..: ZSSK opakuje tendr na soupravy a pořizuje dalších 12 "baget" :..

Řídicí vůz DBpbzfa DB Regio, foto: GeorgoTrnava - Po neúspěšném prvním pokusu o nalezení dodavatele patrových souprav typu PUSH/PULL a odpovídajících lokomotiv nyní Železničná spoločnosť Slovensko vyhlašuje nové výběrové řízení se stejným obsahem, ale vyšším cenovým stropem. Poněkud netypická zakázka zahrnuje 10 třívozových souprav s řídicím vozem pro maximální rychlost 160 km/h, úpravu deseti kusů lokomotivní řady 263 a nákup dvou nových vícesystémových hnacích vozidel. Oproti prvnímu kolu, jež proběhlo bez zájmu dodavatelů, je nyní maximální hranice investice navýšena o 8,5 mil. eur na částku 88,5 milionu (přes 2,5 miliardy Kč).

PUSH/PULL - spása příměstské dopravy

Plán nákupu patrových souprav koncepce PUSH/PULL s řídicím vozem na jednom a hnacím vozidlem na opačném konci představuje jeden z pilířů strategie obnovy vozového parku v regionální dopravě v investičním období 2007-2011, který před třemi lety schválilo slovenské ministerstvo dopravy, pošt a telekomunikací. S nasazením těchto souprav se počítá v okolí Bratislavy, zejména však na koridorovém úseku trati 120 mezi hlavním městem a Trnavou, jenž do budoucna nabízí velký potenciál pro pravidelnou dopravu zaměstnanců a studentů do slovenské metropole. Dálnice D1 je v tomto úseku dlouhodobě přetížena, což vede až k úvahám o jejim rozšíření na šest jízdních pruhů. V intenzivním bratislavském provozu, jenž navíc dlouhodobě musí snášet i tranzitní dopravu do Rakouska, ovšem reálnou alternativu představuje pouze, zatím neexistující, kvalitní regionální železniční spojení.

Patrová vratná souprava ÖBB, foto: tomiŘídicí vozy se zatím u slovenského národního dopravce prakticky nevyužívaly, nepočítáme-li nejnovější sérii motorových jednotek řad 813-913 a jediného prototypového vozu řady 912, jemuž je paradoxně připisována zásluha za probuzení zájmu o sunuté soupravy na straně Českých drah v 90. letech minulého století. Kromě několika elektrických jednotek řad 460 a 560 tak jsou osobní vlaky na Slovensku převážně doménou neefektivních klasických souprav, podléhajících zdlouhavým obratům v krajních bodech trasy. Právě nový investiční plán pro aktuální období se snaží tuto situaci zmírnit v nejkritičtějších místech. Zatímco pro provoz v okolí Žiliny a Košic již probíhá nákup elektrických jednotek řady 671, zbylé dva tendry - na dvoupodlažní soupravy PUSH/PULL a dieselové regionální jednotky - zatím skončily fiaskem.

Kromě samotných vozů, u nichž dopravce počítá s maximální rychlostí 160 km/h a přítomností magnetické brzdy, bude pro provoz vratných souprav potřeba upravit vhodná hnací vozidla. ZSSK pro tyto účely plánuje vyhradit všech 10 strojů řady 263 a dokoupit k nim dvojici nových vícesystémových lokomotiv pro rychlost 160 km/h a způsobilých provozu na síti ŽSR (podmínkou bude tedy i systém ERTMS/ETCS L1). Faktem zůstává, že tak miniaturní série lokomotiv je v Evropě opravdovou raritou. Další zvláštností je pak dodací lhůta, jež představuje neuvěřitelných 80 měsíců, čili bezmála sedm let od podpisu smlouvy. ZSSK očekává nabídky do 20. května 2009. Bude-li soutěž úspěšnější než naposledy, rozhodnou o vítězi kromě nabízené ceny i technické parametry souprav - kapacita, brzdící účinek a celková hmotnost.

Bageterie se rozrůstá - Zvolen upeče dalších dvanáct kusů

813-913 004 ZSSK na MSV Brno 2007, foto: GeorgoDalší, tentokrát úspěšně uzavřenou zakázkou, je kontrakt na 12 rekonstruovaných jednotek řady 813-913. Tato menší série "baget", jak nejnovější typ modernizací nesmrtelných motoráčků řady 810 a vozů 011 polooficiálně nazývá už i samotná ZSSK, naváže na úvodní dodávku 29 kusů stejné řady z dílny ŽOS Zvolen. Tento výrobce byl zároveň jediným, kdo do posledního tendru přihlásil. Zvolenská ŽOS by tak poslední rekonstruovanou jednotku měla dodat do dvou let, čímž se stav řady 813-913 u ZSSK zvýší na 41 kusů a v dohledné době snad přispěje k definitivnímu konci řady 810 na slovenských kolejích. Paradoxem opět je, že jednotková cena je u druhé série vyšší než u původní dodávky, do které výrobce nutně musel promítnout i náklady na vývoj vozidla. Národní dopravce tak za jednu "bagetu" zaplatí přes milion eur, zatímco u prvního kontraktu se cena pohybovala kolem 27 milionů slovenských korun.

Řada 813-913 bývá již od svého uvedení nasazována na širokou škálu výkonů na vlacích Os a Zr, a to nezřídka i na hlavních koridorových tratích, kde je provoz podobného vozidla opravdu kuriózní. Díky lepším trakčním vlastnostem se pak vlajkovým výkonem řady stal sezónní Zr 1854/1855 Kremničan na trase Žilina - Zvolen os.st. přes žst. Hronská Dúbrava s jízdní dobou těsně pod dvě hodiny. Od GVD 2009 se tato řada nově pravidelně dostává i do ČR, např. na večerních osobních vlacích 3280/3273 do stanice Horní Lideč. V aktuální situaci naprosté absence čtyřnápravových motorových vozů a jednotek u ZSSK však dodání dalšího tuctu motoráků bude znamenat jejich další rozšíření na všechny dostupné výkony, kde se využije jejich kapacita 85 míst, byť na elektrifikovaných hlavních tratích, kam tato vozidla koncepčně rozhodně nepatří.

Zdroj: Tenders Electronic Daily


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 25.2.2009 (13:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Slovensko (celé)


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
02.03.2009 (8:42)  
o thomas: Ach jo, ano, dovolene nam V CR podrazi, prave diky tomu, ze je kurz jaky je. Ale prave ze stejneho duvodu naopak nase vyrobky v cizine zlevnuji. Pokud naklady na raketoplan co se dela v CR budou 100 mil kc a kurz bude 20kc za auro, tak do zahranici ho budu muste minimlane prodat za 5 mil euro. Pokud slovenska firma ma naklady 4,8 mil auro, tak muze byt levnejsi. Jenze at se hybe kurz eura jakkoli, u vas uz jsou naklady dany. Kdezto u nas diky padu kurzu na 30:1 budeme moci nabidnout do zemi s eurem raketoplan za 3,3 mil. A naopka pro Vas uz je ted doatce 100 mil auro porad stejna. Kdezto u nas najednou dotace z EU dela o 30 procent vice:) Ale asi to nema smysl vysvetlovat nekomu, kdo nechape ani takove zaklady. Levna dovolena je vam na nic, kdyz nebudou mit lidi praci.

to Jiří Kratochvíl: Vzdyt o tom se tu uz diskutovalo. CD premysli, ze koupi 40 671. Je ted jen otazka zda budou enize. Ono to castecne vypada tak, ze CD pockaly, az Skode vyvoj zaplati zahranicni zakaznici.
28.02.2009 (8:54)  
a koncim s touto temou uz.
28.02.2009 (8:53)  
Deadey: od ktorch firiem myslis ze budu Slovenske firmy nakupovat? Od tych ktore im predaju tovar lacnejsie hadam nie? Takze Skoda nebude moct si len tak jednoducho preratat cenu suprav z Kč na € kedze by im to vyslo drahsie nez ktorykolvek slovensky vyrobca alebo vyrobca v eurozone. Cize Skoda bude musiet ist nizsie s cenou a potom uvidime kolko to vyjde.
Minule som taktiez videl na Nove spravu ze pojdu vsetky dovolenky hore, pricom prave vcera bolo u nas na Markize info o tom ze tohto sezone dovolenky budu lacnejsie opraoti minulemu roku.
28.02.2009 (1:41)  
Miroslav Zikmund, na nejaké vozebné rameno bude pri 30min takte turnusová potreba 5 mašín, v prípade že máme vratnú súpravu, inak potreba 6-7 = navýšenie cca 20 % vrátane náležitostí. Aj keď sa týmto ako tvrdíte, nič neušetrí (mimochodom s tou prevádzkovou zálohou sa dosť pletiete, pretože to je vždy mašina extra (turnus 5, tak 1 záloha; turnus 6, tak 1 záloha). Ak tá istá mašina, čo má robiť "zachádzanie na vlak" má byť zálohou, tak v prípade jej nasadenia na záskok, všetky ostatné vlaky, pri ktorých sa má robiť táto procedúra bude treba pracne obiehať a tých tabuľkových 6 min sa zmení na 10), tak stále nám tu zostáva posun a priepustnosť zhlavia, čo nám vo frekventovaných uzlových staniciach tento váš postup znemožňuje.

Najvhodnejšia cesta na obrat súpravy v hustom taktovom grafikone je vratná súprava, kde sa v obratovej stanici mení vlakový personál (1 rušňovodič vlak dovezie, v tom momente na druhý koniec nastupuje druhý rušňovodič, ktorý vlak odvezie naspäť...). Vratné súpravy sú vhodné aj v menej hustých grafikonoch (60/120 min), kde je potrebný krátky čas na obrat súpravy; naopak vratnú súpravu netreba tam, kde je potrebný čas na obrat súpravy v oboch konových staniciach na úrovni nad 15 min.
27.02.2009 (20:52)  
NIcKON: Jsem sice laik, ale přesto si myslím, že by to za úvahu stálo. Jeden čas se psalo, že podobné elektrické jednotky, jaké nyní chce ZSSK, by měly jít také k ČD též pod označením 671 - konkrétně zrovna do Brna. Hodily by se třeba zrovna k vozbě osobních a spěšných vlaků na trati 260 Brno - Česká Třebová a zpět nebo na jiných podobných, kde dochází ke styku dvou proudových soustav. A zároveň by posílily stav zdejších jednotek řady 560 a částečně nahradily klasické soupravy.
27.02.2009 (18:54)  
Racek : neuniklo, podstatné je, že vlak stojí v Ústí jen 6 minut, což je mnohdy méně, něž za kolik se dělá obrat soupravy s řídícím vozem nebo u EJ.

Rasto : hlavně ta úspora elektrické energie při posunu lokomotivy je pro hospodaření důležitá. Jedna lokomotiva navíc nikoho nevytrhne, to je pouze teoretická otázka porovnávání inventárního stavu a turnusové potřeby a provozní zálohy. Když se zlikviduje lokomotiva při nehodové události, tak také ČD nebo ZSSK nevypisují objednávku na výrobu nové lokomotivy, aby se zachoval stejný fyzický počet.

Tak prostě máte o jednu lokomotivu (provozní zálohy) méně a musíte se snažit (...pane správče). Tím, že snížíte turnusovou potřebu o jednu lokomotivu fakticky žádnou finanční úsporu nezískáte.
To byly bláboly, když se vymýšlela různá "revoluční" řešení v rámci socialistické soutěže na zvýšení kilometrického proběhu lokomotiv, např. zvýšení kilometrického proběhu šestikoláků mezi Ostravou a Českou Třebovou na 700 km denně. Několik lokomotiv sice papírově ujelo 700 km denně, ale nic se neušetřilo, protože ty ostatní ujely o to méně. Reálně se oněch 700 km stejně neujelo, protože jízdní doby Pn vlaků a technologické časy při obratech to neumožňovaly.
26.02.2009 (20:04)  
Krystof Klima, pri nízkopodlažnosti máte dosť cynické a arogantné názory, kebyže ste telesne postihnutý, tak sa hneď začnete vyjadrovať inak. A nízkopodlažnosť nie je dobrá len pre vozíčkarov, ale aj pre dôchodcov a všetkých so zníženou pohyblivosťou...

Deadeye, ešte upozním, na "efektívne" využitie týchto nových vozdiel, kedy priemerné denné behy sú často na úrovni 150 km, pričom v niekorých turnusových dňoch je denný beh "až" 40 km...
Reakcia kolegu thomas1607 dokonale vyjadruje mentalitu a zodpovednosť pospolitého slovenského ľudu, a plne odráža skutočnosť ako sa s verejnými prostriedkami postupuje.

Na Slovensku sa vrážajú ťažké prachy do modernizácie vozidlového parku, no ten sa už často využíva veľmi veľmi slabo, až začínam pochybovať o prospešnosti takýchto investícií...
26.02.2009 (18:02)  
A jeste naposledy. Vysel jsem ze slovenskych zdroju a tam je cena za litr Naturalu95 v SR 1,008 E (11. nejdrazsi v EU) v CR pak 0,906 E (18. misto) u nafty pak v SR 1,077 E (DRUHA!! nejdrazsi v EU hned za VB) a v CR pak 0,885 E (18. misto). U cen bez dane je to u benzinu temer stejne, byt SR je mirne levnejsi (o setinu E), u nafty je CR u cen bez dane o tri setiny E levnejsi. Takze prumerne je v CR i pres padajici korunu nizsi cena PHM jak s dani, tak bez dani.
26.02.2009 (17:44)  
A jeste dodam k tomu vyhravani: Od kterych firem si myslite, ze budou nemecke firmy odebirat? Od slovenskych, ktere diky euru uz nemaji kam klesat, nebo do ceskych, ktere diky kurzu koruny za posledni mesice zlevnily o radove 5 az 30 procent? Kazdy den jednam s majiteli ci jednateli nekolika firem, mezi reci prohodime i par slov o krizi, jejich dopadech apod. Z Nemecka chodi vyrazne mene zakazek, obe nase zeme jsou postavene na exportu, a CR je nyni levnejsi a blize nez SR. Nektere nemecke zakazky se uz dnes presouvaji od vas k nam. A v dnesni dobe jde o kazdou objednavku.
26.02.2009 (17:38)  
to thomas 1607: No tak nevim jaka je aktualni cena benzinu na Slovensku. V CR byla v lete mezi 32 a 33kc na litr, v prosinci byla pod 23kc na litr a nyni pomalu stoupla na cca 25kc az 26kc na litr. Tudiz cena benzinu oproti letu napred klesla o cca 30 az 31 procent, nyni je o zhruba o 22 az 25 procent nizsi nez v lete, tudiz tu zadny dramaticky rozdil nevidim (Ze by nam napriklad kvuli kurzu cena neklesala vubec, nebo jen treba o 10 procent.) Takze podobne snizovani jako u Vas u nas nejen ze hrozi, ale je realitou. O zdrazovani nemuze byt ani rec.

Tak pokud je Vam jedno jako danovemu poplatnikovi a volici za kolik ZSSK kupuji vozidla, tak to jste idealni ovecka pro komunisty a podobnou zber. Ja byt slovenskym volicem, tak mi urcite neni jedno zda se ze statnich penez utraci za jedno vozidlo 20 nebo 30 milionu. A i kdyby Vam nakrasne mohlo byt jedno kolik vozidlo stoji, protoze treba neplatite dane, tak by mi jako obycejnemu cloveku urcite nebylo jedno, ze misto 12 vozidel se muze po kolejich prohanet, a tudiz tomu obycejnemu cloveku slouzit, vozidel treba 16. Na ctyrech dalsich tratich by se x stovek lidi denno denne svezlo pohodlneji, rychleji a kulturneji. Ale ano, je to jedno, klidne at si ZSSK kupuje treba dreziny za 100 milionu za kus, vzdyt obycejny clove muze zrat treba travu (pac na ty drazsi dreziny stat nekde vzit musi, aby mohl navysist dotace navlkm) a chodit pesky, ze?

Osobne Vas, dle vyjadrovacich schopnosti, vysloveneho nazoru a absolutni neorientaci v tematu ke kteremu se vyjadrujete, odhaduji na dite, ktere nema vubec poneti o cem je zivot.
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko