..: Praha hlavní nádraží - závěr týdne plný novinek :..

680 Rollout Praha hl.n. 24.6.2003Praha — Závěr minulého týdne byl na pražském hlavním nádraží plný novinek. Cestující si například již od počátku víkendu mohli všimnout výrazných změn v interiéru jeho severní části, která se otevřela po rekonstrukci. I zde si svá místa našlo několik obchodů a restaurací. Ke konci měsíce června bude ve sníženém přízemí zřízeny ČD Centrum a nové pokladní boxy, rozdělené na základní odbavení pro vnitrostátní jízdné, komplexní zejména pro mezinárodní jízdenky a klienty vlastnící in-karty a přednostní pro cestující 1.třídou a vlaky SuperCity. Mezitím byla v úterý 2. června na 1. nástupišti představena a pokřtěna další lokomotiva v reklamním provedení, jejich početnou flotilu oživila 363.086 z DKV Plzeň nyní v barvách ekonomického týdeníku Euro.

Kromě již dříve otevřených obchodních prostor a knihkupectví svá místa získala prodejna tisku Relay, specializovaný obchod s pralinkami, drogerie a lékárna, pobočka Raiffeisenbank a cestovní kancelář ČD Travel. Již brzy se v nových prostorách otevře taktéž pobočka restaurační sítě Burger King. V nové části haly byly instalovány velkoplošné informační tabule a dotykové panely s vyhledáváním vlakového spojení. Přístupnost byla zajištěna řadou nových eskalátorů a pohyblivého pásu propojující horní část nádražní haly s přízemím. Co však zatím zůstává při starém jsou kromě herny i vestibuly do metra, o jejichž případné zrekonstruování rozhodne Dopravní podnik, jemuž patří.

Praha hlavní nádraží - sever po rekonstrukci, foto: Vítek_V Praha hlavní nádraží - sever po rekonstrukci, foto: Vítek_V Praha hlavní nádraží - sever po rekonstrukci, foto: Vítek_V Praha hlavní nádraží - sever po rekonstrukci, foto: Vítek_V

Prostory hlavního nádraží financuje italská společnost Grandi Stazioni, která později k pronájmu získá až 16000 m2 komerčních prostor na dobu 30 let. Poslední, nejnáročnější etapou rekonstrukce bude revitalizace historické Fantovy budovy.

Praha hlavní nádraží - sever po rekonstrukci, foto: Vítek_V Praha hlavní nádraží - sever po rekonstrukci, foto: Vítek_V Praha hlavní nádraží - sever po rekonstrukci, foto: Vítek_V Praha hlavní nádraží - sever po rekonstrukci, foto: Vítek_V

Nové pasáže v hale, nová lokomotiva na I. nástupišti

I tento týden byl novinek plný. Zatímco v pondělí se pro veřejnost otevřely zmiňované nové prostory Hlavního nádraží, v úterý u prvního nástupiště proběhl krátký křest a představení jedné z nejnovějších reklamních lokomotiv - 363.086 EURO, propagující stejnojmenný magazín. Křtu se zúčastnili představitelé vydavatelství, stejně jako zástupci majitele stroje a agentury RailReklam realizující tento reklamní projekt. Proti původním informacím byl její turnusový oběh, a tedy i prezentace časově posunut a z Prahy odjela na vlaku R 647 do Českých Budějovic.

363.086 EURO, křest, foto: Týdeník EURO 363.086 EURO, křest, foto: Týdeník EURO 363.086 EURO, křest, foto: Týdeník EURO 363.086 EURO, křest, foto: Týdeník EURO

Zdroje: České dráhy, iDNES.cz, MF Dnes, ČT24, Týdeník EURO; foto: Vítek_V, Týdeník EURO


Michal Jaroš Poslat mail autorovi , Redakce ŽelPage Poslat mail autorovi | 5.6.2009 (11:37)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Praha


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Randy 
05.06.2009 (15:21)  
ad DJTiësto: Zaplať pán Bůh, že Kotas nestaví nové nádraží jeho stylem. Jeďte se někdy podívat, jak hezky čisté a časem nezničené jsou zastávky tramvaje na Barrandově:-D To bysme měli hlavák hnedka stejnej jako doteď:-D
registrovaný uživatel Randy 
05.06.2009 (15:19)  
Ad podhledy a podlaha: Dovolil bych si upozornit na jednu věc, kterou mnoho z vás - nezasvěcených - nebere v potaz. Architekt Kotas sice mluvil o prosvětlení, které je patrné i v původních návrzích, které kolují různě po netu. Nicméně, tyto návrhy jsou hodně odlišné od reality. Majiteli nehmatatelné podstaty odbavovací haly hlavního nádraží z roku 1979, tedy architektonického návrhu, jsou stále ještě žijící Ing.arch. Jan Bočan a Ing.arch. Alena Šrámková. Pan architekt Kotas i celé Grandi Stazioni by se mohli stavět na hlavu jak by chtěli, nicméně, nic, co nepovolí autoři původního návrhu se bohužel moc realizovat nedá...
Pokud jde o konkrétní nové podhledy a podlahu - člověk, který se pořádně podívá, povšimne si, že podlaha je cca o 2 cm výš, než ta původní a pohledy jsou zase umístěny o dost níž, tudíž nejsou jen umyté, ale nové!
05.06.2009 (15:18)  
Celé přestavba přinesla jednu pozitvní věc většina bezdomovců(snad kromě posledních tří kusů)se odstěhovala, část na "letní" byt někam do parků a část okupuje ostaní pražská nádraží zejména Smíchov a Holešovice.
05.06.2009 (15:17)  
ad Pjetro: Co chceš od Italů a ČD. Prostě zase špatná smlouva ala ČD. Kotas měl úplně jiné představy ale taloši mu to osekali jak jen to šlo. Jen aby to stálo co nejmíň, hlavně z toho co nejvíc trhnout. Co jen trochu šlo nechali stejné, podlahy, stropy a ještě to prezntujou jako průmyslovej styl. Když to srovnám s tím jak vypadají ostatní Kotasovy stavby, hradeckej autobusák,stanice metra, tedy stavby nepoměrně menšího významu tak se mi chce nad hlavákem brečet.
U hlaváku je jediná výhoda, že vše co tam bude nové je lepší než ten hnus co tam byl a na to taky všichni spoléhaj, že to tak lidi budou vnímat. Ve srovnání se stejně významnýma stanicema na západ, Lipsko, Berlín, Řím od nás je ale rekonstrukce hlaváku fušeřina.
registrovaný uživatel aron 
05.06.2009 (14:34)  
Ještě na jeden nešvar hlaváku bych upozornil, a to jsou celý den jezdící eskalátory i když po nich nikdo nechodí, to by byl takovej problém je udělat na fotobuňku?
registrovaný uživatel Pjetro 
05.06.2009 (14:28)  
Já mám z toho taky rozporuplné pocity. Trošku je mi líto, že tam zůstala ta původní dlažba, světla tam o tolik nepřibylo, přitom mám zafixováno, že Kotas říkal, že tam bude světla habakuk. Proč se ale něco otevírá, když všude kolem ještě trčí dráty, spoustu nedodělané práce. Navíc, když už něco rekonstruuji, tak by se mělo všechno sladit. Například severní podchod zůstane při starém, takže to tam ladí do zelena. O nových nástupištích radši pomlčet. Na diskuzi http://www.hlavninadrazi.eu/hln_navstevni_kniha.php?offset=10 někdo tvrdil, že je položená opačně, těžko soudit, každopádně zasviněná už je řádně. A tam kde není údržba věci rychle ztratí původní lesk. Mám z té rekonstrukce fakt rozporuplné pocity, opravdu "polovičatá" práce.
05.06.2009 (14:26)  
Ne, bliká to malé - pryč - malé - pryč, ne malé - velké - malé - velké. (A jsou to vlaky co mají před odjezdem, obdoba předchozích dvou žlutých světel na levé hraně Pragotronu...)
registrovaný uživatel aron 
05.06.2009 (14:11)  
Nick:Interiér usuzuju podle fotek, na nádraží jsem byl naposled před 14ti dny. Ale ta podlaha se mi stejně nelíbí.
editor nebo admin ŽP Nick  mail  
05.06.2009 (14:06)  
aron: Byl jste se tam podívat, nebo usuzujete podle fotek? Původně jsem měl velké pochybnosti, když jsem se dozvěděl, že budou použity stejné červené podhledy, ale výsledek nakonec předčil veškerá má očekávání (v dobrém). Severní část se mi moc líbí a kontrast oproti jižní a střední části je vskutku markantní. Bohužel však mám obavy, že se krásná nová tvář změní v zašlou a špinavou, jako zatím vše. O peronech darmo mluvit, dlažba pokálená od holubů, "počmáraná" od ještěrek brzdících smykem, fleky od všeho možného. Na zařízeních peronů souvislá rezavá vrstva drážního sajrajtu. Takže nestačí postavit, ale je potřeba vzít hadr, sapon a jednou za čas vyčistit. A pokud možno ne z jedné vody na čisto celé nádraží.
editor nebo admin ŽP Jan Máca  mail  
05.06.2009 (14:00)  
Pav Lucistnik: Zřejmě to jsou vlaky které odjely, i když to se mi zdá divné, neboť Benešovský osobák odjíždí až ve 13:19. Leda že by tam byly zahrnuty vlaky, které mají minutu do odjezdu.
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko