..: Posilující koruna zlevňuje mezinárodní jízdné :..

Ilustrační obrázek Česká republika - Posilující koruna už zahýbala i cenami železničních jízdenek v mezinárodní přepravě. I přesto, že jejich ceny v Evropě v posledních letech mírně rostly, posilující koruna tento trend převažuje. Cesta vlakem tak ve finále zlevňuje, což už zaregistrovaly i České dráhy. Místo 29 korun za euro začaly jízdné přepočítávat o poznání výhodnějším kurzem.

Zatímco na jaře roku 2004 bylo euro za 33 korun, v úterý ráno se kurs pohyboval 25,17 korunách za euro. Mezinárodní jízdné se mezi všemi železničními společnostmi v Evropě určuje v eurech a výsledná cena se pak přepočítává na koruny. Díky stále silnější koruně vůči euru tak zlevňují i cesty na Slovensko nebo do Maďarska, tedy do zemí, kde se euro jako platební jednotka nepoužívá.

zdroj: České dráhy; iDNES a Deník


Adys Poslat mail autorovi | 30.4.2008 (15:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel M 
03.05.2008 (22:24)  
karosa - ale ne, v pohode:)
Jestli to je mozne? Jako obecne by to mozne byt melo. Duvod, proc mne to doted nikdy nenapadlo je ten, ze krome Ceskych drah ti asi zadny jiny obchodnik na svete (mozna Ceska posta:-) nenabidne takovy kurz, ze v "cizi" mene te nakup vyjde levneji nez v "domaci".
Obecne si myslim, ze to mozne je - obchody eura prijimaji (supermarkety treba), soucasne obchody prijimaji karty, "jen" to zkombinovat:)

Odpovedi ziskane na pobockach (navic typu Vrchlabi) bych moc vazne nebyl - jednou jsem mel dotaz (na klicove pobocce Komercky v Brne), jak je to s kreditni platbou NA platebni kartu (nastane to, kdyz neco platite kartou - hlavne na netu -, potom to "reklamujete" a dostanete penize zpatky. Napriklad...). Vystridalo se u mne tech lidi hodne, ale vsichni mne meli za vola a tvrdili mi, ze na kartu nic prijit nemuze, ze tou se da jedine platit. No, nakonec jsem to nechal osudu a na ucte se mi penize objevily, ackoliv "odesilatel" cislo uctu neznal a narozdil od preshranicni platby to bylo zdarma (coz bylo to, co jsem chtel vedet). Takze duveruj, ale proveruj:-)

No a protoze se s pekarem vyjimecne shodnu v tom, ze s pokladnimi u CD to neni vzdy uplne snadne, tak prostym dotazem to asi stejne zjistit nepujde - pokd clovek nebude mit stesti.
Kdyz tady nekdy ctu, ze nekdo musi vysvetlovat, jak se pouziva system na vydavani jizdenek, tak pochybuju, ze budou mit nastudovany placeni kartou:-(
registrovaný uživatel pekař 
03.05.2008 (16:22)  
anhauser: pokladní u ČD bývají docela neschopné...
registrovaný uživatel karosa  mail  
03.05.2008 (16:21)  
M. jestli jsem se tě mým vyjádřením nějak dotkl, omlouvám se, ale podle mého názoru v Česku nelze platit kartou v Eurech z účtu, který máš vedený v české bance. Alespoň tak mi to bylo před časem vysvětleno v pobočce ČSOB ve Vrchlabí.(a také jsem se tomu dost divil)
03.05.2008 (15:55)  
Už jste to někdo zjistil?:))) Jelikož nemám cestu nikam do civilizace a v Mariánských Lázních umí z mezinárodních jízdenek akorát okresy v německém příhraničí, tak je to zbytečné.
Off-topic: Před časem jsem se tam zeptal, zda je u nich (v ML) možné koupit jízdenku na THALYS z Kolína do Bruselu. Asi na 20 minut jsem touhle otázkou zablokoval mezinárodní pokladnu a informace. Ostatním cestujícím se tímhle omlouvám.
registrovaný uživatel M 
03.05.2008 (10:21)  
Ano, presne tak (asi jsi to vlastne napsal dobre i napprve, ale nejak jsme se nepotkali:-))
registrovaný uživatel Foxx  mail  
03.05.2008 (1:47)  
M: Ale jo já to celkem chápu, jen moje vyjadřovací prostředky nebyly momentálně nebyly schopny korespondovat s mozkem.
Vlastně záleží jen na jediné věci.Zdali terminál, popřípadě jeho obsluha, na pokladně ČD je schopen poslat na visu/EC-MC platbu jako EUR, nikoliv už po přepočtu na CZK dle kurzu drobného bodlinatého savce.
registrovaný uživatel M 
02.05.2008 (22:57)  
Zeptani neni dobra vec, protoze pokladni nemusi pochopit, o co jde. "Logicky" (opravdu je to asi logicke) to nebude chapat, protoze "zalezi na karte". Ostatne "zmatlo" to i tebe.
Ale mozna se pletu
registrovaný uživatel Jabkin  mail  
02.05.2008 (22:50)  
M: Docela dobrá diskuze. Ta moje dopolední myšlenka správná být nemusela, byly to jen úvahy. Myslím si, že by to teoreticky jít mělo zaplatit kartou i v EUR, ale bohužel ani já a zřejmě ani nikdo z diskutujících jsme to nezkusili. Stačilo by zajít na nádraží a tam se zeptat.
registrovaný uživatel M 
02.05.2008 (21:31)  
Foxx - no, v tom moje priklade, na ktery se ptam, je mozna jen jedna odpoved - bude to podle devizy prodej "tve" banky. To je jasne.
Co jasne nebylo, bylo to, jaka castka se bude prepocitavat - jestli ta, ktera je na jizdence napsana nebo nejaka jina (v Terranove mate na obleceni taky napsane, ze to tricko za 100 Kc stoji (v Nemecku) 3 eura - neznamena to ale, ze muzete zaplatit 3 eura u nas - kdybyste to tricko chteli zaplatit Eurama, tak po vas budou chtit spis eur 5, takze korunove si nepolepsite) - tohle je uz ale vyresene - prepocitavat se bude castka uvedena na jizdence (a ta se da dopocitat jako vytistena cena v korunach deleno Jezek)
Co nejasne dosud je - nikdo jeste nenapsal, jestli je mozne platit kartou eurama (obecne tomozne je, nevi se ale, jestli to jde udelat v CD centru...). Nejlepsi odpoved zatim byla, ze se to musi zkusit (je urcite spravna, ale neuspokojila mne:-))
registrovaný uživatel M 
02.05.2008 (21:25)  
karosa - jestli jsi se pokoušel ze mne udelat vola, tak se ti to nepovedlo, protoze jsi zjevne nepochopil, na co jsem se ptal. To se zatim povedlo anheuserovi a Foxxovi (i kdyz ten se ted pta na neco, co uz jsem si "vyresil"). Ze se mi z uctu odectou koruny je asi jasne vsem a nebylo nutne mi to "vysvetlovat". Jde zhruba o to, ze kdyz si v Londyne koupis listek na metro, tak zaplatis 3 libry a z uctu se ti budou odecitat tyhle tri libry, ktere se samozrejme prepocitaji na menu tveho uctu dle kurzovniho listku banky. To, co jde k obchodnikovi jsou ale libry. V korunach v Londyne nezaplatis a muzes mit v korunach treba pet uctu...
Rovnez tak si opravdu dokazu spocitat podil dvou cisel, dokonce i bez Miry Z. vim, ze cena v Eurech je na listku napsana.
Co ale porad nevim je, jestli muzu u CD zaplatit kartou a vybrat si, ve ktere mene budu platit (ze se to potom prevede na CZK je logicky; stejne logicky ale je, ze muzu treba v Nemecku platit kartou Eurove nakupy a to navzdory tomu, ze muj ucet je veden v CZK...)

MZ - no, clearingove centrum snad ani pouzite byt nemusi, asi zalezi, co maji CD za banku:) Ze CD dostanou na ucet castku v CZK nebo EUR - ano, to nepochybne (uz pekar sdelil, ze se to Eurama platit opravdu da a Vam tedy dekuji za "definitivni" potvrzeni). Jde o to, jestli jde skloubit platba kartou a platba v EUR - tj. jestli muzu rict "chci to zaplatit kartou v Eurech". No a s tim souvisi to pod tim - zamestnanec CD prave bezpodminecne MUSI vedet, co se z toho uctu bude strhavat - jestli eura (ktera se pozdeji prevedou na menu uctu) nebo koruny (ktere se prevedou rovnou, pripadne se prevedou na menu karetniho uctu). Nicmene jednoznacne to ten pracovnik musi vedet - pokud to bude transakce s podpisem, tak na tom papirku, co se podepisuje je text zhruba nasledujiciho zneni: "prosim, strhnete tuhle castku z meho uctu" a pod tim bude bud 100 CZK nebo 4 EUR. Takze "vsichni" vedi, co se plati. Takze jak funguji platebni karty neni treba vysvetlovat (tim ale nemyslim Vas), jde mi jen a pouze o to, jestli nekdo vi, jestli se da platit tou kartou v Eurech...

"Klicova" vec je uplne na konci - ve Svycarsku se da na nadrazi platit jakoukoliv menou (zajimave info, netusil jsem, v cervnu overim:-) - ale pisete v hotovosti a urcite ten kurz "bude stat za to"...
A da se na tom vysvetlit to, o co mi jde a co nekteri zjevne nechapou. Rekneme, ze si ve Svycarsku budu chtit koupit jizdenku za 2O CHF. Protoze ten nadrazni kurz nebude vyhodny (obzvlast, kdyz pujde o CZK), tak treba bude 20 CZK/CHF (ve skutecnosti az tak drsny nebude, ale bude proste horsi). Nicmene mam ale moznost zaplatit bud 200 CZK nebo 10 CHF. Cim budu platit? Pokud mam dostatek obou men a nechci se nektere zbavit apod., tak urcite v CHF, protoze tech 10 CHF ma v korunach "hodnotu" 150 (kurz je totiz 15.614 - po zaokrouhleni 15) a kdybych platil v CZK, tak zaplatim o 50 korun vic. Co se stane, kdyz bych platil kartou? Protoze oni bezhotovostni platbu v cizi mene (MZ napsal, ze cizi menou lze platit pouze hotovostne) nenabizeji, tak jedina moznost je platit kartou a to svycarske Franky (hle, jake to prekvapeni - ackoliv mam ucet v korunach, tak ve Svycarsku mohu svoji kartou zaplatit Franky - takze fakt neni podstatny, v cem mam ucet a tohle plati jak na nadrazi v Bernu, tak v Praze). Po prepocitani to dava 150 korun. V pripade, ze by Svycari nabizeli moznost bezhotovostni platby v cizi méně a ja si vybral platbu v korunach, tak podle JEJICH kurzu budu platit 200 korun. Z meho uctu se odecte 200 korun (s franky tahle platba souviset nebude) a Svycarske drahy dostanou ne 10 franku (coz je cena jizdenky v CHF), ale 13 franku (coz je korunova cena jizdenky prepoctena podle kurzu banky – nikoliv SBS – na CHF).
No a potom je tady ještě moznost, ze Svycari budou hloupi (stejne hloupi jako České drahy) a koruny nebudou prijimat ne v kurzu 20, ale 10. V tomhle pripade je korunova cena listku v CHF samozrejme porad 150 (bankovni kurz se nezmenil), ale cena v CZK je pouze 100, takze je velmi vyhodne všechny listky kamkoliv platit v CZK. A tohle se tyka ceskych turistu (kteří mají ucet vedeny v CZK), tak mistnich (kteří mají ucty v CHF). Protože když rekne nechce platit v CHF, ale v CZK, tak ho listek nebude stat 10 CHF, ale pouze 6.67 CHF (protože cena 10 CHF vyjadrena podle svycarsku Jezka v korunach je 100 Kc a tyhle koruny se daji ve smenarne sehnat pouze za 6.67 franku).
No a tohle je ten duvod, proc se na to ptam. Kurz Ceskych drah je natolik vyhodny, ze se vyplati platit Eurama – jenze ne kazdej si chce ty Eura menit predem a elegantni varianta je proto zaplatit kartou (v Eurech samozrejme). Duvod proc jsem slozite (ale snad jasne a pochopitelne) popsal vyse (sorry za delku, ale fakt mne to zajima a ta moje otazka byla neustale prekrucovana ruznymi „odborniky“). Mne osobne – a jsem hluboce presvedcen, ze i mnoha ostatnim – totiž VELMI ZALEZI na tom, podle jakeho kurzu se to prepocitava. Ne každý je totiž takovy grant jako pekar, který nad smennym kurzem mavne rukou a „je mu to jedno“. Smenny kurz je totiž cena jako kazda jina. Napsat, ze „je mi to jedno“ je tak totez jako napsat – „je mi jedno, kolik ta jizdenka stoji, zaplatim klidne cokoliv a nebudu snazit zaplatit méně“…
  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko