že ČD od nového JŘ připravují zdražení.

Takže na Ostravu se bude jezdit několikrát do hodiny, skoro zadarmo a na plyši - a zaplatí to ostatní cestující?
registrovaný uživatel ikkyu 
03.10.2011 (16:53)  
Ještě k té mediální masáži: Ono i o ČD se v tisku hodně informuje. Vezměte si jenom, kolikrát jsme se v tisku dočetli o humanizaci vagonů řady B - přesto, že jde v podstatě o normální údržbu, která by měla být samozřejmostí.
registrovaný uživatel Sim 
03.10.2011 (16:10)  
Michal Janko > naopak! donedavna to na Ostravu fungovalo tak, ze zde jezdilo umele privilegovane priplatkove Pendolino a vse ostatni bylo umyslne degradovano (prumerny EC/IC zde vezl Bmee/Bee272 ve dvojce bez klimy a zasuvek; v lepsim pripade se cestujici dockal B(p)ee na 160, v horsim kozenky. Emzety byly vyjimecne a jejich razeni se nedodrzovalo, protoze bylo "politicky" vyhodnejsi je poslat do Nemecka nebo Rakouska, nez jimi konkurovat potemkinu). Jak urovni tak rychlosti; pres vyvatovani jizdni doby bylo zpozdeni "meho" vlaku na Prahu takove, ze kazdou ctvrtou jizdu mi ujizdely taktove pripoje, takze v konecnym dusledku +60.

Dalo by se rict, ze maloktera dalkova linka zazivala intenzivnejsi masaz ve stylu "kdyz se ti nas humus nelibi a za pendolino nechces priplacet, radsi nejed vubec nebo si kup auto" nez prave tahle. Dost casto bylo komfortnejsi jezdit posilovym kozenkovym rychlikem, nez standardnim EC/IC - jizdni doba byla podobna, vagony stejne, ale rychlik nebyl tak natriskanej a mel min zastavek.

No a najednou se tu objevi "zluty dabel", ktery - byt velkohubou medialni masazi a podbizivym zpusobem - dokaze lidi vyburcovat k tomu, aby se s nim svezli. Klidne ze zvedavosti. A to neni kampan mirena jen na ty, co jeste boj s vetrnymi drahami nevzdali, ale i na ty, co uz na to rezignovali.

Jinak receno ... proc bych mel presednout z auta to Pendolina, kdyz sedacka pohodlnejsi neni, vic mista tam taky neni, hluk z klimy je vetsi nez aerodynamicky ramus auta pri povolene dalnicni 130ce a ceny pozivatin vysi, nez na nejdrazsi benzince u dalnice? Ano, jsou tu vseobecne vyhody vlaku - muzu chlastat, nemusim ridit - ale jsou tu take nevyhody - musim se nejak dostat na/z nadrazi a nejede to, kdyz potrebuju.

Netvrdim, ze jezdeni autem je pro slabe povahy, ale uroven sluzeb a komfortu na vlakove lince na Ostravu proste vice pripominala adrenalinovy zazitek, nez vysneny zpusob prepravy. A prave tohle, dogma vybudovane u nekoho pomoci vlastnich zkusenosti, u jineho zprostredkovane, dokazal zluty pan zlomit. Vidim to ve svem okoli, na jizdu jeho vlaky se lidi tesi.

A pokud by u CD byli manazeri schopni, misto zabomysich valek by se mohli klidne svezt na vlne pozitivniho prodrazniho pristupu zlutych - stacilo by PR postavit na principu "mame skoro tak dobre vlaky a skoro tak dobre sluzby jako zluti, ale svezeme kazdeho a kamkoliv" ... a hlavne to dodrzet - vzdyt to pociti kazdy na vlastni kuzi! Staci, aby do Prahy jel se zlutymi a z Prahy pak pokracoval s modrymi treba do Pribrami, Stribra nebo Kladna.

Problem CD neni malo penez - narozdil od kohokoliv jineho totiz v konecnem dusledku dostaly, co si rekly - ten problem je zpravidla v nevyuziti potencialu, ktery jim "priplaval po proudu" sam od sebe. A je to ten samy potencial, pro ktery si zluti musi plavat proti proudu - a presto z nej dokazi vytriskat vic, nez modri (viz treba soucasny nakup ojetin z Rakouska).

Takze verim, ze zluti prinesou nejen nove cestujici pro sebe, ale i pro modre - minimalne na navaznych spojich. A modri, misto aby toho vyuzili, z techto pripoju slusne vozy stahnou a nasadi je tam, kde stejne nemaji sanci vyhrat :-(
  1 2 3 4 5 6 ... 9      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko