..: Českou železnici možná čeká stávka, odbory chtějí protestovat :..

Mezinárodní rychlík Albert Einstein, foto: Filip Štajner Praha — Čeští cestující budou mít možná cestu do zaměstnání či škol opět mnohem komplikovanější. Předseda Asociace nezávislých odborů Bohumír Dufek dnes v Otázkách Václava Moravce na ČT24 uvedl, že v pondělí pravděpodobně vyhlásí celodenní stávku železničářů. K tomuto rozhodnutí ho dovedly plánované reformy a návrh rozpočtu na příští rok. Nelíbí se mu tvrdý postoj ministra financí Kalouska, který uvedl, že pokud se mu nepodaří prosadit ve vládě úsporný rozpočet s deficitem 105 miliard korun, pak z vlády odejde. Ministr podmínil dosažení takového rozpočtu například zvýšením daně z přidané hodnoty (DPH). Tento krok už vláda schválila. Bohumír Dufek proto požaduje, aby došlo k pětiprocentnímu zvýšení platů, a to nejen ve veřejné, ale i soukromé sféře. Odbory dále protestují proti zdanění režijních jízdenek a krácení státního příspěvku. Návrh rozpočtu na příští rok musí být vládě předložen do letošního srpna. Jednou z věcí, kterou lze odborářům vytknout, je fakt, že obětí neshod mezi ministerstvem a odbory je obyčejný cestující, který je povinen se dostavit do zaměstnání nebo škol. Navíc je neseriózní vyhlašovat stávku na poslední chvíli v týdnu, kdy na všech středních školách probíhají písemné maturity a studenti by se měli v klidu, v pohodě a včas dopravit do svých škol namísto toho, aby se obávali, zda tam vůbec přijedou. Ne všichni mají možnost alternativní dopravy.

Podle informací, jak je odpoledne zpřesnil časopis Týden, by se vlaky mohly zastavit v pátek 10. června.

Zdroje: ČT24, Novinky, Týden


Dominik Jaroš | 29.5.2011 (16:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Jízdní řád

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 19      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel José 
09.06.2011 (21:55)  
ještě chybí aby invalidům usekali nohy a plácali se po zádech, jak to tam těm nahoře nandali..
09.06.2011 (17:17)  
Drahos Svestka: Na naše místa ať přijdou Ukrajinci a my ostatní ať chcípnem,ne???Budou dělat za polovinu toho co my...a to je to hlavní,že ano?
Nezlobte se na mě, ale přístup "beru levnější" je člověku zcela přirozený. Naprostá většina lidí (železniční odboráře nevyjímaje), pokud v regálu supermarketu najde vedle sebe dvě různá másla o obsahu tuku 82%, české za 40 a polské za 20, tak vezme to polské. Téměř nikdo si nepovzdechne "a co čeští zemědělci, ti ať chcípnou?". Proč by český zemědělec měl brát ohled na českého železničáře, když ten železničář nebere ohled na něj?

Co ty víš o téhle práci,ty nulo?Když nedokážeš pochopit o čem je tu řeč,tak příště laskavě drž hubu.
Budete se muset smířit s tím, že ČD patří občanům této země a že jsou těmi občany dotovány. Tudíž každý občan má právo do toho "kecat". A to i přesto, že o konkrétních povoláních toho ví jen velmi málo. Stejně tak nemáme ponětí, co všechno obnáší práce kriminalisty, lékaře nebo ministra. A přesto do toho mluvíme. Prostě ty lidi platíme, tak do toho chceme aspoň kecat, když na chod věcí nemáme přímý vliv.

vtrunda napsal: Nelíbí se vám to, běžte od toho. Opravdu, ale opravdu vás tam nikdo nedrží.
A já se pod to podepisuju. Třeba si, Drahoši, zase budete myslet, že nevím o čem mluvím a že bych měl držet hubu. Ale já to tak udělal. Když se mi na dráze nelíbilo, tak jsem prostě odešel.
08.06.2011 (23:18)  
vtrunda:tohle jsi těžce přehnal...co jsi zač,že si dovoluješ takhle kádrovat lidi???Z takovejch jako ty je mi na blití...díky takovým jsme tam,kde jsme.Na naše místa ať přijdou Ukrajinci a my ostatní ať chcípnem,ne???Budou dělat za polovinu toho co my...a to je to hlavní,že ano?Co ty víš o téhle práci,ty nulo?Když nedokážeš pochopit o čem je tu řeč,tak příště laskavě drž hubu.
04.06.2011 (17:49)  
Tak jsem přečetl všechny názory. Od ultralevých po ultrapravé i ty s rasovým podtextem.
Kolegové !!! Dobře jste mne pobavili.
FRK
registrovaný uživatel José 
04.06.2011 (15:03)  
AD střední třída.. Míval jsem dojem, že střední třída je něco jiného, než píší kolegové níže. A články zde: http://bit.ly/mc4F50 (investia.cz) a zde: http://bit.ly/kimTDd (cz wiki) to potvrzují -

"Střední společenská třída (nebo jen střední třída) je sociální třída nacházející se uprostřed její sociální stratifikace."

- ten kdo je "za vodou" (jak píše hank) je už výš. Výzkum prof. Kellera mi znám není, ale on sám se dost otevřeně hlásí k levici, takže možná je tím trochu ovlivněn.
registrovaný uživatel hank 
04.06.2011 (11:11)  
M: Tak třeba v USA průvodčí - stejně jako spousta dělnických a nižších administrativních profesí - jsou považováni za nižší střední třídu.

Snad to nebude moc OT.

Definic střední třídy je tolik, kolik jejich autorů. Podle příjmů, podle (ne)vlastnictví výrobních protředků, podle sebeuvědomění. Když prof. Keller dělal v Ostravě sociologický výzkum, definoval stř. třídu příjmově a musel nastavit hodně mírná kritéria, aby vůbec nějaké její příslušníky našel. Selsky řečeno: I lidi žijící z ruky do huby se v ČR sami považují za stř. třídu. A jestli říkám něco o rozporu mezi jejich postoji a zájmy, chci tím říci, že právě takovíto lidi zaujímají proti svým skutečným zájmům postoje blízké politické pravici (přece se nepovažují za nějaké socky), i když ona pro ně nikdy nic neudělala a ani udělat nehodlá.

Ještě jedno OT, i když to nemám z první ruky.

Zahraniční centrály zdejších bank údajně definují jako příslušníka střední třídy toho, kdo je tzv. za vodou, tj. má takový disponibilní majetek (tj. nikoli své jediné bydlení, to do něj nepatří), aby už nemusel nikdy námezdně pracovat a přitom nemusel žít pod mostem ani se pást. V ČR je to údajně asi 15 mil. Kč. Z tohoto pohledu u nás střední třída v podstatě neexistuje. Nebo zase natvrdo: V ČR - měřeno kritérii běžnými v té "lepší" Evropě - je nejméně 95% populace v kategorii těch opovrženíhodných socek, které přece - aspoň podle některých názorů - svojí údajnou leností, rozežraností atd. můžou za všechno zlé, co se tu státu a se státem děje.

Vládnoucí propagandě se opravdu účinně daří dělat z obětí viníky a stavět jedny chudáky proti druhým.

Ještě ke stávkám. Generální stávka je v teorii i praxi většinou považována za především politickou záležitost. Tj. nemá sloužit jen prosazení profesních nebo hmotných zájmů zaměstnanců vůči zaměstnavatelům, ale hlavně má vládnoucí garnituře sdělit něco, co ona jiným způsobem nemůže nebo nechce vnímat.

Bylo by to na delší diskusi, nechci to tu moc rozvádět. Kdo má zájem, může mi napsat na athene55@seznam.cz.

zdraví
hank
registrovaný uživatel M 
04.06.2011 (8:41)  
Stredni trida nejsou socky. Problem je jaksi v tom, ze nechapes pojem stredni trida. Pruvodci (treba) stredni trida nejsou v zadne spolecnosti...
registrovaný uživatel hank 
03.06.2011 (22:37)  
Celá tahle diskuse svědčí o několika těžko pochopitelných skutečnostech.

1. Třídní boj běží na plné obrátky, a to ze strany a zásluhou elit. Střední a nižší třída, o deklasovaných ani nemluvě, jsou jeho jednoznačnými oběťmi. A bude hůř.
2. Tzv. střední třída u nás by byla kdekoli v tzv. lepší Evropě příjmově i mentalitou a chováním považována za to, čemu tady spousta jejích příslušníků hanlivě a neprávem říká socky.
3. To jí ovšem nebrání v tom, aby do roztrhání těla bojovala za zájmy těch, kdo proti ní ten třídní boj vedou, a tedy zároveň proti svým vlastním zájmům.
4. Kromě toho je zřejmý až téměř tragický rozpor mezi zájmy a postoji většiny příslušníků tzv. střední třídy.
5. Míra fachidiotismu některých zdejších diskutérů je neuvěřitelná.
6. Stejně tak neuvěřitelná je obecná neznalost historie, hlavně mezi Husákovými dětmi, především toho, kde se vzaly takové věci jako lidská práva, rovnoprávnost žen, 8hodinová pracovní doba, zákaz práce dětí, všeobecné volební právo, zabezpečení v nemoci a ve stáří atd., a hlavně neuvědomění si toho, že teď se o ty věci krvavě vybojované za 200 let bojuje znovu.

zdraví
hank

P.S. Neživí mě stát ani dráhy, nejsem nezaměstnaný ani důchodce ani odborář, nežiju ani ze šíbování hodnot, které vytvořil někdo jiný, mezi různými parazity v politické, lobbyistické nebo kriminální sféře. Jsem zaměstnanec v soukromém sektoru a příjmově patřím mezi horních 15% zaměstnanců v tomto státu. Úředně změřené IQ = 152.
registrovaný uživatel M 
03.06.2011 (15:49)  
Balik (soucet vseho) je dany.
Nezamestnani a duchodci si nic nevyrvou.
Vyrvat si lze neco jen individualne - treba strojvudci.

Moje otazka zni - na ci ukor si z celeho baliku neco vyrvou strojvedouci, kdyz nezamestnani a duchodci si nevyrvou nic.

To je ta solidarita a mysleni na ty nejpotrebnejsi?:-)))
03.06.2011 (14:50)  
generální stávce, ta zrovna moc individuální není. no generální stávka se bude týkat dnes samozřejmě velmi malé menšiny. Třeba důchodci a nezaměstnaní si takto nic nevyřvou. Takže "individuálně" si vyřve ta omezená menšina.
  1 2 3 4 5 ... 19      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko