..: Liberecký kraj hledá provozovatele Jizerskohorské železnice :..

Liberec, foto: AdysLiberec - Liberecký kraj dostál svého slibu a vypsal výběrová řízení na dopravce, který bude obsluhovat část tratí v kraji a to v rámci základní dopravní obslužnosti. Doposud, stejně jako ostatní kraje, objednával dopravu automaticky u Českých drah. Od výběrového řízení si kraj slibuje především zkvalitnění služeb na celkem 114 kilometrech tratí v Jizerských horách, které jsou předmětem řízení.

114 kilometrů, 5 tratí, 15 let

Pět tratí v celkové délce 114 kilometrů představuje 34 % celkové délky všech tratí v Libereckém kraji, na kterých v současnosti kraj objednává 1 350 000 vlkm ročně a denně tyto tratě využije zhruba 8 800 cestujících, tj. více než 3 miliony cestujících ročně.

Třetinu tratí, které jsou nabízeny pro provozování osobní železniční dopravy v rámci základní dopravní obslužnosti představují tratě 034 Smržovka – Josefův Důl, 036 Liberec – Harrachov, 037 Liberec – Černousy, 038 Raspenava – Bílý Potok pod Smrkem a trať 039 Frýdlant v Čechách – Jindřichovice pod Smrkem.

Vítěz soutěže má začít provozovat dopravu na daných tratích od 11. prosince 2011, přičemž mu kraj bude garantovat smlouvu na dalších 15 let z důvodu velkých počátečních investic do nákupu nových nízkopodlažních vozidel.

Zdroj: TED


JiříK. | 22.10.2008 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu ČR Liberecký


  1 ... 4 5 6 7 8      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel DJ 
22.10.2008 (9:08)  
Takové výběrové řízení jistě zvýší kvalitu za pokud možno nejpříznivější cenu, jen si opravdu přát, aby to "nedopadlo" jak před 3 lety...
Takovému VŘ by podle mě měla předcházet alespoň přiměřená rekonstrukce trati mezi Libercem a Tanvaldem, aby případná moderní vozidla mohla následně více využít svých schopností.
Ale - takové odepisování, příp. zohledňování splátek leasingu či úvěru, znamená nemalou nákladovou položku za každý vlkm, a taková položka neplyne ani tak s ujetými km, ale s časem. Je proto potřebné sestavit schéma JŘ předem tak, aby docházelo k intenzivnímu využití vozidel.
Upřímně si nedokážu představit moderní vozidlo, které by bylo vhodné na trať č. 038 Raspenava - Bílý Potok pod Smrkem, bylo by přiměřeně naplněné cestujícími a "jakž takž" se mělo ve svém provozu "uživit", ale možná je to jen můj názor...
registrovaný uživatel aron 
22.10.2008 (9:03)  
Qaws:Přesně tak,je to cesta správným směrem.
Vousáč:Nikde přece není psané,že to ČD nemůžou vyhrát,nabídnouli nejlepší podmínky.
registrovaný uživatel Qaws 
22.10.2008 (8:37)  
Tak teď může Jančura konečně ukázat, co v něm doopravdy je..:D
22.10.2008 (8:21)  
To už tady jednou bylo! Všichni,kdo se o tento region zajímají,vědí jak to dopadlo-dovolím si doplnit podrobnost:bez zázemí to nejde,na horských tratích,kde jsou podmínky jiné než v Praze a Polabí už vůbec ne. A pronájem (za hubičku) vozidel od ČD doufám nikdo nedopustí. Stát zase není tak špatný hospodář,ale do kapsy mají hluboko všichni a v nastávající krizi to bude ještě horší. Žil a sloužil jsem v tom regionu dost dlouho na to,abych si mohl dovolit prognozu:soukromý dopravce=ztráta=bankrot=autobusy a následně nic.
22.10.2008 (8:16)  
Bude to tedy až do roku 2026 - jestlipak do toho zasáhne nějak Regiotram Nisa? :-) (že se tak hloupě ptám, co?)
22.10.2008 (8:10)  
moc moc drzim libereckemu kraji palce! konec modernich nizkopodlaznich vozidel v podobe regiosuku, u nez staci drobny mrholeni(coz neni nijak vyjimecne v LB kraji) a vlak ma obrovsky problemy...Co se tyce trati na Korenov a Harrachov ani nemluve! snad si tu za tri roky povime, ze to nevyhrali CD ale nekdo s opravdovymi vozidly a ne s potemkiny
  1 ... 4 5 6 7 8      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko