..: Nákladní vlaky ložené dvěma vrstvami kontejnerů možná již brzy i v Evropě :..

Ilustrační obrázekEvropa - Nákladní vlak ložený dvěma vrstvami kontejnerů na sobě - obrázek známý především z železnic v Severní Americe - se již brzy možná projede i po evropských tratích. K úvahám o tomto řešení přivádí odborníky a politiky starého kontinentu hned několik faktorů, které mezi sebou velmi úzce souvisí. Jednak snaha snížit energetickou náročnost dopravy získává v poslední době stále větší popularitu, jednak se zvětšuje objem přepravovaného zboží. Obojí dohromady znamená zvýšení poptávky po přepravě kombinující cestu lodí, kamionem, letadlem i vlakem dohromady. Evropské tratě jsou ale přetížené, a proto je zde potřeba zvyšovat kapacitu jednotlivých vlaků, což lze řešit pouze dvěma způsoby; buď prodloužením nákladních souprav, nebo ložením kontejnerů ve dvou vrstvách na speciálně upravené vozy, splňující nejpřísnější kritéria. Zvláště z těchto důvodů začala na projektu nového dopravního systému využívajícího technologie k ložení vozů dvěma vrstvami pracovat wiesbadenská firma Trans Care.

Vzhledem ke své náročnosti naráží projekt samozřejmě na různé obtíže převážně technického charakteru. Mezi ty nejproblematičtější patří obvykle užívaná nápravová hmotnost pro nákladní vozy v Evropě, jejíž hodnota činí 22,5 tuny. Pokud by byly použity článkové vozy s třemi dvounápravovými podvozky, jako je tomu v Americe, pravděpodobně by tuto hodnotu překročily. To by znamenalo nutnost speciálních a finančně velice nákladných úprav tratí určených pro provoz těchto vlaků. Z toho důvodu je zvažováno poměrně originální evropské řešení: použití jednoduchých lehkých dvounápravových vozů "hlubinového" charakteru, jelikož by při použití vozů s rovnou podlahou došlo k překročení průjezdného průřezu dle UIC GC.

Průkopníkem řešení s dvěmi vrstvami kontejnerů jsou dráhy v USA. V 60. letech minulého století měli američtí rejdaři zájem na zefektivnění nákladních přeprav mezi východním a západním pobřežím Spojených států. První prototyp vozu určeného pro takovouto přepravu byl ale zkonstruován až roku 1977, první pravidelný ložený vlak využívající tuto technologii poté vyjel na zdejší koleje až o osm let později. V loňském roce se pak mezi země provozující tento systém přidala i Indie, a to 950 km dlouhou tratí vedoucí z přístavu Pivavav do Jaipuru; testy v současnosti probíhají také v Rusku.

Zdroj: Logistika


Samir Lepara | 8.1.2008 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu Evropa


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel tenzor 
12.01.2008 (12:40)  
Luxian: 1 435 mm je dost málo. V době vzniku železnic to bohatě stačilo, ale pak to přinášelo jen samé problémy, v první řadě konstruktérům (zejména parních lokomotiv). Doprava na širokém rozchodu (a teď nemyslím ruský, ale skutečně široký, jako byl starý standart GWR, 7 stop = 2 135) by logicky byla komfortnější, rychlejší, s větším prostorem ve vozech, umožnil by provoz výkonějších lokomotiv nebo stejně výkonných lokomotiv s nižšími náklady na výrobu.
V polovině 19. století byla v Británii svolána komise, která měla posoudit výhody a nevýhody širokého rozchodu, přestože bylo konstatováno, že doprava po železnici s širokým rozchodem je daleko komfortnější a rychlejší (lokomotivám GWR, přestože zdaleka nevyužívaly plný potenciál širokého rozchodu, se stroje jezdící na 1 435 nemohly rovnat ani výkonem ani rychlostí), bylo rozhodnuto, že standartem bude 1 435, vzhledem k tomu, že kilometrů tratí s tímto rozchodem už bylo v té době vybudováno několikrát více než tratí s širokým rozchodem. GWR pak musela položit třetí kolejnici na všechny své tratě, aby byla kompatibilní s ostatními.
Podle mne to byl z hlediska technického pokroku lidstva krok zpět, podobně jako zrušení nadzvukových letů osobní dopravy před pár lety.
registrovaný uživatel Luxian  mail  
11.01.2008 (20:11)  
tenzor: proč bohužel? Co je na 1435 špatného?
registrovaný uživatel jan3 
11.01.2008 (12:40)  
Cistě teoreticky by to šlo Vozy s malými koly San...výška podlahy 19 cm 2x krabice tj2x 259cm plus vypnutá trolej.
registrovaný uživatel jan3 
11.01.2008 (12:29)  
na těch našich lokálkách nám stačí jednoduchy krabice.
Když je toho celej vlak tak s tím mám co dělat s dvojčatama
230 a kdyz to pořádně vosolim tak zas jde napětí v troleji
do háje.A taky nevim jak by to projelo tunelama, to by byla
samá 20 a efekt žádnej.
registrovaný uživatel Flexo 
11.01.2008 (6:37)  
To by znamenalo nutnost speciálních a finančně velice nákladných úprav tratí určených pro provoz těchto vlaků. Z toho důvodu je zvažováno poměrně originální evropské řešení: použití jednoduchých lehkých dvounápravových vozů "hlubinového" charakteru, jelikož by při použití vozů s rovnou podlahou došlo k překročení průjezdného průřezu dle UIC GC.

Panove redaktori, kdyz uz opisujete, tak opisujte poradne a nezverejnujte takove hovadiny jako jsou "lehke dvonapravove vozy" pro dve vrstvy kontejneru. Delat ze sebe akorat smesne blbce.
registrovaný uživatel karel.f  mail  
10.01.2008 (17:47)  
u nás nikdy
registrovaný uživatel zaosai  mail  
09.01.2008 (23:34)  
Dobře jsem se zasmál této pohádce.Už se vidím jak s takovým vlakem jedu.Včera v noci jsem měl klasickou 41313 a 41312 .Obě byly plně vytížené a měl jsem co dělat s dodržením jízdních dob a to jsem skoro nebrzdil.
registrovaný uživatel SergeS 
09.01.2008 (20:56)  
tak se omlouvam - neco sem popletl s rozchodem ... jinak docela dlouhe vlaky jsou i v Rusku - ale tam na to jim staci jedna dvojdilna masinka
09.01.2008 (14:29)  
registrovaný uživatel MaF 
09.01.2008 (14:23)  
Voloďa Lenin: Právě jsem měl jednu takovou taky přichystanou, no nic, byl jsi rychlejší :-)
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko