..: Rychlodráha na Kladno by mohla být hotova v roce 2013 :..

Ilustrační obrázek Praha - Dlouho avizovaná rychlodráha na Kladno by se mohla začít stavět již za dva roky. Definitivní projekt by měl být hotov již na jaře. Vycházet bude ze studie Dopravní fakulty ČVUT, který vysoká škola přislíbila dokončit do poloviny prosince. Samotná stavba by měla být dokončena do roku 2013. Na konci minulého týdne se na tom dohodli zástupci ministerstva dopravy, pražského magistrátu, Prahy 6 a Středočeského kraje. Odhad nákladů ale nehodlá ministerstvo zveřejňovat, dříve se mluvilo zhruba o 20 miliardách korun.

"Doprava mezi Kladnem a Prahou, přes mezinárodní letiště v Ruzyni, je pro ministerstvo dopravy hlavní prioritou následujících let," citovala agentura ČTK ministra dopravy Aleše Řebíčka, který setkání inicioval. O způsobu financování projektu není zatím rozhodnuto; představitelé MD však v minulosti mluvili o využití soukromého kapitálu v rámci tzv. PPP projektu, tedy partnerství soukromého a veřejného sektoru. V praxi by to znamenalo, že by byl minimálně zčásti využit i soukromý kapitál.

Studie Dopravní fakulty by měla ovlivnit mnohé. Mimo jiné i volbu cílové stanice, jímž by se mělo stát zřejmě Masarykovo nádraží, Smíchov či Holešovice, předem vyloučeno je nádraží hlavní. Zřejmé je i trasování, které kvůli potřebě obsloužit i letiště Ruzyně nejvíce zasáhne městskou část Praha 6. Ta se prostřednictvím svého starosty Milana Chalupy v minulosti často stavěla proti rychlodráze. Její postoj se nyní zjevně změnil, ale hodlá pro své obyvatele vybojovat co nejšetrnější přístup.

zdroj: ČTK


Honza Beránek / JTB | 6.11.2007 (13:29)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Praha ČR Středočeský


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel JiS 
06.11.2007 (15:14)  
Nechápu, proč je předem vyloučeno hlavní nádraží. Pokud "rychlodráha" bude (doufám, že nebude), tak nejspíš na Masaryčku a jakmile bude chtít někdo jet z Prahy dál, nebo odněkud přes Prahu na letiště, tak bude muset přecházet.
registrovaný uživatel poljaq 
06.11.2007 (14:48)  
Náklady, viz rozpočet SFDI na rok 2008 - I. etapa 16,462 mil.Kč; II. etapa 4,7 mil. Kč. V rozpočtu je u financování uvedeno jiné zdroje (v překladu PPP)
stačí trošku hledat a ne jen opisovat
registrovaný uživatel milos  mail  
06.11.2007 (14:18)  
tojo, za deset let pinda na airportu by bylo sympaticke...
registrovaný uživatel SergeS 
06.11.2007 (14:08)  
Kdyz uz to budou delat na Holesovice , tak by mohli udelat aby Pendolino zajizdelo na Letiste ... a predpokladam ze do roku 2017 by tam mohlo aj neco projet :-)
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko