..: Z Brna budou jezdit nové vlaky, ČD zmodernizují vozový park :..

Ilustrační obrázekBrno - Pohodlnější jízda čeká cestující z Brna hlavního nádraží. ČD mají totiž v úmyslu postupně obnovovat železniční vozový park, aby cestující měli větší pohodlí. Ze stanice tak bude jezdit stále více nových vlakových souprav. Průměrné stáří drážních vozidel je totiž zhruba 27 let. Náměstek hejtmana Václav Horák říká, že Jihomoravský kraj má na modernizaci železnice velký zájem, minimálně v rámci rozšiřování IDS. ČD a region proto hledají možnosti spolupráce v této oblasti. Náměstek Generálního ředitelství ČD Jiří Kolář uvádí, že chtějí spolupracovat s Jihomoravským krajem například na projektech rozvoje regionální železniční osobní dopravy. Díky spolupráci by totiž dráhy mohly na obnovu vozového parku získat peníze z fondů EU.

Ilustrační obrázek ČD nakupují motorové soupravy pro tratě směr Veselí nad Moravou a Jihlava. Výhodou nových souprav je, že mohou bez problémů zajet na 5 a 6 nástupiště a jsou prakticky ihned připraveny k odjezdu, bez nutnosti je posunovat. Náměstek Kolář uvádí, že nové vagony a nádraží nemají být jedinou novinkou. Chce změnit ČD z konzervativní organizace, ovládané odbory, na zákaznicky orientovanou, pružnou železnici. Podle něj obnovení vozového parku, možná i nové uniformy a samozřejmě i lepší chování vlakových čet zatraktivní železniční dopravu a přispěje k tomu, aby se stala konkurencí autobusům a autům. Náklady na modernizaci drah Kolář odhaduje na stamiliony. Podle něj se musí ČD snažit co nejvíce investovat do techniky, aby mohly racionalizovat provoz.

Student Agency na železnici

Ilustrační obrázekČD jsou v podstatě monopolní organizací, ale Brněnská dopravní společnost Student Agency už pracuje na tom, aby se to změnilo. Ředitel firmy Radim Jančura připomněl, že společnost chce v budoucnu kromě autobusů provozovat i vlaky. Podle jeho slov se Student Agency zaměří hlavně na dálkové spoje, o provozování regionálních spojů neuvažuje. Dále říká, že momentálně jsou ve výběrovém řízení na vlakové soupravy, které jsou luxusnější a přitom levnější než Pendolino. Dodává, že zatím plánují zprovoznit linku mezi Prahou a Ostravou. Jančura také poukazuje nato, že spojení mezi Brnem a Prahou si nemohou dovolit, protože těžko mohou nakoupit 20 vlakových souprav, které mají ČD. Podle něj linka z Prahy do Brna může přijít na řadu později.

zdroj: Brněnský deník


Adys Poslat mail autorovi | 18.4.2007 (15:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu ČR Jihomoravský


  1 2 3 4 5 6 ... 8      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Tom  mail  
18.04.2007 (19:49)  
js:tak ja nevim jak se pak bude tvořit grafikon...přednost bude mít snad ČD a pak se tam vloží nějaké soukromé vlaky...a každý soukromník bude chtít co nejlepší čas atd..myslím že to bude pěkny boj
registrovaný uživatel js 
18.04.2007 (19:45)  
Tom: proc by konkurence mela nevytvaret pripoje a zbavovat se tak znacne casti zakazniku?
registrovaný uživatel Semík  mail  
18.04.2007 (19:41)  
To Venca Motyka: Napsal si: Nikoliv. první mají jít snad do Hrádku. Udajně byla jakási politická přeorganizace v dislokaci. Ale to nemění nic na věci že zde je řeč o Brnu a nikoliv o Veselí :D :D
A v článku je: ČD nakupují motorové soupravy pro tratě směr Veselí nad Moravou a Jihlava. Seš si jistý, že přispívaš ke správnýmu článku?
registrovaný uživatel Tom  mail  
18.04.2007 (19:41)  
No jak na koleje SŽDC vstoupí do osobní dopravy ještě soukromníci tak to teprve bude chaos..Pochybuju, že konkurence bude nějak se sebou spolupracovat a vytvoří se nějaké přípoje nebo tak.. a ještě jak se rozdělí ČD na ND a OD a tak ta organizace dopravy pujde srat...skončí to špatně..
registrovaný uživatel Mato 
18.04.2007 (19:36)  
Venca: tou odpovědí myslíš tu urážku na mou adresu, kterou jsi mně přirovnal k ptákostaníkům? Jako sorry, ale snad každému je jasné že blbci se nesmí odporovat a proto jsem v duchu "moudřejší ustoupí" raději stáhl tiše do ústraní. Však Tebe utluče argumenty nějakéj jinej, lepší, ten už se nezakecá. Já to být nemusím. Ale zamysli ne někdy nad tím co vypustíš. Jo a myslí se mozkem a né asynchroním motorem do sedumnáctihvězdy :-D
18.04.2007 (19:19)  
Ad Venca Motyka – v Rakousku nejsou soukromníci ? Opravdu. Jak jste na to přišel ? Co takhle GySEV, Montafonerbahn. Asi jste o nich nikdy neslyšel.
Podle věrohodných zdrojů měl Railtrans s.r.o. problémy se získáním strojvedoucích – nabízené mzdové ocenění nebylo dle oslovených adekvátní skladbě turnusu ve srovnání s tím, co nabízí ČD.
registrovaný uživatel Mato 
18.04.2007 (19:15)  
Venca: a jakou má souvislost to jestli fotím, nebo jestli sympatizu s Losnou nebo s Mažňákem to fakt nechápu. Ale co je mi jasné že když dojdou TObě argumenty tak zákonitě musím být Odeesáček.
registrovaný uživatel Mato 
18.04.2007 (19:13)  
M: aha akciovka vlastněná státem nemá se státem nic společného, tak to už fakt nechápu. Respektive chápu proč je v tom takový bordel
registrovaný uživatel pekař 
18.04.2007 (18:55)  
RT chtěl konkurovat Pendolinu a ne béčkovým rychlíkům,takže co to má s tím společného?
registrovaný uživatel M 
18.04.2007 (18:48)  
A ted jeste zbyva zodpovedet posledni otazku - k cemu firma RailTrans tu masivni reklamu vyuzila?
Nejak jsem si nevsiml, ze by diky teto reklame rozjeli nejakej velkej byznyz...

Ale jinak jo, mate recht, neni nad 35 let stary becko, CD rulez:-)
  1 2 3 4 5 6 ... 8      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko