..: Tendr na krnovské rychlíky byl zrušen kvůli vyřazení Arrivy :..

Ministerstvo dopravy ČR, foto: MD ČRPraha — V prosinci 2014 měl provoz na dotované lince R27 (Olomouc - Krnov - Opava - Ostrava) převzít nový dopravce, vzešlý z veřejné soutěže. To se ale s velkou pravděpodobností nestane, neboť intenzivně sledovaný tendr na krnovské rychlíky byl dnes ministerstvem dopravy v souladu se zákony zrušen. Důvodem je setrvání pouze jediného účastníka výběrového řízení, společnosti Regiojet, zatímco konkurenční firma Arriva vlaky byla vyřazena kvůli nedodání podkladů o odborné způsobilosti zaměstnanců k provozování dopravy. Pokud Arriva nepodá odvolání proti tomuto rozhodnutí, dojde s největší pravděpodobností k vypsání nového výběrového řízení. Do hry se tak znovu dostanou České dráhy, které od účasti v soutěži upustily kvůli zrušenému výběrového řízení na dodávku nových vlaků pro tuto linku.

Zdroj: E15.cz


RaPa Poslat mail autorovi | 13.2.2013 (11:43)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Legislativa

Další z regionu ČR Moravskoslezský ČR Olomoucký


  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   
15.02.2013 (19:04)  
Souhlasím s p. Petrákem. Chtěl jsem podobným způsobem reagovat na JiříKa. Myšlenka od MD jistě dobrá, ale podívejte se na fluktuaci osob mezi dopravci. To je kolotoč. Samozřejmě,že by to bylo dražší bvypisovat to znovu, ale dá se to ošetřit ve smlouvě, aby na tom stát netratil a dopravce už si to musí ohlídat.
Jak říkám v tomhle je potřeba přenést zodpovědnost na dopravce a ne uměle zvyšovat počet osob se způsobilostí.
Vezměme si příklad z IDS JMK, taky jim tam v jednom případě vypadl dopravce a museli to zadat přímo a dost dráž (i když se jim to nelíbilo), ale v celkovém objemu výrazně ušetřili.
Halvně dělat z Arrivy potažmo z DB bandu amatérů je poměrně silná káva...
registrovaný uživatel Sim 
15.02.2013 (13:40)  
Vytahl jsem tuto myslenku uz na kacku, ale tam se to roji trollama a spamerama; splnily by CD tuto podminku, pokud by se do souteze prihlasili?
15.02.2013 (13:26)  
SYN: Zadavatel řekl jasně, že požadavek nemá Arriva splněný. A žádný soud se k tomu konat nebude.

Arriva může podat námitku. No uspět může jen tak, že dokáže, že požadavek má splněný, akorát se nepřesně vyhodnotil. To ale není pravděpodobné. Navíc předpokládám, že zadavatel (by) je vyzval k doplnění.

Pak může Arriva napdnout regulérnost požadavku. Tam ale to těžko může vést kněčemu jinému než zase jen zrušení soutěže.
15.02.2013 (11:49)  
To je větší šance, že během těch 15 let budou chtít odejít jinam.

Mi to nevyčítej, já nejsem zadavatel, ale vše je jen o zvýšení/snižení rizika pravděpodobnosti. To je to samé, jako při koupi auta argumentovat, že připlácet si za hlavové airbagy je zbytečné, protože minulé auto airbagy nemělo vůbec a nikdo stejně neboural...
registrovaný uživatel SYN 
15.02.2013 (11:18)  
JP: neboli jinými slovy to dost vypadá jako "široké dveře" - čili požadavek který má jistou dávku logiky (ono "okecat" se dá leccos kromě vyloženým blbostí že) ale nezaujatému pozorovateli připadá jako mírné zvýhodnění "největšího" dopravce...

A řekl už tu někdo jasně (jako nemyslím soudně doloženě) jestli ten požadavek Arriva má splněný (a problém je jen v "papírování") nebo nemá?
Protože jestli jde jen o hnidopišské uplatňování hnidopišského požadavku tak to už by bylo celkem donebevolající zachraňování druhé šance pro jistého nepřihlášeného dopravce!
14.02.2013 (20:09)  
JiříK: Pokud chceš řešit hypotetické situace a jak jim předejít, tak je blbost po firmě chtít 2 garanty hned na začátku. To je větší šance, že během těch 15 let budou chtít odejít jinam. :) Ta garance zní logicky, ale nic neřeší, spíš naopak.
14.02.2013 (17:29)  
No a jaký důvod "nedostatečné kvalifikace" a u koho si ministerstvo vlastně vymyslelo, aby to výběrko mohlo zrušit? Richter, Zapletal, Procházka?
14.02.2013 (11:44)  
Alibismus je to proto, že jediné, co se v případě ztráty takové osoby stane, je zahájení 30denní lhůty na hledání osoby nové. Naposledy jsme to zažili u ČD Cargo po rošádě a vyhazovu Bazaly. Překvapivě trvalo skoro měsíc, než někoho našli. :-) Stát to ale nestálo nic.

Ano vyšlo to, ale nelze z toho vyvozovat, že se zadaří automaticky. Prostě je to jen o snížení rizika, že taková situace nastane. Vyloučit ji nelze nikdy...
14.02.2013 (11:36)  
Počítá zákon také s tím, že se nikdy nepřihlásí více než jeden zájemce? - naprosto nepočítá. Jde vyhlásit "jednací řízení bez uveřejnění" pouze jednomu zájemci. Aůe to mi právnící tvrdí, že výhradně na činnosti, kde to nejde jinak. Tady je navíc podivný precedenc, že tuto činnost vykonává dosud někdo, kdo o ní nemá v budoucnosti zájem.
14.02.2013 (10:49)  
Helmut Kafka: Ne, jen hoši zapomněli přepsat licenci. Jirka Schmidt tam je od začátku existence firmy. :-)

Edit

To nebyla obrana RJ, ale reakce na komentář Svědka, který nechápu. V čem spočítá msta Jančurovi, když chybu udělala Arriva?
  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko