..: Posilující koruna zlevňuje mezinárodní jízdné :..

Ilustrační obrázek Česká republika - Posilující koruna už zahýbala i cenami železničních jízdenek v mezinárodní přepravě. I přesto, že jejich ceny v Evropě v posledních letech mírně rostly, posilující koruna tento trend převažuje. Cesta vlakem tak ve finále zlevňuje, což už zaregistrovaly i České dráhy. Místo 29 korun za euro začaly jízdné přepočítávat o poznání výhodnějším kurzem.

Zatímco na jaře roku 2004 bylo euro za 33 korun, v úterý ráno se kurs pohyboval 25,17 korunách za euro. Mezinárodní jízdné se mezi všemi železničními společnostmi v Evropě určuje v eurech a výsledná cena se pak přepočítává na koruny. Díky stále silnější koruně vůči euru tak zlevňují i cesty na Slovensko nebo do Maďarska, tedy do zemí, kde se euro jako platební jednotka nepoužívá.

zdroj: České dráhy; iDNES a Deník


Adys Poslat mail autorovi | 30.4.2008 (15:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   
06.05.2008 (19:52)  
M: Zatím to jinak nejde, takže nejdřív směnárna, pak pokladna ČD. Když bude mít někdo jasnou odpověď, prosím ano/ne, tak to sem dejte bez poznámek o ježcích, účtech atd.
registrovaný uživatel M 
05.05.2008 (21:44)  
anheuser - no problem je v tom, ze to tvrdi Miroslav Zikmund, ktery o placeni kartou a bankovnictvi vi zjevne zhruba tolik, co ja o prevodovce v Passatu...
Ale jestli to fakt nejde, tak se to holt bude muset vzit "ob jedno okynko" - tj. napred si vymenit hotovost vedle ve smenarne a pak zaplatit hotovosti. V cem spociva ta vyhoda a uspora uz asi vysvetlovat nebudu,protoze je to o drahych kulickach a hospodarskem zvirectvu:(

MZ - ja zase nechapu, proc by mel pokladni sdelovat nejakou jinou castku - uz asi poseste pisu, ze nic sdelovat nemusi...
05.05.2008 (18:35)  
M: nerozčiluj se;)). Otázka byla kdysi v prapůvodní verzi napsaná jednoduše a srozumitelně. Ale hned se do toho začali zcela nesmyslně míchat účty ve švýcarských a jiných bankách, účty v českých bankách vedené v CZK/USD/EUR/JPY/AUD/CAD/SEK/GBP/ZAR a nevím, jakých ještě měnách, samozřejmě JEŽEK, jednotlivé produkty bank, jednotlivé druhy platebních, kreditních, debetních, embosovaných, čipových atd. karet a další množství keců kolem, které byli k ničemu, protože nikdo nedal odpověď na tvou otázku. Odpověď MZ se snad konečně dá chápat jako jednoznačné NE (bezhotovostní transakce je prováděna vždy a jen v CZK, čili dle ježka) a tvá otázka byla konečně zodpovězena. To to trvalo.
05.05.2008 (18:15)  
M : já tedy těm vašim rozsáhlým slohovým cvičením v podstatě nerozumím, proto je tu patrně nedorozumění.

Ceny jízdného v mezistátní dopravě jsou zásadně stanoveny v EURO. JEŽEK slouží k přepočtu v EURO ceny na CZK ... Na jízdence – několikrát to bylo opakováno - jsou dvě částky. Jedna v CZK, druhá v EURO.
Já stále nechápu, jakou jinou částku by měl pokladník sdělovat zákazníkovi ???

Zákazník má možnost zaplatit v hotovosti CZK, pokud pokladna bere EURO, pak v EURO. Je-li možnost platit kartou, platba se provede v CZK.
Na účet ČD (na "pokladníkův účet" ve formě bezhotovostní platby) bude připsána suma v CZK odpovídající údaji na jízdence, nic víc, nic míň.
registrovaný uživatel M 
05.05.2008 (10:26)  
Dobre, pokud pri platbe kartou nelze menu vybrat, tak dobre. Ale BOZE!! Proc sem zase tahate v jake mene je veden ucet? Kdyz budete ve SVycarskou platit kartou vydanou a vedenou v
Komercce v CZK (a ne CHF), tak s ni nezaplatite? Kupodivu zaplatite, ze? Rovnez tak ten japonsky turistu ma ucet v JPY (chudak mala:), tak on nebude platit v mene sveho uctu, ale v korunach. Do systemu neni vzdy zadana cena v CZK. Muze tam byt zadana i cena v EUR (system to urcite prepocita sam, ale musi dostat informaci, ze to ma prevest - od pokladnika). Je to uplne stejne, jak kdyz jste platil v tom Svycarsku cosi pesetama. Musel jste pokladnikovi rict, ze budete platit pesetama, on zmackl "zakaznik si preje platit pesetama" a na displayi se objevila 100x vyssi castka nez tam byla predtim ve francich. Kdyby pokladni nevedel, jakou menou bude transkace probihat, tak by nevedel, kolik mate zaplatit. Jestli platite kartou nebo hotove nehraje z tohoto pohledu roli. V obou pripadech pokladni musi vedet, kolik od vas ma vybrat - v pripade hotovosti kolik ma byt nominalni hodnota predanych penez, v pripade karty jake cislo ma natukat do masinky, aby se vam na papirku vytisklo spravne cislo.

Laskavy ctenar necht se podiva sem
http://tinyurl.com/56p85v
Zde zakaznik nekupuje listek, ale televizni predplatne. Pokud je to cesky zakaznik, tak vysoce pravdepodobne ma veden ucet pouze v ceskych korunach. Presto muze nakoupit v eurech nebo v dolarech. V cem nakoupi? No, bud si muze rict, ze nema rad Ameriku a zaplati v eurech (v korunovem vyjadreni zaplati 150) nebo si proste vybere levnejsi variantu (v pripade platby pres dolary zaplati v korunovem vyjadreni pouze 130 korun). To, ze je nakup v USD vyhodnejsi NENI nijak zavisle na tom, v cem je veden ucet (i kdyby ten kartovy ucet byl veden v EUR, tak porad bude vyhodnejsi nakup v USD, protoze diky smennemu kurzu banky by eurove vyjadreni ceny v dolarech bylo nizsi nez cena v eurech) a rozhodne to NENI podminene tim, min ucet v cizi mene. V dolarech to vyjde vyhodneji bez ohledu na menu uctu (snad s vyjimkou nektrerych men, ktere maji velmi specifickou fixaci smenneho kurzu, ale to pripad ceske koruny neni).

Pres veskerou snahu proste nechapu, proc sem porad pletete tu "nutnost" mit ucet v cizi mene. Kdyz si Breclavan odskoci neco koupit na Slovensko, tak musi mit ucet v SKK? Ne... Kdyz si odskoci do Rakouska, tak v EUR? Ne...

Dam posledni priklad a jestli ani to ne, tak komu neni rady, tomu neni pomoci:) V Breclavi je Billa a maji tam sampon za 100 korun. V Bernadsthalu je Billa (mozna:) a tam maji uplne uplne stejny sampon a stoji tam 3 eura.
Co z toho plyne? V ramci Billy je smenny kurz (je to uplne stejny pomer jako ten JEZEK) koruny a eura 33:1. Bankovni kurz je ale jen 25:1, takze je zrejme, ze vznika nejaky "problem".
Pokud Cech (clovek bydlici v Cesku, majici ucet v ceskych korunach) koupi sampon v Breclavi, tak zaplati 100 korun. Pokud ale nakoupi v Bernadstalu (samozrejme pomijime cestovni nakaldy), tak nominalne zaplati 3 eura, ale tohle ho nezajima, protoze jeho zajima cena v korunach. A ta pro nej je 75 korun (3x25). Podotykam, ze billackej Jezek ho taky nezajima, protoze do jeho vypoctu nijak nevstupuje. On porovnava pouze cenu samponu v korunach v ceskem obchode a korunovou cenu (nominalne uvedenou v eurech) v rakouskem obchode. Neprepocitava cenu rakouskeho samponu pres Billa-Jezka, ale pres bankovni kurz. Zaver - Cechovi se vyplati sampon koupit v Rakousku, protoze usetri 25 korun. A aby tak ucinil, tak si ve sve bance nemusi zrizovat ucet v eurech.
Ted Rakusak - muze si koupit sampon doma - za 3 eura nebo v Cesku - za 100 korun, coz pro nej predstavuje 4 eura (opet - v jeho uvaze nikde Billa-Jezek nevystupuje, ten je "dulezity" pouze pro prodejce, do zadne jine "rovnice" nevstupuje). Je zrejme, ze si sampon koupi v Rakousku, protoze je o 1 euro levnejsi nez v Cesku.
Tak, ted si vymente tohle: Billa->CD, Breclav a Bernardstal->leve a prave tlacitko na pokladne v CD centru, BillaJezek->JEZEK a vyjde vam to, co vam vyjit melo.

Zde dulezity odstavec:-)
Pokud kartou v Eurech platit nejde (a to ne z duvodu "spatnych uctu" apod., ale z technickych nebo institucionalnich duvodu), tak vsechno bude samozrejme fungovat pokud kartu strcite do bankomatu, vyberete z nej ceske koruny, tyhle koruny vymenite ve smenarne za eura a jizdenku zaplatite eurama v hotovosti (to jde teda asi urcite). Pokud nebude platit, ze kurz CZK/EUR podle Jezka bude roven (nebo velmi blizky) kurzu CZK/EUR ve smenarne, tak vzdy bude pravda, ze se nekomu vyplati tuhle smenu pres placenim jizdenek provest. Pokud bude Jezek vyssi nez kurz ve smenarne (plati nyni), tak je vyhodne platit v Eurech (takze pro Cechy je vyhodne si vymenit svoje penize), pokud bude Jezek nizsi nez kurz ve smenarne, tak je vyhodne platit v korunach (takze cizincum se vyplati vymenit si "svou" menu na koruny).
Platba kartou na podstate nemeni nic, jen ji usnadnuje, protoze vyber z bankomatu a vymena ve smenarne odpada

PS: Jeste poznamecka - ja po pokladnikovi nikde nechtel (a opakovane jsem to napsal), aby znal kurzy eura - ani jezkove ani bankovni. Jen jsem psal, a to plati stale, ze bezpodminecne musi vedet, v jake MENE transakce probehne...
05.05.2008 (9:04)  
Já jsem pátral taky : všechny transakce prováděné přes platební kartu se provádějí v korunách. Při platbě kartou nelze volbu mezi CZK a EURO nelze udělat.
I když budete mít kartu (tedy přesněji řečeno účet) na USD, JENY (japonský turistka s bankou v Japonsku asi nebude mít korunový nebo eurový účet), tak vše se bude přepočítávat na koruny. V jakých kurzech, tedy kolik vám bude odepsáno, to ovšem pokladník neví (odkud by se to dozvěděl).
Do systému je zadána vždy cena v CZK uvedená na jízdence, to je jediná částka, kterou pokladník ví, tedy plus varianta v EURO.
Josef Petrák – ubytovací služby neposkytují ČD, takže doklady pro ubytovací v;z může být skutečně přepočítán jiným kurzem.
registrovaný uživatel M 
05.05.2008 (0:00)  
JP - vysvetleni bych mel - ty dva listky nejsou ve stejne kategorii a maji odlisnou frekvenci meneni kurzu...
registrovaný uživatel M 
04.05.2008 (23:58)  
MZ - ano, zamestnanec CD MUSI bezpodminecne vedet, co se bude strhavat, protoze tu castku (a menu) prece musi "namarkovat". Kdyz jste platil tema markama a frankama, tak ten clovek, tak naprosto presne vedel, cim budete platit (urcite to nebylo tak, ze by jen secetl nominalni hodnoty tech bankovek)...
Jak jsem jiz napsal - pri placeni kartou kdekoliv a v jakekoliv mene) souhlasite s castkou (pripadne s kombinaci castky a meny) a to bud podpisem na papirek, kde je to vytistene nebo na tu masinku, kde se zadava PIN a kde se ta castka ukazuje.
No a na ten papirek nebo na display te masinky se to nedostane samo - musi to tam poslat ta obsluha...

Takze jeste jednuc - zamestnanec CD MUSI vedet, v jake mene platba probehne (at uz hotovostne nebo kartou-je li to mozne) a ta pointa je stejna jako v pripade castky, kterou ma vybrat - tu prece taky musi vedet!
Jestli musi vedet kurzy Eura vyznamnych bank? Ne, to po nem nikdo nechce.
04.05.2008 (23:43)  
MZ) Tak už jsem se toho podivného čísla dopátral. Kolega mi ukázal lístek InterRail a lůžkovou rezervaci na R225/203. Oba dva doklady byly zakoupeny ve stejný den koncem dubna, na stejném místě, ale lístek byl přepočten kurzem 25,50, kdežto rezervace kurzem 28,50. Je tohle normální?
04.05.2008 (22:40)  
M : já jsem nákup HALBTAXABO hradil kombinací DM + CHF, za nějakou železniční veteš jsem zase platil kombinací španělských peset, které mi zbyly (samozřejmě jen bankovky) a CHF.
Je možné, že kurzovní lístech SBB (patrně i BLS a dalších) by se dal najít někde na webu SBB.

K vašemu názoru, že zaměstnanec ČD musí bezpodmínečně vědět, co se bude strhávat. Cožpak zaměstnanec ČD (přesněji řečeno výdejny jízdenek, protože i tato činnost se privatizuje) musí znát jak probíhají různé finanční transakce, rsp. nějaké další kurzy měn. Pro něho je směrodatný JEŽEK ...
Už vidím, jak se u výdejny jízdenek provozované "soukromníkem" dohadujete s prodávajícím, který nemá ani patřičné zkoušky > ty má odpovědný vedoucí provozovny ...
  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko