..: Drahám stačí jízdenky v SMS či na In-kartě :..

Zadáním čísla mobilu si zajistíte SMS s kódem transakce, foto: Aleš Petrovský / České dráhy Praha — České dráhy od 15. prosince 2013 zavedly nové možnosti pro zákazníky, jak se prokázat platným jízdním dokladem ve vlaku. Vnitrostátní jízdenky zakoupené na eShopu ČD už není třeba tisknout na papír formátu A4 a také je nelze tisknout pomocí jízdenkových automatů UNIPAJ. První možností je uvedení telefonního čísla při nákupu jízdenky na webu ČD. Po zaplacení vám přijde na uvedené číslo SMS ve tvaru např.: „Kod transakce 1234X5 NOVAK Jan Plzen hl.n. – Praha hl.n. a zpet TAM: 23.01.2014 2.trida ZPET:23.01.2014 2.trida“. Kód transakce poté ukážete nebo nadiktujete průvodčímu ve vlaku a ten si pak zobrazí přes přenosnou osobní pokladnu (POP) vaši jízdenku. Druhou možností je při nákupu na eShopu uvést jako doklad číslo své In-karty. Po zaplacení je jízdenka v interních systémech ČD přiřazena k vaší In-kartě a průvodčí si pak po načtení karty přes POP ve vlaku může zobrazit taktéž vaší jízdenku.

Telefonní číslo můžete využít i pro bezplatný informační servis, foto: Aleš Petrovský / České dráhy Lze také kombinovat obě možnosti. Vyplněním telefonního čísla při registraci účtu v eShopu ČD získáte jeho automatické předvyplňování např. i pro informování o zpoždění či mimořádnostech příslušného vlaku. Tento způsob zatím není možné využít při nákupu traťových jízdenek a je třeba, aby si zákazník kartu aktualizoval u libovolné pokladny ČD se čtečkou In-karet. V platnosti samozřejmě nadále zůstává možnost vytištění jízdenky na papír formátu A4, zobrazení jízdenky ve formátu PDF na displeji el. zařízení (notebook, tablet, smartphone…) či sdělení kódu transakce z PDF jízdenky. U všech možností je vždy třeba předkládat průvodčímu také příslušný doklad, který jste uvedli při nákupu v eShopu.

Zdroj: Tisková zpráva ČD


Aleš Petrovský | 24.1.2014 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Tarify

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   
24.01.2014 (21:13)  
Souvislostí jízdního dokladu s dokladem totožnosti se ovšem, kromě toho, aby na nej jela jen jedna osoba, zajistí také, aby na něj jela oprávněná osoba. Pokud by totiž tato nepoužila jízdenku jako první, měla by smůlu. Pominu teď, zda je pravděpodobnější zneužití jízdenky či zneužití osobních údajů, a co z toho člověka víc zasáhne (mě například více zasáhla nutnost vyměnit tramvajenku, než by mě zasáhlo, kdyby z ní někdo vyčetl můj věk...).
24.01.2014 (20:12)  
přerušit jízdu lze snad až po 100 km, mám za to, že to již z SPPO vyšumělo
Nevyšumělo, je to tam stále. Přestup do vlaku vyššího druhu ale není přerušením.
24.01.2014 (20:04)  
Aby se zajistilo, že na jeden lístek pojede jen jedna osoba, stačí ...
Když ČD udělají všech asi padesát věcí, co jste vypsal, co z toho budou mít? Kolik nových cestujících tím získají?
registrovaný uživatel Kakov 
24.01.2014 (19:40)  
přerušit jízdu lze snad až po 100 km, mám za to, že to již z SPPO vyšumělo, oni se ty podmínky přerušení dlouhodobě nějak změkčují....

ale pokud přesednete do SC tak to je v zájmu ČD..
registrovaný uživatel Rop 
24.01.2014 (19:29)  
Minimálně 60 % průvodčích na Os, Sp nebo R si jízdenku nenačte (nezazní druhý zvuk POPky), ale nic po mě nechtějí. Takže pokud průvodčímu někdo podá jen In-kartu tak to je automaticky nádražák a po prvním pípnutí POPky je mu In-karta vrácena zpět.
registrovaný uživatel JOHNZ 
24.01.2014 (19:24)  
Nicky726: Mohlo by to ale znamenať zvýšenie cien. Pretože anonymné=prenosné. A zľava, ktorú Vám v tom-ktorom prípade ČD dávajú, môže byť podmienená o.i. neprenosnosťou lístka. Viď IN100 vs. v zásade anonymná a prenosná In-Business.
24.01.2014 (18:57)  
Je možné při platbě jízdenky na e-shopu použít elektronickou peněženku na inkartě?
Není to možné. Ty peníze jsou fyzicky na kartě a u počítače nemáte zařízení, které by je odebralo.
24.01.2014 (18:01)  
Tak je hezké že se ČD posouvají do informační společnosti, ovšem velkobratrská realizace celého tohoto přesunu je zklamáním. Přitom párování jízdních/slevových dokladů s identifikačními vůbec není nutné.

Aby se zajistilo, že na jeden lístek pojede jen jedna osoba, stačí jedinečná identifikace lístku (hash), centrální databáze (lokální cache, pravidelná synchronizace a záložní cesta ověření), historie kontrol (úseky, spoje, časy), pár pravidel pro přípustné hodnoty (časová jedinečnost výskytu v úseku/spoji), ošetření přerušení jízdy a nosič identifikátoru lístku pro uživatele (anonymní karta pro pohodlí, papírek pro staromily, vlastní zařízení...)

Podobný anonymní přístup lze vymyslet minimálně pro předplatní slevy jako IN25. U slev závisejících na statutu člověka (studentské, důchodcovské, ...) by pak bylo třeba provázat s anonymním potvrzením statutu.
24.01.2014 (15:56)  
Martin Chovanec: Takto to ale funguje už dnes. Výhradně nechodím ke kase pro zápis traťovek a doplatku a vždy mi je na kartu zapíše POPka průvodčího. Ostatně je to vidět v "historii činností" InKarty včetně data a času zápisu. Když se tam podívám u své karty, tak to jde nejméně od 06/2012.
24.01.2014 (15:21)  
Ještě k těm aplikacím zakoupeným přes eShop. Když jsem zjistil, že je nutné je nahrávat na pokladně, tak jsem hned podal podnět na "zlepšení" a teď mi přišla odpověď:
"Dobrý den,
děkuji Vám za Váš podnět, který jsme využili pro další zjednodušení odbavení v eShopu Českých drah.
Nově si lze v eShopu dokoupit všechny zákaznické aplikace (IN 25%, IN 50%,... včetně časového doplatku do 1. třídy) a ve vlaku předložit ke kontrole pouze In-kartu. V prvních 5 dnech po zakoupení je doklad v přenosné pokladně průvodčího zobrazen ze seznamu všech vnitrostátních dokladů zakoupených v eShopu. V následujících dnech je možno aktualizovat In-kartu přenosnou pokladnou a zákaznickou aplikaci tím nahrát přímo do čipu In-karty. Jedinou výjimkou jsou traťové jízdenky, které se na zmíněný seznam z prostorových důvodů nevejdou. V případě nákupu traťové jízdenky k In-kartě je nutno do 5 dnů od zakoupení požádat o aktualizaci karty u pokladní přepážky Českých drah."

Tak snad alespoň něco...
  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko