..: Drahám stačí jízdenky v SMS či na In-kartě :..

Zadáním čísla mobilu si zajistíte SMS s kódem transakce, foto: Aleš Petrovský / České dráhy Praha — České dráhy od 15. prosince 2013 zavedly nové možnosti pro zákazníky, jak se prokázat platným jízdním dokladem ve vlaku. Vnitrostátní jízdenky zakoupené na eShopu ČD už není třeba tisknout na papír formátu A4 a také je nelze tisknout pomocí jízdenkových automatů UNIPAJ. První možností je uvedení telefonního čísla při nákupu jízdenky na webu ČD. Po zaplacení vám přijde na uvedené číslo SMS ve tvaru např.: „Kod transakce 1234X5 NOVAK Jan Plzen hl.n. – Praha hl.n. a zpet TAM: 23.01.2014 2.trida ZPET:23.01.2014 2.trida“. Kód transakce poté ukážete nebo nadiktujete průvodčímu ve vlaku a ten si pak zobrazí přes přenosnou osobní pokladnu (POP) vaši jízdenku. Druhou možností je při nákupu na eShopu uvést jako doklad číslo své In-karty. Po zaplacení je jízdenka v interních systémech ČD přiřazena k vaší In-kartě a průvodčí si pak po načtení karty přes POP ve vlaku může zobrazit taktéž vaší jízdenku.

Telefonní číslo můžete využít i pro bezplatný informační servis, foto: Aleš Petrovský / České dráhy Lze také kombinovat obě možnosti. Vyplněním telefonního čísla při registraci účtu v eShopu ČD získáte jeho automatické předvyplňování např. i pro informování o zpoždění či mimořádnostech příslušného vlaku. Tento způsob zatím není možné využít při nákupu traťových jízdenek a je třeba, aby si zákazník kartu aktualizoval u libovolné pokladny ČD se čtečkou In-karet. V platnosti samozřejmě nadále zůstává možnost vytištění jízdenky na papír formátu A4, zobrazení jízdenky ve formátu PDF na displeji el. zařízení (notebook, tablet, smartphone…) či sdělení kódu transakce z PDF jízdenky. U všech možností je vždy třeba předkládat průvodčímu také příslušný doklad, který jste uvedli při nákupu v eShopu.

Zdroj: Tisková zpráva ČD


Aleš Petrovský | 24.1.2014 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Tarify

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   
25.01.2014 (18:51)  
Petr Lešek: EPIK lze dobít z eshopu. Ale je potom stejně nutné kredit u pokladny nebo automatu fyzicky nahrát na kartu.

Bonus se nenahrává třeba za Včasné jízdenky, které jsou výhodné právě ze stanic kde automaty jsou.
S rozšířením eshopu a možností mít jízdenku na kartě trošku pozbývají smyslu. Za chvíli budou mít chytré telefony s připojením skoro všichni. Pokud někdo nebude mít telefon, protože nechce/neumí používat techniku, nebude nejspíš používat ani automat a stejně by si koupil jízdenku u pokladny.

Na objednání jízdenky z eshopu zdržuje nejvíc zadávání čísla karty což by peněženka vyřešila. Ostatně konkurence má elektronickou peněženku v eshopu už dávno.
25.01.2014 (18:01)  
Pasažér: Ve větších stanicích jsou jízdenkové automaty, ve kterých jinak než EPIKem nezaplatíte, v neobsazené stanici netřeba při nákupu jízdenky chrastit měšcem, a za platbu z EPIKu se načítá jakýs takýs malý bonus. Snad jenom kdyby se dal dobíjet jinak než u pokladní (jestli to lze, tak to neumím).
editor nebo admin ŽP RaPa  mail  
25.01.2014 (17:50)  
Pro někoho může být výhoda EPIK v tom, že ty peníze jednouduše nejdou utratit v hospodě a on se tak dostane domů :)
25.01.2014 (17:10)  
Pikehead: EPIK nesplňuje to co jsem myslel. Není tam množstevní sleva, doklady lze zakoupit pro kohokoliv apod. Myslel jsem elektronickou peněženku na eshopu ČD odkud by šly kupovat pouze jízdenky přes eshop a byly by možné progresivní slevy.
Popravdě EPIK je prakticky k ničemu. Čas pokladních to neušetří (nejdřív nabiju kartu, pak zakoupím ještě jízdenku), sleva platí jen pro některé doklady apod.
25.01.2014 (16:53)  
Pasažér: no ale tohle už existuje, je to elektronická peněženka. Voser je v tom, že si jízdenku musíte stejně opatřit.

Jiří Voseček: Je to přesně tak, traťovka už ne uplně odpovídá dojížděcím vzorcům...
25.01.2014 (13:32)  
Jiri Vosecek: Je to podobné, ale mělo by to širší využití (na různé delší relace). Pak by nebylo špatné si předplatit kredit a za dobití nějaké částky (třeba 1000 Kč) dostat bonus např. 20% Z toho by se daly kupovat jízdenky na krátké cesty. Nebylo by to nic nového pod sluncem - mobilní operátoři to takto nabízí běžně.
25.01.2014 (12:42)  
Pasažér: To je něco jiného, ale taky přínosného. O čem mluvil pikehead je příklad dojíždění do práce každé 3-4 dny třeba na 100 km, někdy ten den zpátky, jindy s přespáním. A vždycky si kvůli tomu kupovat jízdenku ... nuda.
25.01.2014 (12:35)  
Pikehead: Jednodušší by byla síťová jízdenka pro několik vybraných dnů v rámci období. Třeba 10 ČDnetů na 1 rok. Obdoba Interrail flexi nebo jak se to správně jmenuje. Nicméně bylo řečeno, že se má tarif zjednodušit tak se toho stejně nedočkáme.
25.01.2014 (12:19)  
Pikehead: předplacená jízdenka na nějakou trasu je dobrý nápad, to bych využil okamžitě. A myslím že by takových lidí byla dlouhá řada, spousta cestujících jezdí stále jednu a tu samou trasu třeba jednou-dvakrát týdně, takže se jim nevyplatí traťová jízdenka. Teď jen, aby se tenhle nápad vyhnul Oddělení blbů ČD, kteří by tam přidali podmínku ve stylu "pouze jedna cesta denně".
24.01.2014 (22:59)  
Děkuju za odpověď na můj dotaz - jinak pokud PoPka nenačte kartu, není k ničemu ani SMS kód, obojí je součástí téže synchronizace.

Taky by se i běžné jízdenky mohly zapisovat (při zakoupení na kase) na in-kartu, že by odpadl ten papírek.

No a protože to tu určitě někdo čte i z ČD, tak další nápad je mít možnost si výhodně koupit třeba 50x úsek X-Y (bez ohledu na sledování směru cesty) za zvýhodněnou cenu a po jednom ho v období platnosti (třeba 3 roky) projíždět. Neříkejte mi, že na platbě předem a eliminací transakčních nákladů by se to nezaplatilo.
  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko