..: Hrozí brzký konec lokomotivky na Zličíně? :..

Ilustrační obrázek Praha - Podle informací německých médií chce mezinárodní koncern Siemens s velkou pravděpodobností uzavřít svou českou pobočku Siemens kolejová vozidla na pražském Zličíně. O svá pracovní místa by tak kvůli racionalizačním plánům vedení konzernu mohlo přijít přes 1000 zaměstnanců. Celkem Siemens v České republice zaměstnává 12 tisíc lidí.

Předseda představenstva Siemensu Peter Löscher oznámil 8. července plán na celosvětovou racionalizaci necelých 17000 pracovních míst, úspora by pak měla podle plánů představenstva dosáhnout ročně asi 1,2 miliardy € (28 miliard Kč). Podle prvních informací mělo jít především o zaměstnance v administrativě, prodeji a marketingu. Necelých 6000 míst pak mělo zmizet v domovském Německu.

Německá odborová centrála IG Metall však od začátku považovala plány za naprosto absurdní vzhledem k celkově dobré ekonomické situaci v koncernu a plným knihám zakázek. Odbory nevylučují ani protesty a stávky. Vlnu nevole vyvolal tento záměr i u německých politiků, mnoho z nich má nedlouho do voleb. Zvláště bavorská CSU, které poprvé v historii hrozí ztráta absolutní většiny v zemském sněmu, se staví k plánům Siemensu velmi odmítavě. Vypadá to, že tento tlak nyní vyvolává první výsledky. Sanace problémového oboru Transportation by tak neměla proběhnout na úkor německé továrny v Krefeldu, ale právě odprodejem, nebo uzavřením bývalé lokomotivky ČKD na Zličíně.

Tiskový mluvčí Siemens ČR úvahy o zrušení továrny v Praze potvrdil, dodal však, že konečné rozhodnutí padne nejdříve ve středu.

zdroj: Süddeutsche Zeitung, n-tv, Spiegel, OS KOVO


ANKU | 22.7.2008 (8:48)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu ČR Praha Německo Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 9      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel M 
23.07.2008 (10:04)  
JTB - tak s takovym jednickarem jako ty se samozrejme hadat nechci, ale co ctu, tak Rusko ma tech obyvatel zhruba tech 140M (ktere "jmenoval" kolega pode mnou...)
Zemepisu zdar http://en.wikipedia.org/wiki/Siberia
23.07.2008 (9:22)  
Aby nejjížnější oblasti východní Sibiře nepotkalo rychlé dosídlení z jihu. Nepoměr hustoty obyvatel na obou stranách hranic je velký.
23.07.2008 (8:58)  
Chikatetsujin: Omlouvám se za mírně nepřístojný OT, ale když je ČR proti Číně prdeček, nechci ani domyslet, co je potom Čína samotná.

JTB: Rusko má kolem 142.000.000 obyv. (2006), z toho Sibiř něco mezi 25-40mio. (jestli máte lepší info, myšleno jedno číslo z hodnověrného zdroje, dejte vědět, údaje se značně rozcházejí).

PS: Moje teorie o tom, že doktorát z jaderné fyziky je základ, jinak je člověk na internetové diskuzi za hňupa se naplňuje už i zde:(.
registrovaný uživatel Flexo 
23.07.2008 (8:40)  
Hrozí brzký konec lokomotivky na Zličíně?

nebo uzavřením bývalé lokomotivky ČKD na Zličíně


Jaká lokomotivka??? Ta bývala vždycky jen v Libni.
23.07.2008 (3:13)  
Borovička: Západní jsem myslel globálně z pohledu na glóbus (tedy oblast přes Himaláje a severní oblasti), nikoliv podle dělení provincií. Vyspělých měst je v Číně mnohem více než jen Peking a Šanghaj, pravda - toto jsou skutečná megaměsta.

O tom, že tam je venkov chudý nepochybuji, nicméně z bohatých velkoměst si postupně "alespoň trochu polepší", protože jíst se musí a na Náměstí nebeského klidu rejže pro desítky milionů lidí neroste. Rozhodně mají větší šanci na vzrůst životní úrovně než třeba lidi v ruských zapadálkovech nebo v jiných ekonomicky stagnujích zemích.
23.07.2008 (0:09)  
M: Brouku Pytlíku, cos měl ze zeměpisu? Na Sibiři moc desetimilionů nežije...:) Stávající Rusko má jen asi 110 milionů obyvatel (emigrace, chlast a nízká porodnost jsou hrozný věci...). Kdo by potom bydlel před Uralem v těch největších aglomeracích?;)
registrovaný uživatel M 
23.07.2008 (0:00)  
Taky je takovej for nebo neco na zpusob ironie, ze tohle vsechno je prave v "komunistickem" state... Stejne ale funguje aji Rusko - proste kdyz je jich hodne, tak na dovolene potkate spoustu bohatych RUsaku (ty desetimiliony ze Sibire tezko:)

Jinak jak moc (cti: vubec) je nynejsi kurz koruny otazkou makroekonomicke (monetarni) politiky je pekne videt dnes, kdy jen zminka o tom, ze by se za mesic mohlo pohnout se sazbama, udelala doslova divy (a pozitri si na to uz mozna zase nikdo nevzpomene). No ale zkusim toho Holmana a jeho makroekonomicke nastroje z kapitoly 27:-)
22.07.2008 (23:37)  
Borovička: a ani na východním pobřeží není zrovna sranda žít. V Pekingu se to ještě dá, platy dvojnásobné, než v jiných pobřežních provinciích, jenže pořád to je jen třetina průměru v ČR. Přesto na ulicích potkáš spoustu audin (aneb jak funguje rovnostářský socialismus:)). Podobné je to ale v těch provinciích, buržousti i dělníci, co musejí přežít s 900 jüany. (cca. 2000 Kč), a to jen když mají bydliště v provincii. Na horší práce se skutečně berou doslova otroci z vnitrozemí. Tedy, mimo Peking jsem byl zatím jen ve Fuqingu, ale snad to pro srovnání stačí. Fór je v tom, že je jich neskutečně moc (a ta země je šíleně velká...)
22.07.2008 (23:29)  
Chikatetsujin: Co je prosím západ Číny? Bez legrace. Pro Číňany jihozápadní Čína sousedí s Vietnamem! Tam bohatnou skutečně rejží (mechanizace = motyka) a zemědělstvím. Západ ČLR - tam asi rejži nepěstujou - nevyroste. A bída začíná na hranicích Šanghaje a Pekingu a celý venkov je "Ukrajinou" Číny (= bez papírů seš levnej)
22.07.2008 (23:23)  
M: Tak jistě. Nechtěl bych, abych působil jako nekonečně optimistický ke vztahu k Číně, ale není to tam ani tak skvélé jek se oni snaží vylíčit ani tak tragické jak se nám tu někteří snaží namluvit (bo tam vládnou komunisti)... :-) A k tomu je tu ještě ta tak nějak globálně odlišná asijská mentalita. Prostě je to jiný.
  1 2 3 4 5 ... 9      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko