..: Českou železnici možná čeká stávka, odbory chtějí protestovat :..

Mezinárodní rychlík Albert Einstein, foto: Filip Štajner Praha — Čeští cestující budou mít možná cestu do zaměstnání či škol opět mnohem komplikovanější. Předseda Asociace nezávislých odborů Bohumír Dufek dnes v Otázkách Václava Moravce na ČT24 uvedl, že v pondělí pravděpodobně vyhlásí celodenní stávku železničářů. K tomuto rozhodnutí ho dovedly plánované reformy a návrh rozpočtu na příští rok. Nelíbí se mu tvrdý postoj ministra financí Kalouska, který uvedl, že pokud se mu nepodaří prosadit ve vládě úsporný rozpočet s deficitem 105 miliard korun, pak z vlády odejde. Ministr podmínil dosažení takového rozpočtu například zvýšením daně z přidané hodnoty (DPH). Tento krok už vláda schválila. Bohumír Dufek proto požaduje, aby došlo k pětiprocentnímu zvýšení platů, a to nejen ve veřejné, ale i soukromé sféře. Odbory dále protestují proti zdanění režijních jízdenek a krácení státního příspěvku. Návrh rozpočtu na příští rok musí být vládě předložen do letošního srpna. Jednou z věcí, kterou lze odborářům vytknout, je fakt, že obětí neshod mezi ministerstvem a odbory je obyčejný cestující, který je povinen se dostavit do zaměstnání nebo škol. Navíc je neseriózní vyhlašovat stávku na poslední chvíli v týdnu, kdy na všech středních školách probíhají písemné maturity a studenti by se měli v klidu, v pohodě a včas dopravit do svých škol namísto toho, aby se obávali, zda tam vůbec přijedou. Ne všichni mají možnost alternativní dopravy.

Podle informací, jak je odpoledne zpřesnil časopis Týden, by se vlaky mohly zastavit v pátek 10. června.

Zdroje: ČT24, Novinky, Týden


Dominik Jaroš | 29.5.2011 (16:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Jízdní řád

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6 ... 19      Zpráv na stránku:   
02.06.2011 (7:45)  
Váš stimul dle Keynese by měl efekt maximálně krátkodobý, to už praxe taky ukázala - o bezbřehém navyšování mezd se nepřu. Ale současné snížení mezd a skokové zvýčení daní bude mít efekt přesně opačný. Krátkodobý?

Je tu hospodáčská krize. Ty peníze někam zmizely. Nedosáhne na ně stát a i ty firmy je mají drahé. No a v krizi se hold stávkovalo. A ani současná Evropa se nechová jinak (pod vedením odborářů).
registrovaný uživatel Pazzy 
02.06.2011 (0:51)  
"to asi opravdu nefungovalo právě za toho socialismu. Ale otázka co jsou to zákonem zvýšené mzdy, pokud jde jen o zvýšení o inflaci. Inflace v některých obdobích kapitalismu byla skoro nulová a naopak. Pak se tyto teorie hůře sledují." Spor, který popisuji byl na konci 19. století, socialismus jako máme teď neznali... Inflaci určuje centrální banka, v té době neexistovala, proto byla inflace téměř nulová, ale měnily se cenové hladiny (ale ekonomika rostla, takže rostly reálné mzdy) a nezaměstnanost.
Borovička: Nechci vypadat jako pedant, ale neřešíte, kde na to stát vezme. Dostudujte si dvě teorie Lafferovu křivku (dnes se ukazuje, že opravdu funguje) a efekt vytěsňování. Můžu vám prozradit, že stát bude muset prachy na zvýšení mezd někde vzít, doba, kdy každý půjčoval státu jak divý je pryč, čím víc si stát půjčí, tím méně si půjčí firmy, tím méně budou investovat a jste na stejné úrovni. Váš stimul dle Keynese by měl efekt maximálně krátkodobý, to už praxe taky ukázala :-)
02.06.2011 (0:29)  
Logicky když jdou platy ve veřejném sektoru nahoru, jde nahoru i spotřeba a tím sílí i soukromej sektor. A platí to i naopak, a proto s omezením platů ve veřejné sféře utře i soukromej sektor.

A když to logicky dotáhneme k dokonalosti, tak nejlépe se budeme mít, až budou všichni státními úředníky s miliónovými platy. Je vidět, že jste měl z té ekonomie akorát toho Marxe.
registrovaný uživatel M 
01.06.2011 (22:22)  
Borovicko - na CT1 davaji peknej film, doufam, ze se divas a vzpominas
01.06.2011 (21:42)  
Takže podle Vás tím, že se zvýší platy ve státním sektoru o 5% vznikne pnutí (co to je?), které způsobí zvýšení platu v soukromém sektoru o tutéž sazbu? Kdyby to tak fungovalo, tak by platy ve státním sektoru již dávno poklesly, protože s krizí šly platy v soukromém sektoru dolů

- to záleží jak se na to díváte. Logicky když jdou platy ve veřejném sektoru nahoru, jde nahoru i spotřeba a tím sílí i soukromej sektor. A platí to i naopak, a proto s omezením platů ve veřejné sféře utře i soukromej sektor. V ČR má na to naštěstí vliv i vazba na ekonomicky silnější zahraničí, ale třeba restaurace či cestovky to pocítí z první ruky.


Oni tvrdili, když se zákonem zvýší mzdy, budou nuceni zaměstnavatelé vylepšovat technologie a zaměstnanci budou bohatší. - to asi opravdu nefungovalo právě za toho socialismu. Ale otázka co jsou to zákonem zvýšené mzdy, pokud jde jen o zvýšení o inflaci. Inflace v některých obdobích kapitalismu byla skoro nulová a naopak. Pak se tyto teorie hůře sledují.
01.06.2011 (21:34)  
Zadam redakci, aby prispevek tohodle debila smazala!
Milý M - nechtěl jsem řící níc více nic méně než, že tady opěvovaný národ má i temné stránky své skoro současné minulosti. A tedy i případný větší respekt před pořádkem nemusí nutně pramenit z nějakého vyššího principu mravního. Poslední roky se mi zdá, že máme blíže k Němcům než k historicky bližším Rakušákům.
registrovaný uživatel Sim 
01.06.2011 (17:23)  
mirek2 > On když se ten zaměstnanec ozve,tak letí.To je zase důsledek nedostatku práce.Máme kapitalismus....tak se vším co k tomu patří.....i se stávkami.

Ona neni prace? Nejak jsem si nevsiml ... vsechno je to o tom, ze lidi nechtej delat praci, lidi chteji byt zamestnani!

Borovička > Přesto je to legální forma nátlaku a odboráři by byli blbí, kdyby současnou situaci chtěli řešit jinak. Popřeli by sami sebe.

Tady jste uhodil hrebicek na hlavicku.

A pak existuje něco jako kolektivní smlouva, kdy za vás odboráři něco dojednaj, aniž byste je o to žádal.

A tady jeste vic. Netvrdim, ze vse okolo odboru je spatne, ale pokud za me nekdo neco dojedna, co ani sam nechci, k cemu mi to je?

Jinak receno ... bud se povazuji za nadprumerne schopneho a chci mit nadprumerne ohodnoceni. Pokud si ho nedokazu vydupat, znamena to - mimo jine - ze zas tak schopny nejsem. Jestlize tim vydupanim poverim nekoho jineho, pod zaminkou kolektivni smlouvy, znamena to, ze to nevydupe jen me, ale celemu tymu. Tymu kolegu, vuci kterym se povazuji nadprumerny vydupou stejne podminky. Takze v podstate i z nadprumerneho udelaji prumerneho a naopak se s nim sveze hafo lemplu.

Ne, nemam odbory rad a za svou pracovni karieru muzu prohlasit, ze z podniku, kde odbory vladly, jsem po pul roce chtel utect a po roce skutecne utekl. A jsem za to rad, protoze jsem neztratil chut k praci.
01.06.2011 (17:12)  
Ja sem komunismus nezazil, ale myslim si neco, co mne snad nikdo nevyvrati. Zakladni rozdil je v tom, ze dneska si muzete vybrat co chcete. Kdyz chcete aby tu byl komunismus, zvolte komunisty, kdyz chcete aby tu vladla ODS, zvolte si ODS, kdyz chcete vladnout sam, kandidujte a nechte se zvolit. Kdyz komunisti nedostanou dostatek hlasum - prosim, prestehujte se do KLDR a mate nadosmrti klid.

Ja netvrdim, ze je tady vsechno v poradku, naopak. Ale to je jen dusledek ty "chudoby" co tady je. Lidi jsou liny neco s tim udelat.

Jinak si ale pamatuju, jak to vypadalo v 90. letech tady a jak v Rakousku. Taky vim, jak to vypada ted tady a jak v Rakousku. Za tech 20 let sme se jim hodne priblizili, ale mentalitou bohuzel jen velmi velmi malo. Ze cikani sou hovada (ne vsichni, ale vetsina) vime vsichni, ale to je jen mala cast nasich problemu.
registrovaný uživatel Pazzy 
01.06.2011 (16:40)  
Borovička: Zkus si sehnat nějakou knížku dějin ekonomického myšlení, pak si najdi London School of Economy a manžele Webbovy a jejich spor s Clarkem (nejsem si jistý, nějakej ten americkej marginalista). Oni tvrdili, když se zákonem zvýší mzdy, budou nuceni zaměstnavatelé vylepšovat technologie a zaměstnanci budou bohatší. Jen je nenapadlo, že při vyšších mzdách se nahrazuje práce kapitálem a vyšší mzda je právě v tom, že oni zaměstnanci zvýšili produktivitu (díky strojům), což také může vést k propouštění. A v praxi taky vede, pokud mzdy rostou rychleji jak produktivita práce.
registrovaný uživatel M 
01.06.2011 (16:03)  
Zde mám na koleji v garáži nezamčené kolo za 20.000 již 3 měsíce a stále tam stojí. - jestli to nebude tím, že ty nepřizpůsobivé poslali na převýchovu do plynu. Opravdu si zopakujte dějepis (a demografii a to i tu po roce 45), než se začnete ptát.

Zadam redakci, aby prispevek tohodle debila smazala!!
  1 2 3 4 5 6 ... 19      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko