..: V prosinci se mění tarif - bude dražší i spravedlivější :..

In-karta Praha - České dráhy dnes představily upravený tarif, který nabude platnosti se změnou jízdního řádu 14. 12. 2008. Změny jsou avizovány v dostatečném předstihu, aby si každý mohl spočítat, která nabídka je pro něj nejvýhodnější a případně si před prosincovou změnou stihl zakoupit svůj vytoužený průkaz či jízdní doklad v předprodeji. Co České dráhy chystají? Mírné plošné zdražení základního jízdného i některých dalších cestovních dokladů, zdražení zákaznického jízdného, sjednocení některých komerčních nabídek, především však zvýhodnění zákazníků využívajících bezhotovostní a samoobslužné způsoby prodeje.

Zavedením grafikonu se stává přežitkem především kilometrická banka, tzv. KMB. A nové nastavení komerčních nabídek to dává jasně najevo. Od prosince si předplatíte jeden vlakokilometr prostřednictvím KMB za jednu korunu, tedy zaplatíte za celou knížku 2000 Kč. Cena tak poprvé převyšuje zákaznické jízdné. A podle Tomáše Čecha, který je jedním z autorů tarifních nabídek ČD, je to spravedlivé. Dráhy prý nechtějí znevýhodnit 600 tisíc uživatelů zákaznických In–Karet. Jejich současní i budoucí držitelé se od prosince budou moci více zapojit do programu ČD Bonus a využívat i dalších výhod. Při platbě za lístek formou el. peněženky získají na konci 3 % z ceny všech plateb jízdních dokladů touto formou. Tři procenta slevy se poskytují i na další formy bezhotovostních či samoobslužných nákupů – přes eShop ČD, bezhotovostní platby u pokladny a také kontaktní centrum TeleTiket, kde je jistě zajímavou informací trvalé zrušení stokorunového servisního poplatku.

Sjednocují se i ceny slevových programů. Nově se ruší nabídka In–Junior. Pro mládež od 15 do 26 let zbývá klasická nabídka In–Zákazník za třetinovou cenu. Pořizovací náklady jsou tedy proti Juniorovi výrazně menší, ale sleva je jen 25 % z obyčejného jízdného. Tarif In–Zákazník bude nově stát 990 Kč na 3 roky, stejně tak i seniorský slevový program. Mládež bude "in" již za 330 Kč. Pro současné i budoucí majitele tarifu In–Gold se příliš nemění. Cena stoupá jen o 1000 na konečných 21 000 Kč.

Změna tarifu přinese i zdražování. V obyčejném jízdném se cena zvyšuje o 2 Kč na každém lístku bez ohledu na vzdálenost. Krátké vzdálenosti tedy podraží výrazně, dlouhé jen minimálně. Zástupci drah to zdůvodňují inflací, stoupajícími cenami paliv i energie, stejně jako vyššími personálními náklady. V kontrastu s tímto zdražením jsou úpravy cen rezervačních dokladů jen minimální. Klasická místa bude ke koupi za 70 Kč (dosud 86 Kč), pro majitele In–Karet za polovinu, cena rezervace SC se nemění, jen majitelé In–Karet nově zaplatí přesně poloviční cenu. Zákaznická místenka na pendolino podraží o 20 na nových 100 Kč.

Úpravám se nevyhnou ani ceny lístků ČDNet, který je nově za 450 Kč (+ 10 Kč), resp. skupinová za 900 Kč, REGIOnet za 150, resp. 300 Kč. U této nabídky nadále existujíce i mezinárodní nabídka společná s DB, která je ke koupi za cenu o 100 Kč vyšší, než vnitrostátní. SONE+ bude nově stát 150 (dříve 130 Kč), resp. 450 Kč pro použití v dálkových vlacích. Nově, kromě vnitrostátní a varianty SONE+DB je v přípravě varianta SONE+PKP. Podle ČD je tato tarifní nabádka v přípravě a není dojednán konečný paket tratí či spojů, ve kterých se bude lístek uznávat. Internetová jízdenka eLiška pro cesty mezi libovolnými krajskými městy zdraží ze 140 Kč na 160 Kč.

Jak všechny ujistili zástupci ČD, předprodej všech současných nabídek nebude nijak omezen a můžete si i 13. 12. 2008 kteroukoliv ze současných nabídek zakoupit.

Zdroj: České dráhy


Josef Petrák Poslat mail autorovi | 8.10.2008 (11:06)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6 ... 40      Zpráv na stránku:   
11.10.2008 (1:30)  
M: Ono, v zadnym pripade te nemuzou vyhodit z X diskriminujicich duvodu, ale rozhodne te muzou vyhodit z duvodu nadbytecnosti. A jakej je pravej duvod vyhozeni a domozeni se zakona se ti povede stezi (pokud nejsi Denzel Washington). Ale hlavne ze si v UZ najdes, ze te nesmi vyhodit kvuli tomu, ze ses teplej muslim...

Jablka a hrušky. Vztah zaměstnanec-zaměstnavatel je z právního hlediska něco docela jiného, než smlouva fyzické osoby s ČD o poskytování služeb, což de facto slevový poukaz je. Buď si jistý, že tyhle tvé teorie na obchodní vztah aplikovat nejdou, jinak řečeno, kdo neplní smlouvu, může na to pěkně dojet.
registrovaný uživatel M 
11.10.2008 (1:13)  
Pyro - predne, fakt, ze jsi v druhaku (tipuju) neznamena, ze neco vis o pravu... Zadruhe - ja vim, jak jsi to myslel a taky ty urcite vis, jak jsem to myslel ja. Tj. mas urcite pravdu v tom, ze behem smluvniho vztahu nemuze majitel zvysit najem a vrchni cenu piva. Ale rozhodne muze majitel smlouvu vypovedet a nabidnout novou - tim se vlk nazere (tvuj zakon bude neposkvren), ale koza zustane cela (majitel nakonec udela stejne presne to, co mel v umyslu).
Tim samozrejme netvrdim, ze tohle CD udelaji, jen to, ze to tvoje ohaneni zakonama je smesny...
Ono, v zadnym pripade te nemuzou vyhodit z X diskriminujicich duvodu, ale rozhodne te muzou vyhodit z duvodu nadbytecnosti. A jakej je pravej duvod vyhozeni a domozeni se zakona se ti povede stezi (pokud nejsi Denzel Washington). Ale hlavne ze si v UZ najdes, ze te nesmi vyhodit kvuli tomu, ze ses teplej muslim...
registrovaný uživatel Pyro 
10.10.2008 (23:39)  
Sare: ja si myslim, ze by to melo jit, ale muj nazor je, ze to nepujde. In-junior, tedy vsechny in-karty jsou tu od roku 2006, takze vsem, nebo spise vetsine konci platnost pristi rok a domnivam se, ze s tim oni prave kalkuluji, nic jineho jim ani nezbyva, ale divil bych se, kdyby od 12/2009 nekdo jezdil za 50%, byl bych rad, ale pochybuji.
registrovaný uživatel Pyro 
10.10.2008 (23:34)  
Jako opravdu je to tak je to logicke, jako ten prikla co jsem uvedl je opravdu v nejobecnejsi rovine, ma to spousty doplnujicich ustanoveni, obsahuji to desitky §. Ale pokud si takto vlastne objednam nejakou sluzbu, tak ty podminky musi byt po dobu platnosti plneny. V hospode si take objednam pivo napr. za "dvacku" a kdyz mam pulku vypitou cisnik mi nemuze rict, ze je vlastne za "pade" i kdyz je v listku uvedeno 20kc, nebo muze, ale ma smulu.
registrovaný uživatel Jakub Sychra  mail  
10.10.2008 (23:28)  
Pyro: u CD bych se takovemu postupu vubec nedivil:-D
ale ted vazne, neinformovanost zamestnancu jsem cekal, najde se proto alespon zde nekdo natolik informovany, aby mi rekl, jestli je mozne bud a)vlastnit dve in-karty na jednu osobu nebo b)zrusit in-kartu a objednat novou?
uz jsem se smiril s tim, ze v zari zakoupena rocni junior karta mi bude k prdu, ale porad se mi vyrazne vyplati zainvestovat tech 1800,- a tri roky se (snad) vozit za polovic...
registrovaný uživatel Pyro 
10.10.2008 (23:22)  
Prosim te machruj si na me se zasuvkama v rychliku, ale bud tak hodny ne s min oborem. Nebo jsme snad kolegove? Jsi take pravnik? Jiste, od smlouvy se da odstoupit, ale myslim si, ze jsi dostatecne inteligentni a vis jak jsem to myslel, je to asi jako kdyby jsem si dneska koupil rohlik za 2Kc a oni za mnou zitra prisli, at jim dam jeste korunu, protoze byl vlastne za 3Kc.
registrovaný uživatel M 
10.10.2008 (23:14)  
Majitel nemuze za rok chtit 15K, ale muze smlouvu vypovedet a nabidnout novou - za 15K...
registrovaný uživatel Pyro 
10.10.2008 (23:09)  
Dostal jsem mejl z INFOCD, ze pokud si jeste prodlouzim alikaci, ktera mi konci v pulce rijna pred novym jizdnim radem budu i od noveho jizdniho radu uplatnovat slevu 50%. Problem je ten, ze vetsina karet je z roku 2006 a pristi rok konci. Je tedy reseni: nahlasit ztratu karty, ta se zablokuje, nechat si vystavit novou, ktere jak predpokladam bude na tri roky, jako ty nynejsi. A pokud si rovnou predplatite aplikaci na 3 roky za soucasnych podminek tak cele tri roky musi podle naseho platneho prava platit soucasne podminky, tedy sleva 50%. Uzavirate tady vlastne smlouvu a pokud si zaplatite aplikaci na tri roky, tak podminky uzavrene(smlouvou) mezi vami a CD musi platit cele tri roky. Jina moznost neni. Je to jako kdyz nekdo uzavre napr. najemni smlouvu na tri roky(coz nebyva zejmena u bytu, ze by se uzaviralo na tri roky), ze bude tri roky platit najem 10.000,-Kc mesicne, tak nemuze prijit majitel bytu za rok ze chce 15.000,-Kc, stejne jako nemuze prijit najemce, ze to chce snizit, tedy prijit muze ale pokud se na tom oba vzajmene nedohodnou(museli by uzavrit dodatek ke smlouve, pripadne smlouvu novou), tak to neni mozne. Problem vidim spise v tom, ze vam tezko nekdo vyda uplne novou in-kartu, ktera by dalsi tri roky zarucovala slevu na 50%, na rok jo, ale na tri roky tezko, jak znam CD. Hlavne se ale nenechte oblbovat, nejakejma jejich, jak radi rikaji "internima predpisama", jiste ty tu jsou, ale porad interni predpis ma nizsi pravni silu, nez zakon!
registrovaný uživatel Jakub Sychra  mail  
10.10.2008 (22:20)  
Špáňa: presne tento problem jsem dnes resil jak na infolince ceskych drah, tak s pokladnimi... jedina sance jak ziskat junior na tri roky je vystaveni nove karty, prodlouzeni aplikace neni mozne... problem ovsem pry je to, ze nejspis nebude vystavena druha karta na ty same udaje a prvni karta pry zrusit nejde... nikdo z infolinky ani pokladny mi zaroven nebyl schopen zarucit to, ze po cele tri roky bude platit 50% sleva - jinymi slovy, ze aplikace in-junior nebude automaticky prevedena na in-zakaznik, coz je docela drsny..
10.10.2008 (21:29)  
Špáňa: InJunior se dá dobít na existující kartu pouze na rok, a to až po vypršení aktuální aplikace, ale nejpozději 13.12.2008. Ve vašem případě bude nejspíš nejvýhodnější koupit si novou InKartu s InJuniorem na tři roky, byť část roku budete mít dva InJuniory najednou. Dá se to udělat v dvouměsíčním předprodeji, tj. 13.12.2008 si můžete objednat kartu, která bude platit od 13.2.2009 do 12.2.2012.
  1 2 3 4 5 6 ... 40      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko