..: První nový obchod na pražském hlavním nádraží :..

Ilustrační obrázekPraha - Jen několik dnů před koncem roku byla cestujícím po několikaměsíční rekonstrukci opět zpřístupněna část přízemní haly hlavního nádraží v Praze. Kromě modernizované budovy zde návštěvníky od 20. prosince vítá i obchod s oděvy italské skupiny Sasch, první v nově vzniklé obchodní části nádraží, která by od března příštího roku měla poskytnout 1600 metrů čtverečných pro další návštěvnicky atraktivní obchody. Podle zástupců společnosti Grandi Stazioni, jež rekonstrukci nádraží realizuje a bude ho provozovat v průběhu příštích třiceti let, budou mít cestující brzy k dispozici i obchod s knihami, dárkovým zbožím nebo trafiku. "„Jednáme i se zástupci bank a cestovních kanceláří, které by tu rády měly své pobočky,“ popisuje další záměry mluvčí společnosti Martin Hamšík.

Kromě obchodů dostanou prostor v renovované budově hlavního nádraží i služby: aktuální plány počítají s novými restauracemi a kavárnami. Do tohoto projektu spadá i obnova unikátní Fantovy kavárna v historické budově Wilsonova nádraží. Pro nádražní halu známou svými stánky s rychlým občerstvením a nevábnými obchody přinese přestavba zásadní změny. Granti stazioni připouští, že cenová hladina v nově vzniklé komerční zóně bude odpovídat centru metropole, čímž by rovněž měla nastavit určitou kvalitativní úroveň. Prozatím však u většiny obchodních prostor zůstávají zábrany, než se dokončí poslední úpravy.

Dokončení první fáze modernizace zatím nepřináší výraznější změny pro cestující, kteří halou pouze prochází k nástupištím. Kvůli uzávěrce její levé části zůstávají osobní pokladny i nadále ve svém provizorním umístění: vnitrostátní pokladny napravo, mezinárodní pak v prvním patře. Koncem příštího roku přitom České dráhy plánují otevření zcela nového zákaznického centra v místě bývalé úschovny zavazadel. Do té doby musí cestující počítat s určitými omezeními.

Nová obchodní zóna ovšem nebude jedinou. Již za rok by měly být do užívání předány další prostory o celkové ploše 3000 metrů čtverečních. Nové obchody by měly vyrůst i v jižní části haly, s jejíž rekonstrukcí se počítá od roku 2009. Oprava a modernizace pražského hlavního nádraží by měla být dokončena v roce 2011, přičemž posledním krokem bude rekonstrukce historické Fantovy budovy.

Zdroj: Pražský deník


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 26.12.2007 (18:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby Stavby a projekty

Další z regionu ČR Praha


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel MirekM  mail  
26.12.2007 (20:36)  
Radouch: A obavy jen posiluje to, co jsem se dozvěděl ve škole (FD ČVUT) od Ing. Jacury: Má být znesnadněn přímý průchod zvenku na nástupiště, aby cestující spíše nakupovali, než odjeli.
editor nebo admin ŽP Nick  mail  
26.12.2007 (20:09)  
Spis, nez neskodni bezdomovci, mi vadi v hornim patre primo pod pragotronem herna, ve ktere lidi bez problemu kouri primo pod cedulkou "zakaz koureni", prostor je zuzeny jakousi firmou s masaznimi kresly a nahoncici se motaji mezi lidmi a jsou protivni, kdyz je nekdo odmitne. O reklamni ceduli primo pred pragotronem nemluve. Snad to s modernizaci zase zmizi.
registrovaný uživatel jeffer 
26.12.2007 (20:02)  
dufam len, ze medzi predajne sa vojde aj supermarket - predsa len, nejaky albert, billa, plus alebo nieco take by sa tu hodilo. najblizsi je snad na namesti republiky co je "trochu" od ruky, ked ma clovek 15 minut.
26.12.2007 (19:37)  
Radouch: Námitky chápu, na druhou stranu tahle rekultivace docíli jednoho hlavního a to je kompletní vybydlení bezdomovců z těchto prostor. Konečně se tam i večer bude člověk cítit bezpečně. Podobné rekonstrukce jsou k vidění třeba v Leipzig nebo Regensburgu a je to naprosto super.
26.12.2007 (19:22)  
No, nevím. Budovat na nádraží komerční centrum s cenami "odpovídajícími centru metropole" - za to jako cestující Českým drahám nepoděkuji. Na Wilsoňáku mi coby velmi častému uživateli chybí: čekárna (ve smyslu lavičky v teple nepoblité od bezdomovců - nic proti nim), normální restaurace, resp. výběr různých typů občerstvení (jsou tam v podstatě jen rychlostánky), knihkupectví. Šaty si tam _jako cestující_ kupovat nepůjdu. Záměrům Českých drah, že jim jde o kulturní prostředí pro cestující, nevěřím naprosto: to by neudělaly z Fantovy kavárny to, co udělaly, a centrální místo by v odbavovací hale neměla herna pro závisláky.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko