..: Českou železnici možná čeká stávka, odbory chtějí protestovat :..

Mezinárodní rychlík Albert Einstein, foto: Filip Štajner Praha — Čeští cestující budou mít možná cestu do zaměstnání či škol opět mnohem komplikovanější. Předseda Asociace nezávislých odborů Bohumír Dufek dnes v Otázkách Václava Moravce na ČT24 uvedl, že v pondělí pravděpodobně vyhlásí celodenní stávku železničářů. K tomuto rozhodnutí ho dovedly plánované reformy a návrh rozpočtu na příští rok. Nelíbí se mu tvrdý postoj ministra financí Kalouska, který uvedl, že pokud se mu nepodaří prosadit ve vládě úsporný rozpočet s deficitem 105 miliard korun, pak z vlády odejde. Ministr podmínil dosažení takového rozpočtu například zvýšením daně z přidané hodnoty (DPH). Tento krok už vláda schválila. Bohumír Dufek proto požaduje, aby došlo k pětiprocentnímu zvýšení platů, a to nejen ve veřejné, ale i soukromé sféře. Odbory dále protestují proti zdanění režijních jízdenek a krácení státního příspěvku. Návrh rozpočtu na příští rok musí být vládě předložen do letošního srpna. Jednou z věcí, kterou lze odborářům vytknout, je fakt, že obětí neshod mezi ministerstvem a odbory je obyčejný cestující, který je povinen se dostavit do zaměstnání nebo škol. Navíc je neseriózní vyhlašovat stávku na poslední chvíli v týdnu, kdy na všech středních školách probíhají písemné maturity a studenti by se měli v klidu, v pohodě a včas dopravit do svých škol namísto toho, aby se obávali, zda tam vůbec přijedou. Ne všichni mají možnost alternativní dopravy.

Podle informací, jak je odpoledne zpřesnil časopis Týden, by se vlaky mohly zastavit v pátek 10. června.

Zdroje: ČT24, Novinky, Týden


Dominik Jaroš | 29.5.2011 (16:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Jízdní řád

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 ... 3 4 5 6 7 ... 19      Zpráv na stránku:   
01.06.2011 (15:58)  
Borovička: Takže podle Vás tím, že se zvýší platy ve státním sektoru o 5% vznikne pnutí (co to je?), které způsobí zvýšení platu v soukromém sektoru o tutéž sazbu? Kdyby to tak fungovalo, tak by platy ve státním sektoru již dávno poklesly, protože s krizí šly platy v soukromém sektoru dolů. Takže z mého pohledu je to hodně naivní představa. To rovnou tvrďte, že dárky nosí děda Mráz a že mám na Vánoce vystrčit punčochu za okno.

Za mě odboráři nic dojednávat nemusí, nemusí si mě ani brát do huby. Ale je vidět, že tomu rozumíte líp, přece jen máte pár semestrů financí na VŠ.
01.06.2011 (15:50)  
Ještě mi připojte vysvětlení, jakým kouzelným způsobem se zvýší platy v soukromé sféře o 5% a pak už dám pokoj - no aby ten státní sektor nezpůsobil i pnutí (zvýšení či snížení) do toho soukromého. Jo a stávkovat mohou i neodboráři. A pak existuje něco jako kolektivní smlouva, kdy za vás odboráři něco dojednaj, aniž byste je o to žádal. Stačí k doplnění znalostí MDH?
01.06.2011 (15:36)  
Jo ještě bych dodal, že další semestr se dělala zkouška z politické ekonomie kapitalismu. Ta by také někdy mladejm dnes hodila, i když malou závadou bylo, že jedinej chytrej tam byl jistej Marx a další ekonomové se moc nebrali.
01.06.2011 (15:32)  
Dějiny MDH = mezinárodního dělnického hnutí. Vyučující měli obvykle titul RSDr. tedy žádní dějepisci.
01.06.2011 (15:32)  
Borovička: To MDH je mezinárodní dělnické hnutí? Tipuju, mě to naštěstí nezastihlo. Takže podle Vás je důvod ke stávce pouze ten, že někdo je členem odborů a myslí se, že se má špatně, a jakožto člen odborů nemůže popřít sám sebe a právě proto musí stávkovat. Moc tomu nerozumím, ale budiž. Já tvrdím, že jsou profese, co jsou na tom hůř (nemyslím státní sektor, tam bych platy ještě snížil) a nestávkují.

Ještě mi připojte vysvětlení, jakým kouzelným způsobem se zvýší platy v soukromé sféře o 5% a pak už dám pokoj.
registrovaný uživatel José 
01.06.2011 (15:28)  
Borovička a co se skrývá pod tou zvukomalebnou zkratkou MDH ?? :D

PS: zkoušel jsem google, ale jediný relevantní výsledek byl "mezinárodní den halucinace"
01.06.2011 (15:21)  
vtrunda: Asi mám zanedbanou kindrštube - tak jsem zase u toho dějepisu. A ta generace socialistická brala důkladně právě dějiny MDH (neplést MHD) - povinné 2 semestry na VŠ. Takže snad nikdo nepochybuje, že bylo jiné postavení zaměstnanců v 19. a jiné ve 20. století a třeba i díky stávkám. Diskutabilní je ovšem účinnost stávky v dnešním globalizovaném světě. Ubylo značně velkozaměstnavatelů - fabrik. Zbývá ta doprava. Přesto je to legální forma nátlaku a odboráři by byli blbí, kdyby současnou situaci chtěli řešit jinak. Popřeli by sami sebe.
registrovaný uživatel José 
01.06.2011 (15:09)  
vtrunda: jojo, souhlas..

Ono vůbec posledních pár příspěvků ukazuje skutečné důvody ke stávce - různé nostalgické vzpomínky na staré časy a rozčarování nad "novými" pořádky.. Tyhle lidi už nepředěláš.. je to daň za léta života v nesvobodě.

Naštěstí se na rozhodovací místa pomalu dostávají lidé nezkažení komunistickým šlendriánem, takže staré zlozvyky* jsou na ústupu.

* "kdo nekrade, okrádá rodinu", "každý v práci musí mít stejně", "bohatí okrádají chudé", a různé mýty o "nedostatku práce"
01.06.2011 (14:34)  
Borovička: To není o demografii. To je o lidech. U nás kradou všichni, čechy nevyjímaje. Kulturní šok z toho kradení na koleji (ono se kradly i notebooky, foťáky a tak, stačilo se na 5 minut vzdálit z pokoje a nezamknout) měli i vietnamci, u nich je to taky prostě něco nepředstavitelného něco ukrást. Pokud čtu v Rakousku v novinách, že někdo něco ukradl, tak z 80% to jsou vždycky cizinci. Neřekl bych, že u nás kradou z 80% cizinci.

Je to o mentalitě. Já tvrdím, že komunismus udělal svoje. Škody v hospodářství, zemědělství a vůbec se dají napravit (i když...) ale morálku lidí nespravíš. A tím se opět dostáváme k tématu článku, vysvětli mi, proč by se mělo stávkovat. Asi mám zanedbanou kindrštube, ale já důvod ke stávce nevidím. Nelíbí se ti to, běž od toho, není co řešit. A když už budeš v tom, tak mi ještě popiš, jak odbory zařídí zvýšení platů v soukromé sféře o 5%.
registrovaný uživatel SYN 
01.06.2011 (14:08)  
Borovička - ale zato tam mají docela dost imigrantů z nejrůznějších zemí, mj. Česka, Rumunska, Turecka... akorát je asi o trochu líp naučili že krást se nevyplácí, protože je docela často chytnou a pak se s nima až tak moc nemažou...
  1 ... 3 4 5 6 7 ... 19      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko