..: České dráhy čelí trestnímu oznámení kvůli oddílům pro ženy :..

Interiér vozu B v designu Najbrt, foto: České dráhy Praha — České dráhy ve svých vlacích poměrně nedávno zavedly novinku ve vyhrazení některých speciálních kupé ve vozech druhé třídy – kromě místa pro invalidy nyní najdete také oddíl klidový nebo pro ženy. Právě poslední jmenovaný se stal v poslední době terčem mediální pozornosti a kritiky. Dopravce nyní čelí trestnímu oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu diskriminace skupiny lidí, které podalo Občanské sdružení Unie otců a Aleš Hodina, šéfredaktor portálu Střídavka. Argumentují tím, že „…tímto způsobem dochází k posilování obrazu mužů bez rozdílu jako osob nebezpečných ženám, potenciálně je ohrožujících, před kterými je nutno ženy chránit. Takový obraz mužů bývá ve společnosti někdy účelově vytvářen a zneužíván.“ Někteří s jednáním sdružení souhlasí, jiní ne. Dámské oddíly vyvolaly negativní reakci ve společnosti a zastínily tak i snahu o zvýšení bezpečnosti v nádražích a ve vlacích komplexně, kdy dráhy nedávno vybraly pro ostrahu svých obchodních prostor agenturu Securitas. České dráhy potvrdily svou inspiraci dámských oddílech u Rakouských spolkových drah, které byly zavedeny před 15 lety. "Výroky, které Unie otců použila v trestním oznámení, jsou vytržené z kontextu," komentoval obvinění mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Zajímavost budí i další ze služeb, tzv. klidový oddíl, který se nachází v blízkosti oddílu pro matky s dětmi do 10 let.

Zdroj: ŽelPage, Střídavka.cz, idnes, Respekt


Dominik Jaroš | 16.2.2012 (0:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6 ... 12      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel tarten 
17.02.2012 (11:39)  
mib2: Rovněž dementi pana Šťáhlavského je k smíchu - najednou nejde o vynikající nápad ČD, skvělou službu cestujícím, úžasný tah, jak dostat bojící se ženy do vlaku, ale o požadavek obchodních partnerů.

Tak nevím kdo je tu k smíchu, "jde o rozšíření služeb cestujícím, které zavádějí postupně v různém rozsahu různé evropské železnice“ už říkal do novin 5.2.
registrovaný uživatel M@ra 
17.02.2012 (11:08)  
Správně, a navíc bych to dal i k Evropskému lidskoprávnímu soudu. Je to zjevná diskriminace (mužů) dle pohlaví a tu EU zakazuje!

Kdyby radši ČD zjednodušily tarif a síťový prodej, aby se v tom vyznal i normální smrtelník, i já se už trochu ztrácím.
registrovaný uživatel tarten 
17.02.2012 (10:41)  
bartik09: ze si nestezuju na to, ze na nektera sedadla jsou/budou urcena vyhradne pro zeny, a ze tu nekricim, ze na kazde sedadlo maji muzi i zeny stejny narok.

Některé věci jsou mi těžko pochopitelné. Ženy mají přeci přednost při sedání v celém vlaku (kromě místenek), ne? Nebo už je to jen v MHD? Nebo jsem vykopávka z doby předfeministické?

Hamták: Jen upozornění, byl by to oddíl pro dámy, nikoli pro ženy. Což prokazování ještě ztěžuje :)

Pravidlo se jistě nemění. Musí to mít napsané v průkazce, až už vypadá nebo se chová jakkoli.
17.02.2012 (10:10)  
Hlavne vuz pro matky s detmi a vozickare je dan technicky, je to ten polohytlak, kde je velke WC na prebalovani a invalide vjedou dovnitr pres nakladovy prostor, at uz zvednuti, ci idealne vuz uz zvedaci plosinu ma.
17.02.2012 (9:24)  
mkindura: naštěstí na této trase jsou místenky zdarma,jak na pokladně, tak na e-shopu.A ty vozy pro matky s dětmi a vozíčkáře určitě nebyly zamčené,spíš to byly vozy, které jely z opravy,nebo do,ne?Já cestující jsem a proti těmto oddílům nic nemám,těmito oddíly se bere jenom jedno kupé. A vůz pro matky s dětmi a invalidy je jenom jeden vůz,kam si sednout můžete.
17.02.2012 (8:28)  
mkindura: Zkuste to jeste jedno a lepe. Tvrdite, ze ve vlaku o +- 6 vozech byly 2 vozy urcene jen pro invalidy a pro matky s detmi?

mib2: Asi jsem se spatne vyjadril. Za projev gentlemanstvi jsem povazoval to, ze si nestezuju na to, ze na nektera sedadla jsou/budou urcena vyhradne pro zeny, a ze tu nekricim, ze na kazde sedadlo maji muzi i zeny stejny narok.
17.02.2012 (8:12)  
Jen upozornění, byl by to oddíl pro dámy, nikoli pro ženy. Což prokazování ještě ztěžuje :)
17.02.2012 (7:54)  
Oddíly pro ženy se mi jeví zase jako kvalitní podvod jak nasrat zbytek cestujících a s tou žalobou souhlasím. Už dvakrát jsem se setkal se situací, že jsme spolu s přítelkyní stáli u dveří, protože byl vlak narvaný tak, že se v uličce nedalo ani otočit (Pardubice-Olomouc, při trase Pardubice-Ostrava). Pochopitelně jsme hledali místo k sezení, protože jsme měli s sebou spoustu věcí. Pochopitelně, jak už to tak bývá, na začátku vlaku byly dva vozy úplně prázdné, kupé zamčené, protože jsou určené pro invalidy a matky s dětmi.
Jsem názoru, že jestli ještě něco chybí, tak to jsou minimálně další dva vozy zamčené, skoro prázdné a určené "jen pro ženy". Bravo... Však obyčeným cestujícím stačí dobytčák narvaný až po strop, hlavně kdyby jel nějaký invalida, tak ať si může vybírat z kupé celého vozu...
registrovaný uživatel Pazzy 
16.02.2012 (23:45)  
Jen pár poznámek:
Pobavil mě názor z diskuze nazývat vagony pro ženy "vagíny" :-D
Docela zajímavý je efekt, při kterém si každý z nás vytváří soukromí, chce mít co největší bublinu, čímž se dostává do takových situací. Pokud chce žena sedět sama v kupé, je jasně na ráně, paradoxně by ji pomohlo přisednout si k více lidem :-D Tak aby tam byli nejlépe 2 muži, co se neznají...
A ještě jsem si vzpomněl na "Duškovu teorii" o gayích... Jestli oni nechtějí mít volné pole :-D
16.02.2012 (22:58)  
Arctia: Prasata také koukám ještě nevymřela. Naznačovat, že ten, kdo se mnou nesouhlasí, je ubrečená přiteplená karikatura, a není skutečný muž, je klasická logická prasečina, bohužel často používaná jak muži, tak ženami. Fuj, styď se!
  1 2 3 4 5 6 ... 12      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko