..: Tramvaje 15T ForCity pro Prahu možná dostanou klimatizaci :..

Škoda 15T ForCity, foto: Richard WeberPraha — Tramvaje Škoda 15T ForCity, které si pražský dopravní podnik objenal v počtu 250 kusů, zřejmě budou dodávány s klimatizací. DP Praha začal nedávno jednat o dosazení klimatizace s dodavatelem souprav, plzeňskou Škodou Transportation. Tramvaje 15T, které jezdí v lotyšské Rize, již klimatizaci mají a její dosazení do tramvají pro Prahu by nemělo být z technického hlediska problémem. V případě dohody by první klimatizované tramvaje vyrazily na pražské koleje v průběhu příštího roku.

Dopravní podnik zároveň uvažuje o vypuštění hnacích motorů na prvním podvozku vozidla. Tím by i po dosazení klimatizace zůstala cena za jednu tramvaj stejná. Motory na přední nápravě byly jedním z předmětů kritiky pražské opozice, které se nelíbilo, že v případě srážky by byl první podvozek poškozen a oprava motorů by byla velmi nákladná. Ředitel dopravního podniku Martin Dvořák k tomu pro deník MF Dnes dodal, že "„tramvaj má nyní velmi silný výkon a takový není potřeba, tudíž by Škoda místo předních motorů dávala do vozů klimatizaci.“

Bude nutné nejdříve vyzkoušet v provozu, zda–li tramvaj bez pohonu v předním podvozku obstojí na členitých pražských tratích. Právě řada stoupání na pražské tramvajové síti byla hlavní příčinou, proč původně DPP požadoval pouze tramvaje se stoprocentní trakcí. Je tak otázkou, jestli se proti této změně vůči původnímu výběrovému řízení neohradí některý z dalších výrobců tramvají. Stejně tak není jasné, jestli bude klimatizace časem nainstalována i do již vyrobených souprav.

Zdroj: iDnes.cz


JiříK. | 10.5.2011 (10:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu ČR Praha


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel M 
10.05.2011 (11:11)  
Jo, v lete je uplne super, kdyz skaces po peti minutach 35 stupnu - 22 stupnu - 35 - 22 - 35...
registrovaný uživatel Antony 
10.05.2011 (11:07)  
KONEČNĚ, KONEČNĚ, KONEČNĚ!!!

V roce 2011 jim došlo že klimatizace je standardem tohoto století a bez ní je cestování masakr. To samé by ještě měly pochopit České dráhy!
registrovaný uživatel h3onza 
10.05.2011 (10:58)  
Prosím, klimu ne... Na západě si lze ověřit, že klima v dopravních prostředcích je celkem k ničemu (vzduch se téměř nehýbe, při větším obsazení se zpotím, že je to jako vlézt oblečený do bazénu). Lepčí je dobré větrání...
registrovaný uživatel M 
10.05.2011 (10:57)  
Je v Lotyssku v lete tepleji nez u nas?
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko