..: Vláda projedná další osud nechtěných tratí :..

M131 ZMŽ/Švestková dráha, foto: topič Praha — Na programu středečního jednání Vlády České republiky se objevily mezi jinými i návrhy z rezortu dopravy, které mají řešit majetek spravovaný Správou železniční dopravní cesty, a to jak nádraží a zastávky, tak i celé tratě, které jsou z pohledu státu nepotřebné. Zájemcům to otevírá možnosti získat nemovité prostory v nádražích, které už nejsou pro chod dopravní cesty nezbytné. Obdobně chce Ministerstvo dopravy řešit převod na nové nabyvatele u tratí, které jsou z jejich pohledu nadbytečné — některé z nich jsou v současnosti bez pravidelnějšího provozu, na jiných objednávají vlaky obce ze svých rozpočtů.

Pro ministerstvo dopravy jsou některé dráhy bez každodenního provozu nevýdělečné, ztrátové a prodej má jednak snížit náklady SŽDC na údržbu, ale také přinést do kasy státní organizace další prostředky. Odhadovaný výnos z tohoto úplatného převodu činí asi 13 milionů korun. Správa železniční dopravní cesty přitom i přes uváděný převis nákladů nad zisky z poplatku za užití dopravní cesty hospodařila v roce 2011 se ziskem 2 mld. korun, jak uvedl pro ČTK mluvčí SŽDC Pavel Halla. Podle vlády a ministerstva má zisk z prodeje tratí jít do opravy, rekonstrukce a modernizace železniční cesty. Které tratě jsou projednávány? Vládní server jejich výčet neuvádí, ale s jistotou můžeme za aktuální považovat seznam ze září 2010. Všech 10 tratí, které podle ministerstva byly od poloviny roku 2010 posuzovány, byly zároveň od září stejného roku ve správních řízeních navrženy na zrušení. Díky zájmu obcí, spolků, dopravců i jednotlivých aktivistů došlo k zastavení řízení. Namísto symbolické ceny v řádek jednotek až stovek korun za převod mohou obce a spolky očekávat tzv. cenu úřední. Bude vyšší. Internetový deník iDnes uvádí vyvolávací cenu kolem 1,5 mil. korun za kilometr trati.

Projednávaná legislativa může urychlit a zjednodušit převod zájemcům o další provoz tratí. Stejně tak ale může znamenat jejich zrušení — záleží na zájmu státu, jestli očekává maximální výnos bez ohledu na to, jaký bude další osud prodávané infrastruktury, nebo bude posuzovat kromě ceny i záměr všech 54 aktuálně známých potenciálních nabyvatelů. V návrzích, které se na veřejnosti objevily, nebyla výhrada zachovat trať provozuschopnou požadována. Pokud by žádný ze zájemců cenu neakceptoval, očekává se zrušení a fyzická likvidace - náklady na odstranění jednoho kilometru trati se odhadují na 6 mil. korun.

Zdroje: Vláda ČR, ČTK, MF Dnes


Josef Petrák Poslat mail autorovi | 6.3.2012 (22:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   
09.03.2012 (9:12)  
Tomes43 - můžete mi sdělit, které zastávky v ČR jsou vybaveny tímto systémem? Ve vlaku možná to tlačítko je, ale ten stejně musí zpomalovat, protože fíra nemá informaci, jestli na zastávce náhodou někdo není.
09.03.2012 (8:21)  
Jiří Hovorka
No ono na těchto tratích bývají nasazena vozidla, která to umožňují (myslím ty s tím tlačítkem.

naroznej
to že to dnes funguje. Neznamená tam první rok až dva naložily průměrně 2 lidi denně.
09.03.2012 (7:55)  
Tomes43 - dokud nebudou zastávky na znamená typu "tlačítko k návěstidlu", aby se nemuselo zpomalovat, je to jako běžné zastavení a k úsporám téměř nedochází. Navíc se občas stává, že i když se člověk personálu přihlásí k výstupu, vlak zastávku projede, protože to štiplístek během kontroly zapomene, nebo někde prokecá.

narozenej - díky tomu, že se jednalo o ucelenku, tak ano. U nedaleké elektrárny (25 km) to vycházelo pro železnici ještě lépe. Od doby výpočtu však uplynulo cca 10 let. V teplárně se kromě uhlí spaluje také štěpka, takže by to dnes vypadalo asi trochu jinak. Už to ale nesleduji, dělám jinou práci...
09.03.2012 (7:37)  
Jo a autobusy na lince 630085 Hořice - Jičín - Praha zajíždějí do Dolního Bousova protože jeden příbuzný člena vedení tam bydlí. A co lidé to začali využívat. A ujalo se to.

To je přece úplně o něčem jiném. Mezistaniční úsek Bakov-Bousov vede místy , které jsou jednak daleko od obcí a jednak místy , odkud do Bakova či Bousova nikdo nejezdí. Z takových Obrub jezdí každý do MB. Což je po silnici záležitost na cca 10-15 minut , ale vlakem na hodinu.

Co se týče té autobusové linky... ta již jezdí přes Bousov možná nějakých 10-15 let. A ta její zajížďka má své opodstatnění a logiku. Proč s prázdným budem na trase Sobotka-MB nezajet do největšího města na této trase ? Busoví dopravci šli vždycky úplně jinou cestou než ČD. Když busovému dopravci začalo klesat množství cestujících , začaly se přidávat zastávky. Pokud na železnici začalo klesat množství cestujících , zastávky se naopak začaly ubírat a začal se zavádět takt....
registrovaný uživatel MirekM  mail  
09.03.2012 (7:28)  
Tomes43: A co to je, prosím pěkně, zastavit na znamení? Počítat jízdní řád, jako když se zastaví, a pokaždé brzdit přibližně na 20 km/h, aby se dalo zastavit, když na té zastávce bude někdo stát. Takže pokud ten vlak v úseku nejede i tak čtyřicítkou (z čehož zpravidla vyplývá, že je nekonkurenceschopný vůči autobusu), zas tolik nafty se taky neušetří.
09.03.2012 (6:45)  
Sim:
A co kdyby stavěly na znamení ušetří se a možnost nástupu by byla také. To vám asi nedošlo.
registrovaný uživatel Sim 
09.03.2012 (6:40)  
Tomes43 > Protože tam nezastaví, aby se ušetřila minuta jízdy.

Ono je zastaveni a nasledny rozjezd vlaku zadarmo? Zkuste si za domaci ukol schvalne spocitat, kolik energie je potreba na rozjezd solo sukafonu rekneme na rychlost 50 km/h ... az vam vyjde cislo, ktere po prepoctu na cenu nafty bude mensi, nez prumerny pocet nastupujicich a vystupujicich v dane stanici (z kazde jizdenky by koruna sla prave na tento rozjezd), prskejte, jaka je to nespravedlnost, ze u vas nestavi jen aby se usetrila minuta casu.
registrovaný uživatel tombyk 
08.03.2012 (22:27)  
08.03.2012 (20:05)  
Martin99:Ale vlaky tam nestaví a na trati 261 nestaví, protože by cesta trvala o minutu více.

narozenej: Jo a autobusy na lince 630085 Hořice - Jičín - Praha zajíždějí do Dolního Bousova protože jeden příbuzný člena vedení tam bydlí. A co lidé to začali využívat. A ujalo se to.
08.03.2012 (20:01)  
Oni se nezabývají tím, proč tím vlakem nikdo nejezdí

Kde nikdo není , nemůže tím vlakem také nikdo jezdit. To je asi podobné , jako kdybyste si na takové Jizerce otevřel supermarket
V rámci semestrální práce jsem počítal možnosti alternativního zásobování jedné teplárny. Namísto jednoho vlaku za dva až tři dny vycházelo 14 nákladních automobilů denně
A finančně to vycházelo lépe pro železnici ?

Vlaková doprava mezi Bakovem a Kopidlnem by nahrazena autobusem (no autobusem http://busline.ic.cz/jn/i2L4-8761c.JPG) to i přes nesouhlas obcí a Středočeského kraje (OREDO prostě neojednalo vlaky) a středočechům nezbalo než se přidat. Zrušily se další spoje a tratě. Důvody malá obsazenost, špatná dostupnost, nepotřebnost. A kecy a kecy a kecy jak říká Boženka. V Libereckém, Středočeském či Jihomoravském se vlaky vyplatí i na těch nejzapadlejších viz. Bakov - Bousov

V žst.Dolní Bousov jsem byl na provozní praxi v roce 1992. Již tehdy se dalo považovat za úspěch , pokud v 810 jelo 10 cestujících.
Bakov-Bousov se provozuje jenom díky tomu , že krajský radní pro dopravu je z MB a lidé z obcí na této tratě patří mezi jeho potenciální voliče.


Jsem fanda železnice, ale bohužel se musím smířit s realitou, resp. vývojem. Když se před cca 170 léty začala budovat železniční síť, byl to velký, přímo významný pokrok. Do té doby se používaly hlavně koňské potahy
Přesně tak.. To je vývoj , kterému se nemá smysl bránit.
  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko