..: Soud potrestal bývalé železničáře za neposkytnutí pomoci :..

810+010, foto: CharyRychnov nad Kněžnou - Jak jsme Vás již dříve na ŽelPage informovali, České dráhy na počátku května minulého roku řešily stížnost na strojvedoucího a průvodčího Os 15200, kteří nedaleko Kostelce nad Orlicí na Rychnovsku po srážce muže vlakem nehodu nehlásili a pokračovali v jízdě dál. Policejní vyšetřovatelé nedlouho po incidentu přišli s podezřením, že jednadvacetiletého mladíka mohl s největší pravděpodobností usmrtit právě vlak. Následně se strojvedoucí i průvodčím doznali, že se ani nesnažili poskytnout první pomoc, střet neohlásili a nepočkali na záchranáře, což je v hrubém rozporu s vnitřními předpisy ČD. Dráhy s těmito muži okamžitě ukončily pracovní poměr. Oba pak čelili podezření z neposkytnutí pomoci, z čehož je při následném vyšetřování policie obvinila.

28. listopadu 2008 byl v Rychnově nad Kněžnou někdejší strojvedoucí odsouzen k 1,5 roku odnětí svobody právě z důvodu neposkytnutí pomoci. Bývalý průvodčí byl za stejný delikt potrestán šesti měsíci. Soudkyně k případu uvedla: „Motivaci obžalovaných k neposkytnutí pomoci se nepodařilo zjistit, pouze strojvedoucí vypověděl, že se bál nepříjemností.“ Vynesení verdiktu se ani jeden z obžalovaných však nezúčastnil, líčení sledovali jen zástupci médií a rodiče mladíka.

Strojvedoucí při dřívějším líčení vypověděl, že osobu v kolejišti viděl za snížené viditelnosti, následně použil výstražné houkání a poté rychlobrzdu. Nicméně, o tom, že muže srazil, údajně nevěděl. Venkovní ohledání strojvedoucí popisuje: „Zjistil jsem, že muž nemá žádná viditelná zranění. Myslel jsem si, že se vrací z čarodějnic a je silně opilý.“ Po incidentu strojvedoucí s průvodčím nastoupili zpět do vlaku a pokračovali v další jízdě. Zranění, která mladík na místě utrpěl, by při včasném lékařském zásahu, nebyla smrtelná. Podle vyšetřování byl totiž po srážce ještě několik hodin naživu. Tělo se našlo až po té, co po synovi začali pátrat rodiče.

Rozsudek nebyl pravomocný, obžalovaní si nechali lhůtu na případná odvolání. Poněkud paradoxní však je, že se zraněného člověka nevšimli lidé ani strojvedoucí z vlaků, které místem projížděli později.

Zdroje: ČTK/ČeskéNoviny.cz, ŽelPage


Vítek_V | 3.1.2009 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Královéhradecký


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Web 
03.01.2009 (18:32)  
mouka: Jenže soud neřešil že ho přejeli (oni ho odhodili předpokládám), tomu mohli dost těžko zabránit, ale že se na něj šli podívat a pak prostě odjeli. A za to je trest na tvrdo oprávněný - nebo si mysleli že tam jak kolem něj projeli usnul?

Jinak tlačítka v metru jsou, ale jestli všude netuším a rozhodně ne nijak výrazná. Dozorce tam někde taky bývá, ale má tam X stanovišť a najděte to kde zrovna někdo sedí... A především se zrovna moc často nestává, že člověk spadne a něco ho až po chvíli přejede.
registrovaný uživatel MS 
03.01.2009 (18:13)  
ad prohluben: Nikdy jsem to nezkousel, ale zrovna jsem si predstavoval moje pocity v te prohlubni a rekl bych ze plno lidi by do te prohulbne vlezlo, ale ve chvili, kdy by se nad nima proritil 50 km/h nebo kolik vlak s hukotem a pak se skripenim zabrzdil, tak by zpanikarilo, nejak se cuklo, zvedlo hlavu, ruku a vysledek by byl stejny. Nehlede na ten masivni proud vzduchu.

Kdyz uz jsme u toho, nevite nekdo, jestli by se mi neco stalo, kdybych pri vylezani stoupl na tu oranzovou kolej?
dopisovatel nebo člen ŽP mouka  mail  
03.01.2009 (18:10)  
Tlačítko v metru je na koncích a u prostřed perónu. I kdyby to tlačítko lidi nenašli, tak je tam přece dozorce stanice. Pokud to není sebevrah a už tam spadne, tak je tam velká problubeň pro tyto případy, do které, když si lehnete, tak vás ten vlak nemůže sejmout.
Nechci fíru a vlakoše obhajovat, ale ožralové nemají na kolejích co pohledávat. Když už musíte jít po kolejích, tak si snad dáte pozor na vlaky, když tam vlezete ožralý, tak to je pak těžký. Ne, že bych to tomu klukovi přál, ale je to jeho smůla, že se vožral a pak lezl na koleje.
03.01.2009 (17:29)  
Tlačítka bývaly, ale nejsem si jist zda se v metru vyskytují i v současnosti... Když už tam kvůli obavám z teroristů nejsou ani koše. A jestli někde to tlačítko je, tak je někde hodně dobře schované.
registrovaný uživatel Foxx  mail  
03.01.2009 (17:24)  
karosa,M: já si těma tlačítkama taky nejsem tak jistej. Vím že byly, ale na Zličíně, Můstku a Palmovce kde se asi vyskytuju nejčastějc si je vůbec nevybavím.
Spíš mi příjde že drtivá většina "pádů" pod soupravu metra jsou sebevrazi, tam už je tlačítko na...
03.01.2009 (17:03)  
Ale trest není zato že někoho přejeli,ale za to že neudělali nic,pro záchranu života. Kdyby jel dát a řekl asi jsem tam něco srazil,ale nevím tak by k soudu téměř jistě nedošlo.
registrovaný uživatel M 
03.01.2009 (16:44)  
EC - osobne jsem nikdy takovy tlacitko nevidel, takze bych nemel co mackat... Soucasne, pokud by tam nekdo spadl, tak bych se asi nedival, jak tam lezi (a to nejsem zadny lidovy hrdina, ktery zachranuje lidi na pockani) a asi bych nekoho chtel informovat.
Nic vic bych udelat nemohl, protoze kdyz tam polezu za nim, tak ohrozim i sebe a mackat cudl nemuzu, protoze mi o cudlu nikdo nic nerekl. Takze priklad peknej, ale ne moc povedenej. Kdybys uvedl priklad toho, ze na silnici lezi clovek, ridic u nej zastavi a pak jede dal, tak to by smysl melo. JENZE - takoveho ridice tady nikdo neobhajuje...
registrovaný uživatel M 
03.01.2009 (16:41)  
karosa, EC174 - ne, trest je nespravedlivy. Akorat by bylo sebrat jim pulku vanocnich premii...
Specialne EC174 - cili az te vykradou a chyti je, tak reknes "no nic, pustte je, po svete beha tolik nechycenych vetsich zlodeju, takze by to nebylo spravedlive". Nebo ne? Ti zlodeji totiz asi nebudou zeleznicari, tak stejnym metrem merit nebudes a naopak budes kricet, ze dostali malo, ze?:-))

Kazdopadne, zajimavej je podlsedni odstavec v clanku...
registrovaný uživatel EC 174  mail  
03.01.2009 (16:36)  
Dovolím si uvést jiný příklad: Už několikrát se stalo, že v metru spadl do kolejiště nějaký člověk (je jedno, jestli opilý nebo zdravotní problémy). Za chvilku tam byl vlak a přejel ho. Správně by měli být obviněni z neposkytnutí pomoci všichni lidé, kteří byli v tu chvíli na nástupišti a nestiskli tlačítko, kterým se všechny vlaky zastaví. Nemyslím, že by každý z těchto lidí měl dostat rok natvrdo, ale podmínku zcela určitě, a všichni.
Strojvedoucího a průvodčího nechci přímo omlouvat, ale uvést jakýsi kontrast v dnešní společnosti, k čemu všemu dochází a nikdo se nad tím ani nepozastaví.
03.01.2009 (16:26)  
EC174: Objasněte mi prosím argument, že po světě běhají větší zločinci a mají podmínku, zatímco těmto lidem hrozí trest natvrdo... Tím je chcete omlouvat? Nebo zlehčovat co provedli? Já si myslím že neposkytnutí pomoci je hodně velký prohřešek za který si trest natvrdo opravdu zaslouží. Dalo by se polemizovat o jeho výši, ale to přísluší soudu. Ten zřejmě přihlédl k jejich (lze se domnívat) dosavadní bezúhonnosti...
Taky mi přijde alibistické vytahovat něco jako "že nechtěli mít problémy" a podobně. Může snad sakra být větší problém než ohrožený lidský život?
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko