..: Soud potrestal bývalé železničáře za neposkytnutí pomoci :..

810+010, foto: CharyRychnov nad Kněžnou - Jak jsme Vás již dříve na ŽelPage informovali, České dráhy na počátku května minulého roku řešily stížnost na strojvedoucího a průvodčího Os 15200, kteří nedaleko Kostelce nad Orlicí na Rychnovsku po srážce muže vlakem nehodu nehlásili a pokračovali v jízdě dál. Policejní vyšetřovatelé nedlouho po incidentu přišli s podezřením, že jednadvacetiletého mladíka mohl s největší pravděpodobností usmrtit právě vlak. Následně se strojvedoucí i průvodčím doznali, že se ani nesnažili poskytnout první pomoc, střet neohlásili a nepočkali na záchranáře, což je v hrubém rozporu s vnitřními předpisy ČD. Dráhy s těmito muži okamžitě ukončily pracovní poměr. Oba pak čelili podezření z neposkytnutí pomoci, z čehož je při následném vyšetřování policie obvinila.

28. listopadu 2008 byl v Rychnově nad Kněžnou někdejší strojvedoucí odsouzen k 1,5 roku odnětí svobody právě z důvodu neposkytnutí pomoci. Bývalý průvodčí byl za stejný delikt potrestán šesti měsíci. Soudkyně k případu uvedla: „Motivaci obžalovaných k neposkytnutí pomoci se nepodařilo zjistit, pouze strojvedoucí vypověděl, že se bál nepříjemností.“ Vynesení verdiktu se ani jeden z obžalovaných však nezúčastnil, líčení sledovali jen zástupci médií a rodiče mladíka.

Strojvedoucí při dřívějším líčení vypověděl, že osobu v kolejišti viděl za snížené viditelnosti, následně použil výstražné houkání a poté rychlobrzdu. Nicméně, o tom, že muže srazil, údajně nevěděl. Venkovní ohledání strojvedoucí popisuje: „Zjistil jsem, že muž nemá žádná viditelná zranění. Myslel jsem si, že se vrací z čarodějnic a je silně opilý.“ Po incidentu strojvedoucí s průvodčím nastoupili zpět do vlaku a pokračovali v další jízdě. Zranění, která mladík na místě utrpěl, by při včasném lékařském zásahu, nebyla smrtelná. Podle vyšetřování byl totiž po srážce ještě několik hodin naživu. Tělo se našlo až po té, co po synovi začali pátrat rodiče.

Rozsudek nebyl pravomocný, obžalovaní si nechali lhůtu na případná odvolání. Poněkud paradoxní však je, že se zraněného člověka nevšimli lidé ani strojvedoucí z vlaků, které místem projížděli později.

Zdroje: ČTK/ČeskéNoviny.cz, ŽelPage


Vítek_V | 3.1.2009 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Královéhradecký


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel xAnri05  mail  
03.01.2009 (22:21)  
Metro napajeni: kolejnice bude asi vzdy na stejne strane, ale nastupiste je nekde ostrovni a nekde postranni. Napriklad Cerny Most, Hlavak, Vysehrad jsou bocni, jinak byvaji nastupiste spis ostrovni.
registrovaný uživatel MS 
03.01.2009 (21:53)  
2 M: Prave ze ne, na hlavaku je to u hrany nastupiste (viz. ta fotka) a kdyz vememe jinou stanici, kde jsou koleje uprostred jako napr. Cerny Most, tak tam jsou privodni kolejnice uprostred.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/59/Prague_metro_Cerny_Most_station_01.JPG/800px-Prague_metro_Cerny_Most_station_01.JPG
registrovaný uživatel M 
03.01.2009 (21:42)  
No, ja si ten zarez zevnitr nikdy neprohlizel, ale nehraje tam proste roli to, na ktere strane se vystupuje? Jako ze nekdy je to u zdi a nekdy u nastupiste?
03.01.2009 (21:25)  
Josef Petrák: Není u zdi ale u hrany nástupiště. U zdi je třeba na Andělu (je to trochu slovíčkaření).
http://www.metroweb.cz/metro/stanice/linka_b/AN/An004.jpg
registrovaný uživatel MS 
03.01.2009 (20:08)  
2 Web, Josef Petrak: Byli jste nekdy treba na hlavnim nadrazi ve stanici metra? Nekdy se tam podivejte. Opravdu v nekterych stanicich by se napajecka dala pouzit jako stupinek.

Me jde o tohle panove. Nejsem technik, ale podle schematu si bere vlak energii zespod a kolem kolejnice ze zhora je ochrany obal. Myslite, ze neni sance, aby to nejak probilo?

Schema zde - http://www.metroweb.cz/metro/TECH/kolejnice.htm

2 MrKofi: To se ti povedlo, ty budes nejaka vesela kopa, vid? :)
03.01.2009 (19:43)  
MS: Je tam napětí 750V, tak když nebudeš stoupat na boso, tak bys to měl přežít bez následků. :)

Web: Netvrdil bych to tak jistě:
http://www.metroweb.cz/metro/stanice/linka_c/HN/HN-pohledodkol1nakol2.jpg
03.01.2009 (19:37)  
mouka: To myslis vazne, ze mu to patri? Ze ho tam nechali byt, nekoukli se co mu je/neni, jestli nepotrebuje pomoc? A "aby nemeli problemy" pokracovali dale? Ty jsi se nikdy neopil, nikdy jsi nemel problem s orientaci a podobne? Kdo je jako ty, ze nebyl opily a podobne necht hodi kamenem.
registrovaný uživatel Web 
03.01.2009 (19:20)  
MS: A kam byste po ní chtěl lézt, vždyť je napáječka ve stanici snad vždycky u zdi :-)
registrovaný uživatel Mr.Kofi  mail  
03.01.2009 (19:14)  
To MS: Tak při vylézání na ni stoupni a uvidíš, co se stane. A pak nám dej kdyžtak vědět :-)))))))))))
dopisovatel nebo člen ŽP mouka  mail  
03.01.2009 (18:59)  
Web: Za to přejetí samozřejmě nemohou, to chápu.
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko