..: Soud potrestal bývalé železničáře za neposkytnutí pomoci :..

810+010, foto: CharyRychnov nad Kněžnou - Jak jsme Vás již dříve na ŽelPage informovali, České dráhy na počátku května minulého roku řešily stížnost na strojvedoucího a průvodčího Os 15200, kteří nedaleko Kostelce nad Orlicí na Rychnovsku po srážce muže vlakem nehodu nehlásili a pokračovali v jízdě dál. Policejní vyšetřovatelé nedlouho po incidentu přišli s podezřením, že jednadvacetiletého mladíka mohl s největší pravděpodobností usmrtit právě vlak. Následně se strojvedoucí i průvodčím doznali, že se ani nesnažili poskytnout první pomoc, střet neohlásili a nepočkali na záchranáře, což je v hrubém rozporu s vnitřními předpisy ČD. Dráhy s těmito muži okamžitě ukončily pracovní poměr. Oba pak čelili podezření z neposkytnutí pomoci, z čehož je při následném vyšetřování policie obvinila.

28. listopadu 2008 byl v Rychnově nad Kněžnou někdejší strojvedoucí odsouzen k 1,5 roku odnětí svobody právě z důvodu neposkytnutí pomoci. Bývalý průvodčí byl za stejný delikt potrestán šesti měsíci. Soudkyně k případu uvedla: „Motivaci obžalovaných k neposkytnutí pomoci se nepodařilo zjistit, pouze strojvedoucí vypověděl, že se bál nepříjemností.“ Vynesení verdiktu se ani jeden z obžalovaných však nezúčastnil, líčení sledovali jen zástupci médií a rodiče mladíka.

Strojvedoucí při dřívějším líčení vypověděl, že osobu v kolejišti viděl za snížené viditelnosti, následně použil výstražné houkání a poté rychlobrzdu. Nicméně, o tom, že muže srazil, údajně nevěděl. Venkovní ohledání strojvedoucí popisuje: „Zjistil jsem, že muž nemá žádná viditelná zranění. Myslel jsem si, že se vrací z čarodějnic a je silně opilý.“ Po incidentu strojvedoucí s průvodčím nastoupili zpět do vlaku a pokračovali v další jízdě. Zranění, která mladík na místě utrpěl, by při včasném lékařském zásahu, nebyla smrtelná. Podle vyšetřování byl totiž po srážce ještě několik hodin naživu. Tělo se našlo až po té, co po synovi začali pátrat rodiče.

Rozsudek nebyl pravomocný, obžalovaní si nechali lhůtu na případná odvolání. Poněkud paradoxní však je, že se zraněného člověka nevšimli lidé ani strojvedoucí z vlaků, které místem projížděli později.

Zdroje: ČTK/ČeskéNoviny.cz, ŽelPage


Vítek_V | 3.1.2009 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Královéhradecký


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel karosa  mail  
03.01.2009 (16:23)  
Trest pro oba je nejspíš (opravdu?) spravedlivý,ale nikdo(ani policie, ani soud) neprokázal,že toho kluka skutečně srazil vlak,natož právě oni! Oba byli odsouzeni za neposkytnutí pomoci! A navíc se soud a vynesení rozsudku konalo už někdy před 14 dny,třemi týdny,takže,co tady stále ještě řešíte? Spíš mi to připadá,že není o čem jiném psát, tak se vytahuje bulvár. Ps.: to není mířeno na redakci(jak by si někdo mohl myslet).
registrovaný uživatel M 
03.01.2009 (16:14)  
Dale Cooper - taky si myslim
registrovaný uživatel EC 174  mail  
03.01.2009 (15:23)  
Je pravda, že slušný člověk by se zachoval určitě jinak a pomoc by poskytl. Na druhou stranu - kolik jiných a větších zločinců se dopustí kdoví čeho a dostanou za to jen podmínku, zatímco tady hrozí oběma trest nepodmíněný.
registrovaný uživatel tenzor 
03.01.2009 (14:47)  
M: poslu soukromy vzkaz protoze tohle sem opravdu nepatri
03.01.2009 (13:58)  
M: Rekl bych ze Rakusani jako lidi nejsou o nic horsi nebo lepsi nez my...
Ales Franc: Nemuze za to vse nahodou ODS?
registrovaný uživatel M 
03.01.2009 (13:57)  
V cem jsou Rakusani spatni?
registrovaný uživatel tenzor 
03.01.2009 (13:21)  
Aleš Franc: fascinuje mě, jak někdo dokáže do jakékoli diskuse plést politiku a pokud možno všechno na někoho svádět, nejlépe na komunisty (oni asi spadli z nebe, co?). Je to všechno o lidech, i když někde můžou být civilizovanější (kteří pak rozpoutají světovou válku), tak základní principy jsou jasné - pomoc zraněnému je pro slušného člověka samozřejmost. Tady to ovšem bylo nejspíš hodně ovlivněno alkoholem, i když to nebylo dokázáno, neexistuje jiné racionální vysvětlení, aby oba, když už zastavili, odjeli pryř a mysleli si že jim to může projít.
Tu poznamku o smečce lačnící po krvi vážně nechápu, on ho ten fíra srazil schválně a pak se šel podívat, aby se kochal, jak umírá v bolestech??

BTW podobat se takovým Rakušanům, no nevím nevím :)

Každopádně tohle je železniční server, ne Novinky nebo iDnes, takže bychom se měli držet tématu..
03.01.2009 (10:53)  
Pamatuji případ před pár lety kdy fíra s vědomím že na kolejích něco leží zastavil a když zjistil že mu není pomoci tak pokračoval dál. Byl z toho dosti velký průser a fíra šel z mašiny dolů min. na půl roku.
03.01.2009 (10:21)  
Já vidím prvotní problém v té společnosti trochu jinde. Je to skutečně to "nemít problém", než "nepomoc". Protože často nevinný člověk (šetření, podezřívání, poviná součinnost při vyšetřování) má více problémů než pachatel. Ovšem naivita některých fírů už skutečně hraničí s obecným ohrožováním. Když uvidím v kolejích ležícího člověka či vrak dodávky (jiný případ co také bude asi mít stejnou dohru) nemůžu se domnívat, že já nic nezpůsobil, že to je jen ležící opilec či vrak vozidla. Zvlášť když opilec či ten vrak leží natolik u trati, že je může další vlak když ne můj ohrozit. Ale nejsem ten co vidí do hlavy dnešních fírů, ostatně analogii bychom mohli zřejmě vypozorovat na silnicích, kde je mnohem větší anonymita a neprokazatelnost ne/jednání.
registrovaný uživatel Jacek 
03.01.2009 (10:18)  
Myslím si, že oba měli vypito, po příjezdu Policie by museli foukat. Nikdo normálně uvažující by nemohl odjet.
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko