..: Komentář: POVED – bolestivý start, zajímavé pokračování :..

Logo POVEDu, foto: POVED s.r.o. Plzeň — Společnost POVED (Plzeňský organizátor veřejné dopravy) byla založena v průběhu dubna roku 2010. Právě tato organizace má na starosti většinu činností spojených s organizací a integrací veřejné dopravy v Plzeňském kraji, ať už jde o železnici, linkové autobusy nebo v neposlední řadě o městskou hromadnou dopravu v Plzni. Nástup POVEDu byl nejprve nesmělý. Bez webových stránek, pouze se suchým konstatováním o vzniku v některých regionálních denících. Ve větší míře se začal POVED objevovat až v souvislosti se změnami na trati 160 Plzeň – Žatec. Zkrácení všech osobních vlaků, které dříve jezdily trasu Plzeň – Podbořany, jen do Žihle, Mladotic či Plas, nahrazování vlaků pravidelnými autobusovými linkami, přestup navíc a prodloužení jízdních dob zcela zatemnilo mysl většiny obyvatel na severním Plzeňsku a velké části železničních fanoušků.

Severní Plzeňsko – organizační či mediální problém?

ČSAD a sníh, foto: Miroslav Klas Na jedné straně výše zmiňované problémy, na straně druhé zkvalitnění dopravy pro cestující do Plas a přidání rychlíků či spěšných vlaků. Jako pravidelný cestující na tratích Plzeňského kraje musím konstatovat, že doprava na severním Plzeňsku sice nezaznamenala moc příznivých změn, ale překvapivě to nebyl právě zásadní problém. Problémem se ukázalo spíše načasování změny takového rozsahu. Shodou okolností se změnou jízdních řádů od 12. prosince 2010 přišla i sněhová kalamita, kterou vždy připravení silničáři opět lehce nezvládali, která opožďovala jak autobusové, tak i vlakové spoje. To způsobilo rozvazování přestupových vazeb. Když k tomu přidáte špatnou organizaci a nezvyk řidičů ČSAD komunikovat s výpravčími či dispečery, nedostatečnou reakci silničářů na přívaly sněhu, které bylo třeba odklidit před prvním autobusem a další neméně významné problémy, vznikaly situace, které přiváděly cestující k zuřivosti. To vyvrcholilo ve vlnu stížností v tisku (který některé zprávy také mírně bulvarizoval), nebo přímo na POVEDu.

Možná se ptáte: „Šlo na to připravit cestující bez takového šoku?“ Dnes by určitě POVED, ČSAD i České dráhy (tedy všechny zainteresované strany) vymyslely lepší řešení. Mít v autobusech rychloupínací sněhové řetězy (dle dopravních odborníků ze Společnosti pro veřejnou dopravu běžná praxe např. ve Švýcarsku), pečlivěji se připravit na den D, mít po ruce krizové scénáře a hlavně komunikovat mezi sebou. A nebo začít již v létě, aby si místní na připravované novinky zvykli a potom nebyli překvapeni. Nakonec se však situace postupně stabilizovala a už od začátku roku POVED upravuje jak autobusové, tak železniční spoje ve zmíněné oblasti podle požadavků cestujících či obcí. Dokonce se od březnové změny jizdních řádů vyhovělo i houbařům, kteří v době zavádění změny figurovali v každém druhém novinovém titulku. Nezbývá než doufat, že bude docházet k dalšímu dolaďování spojů na severním Plzeňsku a autobusy si s vlaky podají pomyslnou ruku.

Zavádíme městskou linku.

Letáček pro PL, foto: POVED Zavedení Plzeňské linky (PL) se skoro ztratilo v humbuku okolo rušení vlakových spojů na žatecké tratich a jejich nahrazování autobusy. Naštěstí se média věnovala alespoň zkušebním jízdám a nazývala tuto linku „Plzeňským metrem“. Existovali skeptici i optimisté. Některým fanoušků vadila nasazovaná jednotka Regionova, jiným zase trasování linky a v neposlední řadě i její ne zcela ideální provázání s MHD. Co všichni vnímali jako vstřícné gesto byl fakt, že se nerušily žádné jiné spoje. Vždyť byl také Plzeňský kraj jako jeden z mála, kde od jízdního řádu 2010/2011 spojů přibylo. Cestujícím samozřejmě chvíli trvá, než si na nové spoje zvyknou, ale již teď přepravuje PL kolem tisíce cestujících za den.

A jaká je budoucnost PL? Vše bude záviset na využívání linky cestujícími. Posílení linky od prosince 2011 nepřipadá v úvahu, jelikož bude s velkou pravděpodobností zahájena rekonstrukce plzeňského železničního uzlu, která sníží propustnost tratí v celé oblasti. Čeho se ale dočkáme, je například zkrácení jízdních dob v části linky Plzeň–Jižní předměstí (mimo) – Kozolupy. V plánu je také zlepšování vazeb PL s MHD, například výstavbou menších terminálů, přesněji vytvořením přestupních míst vlak – MHD.

Co dál s dopravou v Plzeňském kraji?

RegioTakt, foto: České dráhy, a.s.; Upravil: Aleš Petrovský (fotomontáž) Dnes se Plzeňský organizátor veřejné dopravy řadí již mezi plnokrevníky ve svém oboru. I přes úvodní škobrtnutí se dopravní odborníci POVEDu jeví jako velmi inteligentní lidé schopní zajímavých změn. Oproti dnešnímu trendu ubírat spoje a šetřit, se snaží spoje přidávat a vyhovět v opodstatněných případech veřejnosti. Doufejme, že se můžeme těšit na další připravované projekty vedoucí k zatraktivnění dopravy v Plzeňském kraji. A nápady tito lidé opravdu mají. Doufejme jen, že je nepřejde vytrvalost a chuť bojovat i s legislativními problémy České republiky, úřednickým šimlem a tradiční byrokracií.

Zdroje: POVED, Jízdní řády SŽDC, TK POVEDu 2. 3. 2011


Aleš Petrovský | 2.4.2011 (9:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Komentáře

Další z regionu ČR Plzeňský


  1 2 3 4 5 6 7      Zpráv na stránku:   
03.04.2011 (16:50)  
Hlavně je zde také otázka: Kdybychom jezdili častěji, nepřitáhne nám to do vlaků další cestující? Chápu, že to je obrovský risk, ale podívejme se na PL. Cestující jí začali využívat vč. průjezdu Hln a z osobáků nebyl zaznamenán žádný markantní odliv... Přece jen je pro cestujícího atraktivnější když jede vlak co hodinu do centra a z centra nějakého území (a pak už je celkem kosmetický detail jestli jede 8,35 9,36 10,33 11,36 12,38 nebo 8,30 9,30 10,30 11,30...), než spojení 8,35(jede v X a 35, 69, 45) 12,18 (jede v 6,+ a 56, 23, 14, nejede 24.XII a od 27.XII do 1.I, přičemž od 6.X do 12.XII neobsluhuje zastávky Horní Polom a Dolní Polom). V tom je také jeden směr zatraktivnění...
03.04.2011 (15:09)  
Dodatek pro rejpaly:

Samozřejmě nežiju ve slonovinové věži a vnímám dnešní omezení.
Prvním krokem by tedy mělo být směřování k "rychlé hodině" namísto poloprázdných Os zastavujících v pustině. Není to šílený nápad, pouze konkretizace politického záměru, v němž kupodivu panuje shoda napříč spektrem, že železniční doprava má plnit páteřní funkci.

Podle některých názorů se právě tímto způsobem "škodí veřejné dopravě". Rád si přečtu odborné a věcné zdůvodnění, proč.
03.04.2011 (15:05)  
O jednotlivých krocích POVEDU můžeme (a měli bychom) diskutovat.

Každopádně buďme rádi, že se věci zase trochu pohnuly kupředu.

Náhrada železniční obsluhy autobusovou tam, kde se s vlakem zjevně nevyplatí zastavovat (v poměru k počtu cestujících, kteří ve vlaku již sedí a jsou ve své denní dojížďce, při už tak dlouhé jízdní době, penalizováni dalšími dvěma minutami) je u nás stále ještě tabu.
Nicméně zatím mi nikdo nedokázal vyvrátit názor, že jde o bolestivý, ale nevyhnutelný krok v rozvoji naší železnice, a tedy i celého systému veřejné dopravy.
Jako u každého bolestivého kroku je třeba postupovat citlivě, beze spěchu a dostatečně komunikovat s veřejností (oběma směry, tedy naslouchat i vysvětlovat) a hledat konstruktivní řešení.


240.025 se v detailech možná trochu unáhlil, nicméně v zásadě s jím uvedenými intervaly souhlasím.

Hodinový takt všude, kde se nám frekvence nevejde do kloubového autobusu.
Špičkovou obsluhu vlakem v "hraničních" případech (pokud nevyjdou 2 kloubové spoje levněji než údržba tratě pouze pro tyto vlaky - tedy pokud po dané trati jezdí ještě dálková a/nebo nákladní doprava).

Půlhodinový takt rychlé vrstvy mezi blízko ležícími středními až většími městy (Chrudim - Pardubice - HK po tom přímo volá - nynější hodináč Os a hodináč Sp/R vnímám jako mezikrok).
Půlhodinový takt Os by pak "bodl" třeba ve slepenci měst od Hodonína po Uherský Brod - ruku v ruce s uvedením tratě do normového stavu a zavedením "pomalého segmentu", tj. busu, tak, aby vlak zastavoval pouze v místech dostatečného potenciálu cestujících.

Čtvrthodinový takt zejména u "Esek" v aglomeracích Praha, Brno, Ostravsko v nejzatíženějších relacích, dál od centra půlhodinový. Doplnit půlhodinovým taktem rychlé vrstvy, což může být i proklad R a Sp (např. Suchdol n. O. - Studénka - Ostravsko - Třinec). V extrémních případech (Praha-Kladno, možná i Ostrava - Opava) klidně i "rychlou čtvrthodinu". A teď do mě...
03.04.2011 (13:46)  
Louis de Mydlaque: Zajímavý názor. Opět zde čtu něco co má hlavu a patu v komentářích :)
03.04.2011 (13:45)  
strejcekms: to 1:20 je pesimistický odhad :) Když nebude tunel pod chlumem a berounská bude pořád tam kde je :)
registrovaný uživatel Busman 
03.04.2011 (8:44)  
240.025:

Na dráze bych bral hodináč jako základ - a tratě, kde ho nelze dosáhnout (z hlediska obsazenosti - jednotky Desiro, či alespoň RS1) ani změnou dopravní obsluhy území (navázáním busů), prostě nemají perspektivu.

U linkových autobusů hodně závisí na struktuře osídlení - velikosti vesnic a jejich rozmístění. V oblastech, kde jsou vesnice poskládané "pěkně za sebou" a mají 1.000 obyvatel, tam by hodináč neměl být problém.

Ale jsou celé kraje, které jsou posety vesničkami o 50 - 250 obyvatelích. V těchlech podmínkách bude veřejná doprava vždycky hodně drahá a bude to tak na páteřní bus linku - ráno po hodině, pak v dvouhodině. A zbývající vesnice mimo trasu ad hoc dle potřeby ráno do školy, odpoledne zpátky.

Bohužel, kdo se rozhodne žít na palouku u lesa ve vesnici o 100 obyvatelích, tak je to jeho byznys. Nemůže čekat, že mu tam veřejná správa bude platit busy v půlhodináči, ani kanalizaci, vodovod, plyn a poštovní úřednici.
03.04.2011 (2:00)  
Aleš Petrovský: dvouhodinový takt není takt, ale prostě z nouze ctnost
Jak kdy a jak kde. Chápu, že na zapadlé lokálce, kde leží tři vesnice o 160-500 obyvateli je to plýtvání veřejnými prostředky. Ale v některých případech je tvrzení, že "dvouhodina je to nejlepší, co jsme mohli udělat a buďte za to rádi" jen alibismus neschopnosti krajských politiků, či koordinátora. Teď nemluvím o POVEDu, ten sleduji jen z povzdálí, ale o mě geograficky bližším JIKORDu.
Jižní Čechy, království JIKORDu, jsou odstrašujícím příkladem pro všechny. Zde právě politici i JIKORD tvrdí o tom, že dvouhodina je luxus a že "VHD má sloužit k cestám k lékaři, do zaměstnání a do školy". Nakonec to dopadá tak, že ona plnohodnotná dvouhodina je zavedena jen na podružných lokálkách a to ještě s mnoha poznámkami. Jinde jde o vynechávky vlaků z dvouhodinového taktu, či tisíce poznámek znamenající, že třeba o víkendu jede vlak v krásném 4-6ti hodinovém taktu na páteřních linkách, jako je například příměstská doprava v táborské aglomeraci (Tábor-Planá n/L-Soběslav-Veselí), či v okolí ČB (například relaci ČB-Zliv zachraňují rychlíky Pha-Písek-ČB z objednávky MD, které jsou pro příměstskou dopravu do Zlivi svým řazením naprosto nevhodném, pro zbytek trasy však kapacitně dostačují). Takt zde byl tak nevhodně použit, že je zde typickým příkladem, že taktu se má použít s rozumem a ne chaoticky. Navíc návaznosti vlak-bus a onen známý systém "napájení řeky (=hl. páteřní železnice) potůčky (=busy z menších sídel) tu je jen slabým přáním v anarchistických kroužcích. Busy zde jezdí téměř jako v 80. letech jen trochu okleštěné, takže škodí železnici objednávané z těch samých peněz daňových poplatníků. Navíc i sestavení busových (ostatně i vlakových) linek zde není nejideálnější a navíc je dosti zmatené (JŘ o 1 busu na linku a vedle něj další linka v obdobné trase, jen jednu venici bere navíc a zase jeden bus. Zkrátka a dobře zde chybí jakákoliv koncepce a ani koordinátor JIKORD nejeví zájem nějakou použitelnou vytvořit, spíše mu jde jen o redukci VHD.
Ve stínu tohoto vnímám projekt POVEDu na severním Plzeňsku jako koncept a pokus o fungující systém, který sice zřejmě není nejvydařenější, ale snaha tu je.
registrovaný uživatel strejcekms  mail  
03.04.2011 (1:55)  
Rychlík z Plzně do Prahy za 1:20? Nu co se dá dělat, ale i před zahájením rekonstrukce se to dalo vyjezdit za 1:30. Pokud bude Pendolino, bude to jen dobré (pro rychlost).
pro zájemce dodám (asi zatim nepotvrzeně) že 14.5.2011 bude v Mariánských Lázních Pendolino - prezentace a projížďka do Chebu. "13.30 – 15.00 PREZENTACE PENDOLINA u příležitosti ukončení výluk na trati Plzeň - Cheb

- výstava historických fotografií, prohlídka nového pracoviště výpravčího, vystoupení Dechového orchestru mladých

15.00 – 16.20 PREZENTAČNÍ JÍZDA PENDOLINEM (M.L.-Cheb a zpět)

------------------------------
Viz odkaz: http://www.marianskelazne.cz/cs/kalendar-akci/detail/4131-zahajeni-lazenske-sezony-2011/

možná přijede i Bárta :)
03.04.2011 (1:29)  
Jsem rád, že komentář vyvolal i jinou diskuz, nežli tu o trati na "Ž" ...

- dvouhodinový takt není takt, ale prostě z nouze ctnost
- u R na ČB bych se bál zahuštění, jelikož nevím, zda by se našla dostatečná frekvence cestujících. Ale zahustit to na hodinu ve špičce-proč ne
- na Prahu bych proklad R taktu něčím jako IC EC SC vítal. minimálně opět ve špičkových hodinách a po dokončení koryta na 100%, jelikož pokud se podaří spojit centra těchto měst za 1:00(SC)-1:20(R)tak se mnoho lidí přesune zpět do vlaku, jelikož po dálnici Plzeň, CAN - Pha Zličín 1:00-1:10(SA) + 15-25 min jízda metrem do centra se stane méně atraktivním než je teď...
- a ještě poznámka: NEMŮŽE všechno navazovat na všechno. To by se nikdy nikam neodjelo...
03.04.2011 (1:21)  
MZ: Ona tam je ale jen v jednom směru :D Na tohle musím ještě upozornit :)
  1 2 3 4 5 6 7      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko