..: Odbory to myslí se stávkou vážně, vyhrožují kvůli stravenkám :..

bleskPraha - Dobré jitro. Možná jste to přes noc nepostřehli, možná se to ještě vůbec nestalo. Vlaky i městská doprava jezdí zatím bez přerušení, nicméně to, co bylo doposud koloritem Francie, Itálie či Řecka, tedy permanentní hrozba stávek a snaha odborů ovlivňovat i politiku, se dnešním dnem stává realitou i v Česku. Zástupci 13 odborových centrál dopravních firem se dohodli na koordinované stávce, kterou mohou počínaje dneškem spustit kdykoli. Paralýza hrozí především železnici a pražské MHD. Odbory k radikálním výhrůžkám sáhly kvůli novele daňových předpisů, která by jejich členům začala danit režijní jízdenky a stravenky. O této problematice můžete hlasovat i v anketě.

Je to vlastně jen politika. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) plní svůj předvolební slib, snaží se zjednodušit daňovou soustavu a v důsledku i snížit daňové zatížení obyvatel. To ovšem znamená, že by rád zrušil i všemožné daňové výjimky. A jednou z nich jsou tzv. zaměstnanecké benefity, tedy různé naturalie přidávané k platu. Pro zaměstnavatele je to dobrá příležitost k tomu, aby zaměstnancům nemuseli zvyšovat plat, protože se na rozdíl od oficiální mzdy nepodrobují odvodům a zdanění. Svůj byznys na této mezeře postavili i prodejci stravenek.

Nový zákon o dani z příjmů sice zatím existuje pouze v podobě věcného záměru a dříve, než za rok stejně fungovat nebude, odbory ale chtějí celý záměr utnout už v samém zárodku. "Termín stávky upřesníme co nejdříve," řekl mluvčí odborářů Libor Poláček po jednání odborových svazů v dopravě.

Vláda prý nebude vědět dne ani hodiny

"Stávka může začít zítra, pozítří, pochopitelně, že veřejnost budeme informovat," tvrdí prezident Federace strojvůdců Petr Čechák. Veřejnost straší i výrok šéfa autobusových odborů DP Praha Jiřího Čady, který vyhrožuje velmi rozsáhlou stávkou. "Bylo by to už od ranního výjezdu," citoval Čadu server FinančníNoviny.cz.

Jak velký bude rozsah případné stávky, to ukáží až následující dny. Jednotlivé regionální odborové svazy totiž v nastalém zmatku ještě neobdržely od svých centrál pokyny, zřejmá není ani podpora samotných zaměstnanců. Patrně by se ale jednalo o stávku velkého rozměru, která by mohla překonat i únor 1997. Tehdy se Odborové sdružení železničářů pokusilo zcela změnit směřování firmy a kvůli svým rozsáhlým požadavkům zastavilo dopravu na čtyři dny. Tehdy stávkovala zhruba polovina zaměstnanců ČD.

Tehdy šlo ještě o profesní záležitosti, tedy věci, kvůli nimž právo na stávku v českém právním řádu je. Letos ale dopravní odbory začaly stávkou vyhrožovat kvůli celostátní politice. Nesouhlas s vládními reformami už v červnu demonstrovali hodinovou stávkou strojvůdci. Dle očekávání požadavky odborářů využil i předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Je to věc, která je těžko přijatelná pro zaměstnance, a která povede ke snížení životní úrovně lidí," prohlásil Paroubek.

Ministr Kalousek oponuje, že jeho záměrem je jednotný tzv. "zaměstnanecký paušál", který by měl přinést stejné výhody všem zaměstnancům. "Trvám na tom, že budou-li v zákoně nějaká osvobození a výjimky, pak budou jen celospolečensky přínosné," řekl Kalousek. Jeho zajímavý projekt redukce finanční správy a zjednodušení daňové soustavy se potýká se značnými problémy a nestabilní podporou reformní vlády v Poslanecké sněmovně. Stravenky mohou být jeho definitivním hrobem, stejně jako byly regulační poplatky v případě reformy zdravotnictví. Ta totiž ztroskotala také na zdánlivé malichernosti - symbolických regulačních poplatcích, které většina české veřejnosti nepřijala. I v tomto případě nasadila opoziční ČSSD velmi útočnou a levicovou rétoriku.

Je hrozba reálná, uskuteční se stávka? Hlasujte v naší anketě!

Zdroj: Finanční noviny.cz/ČTK


Honza Beránek / JTB | 13.1.2009 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 28      Zpráv na stránku:   
14.01.2009 (22:11)  
Ážetďák: mohl byste prosím si při psaní svých příspěvků odpustit ten vulgární slovník? Věřte, že jím zde moc souhlasu nezískáte. I zásadní nesouhlas se dá vyjádřit slušně a podepřít argumenty. I mně se v tom Kalouskově návrhu něco nelíbí (a jde o více peněz než je režijka), ale přeci se kvůli tomu nebudu chovat jako hulvát.

K tomu přidání doktorům: pokud stát přidá komukoli peníze, vždy to bude na úkor těch ostatních, někde na to musel vzít, a přijmout tento fakt je myslím zákadní problém mnoha lidí. Ti jsou pak ve sporu s těmi, kteří jsou spíše pro rovnost, při které však zákonitě někteří přijdou o své výhody. Zkuste se na to podívat i z tohoto úhlu - empatie v diskusi vždy pomůže.

(Hm... je zajímavé, že v dnešní době to rovnostářství podporuje "pravice", a ty selektivní výhody "levice".)
registrovaný uživatel DJ 
14.01.2009 (21:13)  
Jiří Průša: Ano, to vím. Díky tomu přepočtu platilo, že 48,89:45,13 rovná se 100:100, a kdyby se hlasy ze zahraničí počítaly za jakýkoliv jiný kraj než Jihočeský, bylo to 99:101 (taky to tak ještě tehdy platilo po 21. hodině, když měl Paroubek svůj dnes již legendární plamenný projev, přitom hlasy právě z Jihočeského kraje, právě kvůli zpoždění sčítání v zahraničních volebních místnostech. Paroubek tvrdil, že má (s komunisty) většinu.)

A ještě bych dodal - ano, máme zastupitelskou demokracii, rozhodovací pravomoci má vláda a parlament. Referendum se konalo zatím jen jednou.
Ale zdůrazňuji - vláda a parlament. Nikoliv odbory!
registrovaný uživatel M 
14.01.2009 (21:13)  
Tak tato vlada zmrsila zahranicni dluh... A ja furt, ze zahranicni obchod zavisi hlavne na kurzu koruny, na ktery vlada v podstate zadne paky nema... A ono je to jinak:-)

O tom, ze po mnoha a mnoha letech mame vicemene vyrovnanej rozpocet jsi takticky pomlcel (chapu, ze to na tom letaku nemas napsane...). EDIT: Ted mne napada - nemyslel jsi to tak, ze tahle vlada dluh zmrsila tim, ze zastavila jeho rust? V tom pripad ho zmrsila HODNE!

Jo a pokud jde o to obelhavani. Muzes mi rict, podle jakeho programu lide volili CSSD v krajskych volbach? CSSD totiz vicemene zadny krajsky volebni program nemela!! No ale je pravda, ze kdo zadnej program nema, ten ho nemuze ani porusit, to je jasny:-)

PS: Krachy firem znamenaji reseni na aspon ctyri roky. Takze uz ted je jasne, ze od 2010 tady zase mame -100G rozpocty:-)
registrovaný uživatel DJ 
14.01.2009 (21:09)  
AŽD: Sice nemám rád ani jednu stranu a volba jedné z nich pro mě vždy byla volbou "nejmenšího zla", ale rozhodně neměla ODS více planých slibů než ČSSD. Vzpomeňme jen, že ČSSD slibovala před volbami 2006 např. příspěvek domácnostem s dětmi 7 000 Kč na počítač, učitelský plat 35 000 korun, porodné 60 000 na 1. dítě, 90 000 na 2. dítě a 120 000 na 3. dítě...
Troufám si říct, že takovéto sliby by po volbách ani náhodou nesplnila.
Také by se dalo říct, že ČSSD vyhrála volby 2002 na základě nikdy nesplněných slibů jako porodné 50 000 Kč nebo léky lidem nad 70 let zdarma. Ale to snad také nikdo nezpochybňuje. Mandát měly obě vlády. Možná by bylo vhodné dodat, že díky jen těsné většině ve sněmovně měly obě vlády mandát stejně slabý, ale to se nedá nic dělat.

A přesně tak, opozice je silná, a i tento Kalouskův návrh by patrně smetla. Takže jakékoliv vyhrožování stávkou stejně bylo zbytečné.
registrovaný uživatel M 
14.01.2009 (21:06)  
Nebyla by schvalena napriklad ani lisabonska smlouva, cili vec (tvym slovnikem hovezina), kterou dnes prosazuje spis opozice. Jak by dopadly dalsi veci, ktere se udaly za vlady CSSD nedokazu rict, protoze si zadnou konkretni a hmatatelnou vec, ktera se za Spidly, Grosse nebo Paroubka uvedla v zivot, nevybavuji. Vybavuji si akorat nehlasovatelne kecy o nicem a schodky rozpoctu...

PS: Pokud by otazky znely "jste proti", tak by naopak vsechno schvaleno bylo...
14.01.2009 (21:03)  
To DJ:
Ber to tak, že ODS voliče před volbami sprostě obelhala, takže její mandát, či spíše jeho současné trosky, je přinejmenším pochybný. To, že vláda ještě ,,funguje" je jen důsledek toho, že všichni velmi dobře vědí, že po dalších volbách totálně odsmrdí, takže se snaží udržet koryta co nejdéle. Naštěstí je opozice natolik silná, že i kdyby tato vláda debilů nějakým zázrakem vydržela až do konce svého funkčního období, tak už mnoho škody nenatropí. I tak toho stačila zmršit mnohem víc, než je zdrávo, viz zahraniční dluh a krachy fabrik, takže odstraňování následků zabere minimálně další čtyři roky.
14.01.2009 (20:58)  
Pravidla sčítání hlasů byla během voleb několikrát polopaticky vysvětlena. A vzhledem k tomu, že u nás máme zastupitelský systém, tak bych se míněním voličů moc neoháněl. Jak myslíš, že by dopadlo referendum, kdyby mělo být na každou hovězinu, kterou vláda spáchala, vypsáno? Smlouva o radaru by nebyla, poplatky ve zdravotnictví rovněž ne a stejně by dopadlo i Kalouskovo zdanění stravenek a režijek.
registrovaný uživatel M 
14.01.2009 (20:38)  
Pravidla scitani hlasu? A ty je jako znas? Hahaha... Ti krajane v zahranici urcite tim jihoceskym krajem zamavali jako hrom. Ve snemovne to bylo 100-100 jen diky tomu, ze mame lehce dementni volebni system, takze se mohou prihodit paskvilni situace typu zelene volilo 6 procent lidi, lidovce 7 procent a presto maji lidovci 2x poslancu...

Co se tyce odboru a delani ramen, tak to je asi ten problem. O tom, kdo je ve vlade, rozhodli volici. Odborari i neodborari. Vlada se nebavi s odborari, ale s volici. Odborari necht se bavi se zamestnavatelem, kolikrat mesicne ma byt v kantyne hrachovka...

...nic se menit nebude... Cili i nadale budou prijmy, ktere se nedani. Mozna by se ten zakon mohl prejmenovat na dan z urcitych specifickych prijmu a pro urcite specificke obcany:-))


Jiri Prusa - vetsi problem vidim v tom, ze kdyz nekdo vyhraje Karlovarskej kraj a ziska tam 100% pri 100% ucasti, tak tim ziska jen 5 panacku...
14.01.2009 (20:31)  
DJ ale současný systém přepočítávání hlasů na mandaty je ale špatný pochází z doby opoziční smlouvy a stežuje roli malým stranám(absolutně menší %),protože na jeden mandát je potřeba výrazně více hlasů než u strany která má absolutně větší %.
registrovaný uživatel DJ 
14.01.2009 (20:26)  
AŽD: Na tato pravidla, "upravující" poměrnost volebního systému, jsem samozřejmě nezapomněl. Jen jsem pravdivě napsal, že strany dnešní vládní koalice volilo o poznání větší procento voličů nežli strany dnešní vládní opozice.

Ale to je jedno. Prostě byl předem dán nějaký volební systém a podle toho se volilo. Vznikla koalice a vznikla opozice. Ta opozice je silná a jistě by smetla i návrh, který Kalousek připravoval. Bylo by to demokratické. Ale ne, že kvůli takovémuto návrhu dají ministrovi financí "nůž na krk" odbory!
  1 2 3 4 5 ... 28      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko