..: Českou železnici možná čeká stávka, odbory chtějí protestovat :..

Mezinárodní rychlík Albert Einstein, foto: Filip Štajner Praha — Čeští cestující budou mít možná cestu do zaměstnání či škol opět mnohem komplikovanější. Předseda Asociace nezávislých odborů Bohumír Dufek dnes v Otázkách Václava Moravce na ČT24 uvedl, že v pondělí pravděpodobně vyhlásí celodenní stávku železničářů. K tomuto rozhodnutí ho dovedly plánované reformy a návrh rozpočtu na příští rok. Nelíbí se mu tvrdý postoj ministra financí Kalouska, který uvedl, že pokud se mu nepodaří prosadit ve vládě úsporný rozpočet s deficitem 105 miliard korun, pak z vlády odejde. Ministr podmínil dosažení takového rozpočtu například zvýšením daně z přidané hodnoty (DPH). Tento krok už vláda schválila. Bohumír Dufek proto požaduje, aby došlo k pětiprocentnímu zvýšení platů, a to nejen ve veřejné, ale i soukromé sféře. Odbory dále protestují proti zdanění režijních jízdenek a krácení státního příspěvku. Návrh rozpočtu na příští rok musí být vládě předložen do letošního srpna. Jednou z věcí, kterou lze odborářům vytknout, je fakt, že obětí neshod mezi ministerstvem a odbory je obyčejný cestující, který je povinen se dostavit do zaměstnání nebo škol. Navíc je neseriózní vyhlašovat stávku na poslední chvíli v týdnu, kdy na všech středních školách probíhají písemné maturity a studenti by se měli v klidu, v pohodě a včas dopravit do svých škol namísto toho, aby se obávali, zda tam vůbec přijedou. Ne všichni mají možnost alternativní dopravy.

Podle informací, jak je odpoledne zpřesnil časopis Týden, by se vlaky mohly zastavit v pátek 10. června.

Zdroje: ČT24, Novinky, Týden


Dominik Jaroš | 29.5.2011 (16:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Jízdní řád

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 19      Zpráv na stránku:   
14.06.2011 (13:31)  
a pětasedmdesátníci budou vitálnější než ti dnešní - přírodu neochčijete. To je jen zbožné přání. Po 40 si třeba ve vrcholovém sportu neškrtnete. Je to i o zraku, motorice. Ano to pro některá povolání nevadí. A něketrá povolání vyždímou člověka rychleji, ale dřívější výsluhy jsou nyní škrtnuté. Ale jestli každý bude nucen 5 či 10 let před důchodem dělat pouličního metaře nebo vytírat hajzly, tak to asi rád raději předčasně umře.
registrovaný uživatel José 
13.06.2011 (20:31)  
Borovička: Teď si asi uhodil hřebík na hlavičku.. Já třeba ve stáří budu pracovat jak dlouho to půjde - i za studií jsem dělal občas i horší věci.. Je pořád důstojnější být hajzlbába, než se přiživovat..
13.06.2011 (20:30)  
Tak jsem si našel článek o tom plánu na důchod v 75 letech:
http://byznys.lidovky.cz/do-duchodu-se-pujde-az-v-75-letech-a-manzele-budou-mit-stejny-duchod-py6-/statni-pokladna.asp?c=A100722_095827_ln_domov_spa
Tripolisovi se omlouvám za tu nemístnou otázku "nebo je to jen váš výmysl?".

Z článku vyplývá, že k tomuto by došlo někdy kolem roku 2095, tedy za 84 let. Nikoho z nás se to tedy netýká.
Před 84 lety (v roce 1927) bylo pro mnohé nepředstavitelné, že by se do penze chodilo až po šedesátce. Lidé tehdy umírali mnohem dřív než dnes, takže věk 60 let byl považován za těžko dosažitelný. A stejně se my dnes díváme na to neuvěřitelně vysoké číslo 75. Ale během 3-4 generací se toho ještě hodně změní a pětasedmdesátníci budou vitálnější než ti dnešní. Stejně jako dnešní šedesátníci jsou vitálnější než ti prvorepublikoví.
13.06.2011 (7:31)  
José: Vy asi máte daleko do těch 75. jinak byste takovou volovinu nenapsal Ano každý může místžo důchodu dělat hajzlbábu do zdechnutí - probuďte se. Ale stávka tu v poseránkově nehrozí, odboráři maj naděláno v gatích.
registrovaný uživatel José 
12.06.2011 (11:17)  
Tripolis To už je ohraná písnička. Řidič může (měl by) jít dělat v 55 nějakou méně náročnou práci - vrátného, údržbáře atd. To je demagogie odborářů, že každý musí dělat jednu práci celý život.
12.06.2011 (9:01)  
Tripolis: Vy tedy souhlasíte, aby s Vámi v budoucnu jezdil 75 letý řidič autobusu nebo strojvedoucí a nebo, aby Vás operoval 75 letý doktor?
A to navrhuje kdo? Uvedete konkrétní plán vlády, který s tímto počítá, nebo je to jen váš výmysl?

Proč nenavrhnete tedy lepší způsob nesouhlasu s důchodovou, daňovou a zdravotnickou reformou?
Ty návrhy už tu padly, stačí jen číst:
1) Když se vám to nelíbí, jděte od toho, nikdo vás nedrží (tedy seknout s prací a odstěhovat se do sociálně přívětivější země; např. v KLDR se vám jistě bude líbit, vládne tam totiž pracující lid, žádní pravicoví vykořisťovatelé)
2) Hromadná výpověď (pokud bude hrozit, že dá výpověď nějakých 70% zaměstnanců v dopravě, bude se tím vláda muset vážně zabývat - jenže na to dopraváci nemají odvahu)
3) Přidám ještě další návrh, jak vyjádřit nesouhlas s reformami: jít k volbám a volit (Strany vládní koalice své reformní plány avizovaly už před volbami a pokud se tyto plány někomu nelíbily, mohl u voleb hlasovat pro jinou stranu. Tedy nejdříve poklidně využít volebního práva a teprve když to nezabere, tak zvolit stávku jako krajní možnost. Pokud se někdo na volby vykašle a pak se diví, že vláda dělá co slíbila a chce proti tomu stávkovat, připadá mi to sprosté.

Ony ty důsledky reforem se týkají nás všech.
Neuskutečnění reforem zrovna tak.
11.06.2011 (22:07)  
To jsou ,,krásné,, komentáře. Otázka pro všechny co nesouhlasí se stávkou. Vy tedy souhlasíte, aby s Vámi v budoucnu jezdil 75 letý řidič autobusu nebo strojvedoucí a nebo, aby Vás operoval 75 letý doktor? Pak-li, že ano tak před Vámi hluboce smekám. A ještě jeden dotaz. Proč nenavrhnete tedy lepší způsob nesouhlasu s důchodovou, daňovou a zdravotnickou reformou? A prosím návrhy jako třeba blokovat domy politiků tak to fakt ne. Ony ty důsledky reforem se týkají nás všech.
registrovaný uživatel ReActor  mail  
11.06.2011 (19:32)  
Tak jsem se těšil na ten pochod v Praze, než jsem si uvědomil, že se tam nemám jak dostat :-(

to zas někdo něco organizoval...
11.06.2011 (10:40)  
Drahoš Švestka: Tak ti nevím, za nulu se nepovažuji. Já spíš situaci beru tak, jak je, proto se snažím zamlouvat v Rakousku (rozuměj pracuji zde už 8 měsíců, takže asi tak blbej nejsem), že bych tu zůstal. Proč to neuděláš ty, když se ti v ČR tak nelíbí? Vycestuj, otevřou se ti oči.

To, čím mi argumentuješ, že to zde vezmou Ukrajinci, se nestane. Doma je doma, kdo nezažil, nepochopí. Ohrožení bych spíš viděl emigrací z Afriky schovanou pod nejrůznější důvody. Hodně se mi líbí to přirovnání o másle. Proč já mám mít zájem na tom, aby se železničář měl dobře, když mě není schopen ani u pokladny pozdravit?

A trošku do osobní roviny, když ty nevíš, co to je dělat v nepřetržitém provozu za 10.000, tak taky nevypouštěj ty tvoje moudra. Běž si to zkusit a pak se budeš rozplývat blahem za mašinfíru.
registrovaný uživatel Gowery 
10.06.2011 (13:05)  
Tak nám dopravce sděluje něco o stávce:
http://www.cd.cz/infoservis/aktuality/-10764/
Nejlepší je toto:
Návratek nebude uznán při částečném nevyužití traťových jízdenek, jízdenek IN 100 a IN business a u časových doplatků do 1. vozové třídy.
Tak tak, pořadek musi byt, pitomci, co nosí dráze nejvíc peněz, nedostanou nic.
  1 2 3 4 5 ... 19      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko