..: Pars dodá 68 vylepšených jednotek Regionova :..

Regionova, foto: Louis Armstrong Praha/Šumperk – Vítězem nedávno vyhlášeného výběrového řízení Českých drah na dodávku 68 modernizovaných, částečně nízkopodlažních motorových jednotek se stal šumperský Pars. Ten také vyhrál kontrakt na dalších 17 řídicích vozů řady 954. Obě dodávky mají být dokončeny do konce roku 2010; Pars byl jediný, kdo se do výběrových řízení přihlásil.

Rekonstruované jednotky, které dodá Pars v počtu 68 kusů, budou i nadále označeny jako řada 814-914 Regionova. Doznají však mnoha technických změn a funkčních, zejména:

  • nižší hlučnost uvnitř vozidla minimálně o 2 dB
  • nižší celková hlučnost jednotky
  • výkonnější topení s přesným řízením teploty v oddíle pro cestující
  • tabule informačního systému v LED provedení
  • nové vedení dvojkolí pro zvýšení životnosti
  • v nízkopodlažním oddíle přibudou závěsné háky pro jízdní kola
  • o 50 % výkonnější klimatizace stanovišť strojvedoucích s delší životností a možností "ofuku" bočních stahovacích oken včetně regulace množství vzduchu foukaného na nohy strojvedoucího
  • náhrada běžné šroubovky mezi vozy za šroubovku pevnou
  • změna mechanického ovládání kompresoru za elektrické
  • dosazení moderního systému mazání okolků
  • nové pískování dle norem TSI

Většina těchto změn odstraňuje největší nedostatky původního provedení sériových modernizací jednotek Regionova a je otázkou, zda-li se některé z těchto změn nebudou aplikovat zpětně i na již provozované soupravy z první série.

Nové jednotky a řídicí vozy na cestě

Nová motorová jednotka Pars nova, foto: EightyFourDle ředitele Odboru kolejových vozidel ČD Rostislava Nováka by na modernizace motorových vozů a dodávky Regionov měly plynule navázat další kontrakty na nové motorové vozy. Již v současnosti probíhá výběrové řízení na pronájem osmi nových motorových nízkopodlažních jednotek na 6 let, kde je jedním z nepsaných favoritů Desiro Classic od Siemens Mobility. Nedávno však také i Pars prezentoval svoji snahu vyvinout zcela novou motorovou jednotku, kterou by rád uplatnil nejen na českém trhu.

Kromě dodávky 68 kusů motorových jednotek podepsaly České dráhy s Parsem také smlouvu na dodávku dalších 17 kusů řídicích vozů řady 954.2 s první třídou. Tyto vozy umožňují spolu s motorovými a vloženými vozy řad 854, 843, 842, 054, 056, 043 a řídicích vozů 943 vytvářet vratné soupravy umožňující rychlé obraty v koncových popřípadě úvraťových stanicích. Dráhy také nedávno vypsaly výběrové řízení na dodávku řídicích vozů pro závislou trakci řady 961, jejichž dodavatel zatím není znám.

Zdroj: České dráhy


JiříK. | 28.5.2009 (18:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 19      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Sim 
03.06.2009 (16:35)  
Jo taaak, pan happy nema slov... a pan happy ma asi trosku jine chapani souvislosti.

Pokud on sam napise, ze 10t autobus roztlacit nejde, zatimco sukafon ano, je to v poradku. Jakmile mu podam logicke vysvetleni, ze keca = autobus utahnout jde, protoze primo clovek, o jehoz vykony se opira, dokaze roztahnout 4x tezsi nakladak (ano, nezkousel roztahovat autobus, ale valivy odpor je prakticky totozny), prebere si ty souvislosti po svem - jako potvrzeni jeho pravdy.

Ja jen doufam, ze se s timto clovekem nikdy nesetkam ani v profesnim zivote, ani v soukromem. Protoze pak by mely noviny o cem psat a ja bych se chvili na okolni svet dival skrz mrize.
registrovaný uživatel happy 
03.06.2009 (16:12)  
uvadi Zekon roztáhl vlastní silou 40 tunový kamion a ja se ptam, co je podle vas vetsi problem roztahnout? 40t kamion, nebo 40t RN?
Pane bože! O čem tady celou dobu melu! To už je nad mé síly tu udržovat nějakou diskuzi...
Celou dobu tu melu o tom, že výrazně nižší valivý odpor dělá z železnice právě ekologickou dopravu i za cenu několikanásobně větších hmotností vozidel. Vždyť sám tu dokola melu, že je snažší roztlačit šukafon než autobus a to i přes jeho výrazně nižší hnotnost. A vy teď přijdete s vítězoslavnou otázkou, na to fakt nemám slov....
A proč srovnávat 812 s busem a ne 814? No protože mají k sobě blíž. To je šichta tady......
registrovaný uživatel Sim 
03.06.2009 (15:44)  
happy> tentokrat se pro zmenu bavim ja :-)

zatímco 810 jeden člověk roztlačí (viz. železný zekon a táhnutí ESA s nákladem), tak s autobusem ani nehne.

Pokud je mi znamo, tahanim autobusu se nikdo nezabyva ne proto, ze by to bylo slozity, ale proto, ze to neni problem. Nejvetsi silaci dokazou pohnout lokomotivou, ktera vazi nekolikrat vice nez zminovany motorak. Shodou okolnosti - tady bych rek, ze ste si doslova nabehl - se primo na titulni strane http://www.zekon.cz/start.html uvadi Zekon roztáhl vlastní silou 40 tunový kamion a ja se ptam, co je podle vas vetsi problem roztahnout? 40t kamion, nebo 40t RN? A nebo 810 co vazi polovic?

... a zabava pokracuje... A co takhle opustit příklad nesrovnatelného vozidla RN a dále mluvit pouze o reko řadách 811 a 812?? ... o cem ze se to mame bavit? O tom, ze by bylo potreba vic 812 nez 1 pro pripady, ze je jedna dvouvozova RN zbytecne velka? V tom pripade nechapu, proc nereagujete na muj prispevek z 29.05.2009 (11:46).

Nebo o tom, jaky je rozdil mezi 810, 811, 812? Potom doporucuju radeji si pocist na webu vlaky.net, kde pan Zbynek Zlinsky vytvoril prakticky kompletni serial o v soucasnosti provozovanych motorovych vozech (nejen) na nasem uzemi (a v soucasnosti pokracuje s elektrickymi jednotkami).
registrovaný uživatel happy 
03.06.2009 (13:34)  
A co takhle opustit příklad nesrovnatelného vozidla RN a dále mluvit pouze o reko řadách 811 a 812??
registrovaný uživatel happy 
03.06.2009 (13:30)  
Opět se bavím...
1) Norma Euro je o emisích a ne o spotřebě. To, že má něco menší spotřebu neznamená, že to je emisně nějak good. Záleží na konstrukci motoru atp. Neplatí přímá úměra, že čím vyšší emisní norma, tím nižší spotřeba paliva.

2) Tento příklad je postavený na hlavu a jediné, co respektuje je 3x větší váha. Myslím, že příklady valivých odporů, které zde uvedl Petr-K jsou jasné. Těhoto rozdílu nedosáhnu pouhopouhým vypuštěním pneumatik. Takže nadále zůstává nejlepším příkladem tlačení šukafonu a autobusu. Zatímco 810 jeden člověk roztlačí (viz. železný zekon a táhnutí ESA s nákladem), tak s autobusem ani nehne.
3)ad tenzor. Nevšiml sem si, že byste byl adminem, či moderátorem této diskuze, takže na vaše přání kašlu. Navíc jediný kloudný matematicko-fyzikální model tu předvedl Petr-K. Jeho závěry jsou jasné. A o tom, že nějaký autobus bere 30 l na 100 i s jízdou po městě a vesnicích, které musí projet, tak o tom sněte dál, teda pokud nesníte o malé Sorce či jiném mini, či mikrobusu. Mercedes Connecto bere cca 40l na 100 km.
4) ad Hnatikk: Ano to je další příklad toho, že se nejde do důsledků. Oni ti Němci, když spouštěli zavřené lokálky, měli dost dobře spočítáno, proč se to vyplatí i v případě, že to není zrovna ekonomická bomba.
registrovaný uživatel Petr-K 
03.06.2009 (13:19)  
Tak jsem si dal chvilku praci a dopocital praci na jeden rozjezd.

Prace pro rozjezd z 0 na rychlost "v".
Predpokladame konstantni zrychleni "a" = 0.4m/s^2

P=integral(Fval + Fvzd + Fsetrv)*v*dt =
integral(c1*v + c2*v^3 + m*a*v)dt =
integral(c1*a*t + c2*a^3*t^3 + m*a^2*t)dt =
c1/2*a*t^2+c2/4*a^3*t^4+m/2*a^2*t^2

v=13.8m/s (50km/h)
t=17.3s
RN P=4.5MJ (4.4MJ)
C934 P=1.7MJ (1.3MJ)

v=22.2m/s (80km/h)
t=27.8s
RN P=12MJ (11.3MJ)
C934 P=4.6MJ (3.4MJ)

V zavorce je pro porovnani uvedena hodnota, ktera predstavuje jen kinetickou (setrvacnou) energii.
registrovaný uživatel M 
03.06.2009 (11:38)  
hnatikk - nekde nize jsou rozepsane emise podle euro norem, pricemz se zamer na PM castice. Snad vis, co to je a za jakej problem se to povazuje...

A jen tak mezi nama - od kdy se nakladni doprava provozuje v autobusech "versus" regionovach, o kterych je tato diskuse?
registrovaný uživatel hnatikk  mail  
03.06.2009 (9:59)  
výte proč je ekologičtější vlak???je to jednoduché Pneu u vytíženého busu se musí měnit tak 1x do roka přičemž 6 hovadských pneumatik se bude rozkládat někde na poli ve skládce tak 222 tisíc let aby sme si rozumněli:Da pak srovnávat u osb dopravy tak bych to vyděl tak vyrovnaně...ale co doprava nákládní vy něktří u´táplí gumokolové...
registrovaný uživatel Sim 
03.06.2009 (9:57)  
happy > napada me jeste jeden (snad zcela jasny) priklad, pokud ani to nezabere, tak uz opravdu nevim, jak to vysvetlit.

Predpokladam, ze potrebne komponenty pro pokus nebude problem sehnat (staci si je vypujcit). Potrebujeme osobni automobil (cca 900kg) a maly privesny vozik za osobni automobil (cca 200kg).

U voziku zcela vypustime pneumatiky, cimz docilime pozadovaneho rozdilu ve valivem odporu.

A nyni zkusime oboji tlacit. Muzeme udelat nekolik pokusu - roztlaceni po rovince na urcitou rychlost, tlaceni do kopce, jizda konstantni rychlosti, cyklicky rezim roztlacit, ujet 20 metru, zastavit a zase znovu (rezim postovni dorucovatelka :-) ).

Krome jizdy konstantni rychlosti se ve vsech ostatnich pripadech mnohem mene nadru, pokud se snazim pohybovat 200kg vozikem, i kdyz jeho valivy odpor je kvuli prazdnym gumam vetsi. Roztlaceni na urcitou rychlost pak u auta znamena mnohem vetsi ujetou vzdalenost, takze se klidne muze stat, ze vlastne vubec nedojde k vyuziti teoreticke vyhody, tedy jizdy setrvacnosti... protoze pozadovane rychlosti na celem useku proste nedosahne.

Tak co, uz docvaklo?
registrovaný uživatel SYN 
03.06.2009 (9:53)  
M: Jo to jo, ale slušná část z nich jsou zánovní (a dost dobré) Crosswaye a podobné, jak se ostatně lze přesvědčit osobně např. zde...

http://www.bmhd.cz/evidence-ostatni/

Starých Vrakos řady 7xx už mají provozních pouze 8, z celkové zhruba stovky, řady 9xx a vyšší jsou už podstatně lepší. Plnění jednotlivých EURO levelů jsem zatím nezískal, kdyžtak to sem někdo znalý může připsat.

P.S. - lze též nahlédnout že leckteré jejich busy již mají klimatizaci prostoru pro cestující...
  1 2 3 4 5 ... 19      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko