..: Velká redukce osobní dopravy v Řecku :..

Diakopto-Kalavrita, ilustrační foto, foto: Jiří Hovorkajízdní řád, ilustrační foto, foto: Jiří Hovorka Atény — Při on–line sledování příchodu nového jízdního řádu jsem uvedl, že v Řecku k významným změnám v osobní železniční dopravě nedochází. Avšak cestující od TrainOSE obdrželi dne 23. prosince 2010 nepříjemný vánoční dárek v tiskové zprávě oznamující zastavení osobní dopravy na většině tratí z důvodu špatného hospodaření. Současná ztráta podniku činí částku zhruba 230 milionů eur ročně. Ke konci roku kumulovaný dluh dosahoval 700 milionů eur. Další propady v tržbách jsou zapříčiněny stávkami, které v letošním roce proběhly v délce cca 120 dní. Ač byla snaha provést minimalizace ztrát, např. převedení informační telefonní linky pod správu TrainOSE, prodej jízdních dokladů přes internet, urychlení elektrifikace tratí nebo zrušení slev v nákladní dopravě. Podle předpokladů na rok 2011 by byla roční ztráta ve výši 55 milionů eur.

Úspory je proto nutné provádět omezováním provozu a postupnou reorganizací železniční dopravy a celé železniční společnosti. Od 1. ledna 2011 se proto počítá se zkrácením obsluhovaných železničních tratí ze 2 500 na cca 1 250 km a snížení stavu zaměstnanců z 9.350 na 6.000. Zbývajícím zaměstnancům budou sníženy mzdy až o 50 % a odebrány veškeré benefity. Proti opatřením se ihned zvedla vlna odporu v podobě celodenní stávky.

Zastavení provozu se dotkne následujících tratí:

  • Patras – Kalamata
  • Pirgos – Olympia
  • Pirgos – Katákolo
  • Isthmos – Lutráki (v současné době není v provozu)
  • Diakoftó – Kalávrita (nepravidelný provoz)
  • Kalonero – Kiparissia
  • Kórinthos – Kalamata (v současné době není v provozu mezi Tripolisem a Zevgolatiem)
  • Árgos – Nafplio
  • Patras – Rioni (příměstské vlaky)
  • Kalamata – Zevgolatio (příměstské vlaky)
  • Soluň – Edessa – Aminteo – Florina
  • Aminteo – Kozáni
  • Dikea – Ormenio – Svilengrad
  • Soluň – Idoméni
  • Strimon – Kulata
  • Lárisa – Volos (regionální vlaky)
  • Paleofársalos – Kalambaka (regionální vlaky)

Provoz zůstane zachován na následujících tratích, nebo nebyly prozatím zveřejněny žádné podrobnosti o změnách jízdních řádů:

  • Pireus – Atény – Kórinthos – Kiato – Patras (Kiato – Patras po dokončení výstavby normálněrozchodné tratě)
  • Atény – Lianokládi – Paleofársalos – Lárisa – Plati – Soluň
  • Soluň – Serres – Alexandroupoli – Dikea
  • Atény – Lianokládi – Stylida
  • Atény – Lianokládi – Paleofársalos – Kalambaka
  • Kalambaka – Paleofársalos – Soluň
  • Atény – Lianokládi – Paleofársalos – Lárisa – Volos
  • Volos – Lárisa – Plati – Soluň
trať, ilustrační foto, foto: Jiří Hovorka IC, ilustrační foto, foto: Jiří Hovorka EMU v Katerini, ilustrační foto, foto: Jiří Hovorka Gatzea, ilustrační foto, foto: Jiří Hovorka

Omezení se také nedotknou příměstkých spojů v okolí Atén (Kiato – letiště) a Soluně (Soluň – Lárisa). Na seznamu tratí s omezením provozu se nenachází také trať Atény – Inói – Halkída. Tato trať však taktéž nemá svůj osud 100% zajištěn. Nákladní doprava (pokud existuje) zůstane zachována pouze na úsecích, kde je provozována také osobní doprava. Další významnou změnou je připravované zdražení jízdného. Na většině tratí se zvednou základní tarify a příplatky o 90 až 100 %. Největšího zdražení se cestující dočkají na trase Atény – Stylida, kde si na jízdenku musí připravit dokonce trojnásobek dnešního jízdného. Zrušeny budou veškeré slevy vyjma dětského jízdného. Ceny mezinárodních jízdenek (např. InterRail, Balkan Flexi pass) a podmínky jejich užití se nijak nemění.

Olympia, ilustrační foto, foto: Jiří Hovorka Výše uvedená opatření budou po roce vyhodnocena. V závislosti na výsledcích bude rozhodnuto, zda se vybrané tratě dočkají obnovení provozu. Předběžně se počítá s turistickým provozem mezi Diakoftó – Kalavrita a Patras – Pirgos – Olympia. Další tratě budou obnovovány pouze v případě, že místní samospráva bude ochotna se podílet na krytí ztrát způsobenou provozováním vlaků včetně údržby a provozování tratí. Na tratích se zastaveným provozem nebude probíhat žádná údržba. Budovy budou prodávány nebo pronajaty soukromým osobám. Tratě výše nejmenované (Paleofársalos – Volos, Volos – Milies, Kavasila – Kilini nebo Agrinio – Messolongi) čeká zánik.

trajekt, ilustační foto, foto: Jiří Hovorka TrainOSE má v následujícím čtvrtletí zájem na provázání jednotlivých druhů dopravy. Společně se společnostmi provozující trajekty plánuje lepší provázanost dálkových vlaků a trajektů v Pireu. Kromě toho chce dopravce začít provozovat autobusovou dopravu na relacích, kde je železniční infrastuktuktura nevyhovující (Atény – Tripolis – Kalamata, Plati – Giannitsa – Alexandria), či úplně chybí (Kalambaka – Grevena – Ioannina). Všechny autobusové spoje mají navazovat na vlakové spoje.

Zdroj: RailNewsInternational, TrainOSE


Jiří Hovorka Poslat mail autorovi | 2.1.2011 (9:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify Jízdní řád

Další z regionu Řecko


  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   
04.01.2011 (8:47)  
Máte někdo odhad, o jakou redukci osobní dopravy se jedná v přepočtu na osobokilometry? Seznam tratí vypadá hrozivě, ale ty rozhodující spoje v podobě kapaitních dálkových vlaků z Atén do Soluně a husté příměstské dopravy obou měst zůstávají bez omezení a doprava se zastavuje na peloponéských úzkokolejkách, kde jezdila malá motorová jednotka v průměru čtyřikrát denně. Pokud se pak dopracujeme k číslu 15-20 %, je to sice hluboká řežba, ale s termíny "krach řecké železnice" a "blížící se kolaps dopravy v EU" bych byl opatrný.
Nechci aby to vyznělo, že zastavení dopravy na těch tratích schvaluju. Samozřejmě zrušení regionální obslužnosti a tím spíš mezinárodní dopravy je problém, ale například u tratě do Kiparissie (kde jezdil 1 pár vlaků denně) nevím nakolik železnice nějakou funkci plnila.
04.01.2011 (0:42)  
Prosím, nevíte, je někde na webu jízdní řád Řecka (traťové tabulky, třeba v pdf)?
Nejak to nedokážu najít, možná proto, že ty jejich řecké znaky jsou pro mne značně nepřehledné :-(
03.01.2011 (20:26)  
K 753006.
V Řecku jsem nikdy nebyl, ale mám na na DVD pořád z ARD pořízený záznam, vysílaný letos, sice již cca 15 let starý, tratě Pireus-Atény-Korintos-Patras-Olympia, ještě na rozchodu 1000 mm, již údajně zlikvidované(alespoň v úseku Pireus-Korint). Stačí vidět úsek Pireus-Atény. Průjezd depem, zaměstanců se nedá dopočítat. Co 100 m přejezd, u každého ne závorář, ale dozorce, či hlídač, nebo jak to nazvat. Na dalších úsecích tratě co stanice, to houf dalších zaměstnanců.
03.01.2011 (20:12)  
No, zrovna Čína držela a drží pohromadě silou, dtto Rusko. USA je trochu jiná historie, ty ale byly v podstatě vystavěny na zelené louce za vydatného plenění domorodého obyvatelstva. A srovnávat středověk a nynější dobu? Hm.
Já to nikomu neberu, ať si tomu eurobludu klidně věří. Jen je dobré si třeba přečíst definici (klidně na wikipedii) fašismu a porovnat s tím, kdo vládne v EU. Jediná diference je ta, že EU neplení silou (zatím) své odpůrce. Jinak je to némlich totéž.
registrovaný uživatel tarten 
03.01.2011 (20:03)  
Dale Cooper:
Nic není věčné, ale přesto to může vydržet i pěkných pár set let. Co jiného je USA, Čína, Ruská říše (už od x-tého století), nebo byla i habsburská monarchie a Římská říše jiného než mnohonárodnostní superstát s dlouhou životností? Nikdo si přeci nemyslí, že by tu EU, USA nebo cokoli jiného mělo být navěky. (No, ta Čína má dost tuhý kořínek, ale ani ona nemá úplně jednoduché dějiny.)
03.01.2011 (19:48)  
SzKT: No, tak by měli vládu takovou, jakou by měli. A jak by tam lidi žili? Na co by si nevydělali, co by si nevyrobili/nevypěstovali, tak to by neměli a tak je to správně. A pokud by neohrožovali okolní státy, tak ať si tam dělají co chtějí... Žádný stát (a tím spíše nestát jako EU) nemá co kecat jinému státu do toho, kdo jim tam vládne a co dělají. Ať to dělalo SSSR, ať to dělá USA, ať to dělá EU, je to špatně a tak to zkrátka být nemá. A že je někde diktatura (Bělorusko)? Tak opět - pokud neohrožují okolí, tak je to věc toho kterého státu. Že je to v Rusku víceméně stejné jako v Bělorusku, je jasné. Ale do Ruska nebudeme rýpat, má ropu a plyn. Bělorusko ne, tak se jim budeme vměšovat do vnitřních záležitostí, abychom ukázali, jací jsme humanisté.
EU je odsouzena k zániku, nikdy v historii nic takového jako mnohonárodnostní superstát (momentálně nestát, ale k superstátu to směřuje) nevydrželo a rozpadlo se jak domek z karet. Třetí říše, Rakousko - Uhersko, SSSR, Jugoslávie, ČSFR... Rusko taky drží pohromadě jen silou. RVHP taky dopadlo blbě, OSN je bezzubý diskusní klub. A opět se o to někdo bude pokoušet, zavádět jednotnou měnu (a zachraňovat ji ať to stojí co to stojí), regulovat kdeco... Špatně to skončí.
K Řecku - jestli je tam přezaměstnanost, jak někteří diskutující popisují, tak jsem zvědav, jak dlouho jim to vydrží.
registrovaný uživatel Busman 
03.01.2011 (19:02)  
Oto:

dík, člověk se pořád učí, ale když to vidím v české větě, tak se mi ježí chlupy, nemůžu si pomoci...;-)

Rozloučím se další podobnou trapárnou:

jj
registrovaný uživatel Oto 
03.01.2011 (18:57)  
Busman: zkratky IMHO, BTW, a další nemají nic společného s Facebookem, jsou staré jako internet sám, možná i starší.

http://en.wikipedia.org/wiki/BTW
http://en.wikipedia.org/wiki/IMHO
registrovaný uživatel 753006 
03.01.2011 (18:53)  
Letos stála jízdenka Leptokária- Nei Pori 2 EURa, takže nikoliv 0,8, jak zde bylo uváděno.
Leprokária - Platy - Leptokaria stála 10 EUR.
Vydat přímou jízdenku leptokária - Eděssa a zpět v Leptokárii neuměli, musela se koupit až v Platech, protože v tom jejich tarifu se nevyznají ani sami Řekové, v Platech byla pokladna uzavřena (to nic nemění na tom že jen drážních zaměstnanců v Platech bylo asi 6...) a průvodčí se nevyznal ve FIPkách, a tak ikdyž sme mu říkali jednou do Eděssy, tak mávnul..jejich problém...
registrovaný uživatel Busman 
03.01.2011 (18:11)  
Jen tak pro odlehčení, vzpomněl jsem si na dva řecké filmy, které jsem viděl v televizi někdy koncem 80. let, oba se odehrávaly na typických řeckých nádražíčkách, kdesi na trati Athenes - Thessaloniki. Už nevím jak se jmenovaly, filmy, ani nádraží.

První začínal zastavením expresu München - Athenes na vjezdu do bezvýznamné stanice. Byl večer a nikdo nevěděl, co se děje. Zádrhel spočíval v rodinných problémech výpravčího, který tímto způsobem řešil svůj splín, celou noc. Vlaková četa se až nad ránem vydala do stanice, aby zjistila situaci a výpravčího přesvědčila k obnovení železničního provozu. Film končí rozjezdem rychlíku vstříc Aténám za ranního kuropění.

Druhý snímek vyprávěl o malé holčičce, opuštěné, žijící jen s babičkou. Tatínek, kterého měla tuze ráda, odešel pracovat do Západního Německa, aby vydělal nějaké peníze a zajistil jí budoucnost. Ona pak každý večer chodila k mnichovskému rychlíku, kterým tatínek před lety odjel, a řešila dilema, jestli se za ním nevydá...
  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko