..: České dráhy mění tarif – nové produkty jsou malou revolucí :..

Převoz prvních dvou bistrovozů ARmpee k ČD, 6.3.2010, Žilina, foto: Juraj Kováč Praha — Pokud jste se snažili znát tarif Českých drah nazpaměť a umět si sami spočítat ceny, vzdejte to. Vlakový tarif obsáhne nové produkty, které vesměs zavádí akční relační nabídky. Dalo by se dokonce říci, že klasický kilometrický tarif je u konce svého života. Od 13. června 2010 vejde v platnost druhá změna jízdních řádů a s ní se rozšíří nabídka relačních jízdenek eLiška. Zatímco dodnes jsme mohli cestovat jen mezi 13 krajskými městy, nyní jich přibude dalších sto. Plné jízdné ovšem nebude muset platit ani ten, kdo dosud není držitelem zákaznické In–karty – občasným cestujícím bude nabídnut obdobný produkt s názvem SporoTiket. Stačí přistoupit na některé omezující podmínky nákupu a použití. Novinky uvítají i cestující do zahraničí: na e–shopu se začnou prodávat rozličné relace z Česka na Slovensko, v létě pak také do Německa a Dánska.

eLiška do 113 měst — tabulku s cenami nechtějte

eLiška ČD (logo), foto: České dráhy Akční jízdenka eLiška doposud nabízela levnější cestování na relacích mezi 13 krajskými městy a Prahou. Dá se zakoupit na e–shopu, u telefonického prodejce nebo v automatech na nádražích a byla k dostání ve dvou cenových variantách. Zatímco těchto 364 cenových kombinací ještě šlo do zapsat jedné relativně přehledné tabulky, od června už si takový přehled představí málokdo. Novými eLiškami totiž budou spojeny nejen krajská, ale i další větší města České republiky. Podmínkou každé relace je minimální tarifní vzdálenost 50 km a výchozí nebo cílová stanice v krajském městě. To nám dává až 3 164 cenových kombinací. Kontingent s nižší cenou se bude prodávat do 3 dnů před dnem platnosti, pak budou nabídnuty lístky ve vyšší cenové kategorii. Obě částky jsou ale nižší než zákaznické a obyčejné jízdné. Novinkou bude také prodej na pokladnách. Relační jízdenky navíc bude možné pořídit i s předběžnou In–kartou, která nenese logo slevy Rail+. Až dosud byla tato sleva, nahraná jako aplikace na In–kartě, podmínkou pro nákup relační jízdenky.

eLiška pro pravidelné cestující, pro občasné SporoTiket

Možnost ušetřit na dálkových relacích budou mít od poloviny června také občasní cestující, kteří nejsou držiteli zákaznické karty Českých drah. Jízdenku SporoTiket si přes e–shop nebo telefonické kontaktní centrum bude moci pořídit kdokoliv – podmínkou je pouze učinit nákup tři dny před požadovaným dnem platnosti. Kontingent bude nabízen do přímých spojů a bude omezen na den, vlak a relaci. Ceny budou mírně vyšší oproti eLiškám, ale nižší než zákaznické jízdné.

eTikety do zahraničí: v červnu Slovensko, v červenci Německo a Dánsko

Na e–shopu ČD lze zakoupit také jízdenky pro cesty do zahraničí. Nejvíce destinací je prozatím nabízeno do Rakouska a Německa. Od června se ale konečně objeví i spojení na Slovensko, kam cestuje mnoho z nás. Dráhy navíc v nabídce ustoupily od „univerzálního výchozího bodu Praha hl.n.“, a tak si budeme moci zakoupit lístky také z Pardubic, Olomouce, Ostravy, Ústí nad Labem, Brna, Přerova nebo Otrokovic. Mezi cílovými body nalezneme Bratislavu, Žilinu, Poprad či Košice, ale třeba také Martin, Nové Zámky, Banskou Bystrici či Zvolen. V nabídce přibudou také jízdenky SparNight na noční relace s integrovanou rezervací do lehátkových či lůžkových spojů.

Jak jsme včera avizovali, nové relace budou nabídnuty i ve směru do Německa. Od 1. července bude možné cestovat do Lipska, Erfurtu, Frankfurtu, a také do dánských měst Kodaň a Aarhus. Ve všech případech jde o přestupní relace, kde z Drážďan, resp. Berlína, vyjíždí spoj kategorie ICE. Při cestě do Kodaně s vlakem absolvujete i plavbu trajektem.

RelaceCena
Praha – Lipsko29 eur
Praha – Erfurt39 eur
Praha – Frankfurt nad Mohanem49 eur
Praha – Kodaň/Aarhus59 eur

Další novinky

A s novinkami není konec. Dráhy slibují, že od 13. června bude možné na e–shopu zakoupit také zpáteční jízdenky. V září pak má být nabídka rozšířena na všechny vlaky všech kategorií jedoucích v České republice, tedy i osobní vlaky. Od 1. července se do nabídky produktů zařadí i možnost dokoupení cestovního pojištění.

Partnerem ČD se stalo i letiště Praha–Ruzyně (PRG), které je obsluhováno linkou AirportExpres, objednanou právě drahami. Ten, kdo bude od 13. června do 30. září tohoto roku cestovat na obyčejné jízdné do tarifního bodu Praha letiště (NAD), má po návratu možnost po předložení této jízdenky a palubního lístku na letišti získat oprávnění cestovat zpět na původní doklad. To v praxi znamená 50% slevu z obyčejného jízdného.

Podle vyjádření drah se trend klesání počtu cestujících zastavil. V rámci cenové politiky dávají v současnosti přednost hledání nových možností prodeje a nových nabídek před zdražováním. Svého rozvoje se tak zřejmě dočká právě SporoTiket a uvažuje se o dalších akcích podobných prodeji jízdenek řetězcem supermarketů LIDL, tentokrát s jiným partnerem, jehož jméno by mělo být prozrazeno již tento měsíc. Na místě je se ptát, jestli se těmito nabídkami tarif komplikuje, nebo naopak zpřehledňuje. Podle drah je však nutné, aby pokladní dokázali zákazníkovi sami nejlépe poradit, případně aby si tu nejvýhodnější cenu našel zákazník sám pomocí automatizovaného rádce na internetu.

Zdroj: České dráhy, ŽelPage


Josef Petrák Poslat mail autorovi | 2.6.2010 (15:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 18      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Sim 
10.06.2010 (17:45)  
M > ono zalezi na uhlu pohledu. Na jednu stranu to je v poradku - novy system plati od 13teho. Ovsem jak si mam poridit "stastnou" eLisku z Pardubic do Rokycan na pondeli 14teho?
registrovaný uživatel Mr.IC  mail  
10.06.2010 (14:17)  
>>M: Pravda, souhlasím.
Od infocentra jsem dostal odpověď, že od 13.6. bude možné nakupovat v e-shopu SparNigt už i ze SVK do Čech. Tedy buď samostatně jen TAM, anebo TAM a ZPĚT. Nebude možné si koupit samostatně jen ZPĚT. Takže vcelku pohoda, ale obávám se furt té kapacity na ten datum 2.7. No ale to je pouze můj problém. :-)
registrovaný uživatel M 
10.06.2010 (13:15)  
Ja nad tim "uvazoval" potom a doslo mi, ze je to tak OK. DO 13.6. plati stara pravidla a prodava se podle nich a nove listky se budou prodavat az OD 13.6. Takze zatim neni co prodavat a co menit
registrovaný uživatel Sim 
10.06.2010 (11:18)  
M > klasika ... ostatne podobne je to i s dnes predstavenymi alternativami nakupu - globus to ma na webu a CD? Casu Dost...
registrovaný uživatel M 
09.06.2010 (0:53)  
13.cervna je v nedeli a v eshopu zatim zmeny nevidim...
registrovaný uživatel Mr.IC  mail  
08.06.2010 (10:10)  
Trošku mimo diskuse...ale týká se to tématu tarifních novinek.
Včera jsem byl na hlaváku kupovat SparNigt na SVK na 2.7. POZDĚ! Už není žádný Spar, ani 4místní, ani 6místní... a prý už kapacita lůžek/lehátek taky rapidně klesá. Ptal jsem se na možnost SparNight do lůžkového... no vůbec. To prý nejde teď, až po 13.6. To bych ještě pochopil, dobrá, musejí systém updateovat. ALE! Lůžka už se plní, nevím jak uvolní místa potom na SparNight aspoň jedno mužské a jedno ženské kupé... no těžko! Pak přišla studená sprcha! Paní za pultem mi "jen tak na okraj" říká: ...no víte, ale ten SparNight od 13.6. si koupíte pouze v E-shopu...tady u mě nee! My jsme to připomínkovali, ale to víte, když oni něco vymyslí..." Problém není v tom, že mám potíže s nakupováním přes internet, ALE víme velmi dobře, že SparNight se dá koupit na e-shopu pouze z ČR na SVK. Zpět to už nejde... a když já pojedu, tak se chci i vrátit, a to většinou za stejné peníze. Proto jsem si vždycky kupoval jízdenku SparNight starým způsobem u okénka (či nově u pultu). Jen doufám, že když už to teda zavedou, tak bude možné si to koupit i ze SVK do ČR... jinak budeme muset vyslat agentů za hranice, aby nám to zpátky koupili :-)
registrovaný uživatel astray 
07.06.2010 (18:43)  
Už se ty tarify blíží svému ideálu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rube_Goldberg_machine
registrovaný uživatel M 
07.06.2010 (18:38)  
Pripomina mi to jednu moji oblibenou "teorii her". Osoba A da osobe B 100 korun s podminkou, ze se musi rozdelit s osobou C. Dil, ktery ma Becko dat Cecku je plne v rezii Becka, ale pokud s tim Cecko nebude souhlasit, tak nikdo nedostane nic (maji jen jeden pokus a nelze vyjednavat).
Velka cast lidi v roli Cecka nabidku horsi nez 50:50 odmitne s vysvetlenim, protoze je pro ne nevyhodna.
No a stejne si pripadam i u diskusi o slevach...
registrovaný uživatel M 
07.06.2010 (18:29)  
To je furt dokola... Ta sleva JE. Vzhledem k tomu, ze prodanych elisek bude pravdepodobne vice, nez pet rocne (v tom pripade si je kupuju jen ja:-), tak se rozhodne neda rict, ze jde o nezajimavy produkt a ze kilometricke jizdne je vyhodnejsi.

Lidem, kteri se na posledni chvili rozhodnout, ze chteji jen na otocku Praha-Prerov, se to nevyplati. Ne vsichni cestujici vlakem jsou ale z teto skatulky...
07.06.2010 (18:02)  
M: Nejvíce vypiju chodovaru. Ale na těch 1800 Kč s pravidelným dojížděním a levnější keliškou jsem opravdu nereagoval. Ale tak tedy jo, když pojedu dvakrát z Prahy do Přerova s dražší keliškou, tak mám aspoň na dobrého lahváče. :D Nesmím se ale vracet tentýž nebo druhý den, protože to bych naopak prodělal.
  1 2 3 4 5 ... 18      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko