..: Městská dráha v Praze - realita nebo planý předvolební slib? :..

Elektrická jednotka řady 471, foto: Louis Armstrong Praha(Aktualizováno 12. října 18.10) Kromě Brna by nyní mohla městská dráha vyrůst i v našem hlavním městě. Alespoň tak zní plán koalice Evropských demokratů a Strany zelených, která prohlásila, že Praha do silničních sítí investovala dostatečné částky a teď je na řadě železnice. Politici totiž chtějí obnovit staronový projekt městské železnice. Ačkoliv je již zapracován do územního plánu, dále se bude jednat až po jeho případném schválení. Nově vystavěná městská dráha by značně urychlila cestujícím dopravu napříč městem. Propojit by měla například Smíchovské nádraží s Václavským náměstím či Karlínem. Opomenuto by nebylo ani pražské hlavní nádraží, ze kterého by vlaky jezdily do Albertova či Edenu. Vybudováno by bylo celkem pět podzemních stanic, další by byly na povrchu. A plány nejsou vůbec skromné – v závěrečné fázi by vlaky měly představovat nejrychlejší způsob dopravy po Praze. Stavba, která by podle předběžných odhadů trvala osm let, však podle předsedkyně Strany Zelených začně nejdříve v dalším volebním období, tedy za čtyři roky. Náklady by se pohybovaly okolo třiceti až čtyřiceti miliard korun. Takovou částku totiž město zatím nemá.

Postavíme druhé Nové spojení a zlepšíme tak dopravu v Praze

Realizace městských železnic si získala oblibu po celé Evropě. Dopravně–urbanistické řešení projektu nazvaného Nové spojení II. etapa (městský železniční tunel) počítá s výstavbou dvou tunelů vedoucích pod centrem Prahy, které je navíc možno vzájemně propojit. Návrh předpokládá na severní straně zahloubení tratí od Negrelliho viaduktu a Nového spojení (Prahy–Karlína) v prostoru Florence se zřízením stejnojmenné přestupní zastávky. Jižním směrem je navržena jedna trať vedoucí přes Karlovo náměstí do železniční stanice Praha–Smíchov, kde může být část vlaků ukončena, anebo může pokračovat dále směru do Prahy–Radotína a Řevnice. Druhá trať bude trasována ve směru na Vršovice se zastávkou pod náměstím Bratří Synků. Dále pak vyústí na povrch a zapojí se do železničního koridoru před budoucí zastávkou Praha–Eden. Celkem by mělo být realizováno 12,5 km tratě, z čehož téměř deset kilometrů bude vedeno tunelem. Je počítáno s průjezdem všech vlaků městské a příměstské dopravy napříč centrem do protilehlé části města, včetně vlaků jedoucích od letiště Ruzyně.

Stávající stav železnice, foto: Sudop.czPlánovaný stav, foto: Sudop.czZaústění tratí od Negrelliho viaduktu, foto: Sudop.cz

Je tak zatím otázkou budoucnosti, zda se podaří projekt prosadit a financovat. Výstavbu podporuje i Centrum pro efektivní dopravu (CEDOP). Po dokončení by došlo nejen ke zkvalitnění dopravy, ale také ke snížení počtu osobních automobilů a přestupů při cestě do centra hlavního města.

Parametry městské dráhy:

  • maximální sklon 35 ‰
  • délka nástupišť 170 – 200 m (6 – 8 vozů)
  • traťová rychlost 60 – 80 km/h
  • směrové uspořádání centrální stanice
  • délka celkem zhruba 12,5 km (z toho cca 9,7 km pod povrchem)
  • pět podzemních a dvě povrchové stanice
  • elektrické jednotky CityElefant

Související odkazy:

Zdroj: Deník Metro, ekolist.cz, Sudop.cz, Finanční noviny


Dominik Jaroš | 11.10.2010 (20:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty Rozhovory

Další z regionu ČR Praha


  1 ... 10 11 12 13 14 ... 16      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel M 
12.10.2010 (13:16)  
V cem spociva vyhoda tehle linky v prazskych podminkach? Tangencialni proudy jsou vetsinou o dost slabsi nez ty "paprskovite", ne?
Nebo jinak - libil by se ti projekt Liben-Hostivar-Smichov-Dejvice-Holesovice-Liben nebo spis neco jako "vnejsi" okruh?
registrovaný uživatel lwq  mail  
12.10.2010 (13:09)  
Otazka, kde na to vzit, viz. prispevek Juristic007, je velmi spravna, kazdopadne kdyz se misto do betonarske lobby a IAD bude investovat do kolejove dopravy a bude se primarne vyuzivat co pujde, tak penize se jiste najdou a navic, jsou tu fondy EU, ktere je treba cerpat ASAP !
12.10.2010 (12:52)  
musím z vlastní zkušenosti říct, že především je zcela nezbytné posílit trať na Benešov /S9,29/. Vlaky jsou nacpané k prasknutí, lidi ve špičkách stojí na špičkách :))), interval z Benešova 30 minut je zcela nedostatečný.
JInak by se mi líbil nápad vídeňského SBahnu, kde uvažují o okružní trase, která by jezdila kolem Vídně. Ale kde na to vzít?
registrovaný uživatel M 
12.10.2010 (12:48)  
Robert-Antonio: Mohl byste podrobněji vysvětlit, proč v městské zástavbě má silniční doprava z principu přednost?

Sice to bylo zodpovezeno zpusobem vycerpavajicim, nicmene i tak mam pocit, ze tyto odpovedi tazatele neuspokoji, protoze kdyz uz nekdo polozi takovou otazku, tak si nemyslim, ze by ho neco jako logicka odpoved dokazala uspokojit...
registrovaný uživatel lwq  mail  
12.10.2010 (12:13)  
Flexaretista : diky :-) kazdopadne v pripade Vysehradu by bylo nutne aby zastavka byla pro dalkove vlaky objizdna - prostor tam pro to je, rekl bych. A zastavka Kacerov mela byt uz davno. Ja osobne v Modranech po deseti minutach chuze skocim na vlak a vyhodi me na Kacerove, tam deset minut chuze a sem v praci = zadne priduseni v autobusech a zacpach. Ty naklady na reko trati a jejich elektrifikaci, modernizaci jsou nutne tako jako tak. Pripadne dalsi lavky a podobna napojeni jsou uz drobne ...
12.10.2010 (12:12)  
Brněnské nádraží se už řeší asi 40 let. Výsledek nejasný. Nyní se do něčeho podobného chtějí pustit někteří jedinci, toužící po zviditelnění.
Kdo to ale vše zaplatil v případě Brna a kdo to zaplatí v případě Prahy? Současné tratě se nevyužívají ne zcela dostatečně, například již uvedený případ Praha-Žvahov-Rathov s možností pokračování na letiště (mnohokrát diskutované) a nyní se objevují nerealizovatelné fantasmagorické plány.
FRK
registrovaný uživatel lwq  mail  
12.10.2010 (12:07)  
2 honzatvs : kapacita hlavaku muze byt vycerpana, ale to je celkem nezajimave, kdyz co centra ten vlak nemusi. Staci kdyz zastavi ve stanici Praha-Vysehrad a pojede zpet a nebo pripadne do Vrsovic. To uz je vlastne taky centrum, ale spousta lidi o tom nechce slyset, vzdyt to je tak "silene" daleko od hlavaku ...
registrovaný uživatel R.U.R.  mail  
12.10.2010 (12:07)  
Té vyčerpané kapacitě hlaváku osobně nevěřím. Možná je to nějaká špatná interpretace něčeho, ale mě to připadá, že jediné, co má opravdu vyčerpanou kapacitu, je plechová huba (mám pocit, že v některých časech se některé vlaky vůbec nehlásí).
Nejblíž pravdě asi může být, že je vyčerpaná kapacita některých kolejí vedoucích na hlavák. Ale to je zase konina, to se dá řešit celkem jednoduše tak, že dva vlaky z hlaváku vyjedou spřažené a na prvním "volnějším" nádraží se rozpojí, a naopak. To se dá stihnout za minutu. A pokud jsem dost flexibilní, tak mi nevadí ani zpoždění jednoho z vlaků - spojím to s jiným...
A vyčerpané kapacitě nástupišť věřit nebudu ani náhodou, jsou opravdu dlouhá, a můžu přece dát víc vlaků na stejnou kolej.

(Což nás oboje opět vede k tomu, že by většina vlaků měla hlavákem projíždět...)
12.10.2010 (12:03)  
R.U.R.: já bych to trochu vztáhl i na ty vlaky. O co mi jde: Byl by takový problém, kdyby hlavy pomazané z PArs/škoda dávaly do těch souprav tlačítka s pamětí, přesně jako jsou v metru? ona ta vteřinka sem, vteřinka tam udělá během dne taky nějakou vteřinu, a to by se v Esku neztratilo.
registrovaný uživatel R.U.R.  mail  
12.10.2010 (11:56)  
U toho metra možná není marná ta myšlenka rozšíření nástupišť, leckde by to šlo... Třeba i něco jako jsou vídeňské Kurzstationen - tam kde to jde by nástupiště byla delší, kde ne, zůstala by současná délka... Což by umožnilo tohle zavést už po rozšíření prvních několika nástupišť, tedy velmi rychle. Ovšem tam je pak potřeba, aby byla aspoň zadní část vlaku průchozí, tj. místo současného posledního vozu tam dát několik průchozích vozů...
A taky by asi šel zkrátit pobyt ve stanici, kdyby měly vozy víc dveří :-) Ovšem to by zřejmě dveře musely být nějak rolovací, ať už do stran nebo nahoru. Taky by se mohly otvírat rychleji, to taky nějakou vteřinku hodí - ale rychlost zavírání bych ponechal, třeba zrovna v té Vídni má jeden strach, že mu to urazí hlavu. Ono kdyby to nebylo proti předpisům, tak by se mohly začít otvírat už těsně před zastavením vlaku a zavírat až s rozjížděním - ale je samozřejmě otázka, jestli by to nepřineslo víc škody než užitku, když už dneska lidi neumějí ani jezdit na eskalátoru.
Jsou to všechno takové salámové metody, ale v metru se počítá každá vteřina.
  1 ... 10 11 12 13 14 ... 16      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko