..: Nový předpis D1 vrací všem výpravčím červené čepice :..

Výpravčí, foto: Bertovec Praha — Počátkem července vstoupil v platnost nový předpis SŽDC D1 - Dopravní a návěstní předpis, který, kromě jiných změn, vrací všem výpravčím červenou čepici. Doposud je nosili jen ti, kteří vypravovali vlaky výpravkou z nástupiště, ostatní – výpravčí určení ke sledování jízdy vlaků pohledem, nosili modrou stejnokrojovou čepici. To nyní změnil článek 287 předpisu D1: „Označením výpravčího, určeného ke sledování jízdy vlaků pohledem (z takového místa, aby mohl zjistit případnou závadu na jedoucích vozidlech, a aby doprovod vlaku mohl zjistit, zda mu výpravčí nedává ruční návěsti), je červená stejnokrojová čepice a to i v případě, že vykonává dopravní službu mimořádně bez stejnokroje.“ Důvodem pro návrat červených čepic všem výpravčím je bezpečnost a lepší přehled pro cestující. Tato část nového předpisu je mezi zaměstnanci všeobecně vítána. Předpis upravuje také způsob výpravy vlaků. Podle předpisu totiž „…dá výpravčí krátce před odjezdem… strojvedoucímu návěst Odjezd,“ již ale není blíže stanovena doba „krátce před odjezdem“ a další nejasnosti vládnou také ohledně převzetí návěsti Odjezd, u té také není dáno, zda ji stačí převzít zvednutím ruky, nebo jedním dlouhým zvukem lokomotivní houkačky.

Zdroj: SŽDC


Vojtěch Beran Poslat mail autorovi | 4.7.2013 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel JB 
04.07.2013 (9:44)  
Díky oběma za upřesnění. Pavolo: Jenomže vidět modrého výpravčího neznamenalo logicky vlastně nic, na dálku nebylo poznat, že jde o výpravčího.
registrovaný uživatel Pavolo 
04.07.2013 (8:47)  
Koukám, že Radek Papež byl rychlejší.
registrovaný uživatel Pavolo 
04.07.2013 (8:45)  
pro JB

Stanice, kde je dovolena výprava vlaků s přepravou cestujících postavením návěstidla na návěst dovolující jízdu (a to i přivolávací návěst), tedy bez výpravy výpravčím, byly doteď v Sešitovém jízdním řádu označeny symbolem "černé kolečko". Nyní je to vlastně otočené, tyto stanice již označené nejsou. Asi proto, že je jich už mnohem víc. A zato jsou označené stanice, kde se výprava výpravčím provádí, symbolem "výpravka".
Mně osobně přišlo vizuální rozdělení - červený výpravčí provádí výpravu, modrý výpravčí neprovádí výpravu - pro rychlou orientaci strojvedoucích, průvodčích, ale i cestujících asi lepší. Lehce se totiž může stát, že strojvedoucí po projetí třeba pěti stanic, kde se výprava neprovádí , ale stojí tam výpravčí v červené čepici, přijede do šesté, kde se výprava provádí, ale stojí tam opět výpravčí v červené čepici, že odjede bez této výpravy. Dle mého ta čepice fungovala jako takové poslední připomenutí "tady je něco jinak".
editor nebo admin ŽP RaPa  mail  
04.07.2013 (8:22)  
Dřív tam značka byla, a sice černá tečka = vypravuje se návěstidlem. Teď tam je značka "výpravka bez násady" = vypravuje se výpravčím.
registrovaný uživatel JB 
04.07.2013 (7:07)  
Taková funkce tu je už dávno. Změna souvisí s tím, že v platném Sešitovém jízdním řádě je poprvé zavedena značka, která říká strojvedoucímu, zda se v dané stanici vypravují vlaky výpravčím nebo ne. Dřív tam nebyla a rozlišovalo se to podle čepice výpravčího. Nové řešení je myslím bezpečnější.
04.07.2013 (6:50)  
Vyzěnlo to tak, že ve všech stanicích (kromě neobsazených dálkově řízených) se opět provádí výprava vlaku za účasti červeného výpravčího. Je to tak, nebo se na české železnici objevuje nová funkce "červený výpravčí sledující jízdu, ale nevypravující vlaky"?
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko