..: Obviněn řidič autobusu, který způsobil srážku s vlakem u Polomky :..

812, ZSSK, foto: qik-qak Banská Bystrica – Slovenská policie v pondělí obvinila řidiče autobusu, který 21.2. 2009 na středním Slovensku u obce Polomka nezvládl řízení a nerespektoval blížící se vlak, který do autobusu později narazil. Tato tragická nehoda si vyžádala 12 životů a skoro na dvě desítky zraněných. Z vyšetřování je patrné, že řidič opravdu před přejezdem bez signalizace v km 17,900 tratě 172 nezastavil, resp. nestihl zařadit rychlost a srážka tak byla nevyhnutelná. Banskobystrický policejní ředitel Marián Slobodník přiblížil celkovou situaci a vyšetřování. "Podle písemných materiálů, které máme ve spisu, autobus před přejezdem nezastavil, ale plynule přijel na přejezd." Proběhnuvší znalecké posouzení a ohledání autobusu neprokázalo žádnou technickou vadu mající případný vliv na nehodu.

Pokud se vina a pochybení řidiče prokáže, hrozí mu pět až deset let odnětí svobody. Ze zatím 24 vyslechnutých cestujících a svědků se většina výpovědí shoduje. Nehoda se počtem obětí zařadila mezi nejtragičtější na Slovensku. Autobusem z Bánovců nad Bebravou cestovalo 37 osob do nedalekého lyžařského střediska Bučník.

Zdroj: České Noviny/ČTK


Vítek_V | 18.3.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Slovensko Banskobystrický


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
18.03.2009 (12:09)  
Tady je zase plno chytrolínů. Takže podle vás je bezpečnější zastavit chvíli čučet pak vrazit za jedna a s busem se překolíbat přes přejezd? Když řidič koukne v pravo a vlevo a v dohledu nic nevidí, je s autobusem rozhodně lepší nezastavovat. Jestli tam nebyla stopka, tak to prohlášení smrdí. Každopádně obvinění NEZNAMENÁ prokázání viny.

Pro ty co tu z předpisů vytahují ty oblíbené větičky "je povinen se přesvědčit" atp. bych rád upozornil, že kdyby jízdní personál dodržoval DOSLOVA předpisy, tak se vlaky nehnou. Tak už to chodí. Předpisy jsou plné formulací za které vás pošlou do basy, ale které jsou občas nesplnitelné a nebo je jejich výklad vágní.

Takže počkejte na výrok soudu a nedělejte tu hon na čarodějnice.
registrovaný uživatel Majra  mail  
18.03.2009 (11:41)  
2 Poborskiii: CO mě učili, tak Vyhláška hlásá něco typu "před přejezdem si musí řidič počínat zvlášť opatrně, zejména se přesvědčit, zdali jej může bezpečně přejet" ... Čili ať tam stopka je nebo není, by měl normální člověk blížící se k přejezdu očekávat, že je reálná možnost jízdy vlaku.
18.03.2009 (11:39)  
To: Poborskiii - nevím jak na Slovensku, ale v českém zákoně je výslovně napsané, že se řidič musí přesvědčit, zda může přejezd bezpečně přejet. Takže pokud by všichni řidiči toto ustanovení doržovali, nemuselo by ke spoustě nehod vůbec dojít. Předpokládám, že ve slovenské verzi bude stejná nebo podobná formulace.
18.03.2009 (10:26)  
To Poborskii: Ano, pokud je tam značka STOP! A pokud není, měl by nastoupit zdravý rozum. Jenže to už bychom asi od většiny řidičů chtěli příliš!
registrovaný uživatel jeffer 
18.03.2009 (10:24)  
poborskiii keby len zastavit! v pripade, ze si nie si isty, ci mozes bezpecne prejst, aj vypnut motor/vystupit aby si bliziaci sa vlak pocul, popripade si zohnat osobu, ktora ta bude zvonku "navigovat".
registrovaný uživatel numo 
18.03.2009 (10:11)  
Podla zverejnenych materialov sa k tomu priecestiu neprichadza dlhsi cas kolmo. Ten bus isiel subezne s tratou, odbocil z hlavnej cesty na cestu k priecestiu, vosiel nan a doslo k zrazke. Podla mojho nazoru tam nie je mozne sa presvedcit, ci nejde vlak, bez zastavenia.

Vid prve sekundy rekonstrukcie, ktoru si robili drahy: http://www.sme.sk/c/4345421/merania-v-polomke-vlak-by-uz-ubrzdit-nestihol.html

Na druhej strane zasa ked uz bus stoji, tak tie pomery aby sa stihol pohnut a bezpecne prejst, su zda sa velmi natesno a nieco by sa tam urobit malo - but vysekat porast, alebo znizit rychlost.
18.03.2009 (10:02)  
Nezlob se na mě, ale jsem-li před nechráněným přejezdem, tak se radši podívám, jestli něco nejede, než abych to pak schytal od projíždějícího vlaku
18.03.2009 (9:21)  
Nějaký předpis nařizuje před přejezdem zastavit?
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko